Windows explorer - przeprawa

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Myth
Szef Wszystkich Szefów

Windows explorer - przeprawa

Post autor: Myth »

Nie wiecie ktoś co zrobić poza formatem C: z kompem, który wyrzuca mi po zalogowaniu do windy błąd eksploratora windows? Mam Vistę, próbowałem uruchamiania przez tryby awaryjne, wiersze poleceń i te rzeczy, nic nie działa. Zrobiłbym prosty format gdyby nie jeden szczegół - nie mam kopii zapasowej swojej magisterki (wiem, noobek ze mnie), a nie mogę się dodłubać do niej na dysku twardym teraz...

Dałoby coś, gdyby spiąć ze sobą dwa kompy kablem i próbować kopiowania, czy mój odmówi po prostu współpracy?

No i alternatywnie czy Vista przy reinstalu systemu po prostu formatuje dysk, czy też jest jakaś szansa skopiowania/przeniesienia/uratowania danych?
Ostatnio zmieniony 9 cze 2011, o 11:32 przez Myth, łącznie zmieniany 1 raz.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Jest opcja reinstala bez formatu. Możesz też spróbować, czy po odpaleniu CD instalacyjnego nie ma opcji naprawy systemu.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Dzięki Barbarossa, wtedy instaluje się po prostu drugi system na dysk, czy zastępuje stary nowym? Co do opcji naprawy to sprawdzę po robocie, bo nie widziałem jej w opcjach, ale mogłem coś przeoczyć.

Uprzedzając pytanie - komp to laptop, na razie nie chcę go wybebeszać, żeby przepiąć dysk i uratować dane, a potem zrobić z czystym sumieniem reinstala.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

kup nowego lapka
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Yudokuno pisze:kup nowego lapka
I kup od razu magisterkę :P

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

jeśli nie jest na polibudzie, a na jakimś kierunku typu nauki społeczne, polonistyka, tudzież geo..., bio..., kulturo..., a ma kasę, to chętnie mu napiszę takową, żeby nowy lapek nie czuł się samotny :D
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Myth
Szef Wszystkich Szefów

:lol2: Akurat magisterki to piszę ludziom, a nie kupuję :-P I nie wiem czy urządałoby Cię Yudo pisanie pracy z metodyki nauczania angielskiego ;-)

Pomoglibyście lepiej z problemem, a nie sie nabijali ;-)

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

a jaki problem zrobić backup pracy mg.

instrukcja:
1. Idziemy do sklepu z elektroniką(media markt lub dowolny komputerowy)
2. Kupujemy pendriva
3. wracamy do domu
4. wlączamy komputer
5. wsadzamy pendriva do komputera
6. kopiujemy wymagane pliki (możemy zrobić też drugą kopię np na cd)
7. wyjmujemy pendriva
8. doprowadzamy komputer do porządku.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Postaw system na pendrivie i przekopiuj plik z magisterką.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Myth
Szef Wszystkich Szefów

@Murmadarmus, po pojawieniu się komunikatu o błędzie mogę co najwyżej wywołać menadżera kombinacją alt+ctrl+del, ale stamtąd już nic nie zrobię, przyciski przestają reagować (nie da się nawet wejść do menu start czy do mojego komputera). Nie zakładałbym nowego wątku, gdyby rozwiązanie było tak oczywiste.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

a spróbowałeś zainicjować nowy proces explorera? To może pomóc. Crtl Alt Del, zamyka się explorera starego i potem zainicjuj nowy proces i wpisujesz explorer lub explorer.exe.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Nawet nie pomyślałem o takiej opcji, sprawdzę po robocie co to da, dzięki za radę.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Ekspertem komputerowym nie jestem, ale tak naprawdę całkowite usunięcie plików następuje po zwashowaniu dysku (nadpisaniu jego powierzchni losową kombinacją zer i jedynek), zatem po reinstalacji systemu teoretycznie da się jeszcze to co było na nim uratować. Zwłaszcza, że istnieją programy pozwalające odzyskać usunięte pliki. Mimo to, sam bym tego nie próbował, tylko oddał kompa do serwisu, żeby najpierw fachowcy wyciągnęli co trzeba, a później zrobiłbym reinstalację.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Zwykła reinstalka nie formatuje dysku, tylko nadpisuje nowy system na stary, chyba, że się celowo wybierze opcję formatuj. Podpowiedź: jeśli zobaczysz jakieś okienko z nazwami w stylu FAT32 to pewnie warto wybrać opcję anuluj, escape, cofnij, wyjdź, whatever. Generalnie nic Windowsopochodnego ci nie sformatuje dysku, jeśli nie zaznaczysz wcześniej, jaki ma być system plików.

Można też zainstalować WIN na drugim dysku/partycji i odpowiednio ustawić kolejność bootowania.

Do tego odpalenie lapka z płyty powinno dawać opcję "sprawdź i napraw".

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Popatrzę co i jak dokładnie, ale sprawdziłem - nie było opcji naprawy na liście przy starcie z płyty.

W każdym razie dzieki za podpowiedzi.

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Kolego, jeśli nie możesz odzyskać danych z partycji, bo nie możesz wejść do systemu, to proponuję Ci najtańsze wyjście - ściągnij sobie Linuxa, wypal (oczywiście na innym kompie) z obrazu na cd/dvd (myślę, że Ubuntu, Mandriva czy Suse powinny mieć opcję livecd, ale doszukasz się w necie) i odpal go z LIVE CD. System startuje bez instalowania jakichkolwiek plików, przestawiasz tylko w biosie na główne bootowanie na płytę i odpala Ci się system z płyty. Myślę, że po odpaleniu Linuxa uzyskasz dostęp do partycji windowsa bez jakichkolwiek problemów (Linux obsługuje maaaasę formatów, w tym fat32 czy ntfs). Jedyne koszta to prąd + złotówka za płytę dvd :) A jak skopiujesz wszystkie niezbędne pliki (magisterka, zdjęcia etc), to machnij sobie formata i po bólu :)

Powodzonka!

Awatar użytkownika
Adam
Chuck Norris

Post autor: Adam »

Tak jak napisał kraggo najlepiej będzie ściągnąć np ubuntu i wypalić na płycie. Potem uruchamiasz kompa z płytą w CDromie (domyślnie powinno się zacząć bootować na płytę, jak nie to trzeba przestawić w biosie kolejność urządzeń przy bootowaniu) Potem wybierasz opcję uruchomienia systemu bez instalacji, odpala ci się ładny graficzny linuks i z jego poziomu powinieneś mieć dostęp do plików na dysku, wtedy wystarczy skopiować magisterkę i postawić windę jeszcze raz.

Jeśli nie będziesz miał dostępu do plików na dysku od razu to odpalasz terminal i przy pomocy komendy
sudo mount /dev/sda1 /mnt
'przypisujesz' dysk z windowsem do folderu /mnt gdzie masz dostęp do jego całej zawartości, jeśli mount rzuci jakimś błędem w stylu nieobsługiwania systemu plików itp. to naprawiamy to komendą sudo apt-get install ntfsprogs i zgodzeniem się na instalację. Później ponów próbę zamontowania pierwszej partycji do /mnt.

ODPOWIEDZ