Lakierowanie i postarzanie

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Lakierowanie i postarzanie

Post autor: BoB miniatures »

Witam! Mam pytanie: Czy i jak należy lakierować figurki? Jakiego lakieru używać? Matowego, błyszczącego, w puszce, czy sprayu? I przede wszystkim czy jest opcja, żeby lakier zeżarł farbkę z figurki?

I drugie pytanie: Jak postarzyć materiał i jak go pomalować żeby wyglądał na stary? Nie chodzi mi o ubłocenie, bo to jest banał do zrobienia, ale raczej o przetarcia i wyblaknięcie kolorów od słońca na bardzo starym sztandarze np. Jak maluje cieniując po prostu czerwony bielą a nie żółtym, to nie wychodzi wyblakły tylko różowy...
Ostatnio zmieniony 26 lis 2010, o 20:56 przez BoB miniatures, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

A postarzanie?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

jak chcesz coś wytartego to może spróbuj zrobić bardzo ostre przejście z czerwonego do blenched bone.
i ogólnie pobaw się trochę szarościami zmieszanymi z czerwonym - będzie bardziej wyblakłe niż różowy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

belaras pisze:Jak maluje cieniując po prostu czerwony bielą a nie żółtym, to nie wychodzi wyblakły tylko różowy...
musisz używać bazowo ciemnych i "zgaszonych odcieni" i rozjaśniać białym.

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Znalazłem ideał w tej kweti i o takie coś mi mniej więcej chodzi, tyle że w czerwieni...

http://www.coolminiornot.com/240296

ODPOWIEDZ