gęstość kleju

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
voodooml
Powergamer Rozpiskowy

gęstość kleju

Post autor: voodooml »

mam pytanie dotyczące kleju, a mianowicie jego gęstości, czy do sklejania plastikowych modeli (głównie chodzi mi np. o rękę do korpusu ) dobre są kleje gęste, rzadkie czy kompletnie płynne? oczywiście chodzi mi o klej do polistyrenu :)

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

IMO najlepsza będzie kropelka Super Gluta... Albo kropelka Kropelki ;]
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Nie wiem, co to jest polistyren, ale do sklejania modeli plastikowych należy używac kleju do plastiku np. Chematica. Cyjanoakrylowy (Supeglue, Kropelka) nie sprawdzi się tak dobrze, bo nie nadtapia plastiku. Gęstość kleju nie ma w tym przypadku znaczenia (no chyba, że jest zaschnięty :) )
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Oj tam, wszystkie swoje modele mam sklejone kropelką albo ośmironiczką i żaden mi się jeszcze nie rozpadł ;] Tani i prosty sposób.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: voodooml »

nie wiesz co to jest polistyrenu?! :shock: do plastiku.... :? a klejenie kropelką to lekkie nieporozumienie bo to nie jest klej do prastiku :mrgreen: haha ! a po 2 juz kupilem taki wodnisty, swietny, lecz nie klei farby i musze zaslaniac miejsca ktore beda klejone np. tasma :P ale w sumie jest ok.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

voodooml pisze:a klejenie kropelką to lekkie nieporozumienie bo to nie jest klej do prastiku :mrgreen:
LOL
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

voodooml pisze:nie wiesz co to jest polistyrenu?! :shock: do plastiku.... :? a klejenie kropelką to lekkie nieporozumienie bo to nie jest klej do prastiku :mrgreen:
No tak, bo kropelka jest do sklejenia ust, a w tym wypadku palców, coby nic nie powiedzieć/napisać głupiego. USE IT!

Awatar użytkownika
Eriks281
Chuck Norris

Post autor: Eriks281 »

na kropelce przypadkiem nie ma pudziana mówiącego ,że sklei nawet złamane serca?
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!

- Nigdy nie zamierzaliśmy. Zastrzelcie go.

Takaris Fellblade, kapitan Czarnej Arki "Udręka"

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Nie ma o0
A był??? :shock: :shock:

Awatar użytkownika
Nadel
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Nadel »

Dodam cytat prosto z opakowania Super Glue "Do plastiku, metalu, drewna, skóry, gumy, szkła, porcelany i papieru" [=

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Nadel pisze:"Do plastiku, skóry[=
Rozwiałeś nasze wątpliwości ;] "co kropelka sklei, sklei, żadna siła nie rozklei!" ;D

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Zakończyłem już dawno swój romans z kropelką... kleiła zawsze to co nie trzeba :D teraz do kleju używam gorilla super glue albo jakiegoś podobnego w tym style, a jak chce mieć sklejone na amen to contacta professional.
Co do metali to już inna bajka... tak trzeba naprawdę zajebistych klei.
Po takiej kropelce zdarzało mi się, bardzo często że po jakimś czasie plastikowe części odpadały od siebie, po gorilli bardzo rzadko a po contactcie nie ma bata ;)

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

a jak chce mieć sklejone na amen to contacta professional.
Palce też?? :D :D
A tak serio - na kropelce trzyma mi się oddział Hamków. I wczoraj podczas malowania jeden mi spadł (bolało jak słyszałem ten dźwięk :( ), ale nic mu nie było, nawet się nic nie poluzowało.

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

IMO zwykły Super glut za szybko schnie. Eksperymentowałem z różnymi klejami i doszedłem do wniosku, że najlepszy jakościowo jest klej patexu SOS. Dodatkowo ma bardzo wygodne opakowanie

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Pierwsze słyszę, że za szybko? To źle??
Męczyć się z trzymaniem nie trzeba ;p

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

To zależy ;) Jak schnie za wolno, to trzeba trzymać, a jak za szybko, to można przykleić źle/ krzywo.
Mi Kropelka całkowicie wystarcza do klejenia plastikowych/ żywicznych modeli.

Awatar użytkownika
LoudLord
Oszukista

Post autor: LoudLord »

Kefas, a gdzie ty tego CA Gorillę kupujesz? Bo dobre recenzje zbiera... A revellowska Contacta professional to tylko do plastików...
Co do modeli żywicznych - tylko kleje CA, supergluty i insze. Ja używam ich również do modeli plastikowych , przywykłem, że trza w miarę szybko reagować i nie jest źle. Jeśli klej według nas zbyt szybko wiąże, można użyć gęstszego - są dostępne m.in. w warszawskim sklepie Martola, są i w Jadar. Zresztą, są też średniogęste i rzadkie :) A jak już paluchy udało nam się przykleić wraz z klejonym goblinem do nosa, to polecam debonder :D
Ja od dawna używam Pattex Power Żel [pisownia oryginalna :) ] , moim zdaniem najlepiej sprawdza się w przypadku modeli metalowych... tyle, że dziś udawszy się m.in. po niego do "największego w juropie " Tesco , otrzymałem informację, że najprawdopodobniej już go nie będą sprzedawać :? Świetny klej, gęsty, nie cieknący jak np. kropelka. Ech, jak go zabraknie , będzie trzeba przerzucić się na Bond CA Gęsty firmy Hobby-Model, tyle że pałerżel był jednak dużo lepszy...

Jakoś najbardziej pamiętam reklamę "czarownik, czarownik, zepsuć mi się pokrętło od magnetofonu" :D Nie ma jak polityczna poprawność a la polonaise :)
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

A jak już paluchy udało nam się przykleić wraz z klejonym goblinem do nosa, to polecam debonder
Oj tam, od goblina to na siłę odrywać, krzycząc jednocześnie: "PUSZCZAJ!!!" :D
W sumie nie wiem jak ja to zrobiłem, ale skleiłem sobie palce lewej ręki, a pomiędzy nimi wisiała przyklejona za topór figurka. :shock:
Musiało więcej jak kapkę spłynąć... #-o

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

army painter robi zjebiste kleje do metali a co do gorilli to kupuje w jukeju ;) a Polsce też chyba powinna być

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Skavenblight pisze:Mi Kropelka całkowicie wystarcza do klejenia plastikowych/ żywicznych modeli.
+1
ja kropelki do wszystkiego używam i nie miałem z nią większych problemów.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

ODPOWIEDZ