2-etapowy system wyboru masterów: propozycja.

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

2-etapowy system wyboru masterów: propozycja.

Post autor: Furion »

Witam.

Problem:
Liga kończy się w kwietniu, a zorganizowanie dużej imprezy wymaga dużo planowania w przód, przygotowań i czasu. Dlatego ciężko jest zorganizować master w terminie maj, czerwiec, lipiec, sierpień. Wynajęcie porządnej sali na 3 miesiące przed to fart. Dlatego też Maj - Czerwiec - Lipiec jest mało ukwiecony w mastery.

Rozwiązanie:
Od tego sezony zróbmy 2 głosowania masterowe. Jedno normalnie, tak jak teraz. A pewną część mandatów rozdamy na początku grudnia, co by mieć klarowną sytuację od 1 stycznia nowego roku.

Jak by to miało dokładniej wyglądać?
Zbieramy kandydatury do końca listopada, głosujemy od początku grudnia. Głosowanie ma następujący kształt (przykład)
zagłosuj na 2 z poniższych imprez, które dostaną prawo do organizacji mastera w sezonie 20xx / 20xx

Master Blaster - Gorzów - 5 maja
Puchar Szczecina - Szczecin - 20 czerwca
Poznański Master - Poznań - 3 lipca
Wrocławski Master - Wrocław - 10 lipca
EVENT: DMP 25 lipca
EVENT: Euro 1 sierpnia

Wielki Dracon - Wejcherowo - 20 sierpnia
Uwagi końcowe
Dodajemy adnotację, że aplikacje na mastery letnie NIE mogą być rozpatrzone ponownie podczas głosowania na mastery zimowe (te z początkiem sezonu) na ten sam sezon.

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji,
Furion

miszon
Wałkarz

Post autor: miszon »

Furion - mało kto załatwia datę mastera jeszcze przed jego dostaniem to raz, a dwa to czy po prostu nie można przesunąć CAŁEGO głosowania na okres - grudzień - luty i zakończyć ligę z końcem kwietnia. Kwestia głosowania na jeszcze nierozegrane mastery, które mogą być fatalne to żaden problem - i tak z góry wiemy czego się spodziewać, większość osób wybiera na podstawie lokalizacji ewentualnie głosy oddaje na zasadzie wzajemnej współpracy.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

miszon pisze:Furion - mało kto załatwia datę mastera jeszcze przed jego dostaniem to raz,
Nieprawda.
Datę mastera jest tym łatwiej ustawić/oszacować im większy masz zapas czasu.
a dwa to czy po prostu nie można przesunąć CAŁEGO głosowania na okres - grudzień - luty i zakończyć ligę z końcem kwietnia. Kwestia głosowania na jeszcze nierozegrane mastery, które mogą być fatalne to żaden problem - i tak z góry wiemy czego się spodziewać, większość osób wybiera na podstawie lokalizacji ewentualnie głosy oddaje na zasadzie wzajemnej współpracy.
Z wytłuszczonym fragmentem się po prostu nie zgadzam.

More feedback?
pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Watpie, zeby Twoja propozycja miala przejsc.
Lepsza opcja jest po prostu przesuniecie sezonu od lipca do lipca czy od sierpnia do sierpnia.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Można prościej.
1.Głosujemy ponownie mastery od połowy grudnia do sylwka.
2.Mastery które teraz na sezon dostały miejsce i tak się odbędą a tylko wybieramy brakujące.
3.Koniec ligi nie jest powiązany z przyznawaniem masterów.
4.Za rok wszystkie mastery przyznamy już w grudniu a martwym sezonem będą śniegi a najlepsza pogoda na grill z pamperkami.

Dlaczego tak:
-nie można nikomu zabrać tego co mu się już raz dało, ośrodek dostał na sezon prawo na mastera to niech go robi, jak mawiali kumple w starszakach "kto daje i odbiera...",
-zakończenie sezonu i tak w praktyce jest płynne przez różne losowe opóźnienia. Dlaczego opóźnienia sezonu mają się kumulować i rozpieprzać najfajniejszy termin jak mogą być w najgorszym,
-mega lepiej tracić czas w styczniu niż w czerwcu,

pozdrawiam
wciąż szukający sali na lipiec kudłaty

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Propozycja z głosowaniem w Grudniu jest jak najbardziej zajebista. Why??

Bo powiedzmy ze mastery które wiemy że odbeda sie na 100% (Bazyliszek i Białystok) mają terminy początkowe czyli Luty Marzec. Pozostałe mandaty będą miały czas na zorganizowanie.

U mnie np. wyszła całkowicie śmieszna sytuacja ze szkołą:
Dyrka powiedziała (nie wiem czy już to mówiłem) że nie ma problemó z wynajmem w ciągu roku, ale najgorszy jest Lipiec i sierpien ze względu na remonty. No i sie troszke pod kurzyłem i jednocześnie uhahałem. Dlaczego??
Bo jak bym wiedział że dostanę ten mandat to mielibyśmy Mastera u mnie np. w poprzedni weekend. A tak niestety nie dałem rady nic ogarnąć za przyzwoitą kapuche, gdyż jak jest opcja organizacji to znów jakiś mega faszystowski rygor, albo brak noclegu, albo daleko do sklepu i imprezowni - ciągle pod górkę.

Przesunięcie ligi na okres martwy daje szanse klubom które mogły by mieć możliwość zorganizowania Mastera w sezonie Letnim, bo w 1 miesiąc ciężko znależć i dograć wszystko (ja wsumie miałem 2 tygodnie, a łącząc prace z szukaniem miejsca na Mastera jest po prostu arcy trudne, bynajmniej w mojej branzy).

Moim zdaniem trzeba to poddać pod głosowanie, trudniej będzie tylko wcielić to w życie.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

kudłaty pisze:(...)
Nie rozwiązujesz problemu tylko zamieniasz go na inny.

Rozsądny czas organizacji mastera to 4+ miesiące. Mówię to z doświadczeń moich i mojego klubu. Nie wiem jak to jest u innych organizatorów masterów, którzy nie mają "stałych" relacji z jakąś miejscówką (czyli nowe lub prawie nowe ośrodki)

W podanym przez Ciebie rozwiązaniu i tak musimy upchnąć 9+1 imprez w terminie mniej niż ośmiu miesięcy, przy założeniu, że master ma nie być organizowany z jęzorem na brodzie.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Przepychamy jako stałe master Bazyla i Białystok tak samo jak DMP i mamy problem czasu do kwietnia niemal z głowy. I tak dostają poparcie na poziomie DMP w czasach gdy jeszcze musiało kandydować.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

uwazam, ze rozbicie glosowania na dwie grupy moze doprowadzic do tego, ze nie beda one sobie rowne. zaleznie od kandydatur, mastery ktore nie przeszly glosowania w grupie A moglyby dostac mandat w grupie B i vice versa.

natomiast jestem bardzo goracym zwolennikiem przesuniecia rozpoczecia i zakonczenia sezonu, fajnie by bylo gdybysmy w tej kadencji wybrali dobre rozwiazanie i je wprowadzili.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Nie wiem Furion dlaczego widzisz problem tu gdzie go nie ma.

Głosowanie na Mastery zaczyna się w grudniu (zaraz po ostatnim Masterze).
W przeciągu 2 tygodni, czyli powiedzmy na 1-2 tygodnie przed swiętami wiadomo już kto ma Mastera.
Jakoś nie jestem w stanie uwierzyć w sytuacje że Ani Bazyl Ani Białystok nie dostaje tego mandatu - to jest wrecz nie możliwe, bo są to 2 najlepsze imprezy w całym sezonie pomimo jednych z bardziej trudnych dat, czyli luty marzec.

Tak więc wiec te dwa Mastery znają swoją date już na dobrą sprawe na długo przed głosowaniem, a skoro mamy przerwe Grudzien Styczen + 2 mastery stałe to jakby kurde nie patrzec zaraz po głosowaniu masz przynajmniej 4 miesiace do mastera wybieranego w głosowaniu.

Imo to bedzie najlepsze rozwiązanie ze wszystkic możliwych - w ten sposób bedziemy mieli zapełnione 10 miesiecy masterami bez zadnych spiec terminowych i co najważniejsze 2 mastery mogą wypaść w wakacje, a 3 zaraz przed lub zaraz po :)

Jedyny problem jaki ja widze to problem samej ligi, gdyż bedzie ona trwała niewiele ponad pół roku.

ODPOWIEDZ