Barbarossa pisze: No i potem taka "połączona" jednostka musi zdawać brejka. Moim zdaniem (i ściśle według zasad) - jednostka zdaje brejka zgodnie ze swoimi zasadami, tak więc slejwy z wampirem mogą zostać złamane w CC i cały oddział będzie uciekać. Jedyna niewygodna kwestia to np. co się dzieje, jak stoi sobie lord mortali chaosu w oddziale horrorów 3 i horrory dostają 10 ran od brejka. Czy lord dostaje rany z CR, czy musi zdać osobny break test jeszcze w tej turze, czy też zdejmujemy 3 horrory i nic dalej się nie dzieje)
Z wampem to raczej sprawa prosta. Znika.
Slaves nie uciekają tylko wybuchają po przegranej a co za tym idzie odpowiedni paragraf w AB skavenów mówi że znika wraz z postaciami w środku znika i tyle.
Z horrorami to sprawa gorsza jednak. Wg mnie horrory wyparowują a lord zostaje zdając panikę za wybity unit. Dlaczego? Rany z unitu nie przechodzą na herosów jednak to się nie tyczy demonów i ich bohaterów. Lord nie ma zasady Instability więc wg mnie nie wyparowuje ani nie testuje breja osobno bo taki test jest jeden..
Most nie znaczy wszystkie. Gdyby mieli dawać tylko ataki to by to napisali i połączyli jak załogę maszyn.Barbarossa pisze: 1. Monsters and Handlers. Pewnie wszyscy wiecie - wg Rulebooka "the handlers aren't really a combat unit per se, so we ignore them for most gaming purposes". Następnie wymienione jest, kiedy zasadniczo na pewno handlersów NIE ignorujemy (losowanie ran od strzelania, walka wręcz).
Rodzi to pytanie - czy Handlersi mogą dawać monsterowi leadership (lub inne statsy, co wydaje mi się totalnie naciągane, ale taki pogląd był przedstawiany).
Wg mnie LD dają ale tylko tę charakterystykę. Da się ich osobno zabić więc inicjatywy nie przekazują do słonka i takie jest moje zdanie.
tylko LD inaczej ataków też by nie dawali [ bo idąc hardcorowo to most może i tego dotyczyć ... ]
Wszystko co nie jest normalnie generowaną kostką jest bonusem. [ nie mówię o BoS, MotBA, PoD i inne dorabianie kości do puli ]Barbarossa pisze: 2. Na poprzedniej LS byłą też dyskusja, ale chyba bez ostatecznego głosowania, w dalece ważnej kwestii pt: czy bonusowe dorzucone kostki (takie jak kostka ze slanna, kostka ze sztylecika DE itp.) to część naturalnego rzutu jeśli chodzi o zasadę "not enough power". Przytoczę:
"No matter how powerful a wizard may be, he cannot cast a spell where the total of the natural dice scores is less than 3. A dice total of 1 or 2 is always considered a failure, despite the level of the wizard"
Kostki te na pewno mogą powodować IF/miscast, bo tam zasada NIE mówi o naturalnym rzucie ("If two or more 6's are rolled when casting a spell")
Pytanie, czy "naturalny" wynik na kościach obejmuje kości dorzucone. Także np. z kindleflame lore of fire, czy też z wand of jet.
I kość dragon maga, kostka slanna, +x do casta jest bonusem do zagrania czaru.
Jak wypadnie mniej niż 3 na "naturalnych" innych niż przedstawiłem to jesteś disrupted i nie czarujesz.