Bestie Diba na Bazyliszka
Bestie Diba na Bazyliszka
Panowie Pomocy !! mam 2 takie opcje na bazyliszka:
Pierwsza troszke na magii.
Brak doombulla i jeden odział minotaurów ale 2 ghorgony i ewentualnie 3 jeśli przyzwie ja duży mag który ponadto rzuca pociski (w czym pomaga stojący obok mag z fetyszem) ewentualnie podczas walki - zionięcie na któregoś z kolegów (w celu ściągnięcia regenki np. i tu równie użyteczny fetysz), mali magowie - sygnaturki bestiowe (jeśli sie uda) na herdach. Jako bazyl Święta barbara. Minusem jest brak śmieci poza 2 razorgorami.
1 Great Bray-Shaman @ 260 Pts
General; Lore of the Wild; Magic Level 4
Dispel Scroll [25]
1 Gorebull @ 224 Pts
Frenzy; Heavy Armour; Battle Standard
Ramhorn Helm [15]
Gnarled Hide [15]
Luckstone [5]
(sejv na 2+ z jednym przerzutem, za każdy zdany sejv wypłaca dodatkowy atak)
1 Bray-Shaman @ 115 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 1
Chalice of Dark Rain [40] (na jedną ture daje -1 do strzelania i maszyny strzelaja na 4+)
1 Bray-Shaman @ 95 Pts
Hagtree Fetish [20] (przerzuty zranień w fazie magii na wybrany odział w 24 calach)
28 Gor Herd @ 249 Pts
2ndWeapon; FCG
28 Gor Herd @ 249 Pts
2ndWeapon; FCG
15 Ungor Herd @ 105 Pts
Spear; FCG
7 Minotaurs @ 443 Pts
2ndWeapon; Light Armour; Standard; Musician
1 Razorgor Herd @ 55 Pts
1 Razorgor Herd @ 55 Pts
1 Ghorgon @ 275 Pts
Frenzy
1 Ghorgon @ 275 Pts
Frenzy
Models in Army: 71
Total Army Cost: 2400
Rozpiska nr 2
Bardziej klasyczna, 2 odziały minosów z równie klasycznymi bykami, Duży mag właściwie z musu, jak siądzie ghorgona to spoko, ew. pocisk ale bez fetysza to nie to samo, zionięcie. Mały mag z bazyliszkiem idzie do 1 herdu duży mag do 2 herdu. Nie starczyło punktów na ewentualne razorgory (pumbagory), kompletny brak screena i śmieci poza jednymi ungorami
1 Doombull @ 325 Pts
General; Frenzy
HA z wardem na 4+ [50]
Axes of Khorngor [40] (dodatkowy atak i przerzuty trafień)
Lore of the Wild; Magic Level 4
Dispel Scroll [25]
1 Bray-Shaman @ 115 Pts
Chalice of Dark Rain [40](na jedną ture daje -1 do strzelania i maszyny strzelaja na 4+)
1 Gorebull @ 225 Pts
Ramhorn Helm [15]
Gnarled Hide [15]
Luckstone [5]
7 Minotaurs @ 443 Pts
7 Minotaurs @ 423 Pts
2ndWeapon; Light Armour; Musician
24 Gor Herd @ 217 Pts
2ndWeapon; FCG
23 Gor Herd @ 209 Pts
2ndWeapon; FCG
29 Ungor Herd @ 183 Pts
Spear; Shield; Musician; Szmata;
Models in Army: 76
@ Edit - wyjaśnienie co jak działa dla nie znających bestii.
Pierwsza troszke na magii.
Brak doombulla i jeden odział minotaurów ale 2 ghorgony i ewentualnie 3 jeśli przyzwie ja duży mag który ponadto rzuca pociski (w czym pomaga stojący obok mag z fetyszem) ewentualnie podczas walki - zionięcie na któregoś z kolegów (w celu ściągnięcia regenki np. i tu równie użyteczny fetysz), mali magowie - sygnaturki bestiowe (jeśli sie uda) na herdach. Jako bazyl Święta barbara. Minusem jest brak śmieci poza 2 razorgorami.
General; Lore of the Wild; Magic Level 4
Dispel Scroll [25]
1 Gorebull @ 224 Pts
Ramhorn Helm [15]
Gnarled Hide [15]
Luckstone [5]
1 Bray-Shaman @ 115 Pts
Chalice of Dark Rain [40] (na jedną ture daje -1 do strzelania i maszyny strzelaja na 4+)
1 Bray-Shaman @ 95 Pts
Hagtree Fetish [20] (przerzuty zranień w fazie magii na wybrany odział w 24 calach)
28 Gor Herd @ 249 Pts
2ndWeapon; FCG
28 Gor Herd @ 249 Pts
2ndWeapon; FCG
15 Ungor Herd @ 105 Pts
Spear; FCG
7 Minotaurs @ 443 Pts
1 Razorgor Herd @ 55 Pts
1 Razorgor Herd @ 55 Pts
1 Ghorgon @ 275 Pts
Frenzy
1 Ghorgon @ 275 Pts
Frenzy
Models in Army: 71
Rozpiska nr 2
Bardziej klasyczna, 2 odziały minosów z równie klasycznymi bykami, Duży mag właściwie z musu, jak siądzie ghorgona to spoko, ew. pocisk ale bez fetysza to nie to samo, zionięcie. Mały mag z bazyliszkiem idzie do 1 herdu duży mag do 2 herdu. Nie starczyło punktów na ewentualne razorgory (pumbagory), kompletny brak screena i śmieci poza jednymi ungorami
1 Doombull @ 325 Pts
General; Frenzy
HA z wardem na 4+ [50]
Axes of Khorngor [40] (dodatkowy atak i przerzuty trafień)
Dispel Scroll [25]
1 Bray-Shaman @ 115 Pts
Chalice of Dark Rain [40](na jedną ture daje -1 do strzelania i maszyny strzelaja na 4+)
1 Gorebull @ 225 Pts
Ramhorn Helm [15]
Gnarled Hide [15]
Luckstone [5]
7 Minotaurs @ 443 Pts
7 Minotaurs @ 423 Pts
24 Gor Herd @ 217 Pts
2ndWeapon; FCG
23 Gor Herd @ 209 Pts
2ndWeapon; FCG
29 Ungor Herd @ 183 Pts
Spear; Shield; Musician; Szmata;
Models in Army: 76
@ Edit - wyjaśnienie co jak działa dla nie znających bestii.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, o 13:17 przez Dibo, łącznie zmieniany 1 raz.
Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Ja oczywiście nie mam wątpliwości że nie wyjdę poza ostatnią 10 na turnieju i jak zwykle nie mam na to presji ale chciałbym cokolwiek pograć a nie tylko dać sie 5 razy zeszmacić 20:0. Wydaje mi sie że wybór Świętej Barary jako bazyliszka jest dla bestii najrozsądniejszy.
Może sprawdzi sie granie na np 2-3 małych magach z fetyszem , scrollu i kielichu ?
Może sprawdzi sie granie na np 2-3 małych magach z fetyszem , scrollu i kielichu ?
Czcij Koze !!
Dibo jak używasz gorgon koniecznie weź harpie w scoucie!!! 2 x po 5 to przynajmniej jak zaczniesz masz szansę zjeść działa co by Gorgonek nie ustrzeliły nadto brak mi tu x 10 ungor raiders... lekkie strzelanie + odginaczki. Pomysł z Hag Tree fetish bardzo mi się podoba co prawda pocisk z siłą tylko 1 ale 5D6 hitów no i rerolki zranień pozwolą ci kosić lekka piechotę.
A i bazyliszków nie można dołączyć do oddziałów:)
A i bazyliszków nie można dołączyć do oddziałów:)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, o 13:40 przez Przemcio, łącznie zmieniany 1 raz.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
Zienięcie też jest w fazie magii a jest bez sejva, ponad to cel z fetysza wybierasz na początku każdej fazy magii więc klocek z magiem przeciwnika w razie miscasta też może sie bardziej uszkodzić
p/s
Mam rozumieć że też wolisz 2 wersje ?
p/s
Mam rozumieć że też wolisz 2 wersje ?
Czcij Koze !!
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
Edit z tematu bestii :
Dibo !!!!
trudno radzić ponieważ w bestiach wszystko jest... " podobne " minoski są jak bestigory... jedyny grający rar to ghorgona ( choć ostatnio zastanawiam się nad cygoerm... gdyby nie było re-rolla z BSB )...
cory mamy niestety jedne gory, może 2 rydwany dla jakiegoś supportu, a zasady euro obcinają ambush do 0
osobiście mam 2 podobne rozpiski
w 1 zamiast minosków są bestigory... dodatkowo jest tam 2x 5 harpii i 1 małego szamana mniej, wargor BSB ma szmatkę +1S... uważam że gory z 4S i 4T robią już dobrze, a z sygnaturą są rewelacyjni bestii... ma dużym mam shadow bo zawsze coś osłabi albo da dużo siły na coś pancernego... ewentualnie pitka na krasie
w 2 rozpisce... 1 duży shami z DS i chalisem ( 4lvl chyba się nie mieścił )... na minoskach mam warda 4+ na FA, i stone of spite... chyba jest ich 6 nie pamiętam...
nie używam żadnych ungorów ostatnio bo się nie sprawdzają... jak u Ciebie ?
Dibo !!!!
trudno radzić ponieważ w bestiach wszystko jest... " podobne " minoski są jak bestigory... jedyny grający rar to ghorgona ( choć ostatnio zastanawiam się nad cygoerm... gdyby nie było re-rolla z BSB )...
cory mamy niestety jedne gory, może 2 rydwany dla jakiegoś supportu, a zasady euro obcinają ambush do 0
osobiście mam 2 podobne rozpiski
w 1 zamiast minosków są bestigory... dodatkowo jest tam 2x 5 harpii i 1 małego szamana mniej, wargor BSB ma szmatkę +1S... uważam że gory z 4S i 4T robią już dobrze, a z sygnaturą są rewelacyjni bestii... ma dużym mam shadow bo zawsze coś osłabi albo da dużo siły na coś pancernego... ewentualnie pitka na krasie
w 2 rozpisce... 1 duży shami z DS i chalisem ( 4lvl chyba się nie mieścił )... na minoskach mam warda 4+ na FA, i stone of spite... chyba jest ich 6 nie pamiętam...
nie używam żadnych ungorów ostatnio bo się nie sprawdzają... jak u Ciebie ?
Panowie te dodatkoe 10% to pewniak ? Będzie to na bazylu obowiązywało ? bo jak tak to bardzo dużo zmienia, mieszczą sie duża krowa, duży shaman razem i nawet jakieś razorgory/ harpie a jak nie to ... jakie ewentualnie widzicie zmiany w tych moich wypocinach ?
Czcij Koze !!
Barbarossa mówił, że mają być zmiany w RulePacku Euro a taki będzie na Bazylu... ja to czekam na AB do orków bo się okaże czy będą robili średnie booki czy może będą średnie i przepakowane...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
W takim razi dało by sie zrobić coś takiego:
BSB dostaje miecz dal magicznych ataków, weszły 2 rydwany, duży mag ma wszystko co mu potrzebne, jest jakiś screen + dyszka Gorów. Myślicie że jest sens dać im szmatke i muzyka ? ... znaczy sie sens jest tylko ewentulanie za co ?
1 Doombull @ 335 Pts
General; Frenzy
Blade-blunter Armour [50]
Axes of Khorngor [40]
Uncannny Senses [10] (+1 I)
1 Gorebull @ 230 Pts
Ramhorn Helm [15]
Gnarled Hide [15]
Sword of Battle [15]
1 Great Bray-Shaman @ 295 Pts
Chalice of Dark Rain [40]
Hagtree Fetish [20]
23 Gor Herd @ 217 Pts
2ndWeapon; FCG
23 Gor Herd @ 217 Pts
2ndWeapon; FCG
10 Gor Herd @ 70 Pts
1 Tuskgor Chariot @ 80 Pts
7 Minotaurs @ 443 Pts
7 Minotaurs @ 423 Pts
1 Razorgor Herd @ 55 Pts
1 Razorgor Herd @ 55 Pts
5 Harpies @ 70 Pts
Scout
5 Harpies @ 70 Pts
Scout
Models in Army: 57
Total Army Cost: 2640
BSB dostaje miecz dal magicznych ataków, weszły 2 rydwany, duży mag ma wszystko co mu potrzebne, jest jakiś screen + dyszka Gorów. Myślicie że jest sens dać im szmatke i muzyka ? ... znaczy sie sens jest tylko ewentulanie za co ?
1 Doombull @ 335 Pts
General; Frenzy
Blade-blunter Armour [50]
Axes of Khorngor [40]
Uncannny Senses [10] (+1 I)
1 Gorebull @ 230 Pts
Ramhorn Helm [15]
Gnarled Hide [15]
Sword of Battle [15]
1 Great Bray-Shaman @ 295 Pts
Chalice of Dark Rain [40]
Hagtree Fetish [20]
23 Gor Herd @ 217 Pts
2ndWeapon; FCG
23 Gor Herd @ 217 Pts
2ndWeapon; FCG
10 Gor Herd @ 70 Pts
7 Minotaurs @ 443 Pts
7 Minotaurs @ 423 Pts
1 Razorgor Herd @ 55 Pts
1 Razorgor Herd @ 55 Pts
5 Harpies @ 70 Pts
Scout
5 Harpies @ 70 Pts
Scout
Models in Army: 57
Total Army Cost: 2640
Czcij Koze !!
-
- Chuck Norris
moim zdaniem zasady EURO nie są przystosowane do Bestmenów, można dodawać 10 i 20 procent ale armia i tak jest pozbawiona swojej zasady, która czyniła ją niezwykłą.
- Khuman
- Ciśnieniowiec
zastanawiam się czy te 10% więcej dało by więcej % na herosów i lordów itp.. ale kto wie może i tak będzie.. fakt to dużo by zmieniło
zobaczymy po pierwszym AB jaki wejdzie na 100% 8ed. czy to będą mega mocne czy tendencyjne... jednak mam wrażenie że znowu bestie będą miały najsłabszego AB
tak orio ukróca jedną z głównych zasad kopytnych ( ambush ) ale nie wiem czy jak by mieli brać normalnie cory czy by to coś kol wiek zmieniło... bo to jest strasznie losową zasadą... już chyba wolę zdawać to LD ale by mogli wychodzić gdzie chcę... a jak nie zdajemy LD rzucamy jakąś tabelkę co się dzieje
@ Dibo ładna ta rozpiska... zobaczymy jak to będzie z tymi pkt.
szkoda nie wiem co stworzył Crus ktoś może powiedzieć więcej? proszę o PMkę żeby nie spamować
edit:
zobaczymy po pierwszym AB jaki wejdzie na 100% 8ed. czy to będą mega mocne czy tendencyjne... jednak mam wrażenie że znowu bestie będą miały najsłabszego AB
tak orio ukróca jedną z głównych zasad kopytnych ( ambush ) ale nie wiem czy jak by mieli brać normalnie cory czy by to coś kol wiek zmieniło... bo to jest strasznie losową zasadą... już chyba wolę zdawać to LD ale by mogli wychodzić gdzie chcę... a jak nie zdajemy LD rzucamy jakąś tabelkę co się dzieje
@ Dibo ładna ta rozpiska... zobaczymy jak to będzie z tymi pkt.
szkoda nie wiem co stworzył Crus ktoś może powiedzieć więcej? proszę o PMkę żeby nie spamować
edit:
ambush jak masz na stole ileś tam unitów możesz dać tyle unitów do ambusha... a na euro można mieć max 3 cory, czyli max to są 1 unit gorów 1 ungorów... sumując lipniePrzemcio251 pisze:A czemu niby pozbawiona zasady???
-
- Chuck Norris
ograniczmy ambush a potem dajmy upośledzonej armii te 10%
Hehehe Jasiuu czytasz mi w myślach. Właśnie siedzę i kminie 2 kolejne rozpiski. Jedna na 2 dużych magach i druga na 3 krowach.
Z magami spoko, shadow , death a ze sprzętu herdstone (obelisk dający po dodatkowej kostce magom w 6 calach), fetish, skull of raksos (+1 do casta dla shamanów w 6 calach) i chaliace of dark rain.
Natomiast w rozpise na 3 krowach problem jest z oddziałami do których panowie mogli by wejść bo trzeba ich umieścić w minotaurach, a trzeba jeszcze wypełnić cory i zadbać o antymagie.
Z magami spoko, shadow , death a ze sprzętu herdstone (obelisk dający po dodatkowej kostce magom w 6 calach), fetish, skull of raksos (+1 do casta dla shamanów w 6 calach) i chaliace of dark rain.
Natomiast w rozpise na 3 krowach problem jest z oddziałami do których panowie mogli by wejść bo trzeba ich umieścić w minotaurach, a trzeba jeszcze wypełnić cory i zadbać o antymagie.
Czcij Koze !!
- Khuman
- Ciśnieniowiec
jakie chcesz większe uściślenia na ambush jak są już ukrócone przez orioscoutmaster pisze:ograniczmy ambush a potem dajmy upośledzonej armii te 10%
@ rozpiska:
nie grałem na więcej niż na 2 bykach... znaczy raz próbowałem zrobić coś ala solo byków ile się da... ale faktycznie anty-magia ogranicza się najczęściej się do małego szamiego1lvl z DS... a chalis i tak można wrzucić na byka
szkoda że nie mamy zbyt jakiej kol wiek innej alternatywy na cory... strasznie ubogie są... fakt specjali i rarów mamy w brut i są bardzo ciekawe, ale nie wystawimy wszystkiego
co myślicie o wystawieniu razorgorów zamiast minosków, bo są twardsze i walą podobnie, w tym momencie można wystawić mniejszą anty-magię ( czyli ów szami 1lvl z DS )
A ja mam pytanie o sword of battle , w AB bestii wart 15pkt a w rulebooku 20pkt , wg czego sie kierujemy ? Mieczyk strikingu w rulebooku 10pkt tanszy niz AB
Wg mnie powinnismy chyba wg rulebooka to liczyc (bo w rozpisce widze wg AB) czyli ,ze bierzemy wg tego gdzie taniej wyjdzie ?
Wg mnie powinnismy chyba wg rulebooka to liczyc (bo w rozpisce widze wg AB) czyli ,ze bierzemy wg tego gdzie taniej wyjdzie ?
WFB playing since 1994