scaveńscy niewonicy a powstrzymanie szarży przeciwnika

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
duzypawel
Mudżahedin

scaveńscy niewonicy a powstrzymanie szarży przeciwnika

Post autor: duzypawel »

Jestem początkującym graczem dlatego proszę o wyrozumiałość, być może to banalne ale nie ogarniam jeszcze całości przepisów.

Sytuacja jest następująca.

Mam dwa oddziały.
Główny oddział np. clanratów + weapon team, przed nim oddział osłonowy slavów.

W oddział slavów szarżuje np. ciężka jazda bądź inny silny oddział.
Slavy przegrywają walkę i mam dwie możliwości:

1. testuję LD, slavy oblewają test LD i kawaleria goniąc slavy wpada na oddział clanratów, w kolejnej rundzie kawaleria jest traktowana jakby szarżowała.

2. Slavy mają umiejętność Cornered rats, nie uciekają jak po nieudanym teście LD tylko robią D3 S3 hitów w każdy oddział w 6" i są usuwane.

Czy po wykorzystaniu umiejętności Cornered rats przez oddział slavów kawaleria może wykonać kolejną szarżę i od razu wjechać w clanraty? Czy może zatrzymuje się w miejscu i mój oddział może wykonać szarżę?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Przede wszystkim nie masz wyboru, działa opcja nr 2.
Jeśli slave'y nie zdały breaka już w turze kiedy nastąpiła szarża, to wróg może wykonać overrun (najeżdżanie) i faktycznie zaszarżować w dalszy oddział.
Sytuacja wygląda inaczej, jeśli slave'y wytrzymają jedną turę walki, w momencie gdy przegrają combat trwający od wcześniej (to jest, nie bezpośrednio po szarży), wówczas wróg nie może już overrun'a.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

ODPOWIEDZ