Przeglądając forum (szczególnie galerię) zauważyłem, że masa ludzi ma problem z podstawkami. Bardzo często są one wykonane schematycznie i na „jedno kopyto”- wiecie o czym mówię: tu kamyczek, tu trawka i już. Wpadłem więc na pomysł aby może stworzyć nowy wątek poświęcony tylko temu tematowi. Nie chodzi mi o technikę wykonania podstawek (choć to przy okazji również) ale o to, by stworzyć bazę zdjęć, przykładów i różnych pomysłów będących źródłem inspiracji dla mniej i bardziej zaawansowanych modelarzy. Można by tu również konsultować pomysły na wykorzystanie różnych materiałów. Oczekiwał bym również zamieszczania zdjęć z komentarzem, na co było by dobrze zwrócić uwagę na danym przykładzie (np. rzeźba terenu, różnorodność roślin itp.).
Owszem, może ktoś stwierdzić, że po co taki wątek skoro wujek Google ma tę wiedzę. Odpowiadam: po to by nie trzeba było wertować netu i filtrować go z mało przydatnych zdjęć skoro można mieć gotową bazę tu na forum. Sam mam kilka zdjęć które zrobiłem jako inspiracje i nie ma ich w necie a mógł bym je zamieścić w tym wątku.
Pytanie do Was koleżanki i koledzy – co wy na to, czy warto rozwijać tę inicjatywę ??
Podstawki, dioramy, makiety -inspiracje.
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Podstawki, dioramy, makiety -inspiracje.
Łajdaki nie usłyszą kiedy przyjdę. Nie kiedy powyrywam im uszy!
bardzo chętnie zwłaszcza, że sam mam problem z podstawkami pod armię
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ
warto, warto! mi samemu bardzo by się to przydało
Na początek fotki które mogą pomóc w tworzeniu efektu zniszczeń na pancerzu:
Na fotkach świetnie widać gdzie występują odbicia farby oraz jakiego koloru są wszystkie uszkodzenia. Może się przyda.
http://img863.imageshack.us/i/zdjcie0003.jpg/
Kolejne fotki:
dobry przykład na to, jak zrobić scenerię leśną:
Zbutwiałe liście, glony w sadzawce i próchniejący pień. Mogło by się nadać pod lizaki lub WE.
http://img600.imageshack.us/i/strumienwkalifornii.jpg/
http://img862.imageshack.us/i/imagelarge.jpg/
Poniżej jeszcze fotka z przykładem pnia. Myślę że w kontekście figurek idealnie by się taki motyw sprawdził.
http://img710.imageshack.us/i/dsc02147fr.jpg/
Liczę na wypowiedzi i zaangażowanie
Na fotkach świetnie widać gdzie występują odbicia farby oraz jakiego koloru są wszystkie uszkodzenia. Może się przyda.
http://img863.imageshack.us/i/zdjcie0003.jpg/
Kolejne fotki:
dobry przykład na to, jak zrobić scenerię leśną:
Zbutwiałe liście, glony w sadzawce i próchniejący pień. Mogło by się nadać pod lizaki lub WE.
http://img600.imageshack.us/i/strumienwkalifornii.jpg/
http://img862.imageshack.us/i/imagelarge.jpg/
Poniżej jeszcze fotka z przykładem pnia. Myślę że w kontekście figurek idealnie by się taki motyw sprawdził.
http://img710.imageshack.us/i/dsc02147fr.jpg/
Liczę na wypowiedzi i zaangażowanie
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, o 10:13 przez Dr. Lobo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
@Dr. Lobo, wrzucaj proszę zdjęcia a nie linki. Ewentualnie przy bardzo dużej ilości fotek wklejaj linki do albumów bądź też linki bezpośrednie.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
OK. na przyszłość zapamiętam.
Co do metod wykonania uchylę zatem rąbka tajemnicy co do podstawki pod mojego elfika i wklejam poniższe fotki.
Może efekt nie jest idealnym, ale myślę że i tak nie wygląda źle. Woda jest zrobiona z Vallejo (still Water). Niestety po zakupie odkryłem że przy wysychaniu zmniejsza swoja objętość przez co nie da się zrobić głębokich kałuż. 2 sposób na przeźroczystą wodę to 2 składnikowe żywice bezbarwne. Można je dostać w marketach budowlanych (przynajmniej wydaje mnie się że je tam widziałem).
1) Na podstawki spokojnie wystarczył by Vallejo. W przypadku sadzawek leśnych można by „wodę” zabarwić tuszem w danym kolorze – dajmy na to brązowym dla kałuż z butwiejącymi liśćmi.
2) Zasada jest taka: najpierw malujemy kałużę kolorami jakie nam odpowiadają (np. tak jak na zdjęciu ) i później zalewamy wszystko „wodą”. Osobiście polecam najpierw pomalować „wodą” sadzawkę a dopiero później nalać „wody”. Dzięki temu będziemy mieli pewność że wszędzie nasz płyn dotarł i nie będziemy mieli pęcherzyków powietrza.
3) Wodospadzik wykonałem w następujący sposób: Na pudełko blistera (lub inną gładką powierzchnię) szybkimi ruchami rozsmarowałem cienką warstwę klej typu wikol. Chodził o to by uzyskać nierówną, powierzchnię. Po wyschnięciu zdjąłem klej z pudełka. Uzyskałem dzięki cienką elastyczną folię o lekko mlecznym zabarwieniu. Po przycięciu odpowiednio wkleiłem ją na miejsce gdzie się miała przelewać woda. Na koniec naniosłem pędzlem „wodę”.
Efekt jaki uzyskałem widać dość wyraźnie.
Przy okazji zamieszczonych zdjęć mogę się również podzielić patentem na glony i inne porosty (zielone zabarwienia na skale). Wykonałem je z kredek bambino. Po temperowaniu ich uzyskujemy wiórki. Są one bardzo kruche i można je spokojnie rozgnieść na proszek. Smarowałem podstawkę cienką warstwą rozwodnionego wikolu i posypywałem wspomnianym proszkiem. Aby lepiej „wtopić” w skałę plamy zieleni, przetarłem krawędzie pędzlem. I tyle.
Co do metod wykonania uchylę zatem rąbka tajemnicy co do podstawki pod mojego elfika i wklejam poniższe fotki.
Może efekt nie jest idealnym, ale myślę że i tak nie wygląda źle. Woda jest zrobiona z Vallejo (still Water). Niestety po zakupie odkryłem że przy wysychaniu zmniejsza swoja objętość przez co nie da się zrobić głębokich kałuż. 2 sposób na przeźroczystą wodę to 2 składnikowe żywice bezbarwne. Można je dostać w marketach budowlanych (przynajmniej wydaje mnie się że je tam widziałem).
1) Na podstawki spokojnie wystarczył by Vallejo. W przypadku sadzawek leśnych można by „wodę” zabarwić tuszem w danym kolorze – dajmy na to brązowym dla kałuż z butwiejącymi liśćmi.
2) Zasada jest taka: najpierw malujemy kałużę kolorami jakie nam odpowiadają (np. tak jak na zdjęciu ) i później zalewamy wszystko „wodą”. Osobiście polecam najpierw pomalować „wodą” sadzawkę a dopiero później nalać „wody”. Dzięki temu będziemy mieli pewność że wszędzie nasz płyn dotarł i nie będziemy mieli pęcherzyków powietrza.
3) Wodospadzik wykonałem w następujący sposób: Na pudełko blistera (lub inną gładką powierzchnię) szybkimi ruchami rozsmarowałem cienką warstwę klej typu wikol. Chodził o to by uzyskać nierówną, powierzchnię. Po wyschnięciu zdjąłem klej z pudełka. Uzyskałem dzięki cienką elastyczną folię o lekko mlecznym zabarwieniu. Po przycięciu odpowiednio wkleiłem ją na miejsce gdzie się miała przelewać woda. Na koniec naniosłem pędzlem „wodę”.
Efekt jaki uzyskałem widać dość wyraźnie.
Przy okazji zamieszczonych zdjęć mogę się również podzielić patentem na glony i inne porosty (zielone zabarwienia na skale). Wykonałem je z kredek bambino. Po temperowaniu ich uzyskujemy wiórki. Są one bardzo kruche i można je spokojnie rozgnieść na proszek. Smarowałem podstawkę cienką warstwą rozwodnionego wikolu i posypywałem wspomnianym proszkiem. Aby lepiej „wtopić” w skałę plamy zieleni, przetarłem krawędzie pędzlem. I tyle.
patent z kredkami boski, bo porosty faktycznie wyglądaja jak prawdziwe !
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"