Prywatyzacja lasów [do zamknięcia]

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
cold turkey
Mudżahedin

Prywatyzacja lasów [do zamknięcia]

Post autor: cold turkey »

Tzw. rząd Polski włącza lasy państwowe do budżetu. Umożliwi to w perspektywie paru lat ich całkowitą prywatyzację

tu zaczęła się akcja zbierania podpisów na referendum, które może temu zapobiec

http://prawylas.pl/2010/11/05/zbieramy- ... nstwowych/

strona na "fejsiku"

http://www.facebook.com/pages/STOP-dla- ... 2977251337
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, o 09:00 przez cold turkey, łącznie zmieniany 3 razy.
HE 2.5k

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

...za rok zdążą sprywatyzować powietrze :roll:

szkoda że nie jestem prezydentem :cry:

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Mam nadzieje, że ten krótki ale jakże dosadny i przerażający w treści artykuł otworzy oczy ludziom na tę bandę chamów i darmozjadów którzy niszczą ten kraj.

DZIK
Oszukista

Post autor: DZIK »

amen

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Kefas pisze:Mam nadzieje, że ten krótki ale jakże dosadny i przerażający w treści artykuł otworzy oczy ludziom na tę bandę chamów i darmozjadów którzy niszczą ten kraj.
Znowu bedziemy gadac o KK...? Panowie, dajcie troche luzu, bo to się już nudne robi. :mrgreen:
Obrazek

cold turkey
Mudżahedin

Powyższy post czy raczej żart jest nie na temat.

A sprawa z lasami jest jest bardzo poważna. Mniej więcej dwa lata od wciągnięcia do budżetu będą w takich długach, że zostaną sprywatyzowane.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 23:07 przez cold turkey, łącznie zmieniany 1 raz.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

cold turkey pisze:Powyższy post jest nie na temat i nie wiem po co go napisałeś.

A sprawa jest bardzo poważna.
Zastanawiam się, czemu nie napisałes:
"POwyższy POst jest nie na temat i nie wiem PO co go napisałeś.

A sprawa jest bardzo POważna."

?
Obrazek

cold turkey
Mudżahedin

Nie napisałem bo to nie tylko PO ale też SLD całą impreze popiera. Nawet PSL czesciowo bo tez jest w rzadzie, ktory ma gigantyczna dziure budzetowa.

Nawet jezeli ktos jest milosnikiem/fanem liberalnej gospodarki/prywatyzacji/niewidzialnej reki rynku to musi sobie zdac sprawe, ze pieniadze z lasów i tak nie starcza rzadowi na długo, a strata wynikajaca z ich prywatyzacji bedzie bezpowrotna.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

cold turkey pisze:Nie napisałem bo to nie tylko PO ale też SLD całą impreze popiera. Nawet PSL czesciowo bo tez jest w rzadzie, ktory ma gigantyczna dziure budzetowa.
A poza tym, to sprawa rzeczywiscie nie wyglada ciekawie i szkoda, ze chcą lasom zabrać kasiorę. Z drugiej strony gdzies musza tej kasy szukac.... jak nie zabiorą lasom nadwyzek finansowych, to beda musieli ciąć gdzie indziej. Pytanie gdzie? Lasy sa w miare łatwe do zrabowania, bo mają kiepskie plecy. Inne zrodla sa mocno upolitycznione i bylaby z tego wieksza wojna... Wiec rabują leśników, bo sa bogaci i słabi politycznie.
Obrazek

cold turkey
Mudżahedin

Cieszę się, że to widzisz.

Przy czym jednak rabując lasy państwowe nie rabują leśników lecz każdego z nas bo lasy to 29% powierzchni Polski. Jeżeli się nie poprawi, a cudu raczej w ciągu 2 lat nie będzie to sprzedadza. A chetni sa bo las to bardzo tania ziemia. Mozna bedzie wtedy w najlepszym wypadku zobaczyc tabliczke - teren prywatny zakaz wstepu pod kara grzywny. W najgorszym lasy kupią sąsiedzi z Unii wytna i zbuduja rurociagi z Rosji do UE przez terytorium Polski bez żadnych dzierżaw za grunt i opłat transportowych.

W Holandii się tak urządzili z prywatyzają, że wstęp do lasu kosztuje 4euro.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

cold turkey pisze:Cieszę się, że to widzisz.

Przy czym jednak rabując lasy państwowe nie rabują leśników lecz każdego z nas bo lasy to 29% powierzchni Polski. Jeżeli się nie poprawi, a cudu raczej w ciągu 2 lat nie będzie to sprzedadza. A chetni sa bo las to bardzo tania ziemia. Mozna bedzie wtedy w najlepszym wypadku zobaczyc tabliczke - teren prywatny zakaz wstepu pod kara grzywny. W najgorszym lasy kupią sąsiedzi z Unii wytna i zbuduja rurociagi z Rosji do UE przez terytorium Polski bez żadnych dzierżaw za grunt i opłat transportowych.

Ale tu juz chyba troche przesadzasz, hm? Skad te pomysly? Rozejrzalem sie w tym temacie. Narazie nikt chyba nie mowi o prywatyzacji lecz o wlaczeniu lasów do sektora finansów publicznych. Czyli beda oddawac nadwyzki finansowe, ktorymi dotad sami obracali. Widze gigantyczna roznice miedzy uniemozliwieniem inwestycji a kreśloną przez Ciebie wizją apokalipsy... nie ocieramy sie trochę o demagogię?
Obrazek

cold turkey
Mudżahedin

Tu jest pies pogrzebany i to jest bardzo sprytny mechanizm.

Rząd może przejąć przychody Lasów nie przejmując ich kosztów tlumacząc się złą kondycją finansów panstwa, wystarczy, że nie będzie kosztów pokrywal w całości. Lasy państwowe oprócz ogromnych przychodów mają też ogromne koszty.
Zaczną się zadłużać w sytuacji gdy rząd będzie zajmował cały ich przychód. Nie trzeba będzie dużo czasu żeby lasy wtedy zbankrutowały, a wtedy no cóż...żeby "ratować" lasy zacznie się je prywatyzować.

Włączenie czegokolwiek do finansów publicznych państwa to wrzucenie tego w czarną dziurę. Dlatego np nie zgodzono się na to by fundusze unijne były włączone do systemu finansów państwa polskiego i bardzo dobrze się wtedy stało.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 23:38 przez cold turkey, łącznie zmieniany 1 raz.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

cold turkey pisze:W Holandii się tak urządzili z prywatyzają, że wstęp do lasu kosztuje 4euro.
Mozna wiedziec skad masz takie ciekawe informacje?

cold turkey
Mudżahedin

Dokładnie Ci nie powiem gdzie jest za 4euro. Opłaty są różne w zależności kto jest właścicielem lasu. Są też darmowe ale są i ogrodzone z całkowitym zakazem wstępu, są też płatne od wejścia.

Nie chodzi tu o kwote i kraj[choc akurat oplaty za wstep dotycza min akurat Holandii] chodzi o sam fakt mozliwosci ogrodzenia lasu niegdys panstwowego badz tez pobierania oplaty za wstep do niego.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

cold turkey pisze: Zaczną się zadłużać w sytuacji gdy rząd będzie zajmował cały ich przychód. .
Z tego co czytalem, to mowa jest o nadwyzkach finansowych. Nadwyzki finansowe rozumiem jako tę część przychodów, która zostaje po odjęciu kosztów. Nadwyzki firmy albo przejadają, albo inwestują, by sie jeszcze lepiej rozwijac.
Panstwo chce zabrac nadwyzki, wiec szanse na lepszy rozwoj lasow panstwowych.
Ale mowienie, ze ma nastapic prywatyzacja - to naduzycie.
Pisanie, ze panstwo chce zabrac cale przychody - to grube mijanie się z prawdą.

Pisz mniej emocjonalnie i dawaj wiecej faktów a nie wymysłów. Sluzysz chyba dobrej sprawie, ale sposob jej przedstawienia budzi (przynajmniej u mnie) powazne zastrzezenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

bless pisze:
Kefas pisze:Mam nadzieje, że ten krótki ale jakże dosadny i przerażający w treści artykuł otworzy oczy ludziom na tę bandę chamów i darmozjadów którzy niszczą ten kraj.
Znowu bedziemy gadac o KK...? Panowie, dajcie troche luzu, bo to się już nudne robi. :mrgreen:
a co ma piernik do wiatraka? nie widzę żadnego powiązania tylko to, że niesłusznie przylepiłeś mi już łatkę osoby która jeśli już cokolwiek pisze to przez pryzmat katolika fanatyka... może to nadinterpretacja ale mam takie wrażenie skoro zamiast pisać rzeczowo o temacie wyskakujesz z takim absurdalnym osądem. Rozmawiamy o poważnej groźbie prywatyzacji lasów państwowych i tym co może przynieść, więc proszę nie mąć i nie wszczynaj niepotrzebnego flejma i ot :D
Zarazem cieszę się, że rozumiesz zagrożenie i obłudę rządzących. Jakoś nie czuję tej demokracji w Polsce czasami...
Gdzie jakiś kłamca i złodziej wyprzedaje Polskę obcym siłom dysponującym ogromnym kapitałem.
Oby zacytowany w tym artykule Otto von Bismarck się mylił. Ja na sprawę lasów państowych i w ogóle lasów patrzę też z innej perspektywy, ekologi i dziedzictwa narodowego czegoś niespotykanego w ue czy na świecie ale to inny temat.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Gdzie jakiś kłamca i złodziej wyprzedaje Polskę obcym siłom dysponującym ogromnym kapitałem.

to już zaleciało radiomaryjnymi klimatami.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Kefas pisze:
bless pisze:
a co ma piernik do wiatraka? nie widzę żadnego powiązania tylko to, że niesłusznie przylepiłeś mi już łatkę
To był żart. Niezwiązany z Twoją osobą. Offtop rownie szybko zakonczylem, jak zaczalem. Nie ma co do tego wracac.
Obrazek

cold turkey
Mudżahedin

Zabranie nadwyżki finansowej de facto uniemożliwia ich dalszy rozwój i jest krokiem umożliwiającym ich prywatyzację w przyszłości. Może rzeczywiście koszty sztywne będą mogli pokrywać[choć będą im kazać je ciąć do maksimum] ale mają mnóstwo wydatków, których się nie da precyzyjnie określić na początku roku vide usuwanie wiatrołomów, szkód spowodowanych przez wodę czy ogień. I na to mogą już od państwa nie dostać i pewnie nie będą dostawać. Co roku są gadki - trzeba obciąć wszystkim bo nie starcza i myśle, że lasy będą pierwszymi na liście do nie dostawania kasy na dodatkowe potrzeby a będą dojone do cna.
Jeżeli państwo położy łapsko na ich zasobach - możemy się założyć, że ze świetnie gospodarującej spółki w ciągu dwóch lat będą wrakiem. Bo państwo zmierza w kierunku Grecji/Argentyny, poczytajcie o tym jeżeli nie bankructwa, bo może rzeczywiście nie zbankrutuje[my] ale na głęboką recesję mamy 80%szans. Podobnie jak i znaczna część Europy.
HE 2.5k

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

W najgorszym lasy kupią sąsiedzi z Unii wytna i zbuduja rurociagi z Rosji do UE przez terytorium Polski bez żadnych dzierżaw za grunt i opłat transportowych.
Wyciąć tak łatwo nie wytną. Żeby zdobyć zgodę na wycięcie drzewa z własnego trawnika przed domem, które przeszkadza wszystkim naokoło trzeba się sporo nawalczyć, a co dopiero przy wycince całego lasu.

Włączenie lasów do sektora finansów publicznych może rzeczywiście nie być najlepszym pomysłem, protesty przeciwko temu mogą przynieść dobry efekt, ale nie przy takiej argumentacji jak ta w "Krótkiej informacji..." czy postach wyżej. Straszenie "natychmiastową destrukcją", obcym kapitałem, złym rządem dążącym jedynie do zniszczenia polskich lasów czy rurociągiem zbudowanym bez polskiej zgody jest trochę niesmaczne.

BTW, interpunkcja w tej "Krótkiej informacji..." jest dosyć ciekawa ;)

ODPOWIEDZ