Loremaster a wybór czarów
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Loremaster a wybór czarów
Witam
Czy mag ze zdolnością Loremaster blokuje wybór czarów innym magom?
Chodzi dokładnie o Gobo Great Shamana na archanaroku z upgradem i reszty goboskich szamanów.
Powołałbym się tutaj na zapis z booka, która imo określa dość jasno wyjątek od multiplikowania czarów:
"If a model has no choice over which spells it knows, either because it is fixed by the model's special rules, or because if has "bought" a specific spell as part of army creation"
Zatem?
Pozdrawiam
Czy mag ze zdolnością Loremaster blokuje wybór czarów innym magom?
Chodzi dokładnie o Gobo Great Shamana na archanaroku z upgradem i reszty goboskich szamanów.
Powołałbym się tutaj na zapis z booka, która imo określa dość jasno wyjątek od multiplikowania czarów:
"If a model has no choice over which spells it knows, either because it is fixed by the model's special rules, or because if has "bought" a specific spell as part of army creation"
Zatem?
Pozdrawiam
ech ten nowy podręcznik O&G
a jaki dokładnie jest opis tego upgrejdu? bo normalnie znajomość Lora blokuje przecież losowanie innym, drugi mag może znać tylko sygnaturkę, którą można powtarzać.
a jaki dokładnie jest opis tego upgrejdu? bo normalnie znajomość Lora blokuje przecież losowanie innym, drugi mag może znać tylko sygnaturkę, którą można powtarzać.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Dysponuję póki co jedynie armybuilderem, wiec prośba raczej do kogos kto ma podręcznik.
Zgodnie z zapisem AB goboturboszama dostaje zasadę "loremaster małego waagh"
Jest to jednak imo zdolnosc specjalna modelu wykupiona na poziomie konstruowania armii - zwłaszcza ze żadne goboszamany nie mają opcji wyboru innego lora, i na tej podstawie podlega cytowanemu wyjątkowi.
Ha, pytanie drugie: mamy gobomegaszamana na archuberpajęczaku, ładny ołtarzyk (niemagiczny upgrade do zwierza), gobo ma loremastera, wsio niam.
Pajęczaka ktoś fartem ubija.
Co sie dzieje z turboszamanem? Co sie dzieje z jego czarami? Traci dwa? Nic nie traci? Zapomina wszystkie?
Czy, jeżeli mam teraz masę goboszamanów 2 lev z sygaturką, moga sobie "dolosować" dodatkowy czar? Czy turboszaman traci w tym momencie loremastera?
Pozdrawiam
Zgodnie z zapisem AB goboturboszama dostaje zasadę "loremaster małego waagh"
Jest to jednak imo zdolnosc specjalna modelu wykupiona na poziomie konstruowania armii - zwłaszcza ze żadne goboszamany nie mają opcji wyboru innego lora, i na tej podstawie podlega cytowanemu wyjątkowi.
Ha, pytanie drugie: mamy gobomegaszamana na archuberpajęczaku, ładny ołtarzyk (niemagiczny upgrade do zwierza), gobo ma loremastera, wsio niam.
Pajęczaka ktoś fartem ubija.
Co sie dzieje z turboszamanem? Co sie dzieje z jego czarami? Traci dwa? Nic nie traci? Zapomina wszystkie?
Czy, jeżeli mam teraz masę goboszamanów 2 lev z sygaturką, moga sobie "dolosować" dodatkowy czar? Czy turboszaman traci w tym momencie loremastera?

Pozdrawiam
vampiry też nie mają wyboru innego lora i jeśli jeden dostanie cały Lore of Vampires z Forbiddena to blokuje czary innym więc nie widzę powodu by argument, że nie mogą innego lora, pozwalał na powtarzanie innych czarów poza sygnaturą
poleganie na army builderze jest jak chodzenie na ślepo po polu minowym
lepiej się dobrze zapoznać z army bookiem, bo może tam jest wprost napisane to i owo i nie trzeba zawcześnie roztrząsać tematu 
Fluffy czary losuje się na początku, przy wystawiani, jakie chcesz "dolosowywanie" czarów. Zlituj się. To że 4 poziomowy mag w wyniku miscasta straci 3 poziomy to nie znaczy, że nagle dolosowujesz czary dla innych magów bo ten im blokował wybór na początku gry.
Zawczesne jaranie się bookiem prowadzi do trwałych uszkodzeń percepcji postrzegania armii i większych rozczarowań później hehe. chill out
poleganie na army builderze jest jak chodzenie na ślepo po polu minowym

Fluffy czary losuje się na początku, przy wystawiani, jakie chcesz "dolosowywanie" czarów. Zlituj się. To że 4 poziomowy mag w wyniku miscasta straci 3 poziomy to nie znaczy, że nagle dolosowujesz czary dla innych magów bo ten im blokował wybór na początku gry.
Zawczesne jaranie się bookiem prowadzi do trwałych uszkodzeń percepcji postrzegania armii i większych rozczarowań później hehe. chill out

Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
E tam jaranie, po prostu się zastanawiam. Śmiszne to wszystko jest po prostu, a wątpię, szczerze mówiąc, żeby w booku była jakaś klaryfikacja na ten temat. Prędzej już w FAQ coś dopiszą
Zreszta, popatrz - skoro czary losuje się na początku, a ja tracę loremastera - powinienem teoretycznie stracic wszystkie czary, prawda? Żadnego nie losowałem, otrzymałem je ze zdolnosci któą straciłem.
Na jakiej zasadzie powinienem mieć czary na dużym magu po utracie zwierza? Sam napisałeś że się nie dolosowuje..
Pozdrawiam

Zreszta, popatrz - skoro czary losuje się na początku, a ja tracę loremastera - powinienem teoretycznie stracic wszystkie czary, prawda? Żadnego nie losowałem, otrzymałem je ze zdolnosci któą straciłem.

Pozdrawiam

wywalasz losowo nadwyżke czarów tak jak byś stracił poziomy. czemu? bo nie ma zasad które to tłumaczą a tak jest logicznie:P
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
Loremaster wykupiony na poziomie rozpiski.
Nie traci go. Nie ma jakichkolwiek podstaw właśnie do tego.
Nie traci go. Nie ma jakichkolwiek podstaw właśnie do tego.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Loremaster ma wtedy, gdy jest mounted na pająku z wykupionym shrine'm. Gdy pająk ginie, goblin nie jest już mounted, tak?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Traci Loremaster, ale czarów nie.
a jak straci gw to bonus do S już nie? a jak straci frenzy to ataki z frenzy już nie? jak straci banner dający bonus to bonusa nie straci? skąd niby wynika że strata zdolności umożliwiającej posiadanie większej ilości czarów nie wpływa na ich utratę?
chyba najlepiej losowac przed bitwą które czary ma własne a które sa bonusem albo podczas straty zasady które traci..
a fluffi, sam pisałeś że to nie powinna być gra dla kosmitów:P ja popieram wszelkie logiczne rozwiązania...
chyba najlepiej losowac przed bitwą które czary ma własne a które sa bonusem albo podczas straty zasady które traci..
a fluffi, sam pisałeś że to nie powinna być gra dla kosmitów:P ja popieram wszelkie logiczne rozwiązania...
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
- Król Goblinów
- Wodzirej
Vocal logiczne jest ze szaman dosiadł shrina i uzyskał wiedzę wszystkich czarów (przed bitwą, na poziomie rozpiski
) podczas bitwy stracił shrina, ale co sie nauczył to jego, nie
?

Nie no co Ty Goblin, nagle zgłupiał i na pociąg mówi FiuFiu;p
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
słowa logiczne i wfb mają ze sobą coś wspólnego?Król Goblinów pisze:Vocal logiczne jest ze szaman dosiadł shrina i uzyskał wiedzę wszystkich czarów (przed bitwą, na poziomie rozpiski) podczas bitwy stracił shrina, ale co sie nauczył to jego, nie
?
- Infernal Puppet
- Masakrator
Wzajemny brak powiązaniasłowa logiczne i wfb mają ze sobą coś wspólnego?

Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.

Loremaster to zdolność, dzięki której zamiast losować czary masz wszystkie. Ni mniej ni więcej. To, ze straciłeś loremaster w niczym nie przeszkadza. Gdyby było tak, że loremaster to coś w rodzaju zdolności znam-wszystko-i-heja to magowie nie zapominaliby czarów przy traceniu poziomów bądź ze zdolności.
- Król Goblinów
- Wodzirej
@Archeolog pomijając fakt ze lekko ironizowałem, w tej grze RAI jest tak samo istotne jak RAW, tylko pomyśleć trzeba trochę. Pozdro600.
Co do topicu ,Lidder + 1.
Co do topicu ,Lidder + 1.