Cannon, a stone thrower
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Cannon, a stone thrower
Chodzi mianowicie o patent na cannona, czyli:
Przeciwnik podjeżdza mi pod cannona śmieciem (np. jakis tam fast) tak, żeby zasłonić droge od mojego cannona do jego large targetu. Tlos i Vlos z cannona do large'a mam, ale śmieć zasłania mi przestrzeń (punkt) przed largem, więc strzelać nie moge.
Teraz pytanie - czy to samo działa na katape?
Według mnie w RB jest jasno napisane, że nie - Los musze mieć do ciastka, które umieszczam na modelu.
Ale ostatnio doszły mnie słuchy, że z katapy w takim wypadku też nie mógłbym strzelić, więc proszę o wypowiedź w tym temacie
Przeciwnik podjeżdza mi pod cannona śmieciem (np. jakis tam fast) tak, żeby zasłonić droge od mojego cannona do jego large targetu. Tlos i Vlos z cannona do large'a mam, ale śmieć zasłania mi przestrzeń (punkt) przed largem, więc strzelać nie moge.
Według mnie w RB jest jasno napisane, że nie - Los musze mieć do ciastka, które umieszczam na modelu.
Ale ostatnio doszły mnie słuchy, że z katapy w takim wypadku też nie mógłbym strzelić, więc proszę o wypowiedź w tym temacie
klopa strzela normalnie.michal pisze:Chodzi mianowicie o patent na cannona, czyli:
Wszystko rozchodzi się o to czy klopa kładzie ciastko na monsterze (wielkość 3), czy na ziemi w miejscu gdzie jest monster. I jeśli wystarczy, że na monsterze, to czy z działa mogę wyznaczyć punkt 3 cale nad ziemią? Wtedy spokojnie zabijam monstera bo linia przejdzie przez jego figurkę.
Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.
Od potęgi umysłu. Tu nie ma miejsca na logikę, to są zasady
Ja się nie upieram, tylko rozpatruję różne możliwości.

Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.
Use your illusion
A tak na poważnie to chlopaki wystarczy podrecznik poczytac
"If placed over an enemy unit, the hole in the middle of the template must be placed over a single model"
Z opisu cannona:
"Your target does not have to be an enemy model; it can be point on the ground if you wish"
A tak na poważnie to chlopaki wystarczy podrecznik poczytac
Z opisu klopy w RB:Marys pisze:Wszystko rozchodzi się o to czy klopa kładzie ciastko na monsterze (wielkość 3), czy na ziemi w miejscu gdzie jest monster.
"If placed over an enemy unit, the hole in the middle of the template must be placed over a single model"
Jak usłyszałem o tym patencie to w pierwszej chwili tez próbowalem tak kminic, aleMarys pisze: I jeśli wystarczy, że na monsterze, to czy z działa mogę wyznaczyć punkt 3 cale nad ziemią? Wtedy spokojnie zabijam monstera bo linia przejdzie przez jego figurkę.
Z opisu cannona:
"Your target does not have to be an enemy model; it can be point on the ground if you wish"
tylko co znaczy over enemy omdel? na podstawce? na wysokosci głowy? uszu? penisa?
na pewnych wysokosciach jak go położysz to nie bedziesz widział templatki...
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Do tego chyba wystarczy elementarna znajomość języka angielskiego i nie trzeba odnosić się do niepotrzebnie użytych określeń. "Nad modelem" dokładnie znaczy tyle co "Nad modelem" - żadnej filozoficznej tajemnicy w tym nie ma.Dmtrij pisze:tylko co znaczy over enemy omdel? na podstawce? na wysokosci głowy? uszu? penisa?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Tak Dymitr, mierz wszystkie rzeczy do poziomu penisów swoich figurek...
over enemy model -> na modelu przeciwnika, czyli kładziemy ciastko dosłownie na modelu, dżiss, co w tym jest nie jasne?
Gdyby było na podstawce, to by napisali "over enemy model base"

over enemy model -> na modelu przeciwnika, czyli kładziemy ciastko dosłownie na modelu, dżiss, co w tym jest nie jasne?
Gdyby było na podstawce, to by napisali "over enemy model base"
warto poczytac zasade indirect, i wszystko stanie sie jasneDmtrij pisze:tylko co znaczy over enemy omdel? na podstawce? na wysokosci głowy? uszu? penisa?

a indirect jest tylko jezeli maszyna nie widzi celu.
poloz sobie tamplate na smoku, zniz sie do poziomu oczu figurki, jezeli nie bedziesz wstanie zobaczyc templatki to niestety najwyzszy czas udac sie do okulistyDmtrij pisze:ale co jest z zasadą, że cały tamplate ma być w LOS? ja tylko o to się pytam...

przy strzale z katapulty, uzywamy vLoS. to znaczy, ze nie musze klasc templatki tylko na pierwszym szeregu ktory widze ale moge ja polozyc w glebi oddzialu by przykryla 21 jednostek. nie mam wtedy indirect hita tylko normalny direct hit.
czy przy strzale z cannona rowniez moge uzywac vLoS'a?
powiedzmy oddzial przeciwnika ma 5 szeregow. widze LT, stojacy z tylu, ale nie moge wyznaczyc punktu za oddzialem (by dostrzelic do LT), bo owego punktu nie widze. czy moge, przy pomocy vLoS'a, wyznaczyc ostatni szereg oddzialu jako hit z cannona i liczyc na to by kula doleciala do LT?
bo to stwarza sytuacje, ze widze cel ale nie moge go ustrzelic albo tez musze liczyc na 2x10 celujac w pierwszy szereg.
czy przy strzale z cannona rowniez moge uzywac vLoS'a?
powiedzmy oddzial przeciwnika ma 5 szeregow. widze LT, stojacy z tylu, ale nie moge wyznaczyc punktu za oddzialem (by dostrzelic do LT), bo owego punktu nie widze. czy moge, przy pomocy vLoS'a, wyznaczyc ostatni szereg oddzialu jako hit z cannona i liczyc na to by kula doleciala do LT?
bo to stwarza sytuacje, ze widze cel ale nie moge go ustrzelic albo tez musze liczyc na 2x10 celujac w pierwszy szereg.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Maszyny nie mają ujemnych modyfikatorów za pivota - dotyczy to każdej formy strzelania z maszyny.kauczuk pisze:z grape mam -1 za pivota i za zasieg? i moze robic s&S?
Masz ujemne modyfikatory za zasięg, za ewentualne covery i przedmioty, które narzucają takie modyfikatory.
Żadna maszyna nie może robić S&S, gdyż posiada zasadę "Slow to Fire" - dotyczy to każdej formy strzelania z maszyny.
nic o "slow to fire" nie znalazlem, jedynie ze reakcja maszyny na szarze to "hold"kauczuk pisze:Żadna maszyna nie może robić S&S, gdyż posiada zasadę "Slow to Fire" - dotyczy to każdej formy strzelania z maszyny.
to hitowanie cannonem to jakas mega porazka :/
Str. 109, RB, "Shooting with war machines", pierwsze zdanie, pierwszego akapitu:jurak pisze:nic o "slow to fire" nie znalazlem, jedynie ze reakcja maszyny na szarze to "hold"
Str. 75, RB, "Slow to Fire":Unless specified otherwise, all war machines
weapons have the Move or Fire and Slow to
Fire special rules.
Weapons with the Slow to Fire special rule
cannot be used to Stand and Shoot.