Armor Save vs. Lord Kroak
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Armor Save vs. Lord Kroak
Chciałbym sie dowiedzieć jak dokładnie działa Ceremonial Mace of Malachite.
Heros z Heavy Armour, Shield i Sword of Might wpada w Lorda Kroaka.
Herosik ma normalnie w HtH save'a 4+
Ceremonial Mace of Malachite, którą ma Lord Kroak, powoduje że magiczna broń herosa, który atakuje Kroaka, jest teraz traktowana jako hand weapon. Czy w takim razie save herosa w HtH wynosi teraz 3+ za hand weapon & shield?
Co z magiczną bronią która jest inna niż hand weapon? W Erracie do Lizardmenów jest napisane, że też jest traktowana jako hand weapon. Czyli w przypadku np. Slaughterers Blade (count as a Great Weapon) mogę teraz używac w walce tarczy? Rozumiem że w Axes of Khorngor reguła "conflicts with shield" także przestaje obowiązywać?
Wreszcie - jak długo ten efekt działa? Czy stosuje się to tylko w momencie wypłacania Kroakowi ataków, czy na cały combat? Co z Dividing Attacks, powiedzmy że Heros wypłaca jeden atak Kroakowi a reszte np. w TG?
Heros z Heavy Armour, Shield i Sword of Might wpada w Lorda Kroaka.
Herosik ma normalnie w HtH save'a 4+
Ceremonial Mace of Malachite, którą ma Lord Kroak, powoduje że magiczna broń herosa, który atakuje Kroaka, jest teraz traktowana jako hand weapon. Czy w takim razie save herosa w HtH wynosi teraz 3+ za hand weapon & shield?
Co z magiczną bronią która jest inna niż hand weapon? W Erracie do Lizardmenów jest napisane, że też jest traktowana jako hand weapon. Czyli w przypadku np. Slaughterers Blade (count as a Great Weapon) mogę teraz używac w walce tarczy? Rozumiem że w Axes of Khorngor reguła "conflicts with shield" także przestaje obowiązywać?
Wreszcie - jak długo ten efekt działa? Czy stosuje się to tylko w momencie wypłacania Kroakowi ataków, czy na cały combat? Co z Dividing Attacks, powiedzmy że Heros wypłaca jeden atak Kroakowi a reszte np. w TG?
"Magical Weapons count only as hand weapons against him"
Nie powiększa mu się AS, bo to nie jest hw & sh, tylko sh & SoM traktowany jako hw.
Nie możesz wyciągnąć tarczy przy Great Weaponie, bo jeśli dojdzie do walki z innym oddziałem będzie dziwnie wyglądało, jak będziesz atakował GW i niósł tarczę
Efekt działa tylko na Kroaka, jak dzielisz ataki, to te przeciwko innym celom są rozpatrywane normalnie.
Ogólnie pytania są czysto teoretyczne raczej, bo nigdy nie widziałem Kroaka na stole i pewnie nie ujrzę, za drogi jest, no i oczywiście Special Characterem
Nie powiększa mu się AS, bo to nie jest hw & sh, tylko sh & SoM traktowany jako hw.
Nie możesz wyciągnąć tarczy przy Great Weaponie, bo jeśli dojdzie do walki z innym oddziałem będzie dziwnie wyglądało, jak będziesz atakował GW i niósł tarczę
Efekt działa tylko na Kroaka, jak dzielisz ataki, to te przeciwko innym celom są rozpatrywane normalnie.
Ogólnie pytania są czysto teoretyczne raczej, bo nigdy nie widziałem Kroaka na stole i pewnie nie ujrzę, za drogi jest, no i oczywiście Special Characterem
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
zdecyduj sie kolego, jmasz ciasteczko czy jesz ciasteczko.Nie powiększa mu się AS, bo to nie jest hw & sh, tylko sh & SoM traktowany jako hw.
Jesli jest trkaktowany jako hand weapon, to ze wszystkimi tego konsekwencjami - również z bonusem do pancerza za tarczę.
broń która atakuje Kroaka liczy się jako HW czy uznajesz szafo droga że wtedy zamienia się w HW ... bo tak NIE JEST ! poprostu przeciw kroakowi traci wszystkie magiczne bonusy ale atakując inne stworzonka wkoło ich nie traci więc czemu niby te stworzonka miały by być poszkodowane i walić na większy AS skoro na nich działa jak normalna magiczna broń ? Natomiast przeciw wszystkim ( 0 ) ataków kroaka to niech se ma swój +1 AS
Skoro bronie typu "count as a Great Weapon" licza sie jako hand weapon i oprocz zdolnosci magicznych traca takze zwykle +2 do S, to w takim razie traca tez "strike last" oraz zwiekszaja jako hand weapon armor save z tarcza (IMHO).
Lorda Kroak'a mialem (nie)przyjemnosc spotkac miedzy innymi grajac przeciwko Crusowi na TROPIKU.
Lorda Kroak'a mialem (nie)przyjemnosc spotkac miedzy innymi grajac przeciwko Crusowi na TROPIKU.
Gogol ładnie to ująłeś, o to mi chodziło
Esco: przeciwko atakom Kroaka (a on ich nie ma) możesz sobie podwyższyć AS, ale cała reszta combatu bije po koleżce, którego broń jest magiczna i hw nie jest. A dla Crusa szacunek za wystawienie połowy armii w 1 modelu
Esco: przeciwko atakom Kroaka (a on ich nie ma) możesz sobie podwyższyć AS, ale cała reszta combatu bije po koleżce, którego broń jest magiczna i hw nie jest. A dla Crusa szacunek za wystawienie połowy armii w 1 modelu
To jedna z mocniejszych akrobacji interpretacyjnych, jaką tutaj czytałem.tomekjar pisze:Nie powiększa mu się AS, bo to nie jest hw & sh, tylko sh & SoM traktowany jako hw.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Ta broń po prostu traci swoje zdolności przeciw Kroakowi ale nie zamienia sie na tą ture w HW tylko w momencie uderzenia nie ma tych właściwości które są jej nadane z racji bycia magiczną. Ja tu wogle nie kumam co ma piernik do wiatraka. Koleś walczy magiczną bronią niby z jakiej racji ma mieć za to bonus do AS ... gdyby bronie w base kontakcie z Krokiem stawały się HW to by miał swój +1 sejw za tarcze i HW ... ale tak sie nie dzieje, dzieje się tylko to ze przeciw kroakowi bronie te licza sie jako HW a przeciw innym jako magic weapony więc niech na ataki kroaka mają +1 AS za HW+shield (bo są one dla niego HW ) a na ataki innych modeli nie maja bo są dla nich magic weaponami.
Zamiast kropki dopisz sobie "podczas trafiania i zadawania ran Kroakowi." i będziesz miał dokładny obraz tego, co myślałem pisząc to zdanieTomash pisze:To jedna z mocniejszych akrobacji interpretacyjnych, jaką tutaj czytałem.tomekjar pisze:Nie powiększa mu się AS, bo to nie jest hw & sh, tylko sh & SoM traktowany jako hw.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
można też powiedzieć że to jakas z kosmosu wzięta bzdura
ale i tak na tropik się nie wybieram, więc nie ma to znaczenia.
ale i tak na tropik się nie wybieram, więc nie ma to znaczenia.