Od czego zacząć przygodę z Warhammerem?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Sindar
Plewa

Od czego zacząć przygodę z Warhammerem?

Post autor: Sindar »

Jako, że jest to mój pierwszy post tutaj witam wszystkich forumowiczów.

Chcę wrócić do gier bitewnych, ostatnio grałem w LOTRa ( było to dawno, dawno temu ). Postanowiłem wrócić do tego hobby, lecz chciałbym zmienić system właśnie na Warhammera. Od czego zacząć? Czy zasady są trudniejsze od LOTRa? Czy każda z armii ma takie same szanse na wygraną? Jak jest z malowaniem figurek, czy jest cięższe od lotrowskich i czy potrzeba więcej kolorów farb i większych umiejętności ?

Majestic
Falubaz

Post autor: Majestic »

1: Wejdź na stronę GW i wybierz podobającą ci się armię
2: Kup rulebook do 8ed i army book wybranej armii
3: Skleć jakąś rozpiskę i wrzuć ją na forum
4: Kupuj figurki pod rozpiskę którą stworzyłeś wraz z forumowiczami
5: Posklejaj ludziki i graj (potem wypada stopniowo malować armię, mi wystarcza osiem kolorów + washe)
6: Wpadnij w szpony tego nałogu, kupuj nowe figsy i armie jak potłuczony, sprzedaj nerkę żeby opłacić malowanie swojej szóstej armii, ganiaj po turniejach i spinaj się o pół cala obrotu oddziału itd. itp.

To chyba tyle ;).
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Mam ale do punktu 2
Nie kupuj Rulebooka jesli masz kumpla (lub klub WFB pod nosem) który nauczy cie podstaw . Potem wystarczy pojechac na 5-6 turnieji i masz wiekszośc zasad opanowanych
Jak nie masz kumpla to nie kupuj duzego RB tylko mały (bo w małym sa wszystkie zasady a jest o połowe tańszy)
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

Szczerze mówiąc to na początek bym nie kupował Rulebooka. Sam teraz wciągam dwóch kumpli w ten nałóg i ja zacząłem od tego, że gramy małe bitewki (oni przeciw sobie, ja pilnuje zasad :P ), w których oni uczą się podstaw. Na razie odpuszczamy magię i zasady armybooków. Jak opanują mniej więcej rulebooka to będziemy stopniowo to komplikować o magię, armybooki itp.

Ja bym Ci poradził poprosić kumpli o wtajemniczenie, a jeśli nie masz nikogo kto gra w WFB to może przejdź się na jakiś turniej, popatrz jak ludzie grają, porozmawiaj z nimi o armiach. Tylko nie zniechęcaj się jak trafisz na jakiś ciśnieniowców.

Aha, i pogódź się z tym, że armie NIE mają równych szans. Aczkolwiek wygrać się da (prawie) z każdym.

Pozdro i powodzenia

Sindar
Plewa

Post autor: Sindar »

Popatrzyłem już na stronie Games-Workshop i armią, która najbardziej mi się spodobała zostały Dwarfy. Dużo farb potrzeba do malowania? I jak z trudnością ?

Niestety, nikt ze znajomych nie gra w ten system a w miejscowym klubie są inne systemy niż ten :| .

Awatar użytkownika
Loizok
Falubaz

Post autor: Loizok »

Poprzednicy odpowiedzieli już na część twoich pytań, więc ja tylko na ostatnie odpowiem :) Moja dziewczyna ma armie kraśków i mimo, że jest dość początkująca, świetnie się jej ich maluje :) wszystko zależy od tego jak chcesz ich malować. Czy zdecydujesz się na jeden schemat kolorystyczny, czy jak np na stronie GW będziesz malował ubrania kraśkom na rozmaite kolory. To znacząco wpływa na ilość zużytych farb :) Teraz się kupuję zestaw Washów i cieniowanie robi się samo ;)

ODPOWIEDZ