Euro WE

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Euro WE

Post autor: goboss »

elfiki na 2400, format euro.
będę nią grać na najbliższym lokalu i pewnie napiszę jak się sprawdziła.

1 Spellweaver @ 305.0 Pts
General; Magic Level 4; Longbow; Lore of Life
Wand of Wych Elm [55.0]

1 Spellsinger @ 115.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25.0]

1 Noble @ 179.0 Pts
Longbow; Light Armour; Shield
Biting Blade [10.0]
Dragonhelm [10.0]
Hail of Doom Arrow [30.0]

1 Great Eagle @ [50.0] Pts

1 Noble @ 130.0 Pts
Battle Standard
Standard of Discipline [15.0]
Pageant of Skrikes [25.0] - snajperka na 18 cali

9 Dryads @ 108.0 Pts
9 Dryads @ 108.0 Pts

14 Glade Guard @ 202.0 Pts, FCG
Banner of Eternal Flame [10.0]

11 Glade Guard @ 156.0 Pts
10 Glade Guard @ 144.0 Pts

5 Wild Riders @ 148.0 Pts
5 Wild Riders @ 148.0 Pts

9 Wardancers @ 169.0 Pts, muzyk
8 Wardancers @ 144.0 Pts

5 Waywatchers @ 120.0 Pts
5 Waywatchers @ 120.0 Pts

1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts

Models in Army: 87

Total Army Cost: 2396.0

Wymaksowane strzelanie. Ochrona przed kowbojami również.
Co myślicie?

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Najs.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Post autor: Einstein »

Niezle, trzeba wyprobowac :) I bez specjalnie duzej ilosci drewna <3

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Brak czegoś mocniejszego do CC, wiem że w WE nie jest to takie proste ale mimo wszystko nie ma tu niczego co jest w stanie zatrzymać jakikolwiek klocek.
Małe oddziały.
Nie wiem też czy nie ma za dużo punktów w bohaterach – czy ta hoda nie jest za droga? Gość ma tylko 3+ save.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Laik pisze:mimo wszystko nie ma tu niczego co jest w stanie zatrzymać jakikolwiek klocek.
Nieprawda, robią to właśnie:
Laik pisze: Małe oddziały.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Daruj sobie tych wildow. Juz lepiej wstaw za nich drzewo.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Malo tancerzy, malo driad. Ale tak poza tym to swietna rozpa. Wywalilbym tylko tego kowboja.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Imo małe oddziały za szybko giną, wystarczy jakiś mały pocisk, salwa łuczników i nawet tury nie wytrzymają…

1 wildzi imo przydatni - mogą się zając maszyną, ewentualnie coś odgiąć, zaszarżować na bok dając 3 CR+rana
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ta, jak to kiedys kudlacz fajnie napisal: oddzial bezndziejny na papierze, ktory dziala cuda na polu bitwy. IMO 3x9 WD to obecnie moc. Podobnie jak 3x8 driad.

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

Ja bym dał orła BSB. Wez może jeszcze jakiś sztandar daj :roll:
"JOIN OR DIE"

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Kowboj na orle ma kilka zastosowań. On nie tylko strzela z hody. Moim zdaniem hoda na bsb w tej edycji nie jest dobra, bo BSB musi często maszerować.
Jeśli miałbym coś zmieniać to może bym kowboja wywalił, na bsb hodę (niestety) i 3 unit driad.

Gadałem z Bartysem o 15 tancerzy, nie kosztują jakoś super dużo, a statystycznie jak wpadają w powiedzmy w 25 hammererersów z gw, którzy stoją w hordzie zabijam w szarży 12. Trzeba wziąć pod uwagę, że wcześniej jeszcze kilku spadnie od strzelania.

Laik, kilka małych > 2 duże oddziały, IMO.

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Post autor: Einstein »

Mam tylko pytanie - jak bedziesz chcial wystawiac tych wayow i wr?

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Zależy od paringów. Jeśli nie będzie to B&G, a będę grał z armią gdzie są maszyny wildzi na park maszynowy będą się czaić. Waye podobnie, ale głównie będą stać w pobliżu kowbojów.

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Dlaczego nie Lore of Beast? Pomyśl jak drastycznie rośnie siła przebicia tancerzy i driad od samej zerówki. Life na pewno ma swoje zastosowania, ale jest imho bardziej statyczny/defensywny, a WE chyba w swoim stylu mają kąsać. Reszta czarów beasta może nie powala (chociaż herosow tez milo zboostować). Hunting spear na pewno się przyda, pocisk jest słaby. +3 T może uratować magiczki, nobli. Curse of anraheir bardzo lubię z jakichś powodów :) -1 to hit jest dobre w tej edycji oraz rzucenie tego na oddział chcący zaszarżować Twoj lasek konczy się dla niego stratą 1/3 unitu. Zamiana w smoka.. cóż jest to raczej słaby czar, ale przeciwnik też nie może go olać, bo nawet szarża magiczki może się stać dla niego mordercza. Głównie mi chodzi o zerówke, która da wardancerom S5 T4 co przy ich ilości ataków robi swoje :)
Life jest bardzo fajny, ale nie wiem czy akurat WE mają okazje z niego dobrze korzystać. Może przemawiają Dwellersi :)

pozdro

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Dzięki za radę Crus.
Nie patrzyłem na to z tej strony, a tak naprawdę 5/7 czarów z beasta się przyda.
Chyba zmienię lore w rozpie.

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

jak rzucę zerówkę z beasta na kolesia na orle to orzeł i koleś mają +1 do T i S?

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Rozpiska przetestowana na dzisiejszym turnieju. Grałem z HE na smoku, SK na dzwonie i hordzie (B&G) i VC na ghulach, gwardi, vargulfie, wratach.

wyniki
3:17 z HE, został jeden WL wart 450 punktów i wysadziłem generała w ostatniej turze. progi były co 150, więc te 2 "drobne" wypadki by dużo zmieniły.
7:13 ze Skavenami, storm banner strasznie boli, do tego steadfeast i niewygodny scenariusz dla WE na tą armię. zagraliśmy 3 tury, straciłem wildów, łuki z flamem, bsb po niezdanym lookoucie, sam kończyłem zabijać monki z bannerem.
14:6, z nieogranym na 8 przeciwnikiem.

chyba nic nie będę zmieniał w rozpisce, czasem brakowało takiego porządnego pierdolnięcia, ale odkąd ja gram zawsze był z tym problem. prawie wszystkie jednostki spełniły swoje zadania. myślę jedynie nad wyrzuceniem snajperki, gdyż jest bardzo sytuacyjna, choć raz się przydała.
beast.. przekonałem się do tego lora. driady z S i T 5, czy tancerze z S5 w szarży robią się naprawdę mocni. +3 do T też bywa pomocne. patentu z dangerous terrain nie miałem okazji za bardzo wyprobować, bo nie było okazji. spear bezcenny dla armii takiej jak we, która ma problem z LT.
Obrazek

ODPOWIEDZ