Skromne pytanie
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Skromne pytanie
A wiec tak miałem ostatnio dziką sytuacje już omawiam szarża Ogrów na mój bolec ja jako charge reaction wypowiedziałem flee poczym mój przeciwnik stwierdził że szarżuje do maszyny a nie obsługantow więc jeśli starczy mu zasiegu do maszyny(a bez wątpienia starczyło) to przewraca ja i overrunuje tym samym zjadając obsłgę (potem wbił ise jeszcze do klocka silverów) czy tak można?? pierwsze słysze o czymś takim i nigdy mi to nawet przez myś nie przeszło że gdy załoga maszyny robi flee to i tak można ich dogonić niszcząc maszynę (oczywiście jeślli uciekli na tyle) tu jest jeszcze cieżka sprawa gdyż osoba która mi to opchnęła to chodzący rule book a sędzie nie wiedzial co ma powiedzieć (zatkało go)
kolejna sprawa dosyć niesamowita gdyż zawsze uważalem że można mieżyć w fazie ruchu czy jest isę 2" w lesie a tu mi mówia że nie można to też mi się wydawało dziwny gdyż nigdy nie słyszałem że nie można mierzyć czy jest się 2"cale w lesie tylko musze na oko ocenić (chodzi o sytuacje żeby armata do mnienie strzelała a ja moge swobodnie widzieć jnny obiekt
wiec prossze odpowiedzcie szybko
sorki pewnie gdzieś jest taki temat z pytaniami ale nie mogłem znalesć albo mi umkną wiec jeśli trza to możecie przeniec ten post
diżekuje i czekam na odpowiedż (w sumie to kilka osób z BB)
kolejna sprawa dosyć niesamowita gdyż zawsze uważalem że można mieżyć w fazie ruchu czy jest isę 2" w lesie a tu mi mówia że nie można to też mi się wydawało dziwny gdyż nigdy nie słyszałem że nie można mierzyć czy jest się 2"cale w lesie tylko musze na oko ocenić (chodzi o sytuacje żeby armata do mnienie strzelała a ja moge swobodnie widzieć jnny obiekt
wiec prossze odpowiedzcie szybko
sorki pewnie gdzieś jest taki temat z pytaniami ale nie mogłem znalesć albo mi umkną wiec jeśli trza to możecie przeniec ten post
diżekuje i czekam na odpowiedż (w sumie to kilka osób z BB)
Zaraz zaraz.
Jak wpadają w maszynę, to albo grzęzną w niej na turę coby ją automatycznie zniszczyć, albo próbują ją zniszczyć klasycznie - co przy W3 T7 będzie co najmniej trudne.
Więc overrun tylko wtedy, jeśli w jednej fazie combatu załatwili maszynę klasycznie.
Co do mierzenia 2" w lesie - ja tam zawsze pozwalam i oczekuję, że mi pozwolą. Sprawa jest dość "szara", więc jeśli przeciwnik robi jakieś wstręty i nie daje się umówić na "ten mag jest w lesie, niewidoczny z tych stron", to po prostu wlep Worst Play po takiej grze.
Jak wpadają w maszynę, to albo grzęzną w niej na turę coby ją automatycznie zniszczyć, albo próbują ją zniszczyć klasycznie - co przy W3 T7 będzie co najmniej trudne.
Więc overrun tylko wtedy, jeśli w jednej fazie combatu załatwili maszynę klasycznie.
Co do mierzenia 2" w lesie - ja tam zawsze pozwalam i oczekuję, że mi pozwolą. Sprawa jest dość "szara", więc jeśli przeciwnik robi jakieś wstręty i nie daje się umówić na "ten mag jest w lesie, niewidoczny z tych stron", to po prostu wlep Worst Play po takiej grze.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
co do mierzenia 2" w lesie tonigdzie nie ma napisane ze nie mozna zmierzyc czy jest sie schowanym czy nie - ja zawsze mierze i jak ktos mierzy nie robie zadnego problemu (choc wole umowie slowna zamiast kombinowania - "Ja Cie nie widze - ty mnie nie widzisz, OK? ").
jest jakies oficjalne stanowisko co do tej kwestii ?
jest jakies oficjalne stanowisko co do tej kwestii ?
Może. Wpadnięcie w maszynę, przy której nie ma załogi (czy to na skutek ucieczki, czy np. wystrzelania) kończy się zniszczeniem maszyny i możliwością zrobienia overruna.może koleś tak zrobić
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
a czemu mialbys nie moc mierzyc czy jestes 2 cale w lesie?
Masz swoj dosc konkretny ruch, zeby go wykonac mozesz sprawdzic jak daleko zajdziesz, wiec sprawdzasz sobie w kazda strone. -.-
Masz swoj dosc konkretny ruch, zeby go wykonac mozesz sprawdzic jak daleko zajdziesz, wiec sprawdzasz sobie w kazda strone. -.-
a czemu mialbys moc?
niestety nie ma czegos takiego jak mierzenie tego co sie Tobie podoba, wlasciwie nigdzie nie zakazuja ale tez nie pozwalaja otwarcie. nie powinno sie tego robic ale mozna sie dogadac z przeciwnikiem co bardzo czesto robie ze po prostu tego nie widac czy widac tylko z konkretnej strony.
dalej. jak zaloga zrobi flee to mozna dobiec do maszyny i zoverrunowac ale ty robisz wtedy koleje flee od logrow bo uciekales w fazie ruchu a potem po combacie. wiec raczej Cie nie dorwal chociaz maszyne i tak zdjal i punkty ma
niestety nie ma czegos takiego jak mierzenie tego co sie Tobie podoba, wlasciwie nigdzie nie zakazuja ale tez nie pozwalaja otwarcie. nie powinno sie tego robic ale mozna sie dogadac z przeciwnikiem co bardzo czesto robie ze po prostu tego nie widac czy widac tylko z konkretnej strony.
dalej. jak zaloga zrobi flee to mozna dobiec do maszyny i zoverrunowac ale ty robisz wtedy koleje flee od logrow bo uciekales w fazie ruchu a potem po combacie. wiec raczej Cie nie dorwal chociaz maszyne i tak zdjal i punkty ma
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
czemu mialbym moc? pomyslmy. Bo moge wykonac ruch na konkretna dlugosc - i zasady zobowiazuja mnie do tego, ze jesli mam np M4 to nie moge wykonac ruchu na 9 cali? Prawda?
Wiec przed przesunieciem modelu MUSZE sprawdzic DOKAD moge go przesunac. Zebym jak pewne slawetne pegazy na 24" cale nie latal po swiecie.
I po sprawdzeniu dopiero dokad moge sie przesunac - decyduje sie czy sie przesuwam, czy nie. Jesli nie, a chce sie przesunac gdzie indziej - znow sprawdzam.
Gdyby mialo byc inaczej, ruch bylby opisany tak jak szarsza - ze najpierw deklaruje w ktora strone ide, a potem sprawdzamy jak daleko. Fakt, ze jest inaczej jest dosc jednoznaczny
Popraw mnie jesli sie myle.
Wiec przed przesunieciem modelu MUSZE sprawdzic DOKAD moge go przesunac. Zebym jak pewne slawetne pegazy na 24" cale nie latal po swiecie.
I po sprawdzeniu dopiero dokad moge sie przesunac - decyduje sie czy sie przesuwam, czy nie. Jesli nie, a chce sie przesunac gdzie indziej - znow sprawdzam.
Gdyby mialo byc inaczej, ruch bylby opisany tak jak szarsza - ze najpierw deklaruje w ktora strone ide, a potem sprawdzamy jak daleko. Fakt, ze jest inaczej jest dosc jednoznaczny
Popraw mnie jesli sie myle.
pasiak masz racje, ze nie mozesz tak mierzyc jak np. nie masz tyle mova... ale zawsze mozesz zmierzyc LoS swoich jednostek.. wiec spradzasz... czy tez konczy sie on na esie czy tez nie
cvo do maszyny niszczysz ja pod koniec rundy combatu i wtedy mozesz robic overruna...
cvo do maszyny niszczysz ja pod koniec rundy combatu i wtedy mozesz robic overruna...
Z tym mierzeniem tych 2 cali w lesie to trochę śmierdząca sprawa moim zdaniem. Bo to jest analogiczna sytuacja jak w przypadku mierzenia zasięgu od BSB albo od generała po ich ruchu, żeby sobie sprawdzić jakie jednostki są w ich zasięgu. Szczerze mówiąc to miałbym opory, żeby ot tak komuś pozwolić na coś takiego. Aczkolwiek nie widzę problemu, żeby się z kimś umówić, że dany model jest ustawiony tak, że go nie widać (ale bez mierzenia).
Co do niszczenia maszyny:
str. 86 rulebooka
Charge responses:
Flee
If a machine's crew flees from a charge, the chargers must stop when they reach a machine and will normally destroy it in the close combat phase, as described later. The machine itself does not flee as such, but is abandoned by its crew and any associated characters and will be automatically destryed in the ensuing combat.
Close Combat:
[...]
If the machine has no crew to defend it at the end of combat (because the crew fled from the charge, have broken from combat or are wiped out), the enemy automatically destroys the machine, and is immediately free to pursue a broken crew or overrun as normal.
[...]
Co do niszczenia maszyny:
str. 86 rulebooka
Charge responses:
Flee
If a machine's crew flees from a charge, the chargers must stop when they reach a machine and will normally destroy it in the close combat phase, as described later. The machine itself does not flee as such, but is abandoned by its crew and any associated characters and will be automatically destryed in the ensuing combat.
Close Combat:
[...]
If the machine has no crew to defend it at the end of combat (because the crew fled from the charge, have broken from combat or are wiped out), the enemy automatically destroys the machine, and is immediately free to pursue a broken crew or overrun as normal.
[...]
to nie jest normalny LoS. bo jak jest to zaczne sobie przed szarza sprawdzac Twoje unity w lesie czy je widze. Przeciez to moj LoS nie?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
-
- Powergamer Rozpiskowy
No a nie? Może inaczej - deklaracja: "jak są widoczne to szarżuję". A sprawdzić nawet musisz w efekcie bo nie można deklarować szarż niemozliwych.bigpasiak pisze:to nie jest normalny LoS. bo jak jest to zaczne sobie przed szarza sprawdzac Twoje unity w lesie czy je widze. Przeciez to moj LoS nie?
Zazwyczaj polegam na umowie słownej (już proponowanej), ale z czysto praktycznych względów - po co ktoś ma 5' ustawiać oddział 2" w lesie pocąc się przy tym jak możemy się zgodzić, że jest to wykonalne i stoją 2" w lesie...?
Ups, przepraszam za wprowadzenie w błądJankiel pisze:Może. Wpadnięcie w maszynę, przy której nie ma załogi (czy to na skutek ucieczki, czy np. wystrzelania) kończy się zniszczeniem maszyny i możliwością zrobienia overruna.może koleś tak zrobić
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
bigpasiak pisze:to nie jest normalny LoS. bo jak jest to zaczne sobie przed szarza sprawdzac Twoje unity w lesie czy je widze. Przeciez to moj LoS nie?
hyhyhyhyhhy, maly prowokator.
czy to na powaznie napisane?
Abandoned
Abandoned
-
- "Nie jestem powergamerem"
to ze mną grał Ice-T kiedy nam koleś zrobił tego overruna z maszynki co trochę nas zdziwiło, dzięki za odpowiedzi, przekażemy je dalej
pzdr
pzdr
"Cięzka noc, co? ... pół miliarda się wymknęło..."
Amor patriae nostra lex
Salamun Aleykum
Amor patriae nostra lex
Salamun Aleykum