Armor Save vs. Lord Kroak

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Armor Save vs. Lord Kroak

Post autor: Esco »

Chciałbym sie dowiedzieć jak dokładnie działa Ceremonial Mace of Malachite.

Heros z Heavy Armour, Shield i Sword of Might wpada w Lorda Kroaka.
Herosik ma normalnie w HtH save'a 4+

Ceremonial Mace of Malachite, którą ma Lord Kroak, powoduje że magiczna broń herosa, który atakuje Kroaka, jest teraz traktowana jako hand weapon. Czy w takim razie save herosa w HtH wynosi teraz 3+ za hand weapon & shield?

Co z magiczną bronią która jest inna niż hand weapon? W Erracie do Lizardmenów jest napisane, że też jest traktowana jako hand weapon. Czyli w przypadku np. Slaughterers Blade (count as a Great Weapon) mogę teraz używac w walce tarczy? Rozumiem że w Axes of Khorngor reguła "conflicts with shield" także przestaje obowiązywać?

Wreszcie - jak długo ten efekt działa? Czy stosuje się to tylko w momencie wypłacania Kroakowi ataków, czy na cały combat? Co z Dividing Attacks, powiedzmy że Heros wypłaca jeden atak Kroakowi a reszte np. w TG?

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

"Magical Weapons count only as hand weapons against him"

Nie powiększa mu się AS, bo to nie jest hw & sh, tylko sh & SoM traktowany jako hw.

Nie możesz wyciągnąć tarczy przy Great Weaponie, bo jeśli dojdzie do walki z innym oddziałem będzie dziwnie wyglądało, jak będziesz atakował GW i niósł tarczę :)

Efekt działa tylko na Kroaka, jak dzielisz ataki, to te przeciwko innym celom są rozpatrywane normalnie.

Ogólnie pytania są czysto teoretyczne raczej, bo nigdy nie widziałem Kroaka na stole i pewnie nie ujrzę, za drogi jest, no i oczywiście Special Characterem :)

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Mało widziałeś :lol: ale .... co do zasad masz racje tylko w momęcie ataku w zdechłe żabsko broń traci właściwości a ten ułamek sekundy ...

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Nie powiększa mu się AS, bo to nie jest hw & sh, tylko sh & SoM traktowany jako hw.
zdecyduj sie kolego, jmasz ciasteczko czy jesz ciasteczko.

Jesli jest trkaktowany jako hand weapon, to ze wszystkimi tego konsekwencjami - również z bonusem do pancerza za tarczę.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

broń która atakuje Kroaka liczy się jako HW czy uznajesz szafo droga że wtedy zamienia się w HW ... bo tak NIE JEST ! poprostu przeciw kroakowi traci wszystkie magiczne bonusy ale atakując inne stworzonka wkoło ich nie traci więc czemu niby te stworzonka miały by być poszkodowane i walić na większy AS skoro na nich działa jak normalna magiczna broń ? Natomiast przeciw wszystkim ( 0 ) ataków kroaka to niech se ma swój +1 AS :lol:

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Skoro bronie typu "count as a Great Weapon" licza sie jako hand weapon i oprocz zdolnosci magicznych traca takze zwykle +2 do S, to w takim razie traca tez "strike last" oraz zwiekszaja jako hand weapon armor save z tarcza (IMHO).

Lorda Kroak'a mialem (nie)przyjemnosc spotkac miedzy innymi grajac przeciwko Crusowi na TROPIKU.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Gogol ładnie to ująłeś, o to mi chodziło :)

Esco: przeciwko atakom Kroaka (a on ich nie ma) możesz sobie podwyższyć AS, ale cała reszta combatu bije po koleżce, którego broń jest magiczna i hw nie jest. A dla Crusa szacunek za wystawienie połowy armii w 1 modelu ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

tomekjar pisze:Nie powiększa mu się AS, bo to nie jest hw & sh, tylko sh & SoM traktowany jako hw.
To jedna z mocniejszych akrobacji interpretacyjnych, jaką tutaj czytałem. :D
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Ta broń po prostu traci swoje zdolności przeciw Kroakowi ale nie zamienia sie na tą ture w HW tylko w momencie uderzenia nie ma tych właściwości które są jej nadane z racji bycia magiczną. Ja tu wogle nie kumam co ma piernik do wiatraka. Koleś walczy magiczną bronią niby z jakiej racji ma mieć za to bonus do AS ... gdyby bronie w base kontakcie z Krokiem stawały się HW to by miał swój +1 sejw za tarcze i HW ... ale tak sie nie dzieje, dzieje się tylko to ze przeciw kroakowi bronie te licza sie jako HW a przeciw innym jako magic weapony więc niech na ataki kroaka mają +1 AS za HW+shield (bo są one dla niego HW ) a na ataki innych modeli nie maja bo są dla nich magic weaponami.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Tomash pisze:
tomekjar pisze:Nie powiększa mu się AS, bo to nie jest hw & sh, tylko sh & SoM traktowany jako hw.
To jedna z mocniejszych akrobacji interpretacyjnych, jaką tutaj czytałem. :D
Zamiast kropki dopisz sobie "podczas trafiania i zadawania ran Kroakowi." i będziesz miał dokładny obraz tego, co myślałem pisząc to zdanie :)

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

Post autor: Ypsilanti »

Można to tylko poprzeć.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

można też powiedzieć że to jakas z kosmosu wzięta bzdura ;)

ale i tak na tropik się nie wybieram, więc nie ma to znaczenia.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

LOL to sie nazywa profesjonalne podejście :lol:

ODPOWIEDZ