by Misha: O&G

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
misha
Wielki Nieczysty Spamer

by Misha: O&G

Post autor: misha »

"Cześć nazywam sie Michał, jestem uzależniony od malowania figurek" /zasłyszane w domu jak się zastanawiałem co tu napisać :lol2:

Założyłem osobny temat dla O&G by nie mieszać w VC.
Zdjęcie grupowe było zrobione w lipcu, ale od tego czasu trochę przyrosło, niemniej wrzucę bo zawsze to ładnie wygląda :D
Ogólnie malowałem dla samego malowania, bez ciśnienia na super efekty. Chciałem mieć pomalowane na przyzwoitym poziomie.
Trochę Ork Boyzów nabyłem w stanie już maźniętym (czarny sztandar) więc pozostałe starałem się domalować do nich.

Wszystko podklejone magnesami i na metalowych trayach.

Aktualny skład:
50NG BfSP po 25 czerwone / czarno-niebieskie
20NG BfSP łuki 20 niebieskie
5 NG fanatics metal
2x 22 Ork Boyz
2x 10 Arrer Boyz
11 Spider Riders BfSP
10 Wolf Riders
2 Boar Chariots
3x Squig Herders
Rock Lobber
Doom Diver

Obrazek
Obrazek
Obrazek

NG
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Spiders
Obrazek
Obrazek

Arrer Boyz 1
Obrazek
Obrazek

Arrer Boyz 2
Obrazek
Obrazek

Fanatics
Obrazek

Wolf Riders
Obrazek

Ork Boyz 1
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ork Boyz 2
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ork Chariots - Październik 2010
Podstawki wykonane z płyty MDF. Wywiercone otwory na 4 magnesy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Squig Herders - Październik 2010
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rock Lobba - wrzesień 2010
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Doom Diver - wrzesień 2010
Obrazek
Obrazek

Ork Boss BSP - Listopad 2010
Coby nie był pusty sztandar taką gębę namalowałem. Nic fantazyjnego, ale i tak nie mam doświadczenia z malowaniem rzeczy na sztandarach więc jestem zadowolony z efektu. Wstępnie chciałem zamiast zębów kraty robić, ale stwierdziłem, że jednak jak ząbki będą prostrze do potrenowania wzorków.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do pomalowania wiszą załogi Divera i Rock Lobby.
Możliwe, że pojawi się drugi Diver i Lobba :)

Bez wypasionych efektów, ale wystawiona na stół robi wrażenie jak każda pomalowana przyzwoicie armia :)
Pozdrawiam
Misha
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Fajny użytek zrobiłeś z figurek ode mnie. Na niektórych modelach widać jeszcze moją rękę ale na pewno nie doczekałyby się one dokończenia u mnie na warsztacie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Eriks281
Chuck Norris

Post autor: Eriks281 »

Jak dla mnie bardzo fajne ,ale te zielone podstawki... ble ,ale rób jak uważasz to twoje figurki. Kurde Lazur jak widzę twój podpis to zawsze spadam z krzesła. :mrgreen:

PS: Jeszcze jedna sprawa co do podstawek. Nie syp tak dużoo trawy syp mniej i bardziej nie regularnie. Myślę ,że to by pomogło twoim figurkom.
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!

- Nigdy nie zamierzaliśmy. Zastrzelcie go.

Takaris Fellblade, kapitan Czarnej Arki "Udręka"

misha
Wielki Nieczysty Spamer

dzięki Lazur :) właśnie nie wiedziałem od kogo je miałem :D

Co do podstawek Eriks masz rację estetyczniej by wyglądały, ale nie bardzo miałem chęci na grzebanie się w wikolu i piasku, zwłaszcza, że np nocniki kupione na allegro były już w sprayu czanym i nie chciało mi się kleić do nich piasku. Żeby za długo się z tym nie babrać ponaklejałem trawkę w większej ilości. Starałem się je jakoś urozmaicić tu i tam dorzucając kamyczki.

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

Przyjemna armia, na stole musi się dobrze prezentować.Słabszym elementem całości jest kolor żółty, nie wiem czy przez zdjęcia ale gdzieniegdzie wygląda na jedną warstwę.

Awatar użytkownika
Eriks281
Chuck Norris

Post autor: Eriks281 »

Grabz ma racje ,na przykład na sztandarze wygląda to na jedną warstwę. Chociaż po bliższym zapoznaniu się widać rozjaśnienia ,ale może mi się zdaję. ;D Ważne jest ,żebyś to bardziej rozjaśnił.
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!

- Nigdy nie zamierzaliśmy. Zastrzelcie go.

Takaris Fellblade, kapitan Czarnej Arki "Udręka"

misha
Wielki Nieczysty Spamer

może:P
chociaż wiesz, żeby z czarnego podkładu przejść do takiej żółci to nie jest łatwo :) także warstw było kilka, ale fakt wash i rozjasnienie by się przydało, next time dopracuję w koncu to hero to powinien wyglądać lepiej

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

Taki prosty sztandar to najfajniejszy sztandar jaki mogą mieć orkowie :D Prosty i treściwy: "Ty się zbliżyć, to ja Cię zachoppać" :D
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

misha pisze:może:P
chociaż wiesz, żeby z czarnego podkładu przejść do takiej żółci to nie jest łatwo :) także warstw było kilka, ale fakt wash i rozjasnienie by się przydało, next time dopracuję w koncu to hero to powinien wyglądać lepiej
trzeba było na podkład dać najpierw brązowa farbę, a potem brązowy z żółtym i następnie rozjaśnić do żółtego.

a co do całej armii, to IMO podstawki psują całkowicie wygląd armii.
Po pierwsze są za zielone - zielone orki i gobliny na zielonych podstawkach za bardzo się z nimi stapiają. Możesz spróbować pomalować ranty na czarno - rozdzieli to trochę tą zieloną papkę. :)
Po drugie podstawki są bardzo monotonne, co w połączeniu z monotonią samych figurek (z BotSP) jest nudne. Może jakieś ciemne elementy na tej trawce by ożywiły trochę te regimenty (grzybki, kamyki, patyczki, poucinane głowy). Ty jako zapalony makieciarz powinieneś robić wypasione podstawki pod każda figurką (jak pod katapą :) ).
Podstawki pod rydwany są już fajniejsze, choć IMO nadal trochę za zielone.

Malowanie dobre, ale jak to figsy tylko do malowania to mógłbyś na nich bardziej poćwiczyć warsztat i spróbować zrobić coś bardziej efektownego - jak by nie wyszło nie było by szkody ;-)

pozdrawiam
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Eee no, do żółtego to pewnie, że przez brązowy dochodziłem, ale nie wiem czemu, moja żółta citadelka jakoś nie kryła dobrze, a Vallejo żółtego nie mam w ogóle, więc kombinacje alpejskie z kolorami robiłem, żeby zyskać w miarę dobrą barwę. Straciłem rachubę ile tam razy farbę mieszałem.

Hmm no dobra :) jeszcze trochę uwag o podstawkach to będę już zupełnie zmotywowany do pobawienia się nimi. Poszedłem po najmniejszej linii oporu, co nie wyszło im na dobre.

Podstawki pod rydwany z płydy MDF robiłem i korka więc swoja drogą musiałem się bardziej przyłożyć niż tylko trawkę nakleić.

Jest jakiś dobry patent na grzybki z GSu?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

misha pisze: Jest jakiś dobry patent na grzybki z GSu?
możesz uderzyć do autora tego postu o szczegóły:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=628529#p628529
ale myślę ze już z tego co tam jest można się zorientować jak je zrobić.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Stary, weź Ty wyjdź czasami z domu ;D
Najpierw wampiry a teraz to :shock:
Modele w sam raz na stół, choć osobiście niektóre jednostki wydają się być zbyt jednolite, no i zbyt proste podstawki.
Ogólnie gratuluję tylu pomalowanych modeli.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

Asassello pisze:
misha pisze:może:P
trzeba było na podkład dać najpierw brązowa farbę, a potem brązowy z żółtym i następnie rozjaśnić do żółtego.
Chaos Black basecoat
Iyanden Darksun
Devlan Mud
Iyanden Darksun
Golden Yellow
Suburst Yellow
i jak ktoś chce jaśniejszy żółty to Sunburst Yellow + biel

;)

Co do armii, to wg mnie za dużo trawki na podstawkach.

ODPOWIEDZ