Problem z pędzelkiem

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kniapa
Wałkarz

Problem z pędzelkiem

Post autor: Kniapa »

Koledzy, mam poważny problem z pędzelkiem, tym bardziej jest to straszne ponieważ jest to mój najdrobniejszy pędzelek, a mianowicie włosie... nie jest tak gładko ułożone jedno przy drugim włosku tylko takie krzaczaste. Co z tym zrobić ??? Usztywniać baranim sadłem ???
Ja do kolegi
- No, dziś gramy na proxach
- A jakie staty mają te proxy ???

Awatar użytkownika
Dawidos
Wałkarz

Post autor: Dawidos »

Zawsze usztywniam baranim sadłem i jestem bardzo zadowolony z rezultatu, a tak na serio to proponuje wyrzucić pędzelek i kupić nowy dokładnie tak jak ze szczoteczką do zębów.

Awatar użytkownika
Kniapa
Wałkarz

Post autor: Kniapa »

Błagam tylko nie to :( . Ja kocham swoją 00. Czy naprawde jestem skazany na ostateczność ???
Ja do kolegi
- No, dziś gramy na proxach
- A jakie staty mają te proxy ???

Awatar użytkownika
Dawidos
Wałkarz

Post autor: Dawidos »

Wszystko zależy od tego jak bardzo jest złachany, jeśli nie spełnia już swojej roli czyli nie nadaje się malowania detali to nie widzę innego wyjścia. Gdzieś czytałem że balsam do rąk pomaga, możesz spróbować. :wink:

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

Możesz tez rozpuścić dużo mydła (ilość - mniej więcej w ch*j) w kubku wody i wsadzić tam pędzelek na 48h. To trochę pomoże, dasz radę po tym zabiegu jeszcze ze dwie figurki pomalować, a potem to już tylko nowy trza kupić :wink:
"JOIN OR DIE"

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Jeśli pędzelek jest z tworzywa sztucznego to jest nie do odratowania i trzeba kupić nowy. Jeśli jest z naturalnym włosiem to można próbować coś z tym zrobić; być może powodem nie trzymania szpica jest farba która zalega przy skuwce (ta metalowa część pędzelka) wtedy trzeba ją usunąć. Najlepiej się do tego nadaje denaturat (może też DOT, ale z nim nie próbowałem), wielokrotne płukanie i wycieranie w papierowy ręcznik może przynieść poprawę. Jeśli po wypłukaniu farby problem zmalał, ale dalej występuje to możesz ukształtować szpic wilgotnego pędzelka na kostce mydła i zostawić na dzień/dwa a następnie wypłukać mydło.
Jeśli farba nie zejdzie od denaturatu (bo na przykład ktoś używał pędzelka do malowania farbami innymi niż akryle) to możesz spróbować płukać w rozpuszczalniku Nitro. Jest to ostateczność bo rozpuszczalnik może oprócz farby rozpuścić także klej który często jest używany do klejenia włosia pod skuwką.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

A jak już będziesz musiał kupić nowy pędzelek, to kup taki z naturalnego włosia - znacznie dłużej pożyje.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

Arbiter Elegancji pisze:Jeśli pędzelek jest z tworzywa sztucznego to jest nie do odratowania i trzeba kupić nowy.
Faberzy mi kiedyś mówili, że pedzelek syntetyczny można uratować przykładając do np. szklanki z ciepłą wodą i obracając nim nadając mu w pewnym sensie kształt. . . ale nie próbowałem :roll:
"JOIN OR DIE"

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Prosze zadawac takie pytania w temacie o pedzlach, a nie zakladac nowy.

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: voodooml »

naturanle wlosie! dobry zart... szukalem chyba wszedzie, jedyna mozliwosc kupna to chyba tylko internet :(

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

??? przecież w każdym sklepie modelarskim można takie pędzle dostać...
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

voodooml pisze:naturanle wlosie! dobry zart... szukalem chyba wszedzie, jedyna mozliwosc kupna to chyba tylko internet :(
To kup przez internet, nie będziesz żałował
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

wlasnie slyszalem ze z naturalnym sa rewelacyjne, ale jak za pedzel dam 10 to drugie 10 za przesylke wyjdzie.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

To lepiej zakup parę pędzelków różnych rozmiarów, mniej zaboli przesyłka, a przydadzą się. Jeśli nie masz gdzie kupić na miejscu to cóż, tylko to Ci pozostaje.

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

pewno jak poszukam to znajde na pewno (pol milona ludnosci :P) tylko co jak co ale w necie czesto wychodz taniej (wczoraj dowiedzialem sie ze za pudelko figurek zamiast 100 moge zaplacic 65 :D )

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

No to powinieneś mieć jakiś sklep plastyczny, a tam powinno być do wyboru do koloru.

Ludzie polecają Kozłowskiego z kuny, sam muszę kiedyś zamówić parę z nich(w mojej mieścince dosłownie nic nie ma do hobby).

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

wlasnie, co do wlosia, to z kuny? bo tam pare widzialem rodzai i nie wiem co wybrac

Awatar użytkownika
Krzyżu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Krzyżu »

To ja wyskoczę z noobowym pytaniem:

Jakie pędzle Kozłowskiego wybrać, by nadawały się do detali? Tzn. rozmiar, bo wchodzę na ich stronę internetową i jakby trochę tego... no nie wiem jakie by wybrać :lol2:

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Obrazek

Awatar użytkownika
Krzyżu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Krzyżu »

No co? Nie miałeś nigdy podobnego problemu :lol2: ?
A tak na serio, to które, bo niezbyt się orientuję?

Tak w ogóle to ona mi przypomina nauczycielkę z anglika :mrgreen:

ODPOWIEDZ