Radom - 23 Październik 2010 - Lokal

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Radom - 23 Październik 2010 - Lokal

Post autor: Kanadian »

Mamy przyjemność ponownie zaprosić wszystkich na kolejny turniej WFB w Radomiu.

Organizator główny - Kanadian
Koordynator turnieju - Czester
Sędzia - Regis (emiel_regis)
Produkcja dodatkowych domków - Ignacy

Jak coś nie wyjdzie to będzie wiadomo kogo obwiniać.

Termin: 23 Październik 2010 (Sobota) - SINGIEL -

Format: 2000 pkt. Open, czyli zasady podręcznikowe. Sojusze wg. zasad z BRB. (wyjątek, nie stosujemy bohaterów specjalnych).
odnośnie sojuszy - jest taka opcja w BRB więc ją umożliwiamy, by zobaczyć jak się sprawdza na turnieju.

Wejściówka: 10 zł

Miejsce:
MDK Idalin (http://dkidalin.republika.pl/maparad.html)
ul. Bluszczowa 4/8
26 600 Radom

Start: 9.15
pierwsza bitwa 9:30-12:00
druga bitwa 12:15-14:45
trzecia bitwa 15:00-17:45
sprzątanie 17:50-18:00
Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród 18:01
18:09 - Wielkie Grillowanie (o ile pogoda pozwoli)

Gramy 3 bitwy na stołach 72x48 cali, (chyba że się ponad 30 osób przejdziemy na 48x48)

Scenariusze podręcznikowe. Każdy stół będzie posiadał przypisany do nie go scenariusz wraz z rozpisanymi terenami specjalnymi, czyli tak jak to GW opisało w BRB (mniej więcej :wink:, możecie się spodziewać 2-5 budynków przypadających na stół).

Dalej po bitwie, liczymy Victory Points jak w opisie scenariusza, zwycięzca otrzymuje 3 punkty, za remis przypada 1 punkt, z VP korzystamy by zróżnicować graczy z tą samą ilością punktów.

Każdy stół będzie posiadał już rozlosowane i ułożone tereny, oraz scenariusz.

Zasady specjalne.
Teren - Road/Droga
Jeśli cały odział/model porusza się po drodze (nie znajduje się częściowo np. na poboczu lub poza drogą, żeby było jasne ;) ), podczas ruchu może poruszyć dalej o wartość M oddziału. Nie dotyczy modeli z zasadą fly, oraz random movement (unikniemy np. 36' ruchu abominacji i podobnych absurdów).
Przykład, Elficki łucznik poruszają się po drodze, może poruszyć się 10', marszować 15', a szarżuje na 10'+2k6 (o ile podczas szarży cały odział pozostanie na drodze)

Ocena armii (malowanie, podstawki, niezbędne akcesoria do gry): 0-3
1. Cała armia pomalowana co najmniej 3 kolorami +1
2. Zrobione posypka lub pomalowanie podstawki +1
3. niezbędne akcesoria do gry +1
a. Miarka
b. kostki
c. podręcznik armijny (inaczej- niezbędne zasady)
d. niezbędne wzorniki

Zgłoszenia i rozpiski (txt, doc, html) wysyłamy na adres: andrzejschonthaler@op.pl
Zgłoszenia i rozpiski wysłane do 20 października (premiowane +1 Duże Punkty)

1. Kanadian (Lizaki)
2. Regis
3. Ignac
4. Błażej
5. Zgred (Imperium lub O&G, nie potwierdzono)
6. Hybrydzioch - Lizaki
7. Tocz (nie potwierdzono)
8. Murmi - DE
9. Ukalez
10. Wru
11. Adam kalinowski
12. Archon
13.
14.
...

Rezerwowi
1. Czester
2.
...

Życzymy udanej zabawy i ciekawych bitw.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2010, o 23:35 przez Kanadian, łącznie zmieniany 14 razy.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Kanadian pisze:(...) Sojusze wg. zasad z BRB. (...)
To singiel czy parówka? Wydaje mi się że singiel, ale ten zapisek mnie myli.

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

singiel, ale dopuszczamy możliwość gry 2 armiami na zasadach sojuszy z rulebooka. Dodatkowo (oczywiście) obowiązują najnowsze uściślenia sędziowskie i erraty GW :wink:

Lenart
Falubaz

Post autor: Lenart »

sa jakies nagrody;) a i czy mozesz dopisac armie korymi graja poszczegolne osoby??a jak nie to jakos statystyke armii??

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Nagrody są przewidziane.
Armię będą ujawnione, jak tylko;
a) gracz zgłosi rozpiskę
b) zadeklaruje czym będzie grał

w innych przypadkach będzie trudno trafić :wink:.

Awatar użytkownika
Tocz
Falubaz

Post autor: Tocz »

Ja sie zjawie ale jeszcze nie wiem czym dokładnie ;)

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

zgłąszam się jako DE .
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Dopisano.

Tocz - nie elfami ? eeehhhh...... w sumie miło raz na jakiś czas zagrać czymś innym ;).

Awatar użytkownika
Tocz
Falubaz

He jak narazie widze coś słabo będą sie prezentować na te pkt ;D ale praca nad ułożeniem sensownych HE trwa :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

rozumiem twój ból.

Lekka zmiana co do hobbistyki - wypada WYSIWYG.

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Zgłaszamy się :mrgreen: :
Ukalez
Wru
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

no to czekam na rozpiski :wink:

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Dopiszcie jeszcze Wru -> cokolwiek by nie sugerowała ta ksywka to kielecki gracz VC ;)

Awatar użytkownika
Tocz
Falubaz

IMO za dużo budynków z tego co piszecie 3 w mojej opinii to dużo

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

oops.... Dopisany

- Super że wpadniecie.

Tocz, grałem na stołach gdzie było domków około dziesięciu (rzucaliśmy na tereny słowo w słowo jak w rule book-u przykazano). I powiem szczerze, gra się inaczej, a true line of sight nie przeszkadza tak jak na typowym stole turniejowym z 7 ed. gdzie są 1-2 górki i tyle samo lasków, plus coś innego.

IMHO (moja teoria na temat 8ed) po wysłuchaniu jak się gra w innych krajach i z jakimi problemami się borykają, sprawa się am następująco: problem graczy i narzekania wywodzą się w znacznej mierze z przyzwyczajeń 7ed, łącznie z rozstawieniem stołu, robienia rozpisek które nie są przystosowane do scenariuszy itp. Nie wykluczam że możesz mieć rację, ale chcę to wypróbować. W szczególności że mamy dostęp do większej ilości ładnych domków, oraz możemy dodrukować i złożyć więcej w każdej chwili. Na dużego mastera bym się nie porywał, ale na lokal 50+ domków powinno wystarczyć. Nie przypominam sobie aby ktokolwiek był na tyle porąbany i coś podobnego spróbował, więc trzeba to zrobić samemu.

edit.

Oraz z samego faktu że nie potrafią czytać z zrozumieniem. A jeśli potrafią to tego nie robią (niestety sam na tym się łapie czasem)

przeczytałem większość dywagacji na temat watch tower, i wyraźnie większość osób nie czytało zasad, lub po prostu nie myślą, lub wolą narzekać.
Nie jestem eksertem i jeszcze mi się mylą zasady, ale jak jest spór to najpierw czytam zasady ponownie, po czym się wypowiadam. niestety na forach zazwyczaj ludzie najpierw się wypowiadają a później o ile czytają zasady.
Natomiast stoły będziemy rozkładać w piątek, chcemy aby były mocno zróżnicowane, i aby większość miało kilka specjalnych budynków, by zobaczyć jak to się sprawdza w środowisku turniejowym. Mi na przykład na ogół bardzo odpowiada styl rozstawiania stołów, oraz scenariuszy jak to są zrobione w BRB. Większa ilość budynków całkowicie zmienia poruszanie się po stole, i faktycznie zmiany w poruszaniu się oddziałami są bardziej uzasadnione, niż początkowo sądziłem, oraz uważam że tereny specjalne dużo wnoszą do rozgrywki. Grając na typowym stole 7 edycyjnym, gra mi osobiście się wdawała bardzo płytka, w porównaniu gęsto wyłożonym magicznymi terenami stołem proponowanym w 8ed. Z drugiej strony kwestia gustu :).

Ogólnie jak nie spróbujemy to się nie dowiemy.

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Kanadian pisze:- Super że wpadniecie.
No problem, Wy nas też odwiedzaliście :wink:

Postaram się kogoś jeszcze namówić, ale może być ciężko. WFB wraz z 8ed podupadł mocno w Kielcach (brak obeznania w zasadach, zniesmaczenie zmianami itp.)

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

To niech przyjadą, granie typowo podręcznikowo, zwłaszcza z rozmieszczeniem terenów wg, podręcznika, zasadniczo zmienia podejście do gry. Tylko niech nie pakują dużo punktów w bohaterów do WW (nie sprawdzają się).
Jak dla mnie 8 ed bije 7 pod każdym względem, za wyjątkiem typowej gry strategicznej (jak taką chcesz, to musisz się przerzucić na najstarszą grę figurową świata, innymi słowy lepiej zainwestować w szachy.) Strategia w 8 ed jest w zupełnie innych punktach gry porównując z 7 ed. w której to trzeba było kontrolować ruch i mieć przegiętą magie lub coś tam. Teraz bardzie ważne jest odpowiednie dobranie i rozmieszczenie oddziałów i ich ilości oraz wielkości, ogólnie wszystko musi być bardziej wypośrodkowane, jeśli nie masz dobrze współgrającej rozpy, oraz ładnie zbilansowanej, scenariusze cię wykończą. Gdzie w 7 musiałeś zdominować z o jeden więcej z aspektów z gry niż przeciwnik i miałeś wygraną.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2010, o 08:51 przez Kanadian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kondi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kondi »

no turniej :D ale ja bym wolał na 2k+ a nie czysto na 2k ;( ledwo lord mi się mieści ołtarzyk i dwie czarki ;/
i rozpa moja wygląda ubogo :P dajcie na 2250 :D
Obrazek
Dark Elf Army of Druchii:
Win/Draw/Lose (04.01.2010-xxx)
18/1/4

Awatar użytkownika
MIKKUZ
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: MIKKUZ »

a ci co przyjdą popatrzeć też płacą? bo ja nie dam rady na 2k bo nie mam tyle figurek jak narazie bo zaczynam dopiero grac i bym sie troche zorientował o co :o caman :o z zasadami
KLIKNIJ

Jak ma ktoś batalion DE do sprzedazy to pisac na PW
może brakować max. 10 warriorow/korsarzy

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Jednemu za mało, drugiemu za dużo, cóż można zrobić :?.

Format jest mały by rozgrywki szybciej poszły. Z racji że jest w miarę nowa edycja cały czas są problemy z interpretacjami zasad, co przedłuża rozgrywkę. Wszyscy mają ten sam problem, myślisz że mój slan i engine mają wystarczająco miejsca?

można sobie przyjść i popatrzeć.

ODPOWIEDZ