Szarża, close the door - z czym to się je?

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Szarża, close the door - z czym to się je?

Post autor: Furion »

Obrazek

A szarżuje pierwsze. Dochodzi, robi takiego wheela, żeby możliwe było zrobienie close the door ze strony przeciwnika.
Potem szarżuje B.... na 5 cali mniej.

Zgodnie z RAW jest to zgodne. Ale na ile jest to zgodne z duchem gry? Czy jest to exploit, czy po prostu przykład bardzo niefortunnego ustawienia jednostek?

pozdrawiam
Furion
Ostatnio zmieniony 19 cze 2011, o 09:50 przez Furion, łącznie zmieniany 1 raz.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Szarże dwóch oddziałów na ten sam cel rozpatrujesz (w sensie turlasz kostkami i dostawiasz) jednocześnie, a nie po kolei.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Nie do końca, Waldi. Turlasz jednocześnie, ale kiedy maksymalizujesz to uwzględniasz oba oddziały. Jednak dostawiasz w kolejności.

Edit: poza tym, Furion. Odległość miedzy jednostkami jest ustalana przed rzutem na szarżę.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Waldi pisze:Szarże dwóch oddziałów na ten sam cel rozpatrujesz (w sensie turlasz kostkami i dostawiasz) jednocześnie, a nie po kolei.
Kolejny zasadowy pierd bez pokrycia. Kiedyś na tym podforum był zwyczaj podawania źródeł, a nie pierdolenia głupot jak leci.

Strona 18 "work through the charges one at a time (...) the only exception is when several units charge single target - page 23)"
Strona 23 "(...) roll the charge distance of these units at the same time (...)" - i nie ma nic więcej na temat dostawiania.

@Lidder
Tyle to się doczytałem i ja. Pytanie jest, czy takie zagranie jest jak najbardziej ok (mimo, że sytuacja niecodzienna) czy jest to po prostu niedozwolone, bez różnicy na okoliczności?

Waldi
Masakrator

Lidder pisze:Nie do końca, Waldi. Turlasz jednocześnie, ale kiedy maksymalizujesz to uwzględniasz oba oddziały. Jednak dostawiasz w kolejności.

Edit: poza tym, Furion. Odległość miedzy jednostkami jest ustalana przed rzutem na szarżę.
Zgadza się - dostawiasz w kolejności bo inaczej nie dasz rady, a dostawiasz tak by jak najwięcej modeli walczyło - nawet jeśli to oznacza że z jednego unitu styka się z wrogiem 2 modele a z drugiego dajmy na to cztery (hipotetyczna sytuacja)

Waldi
Masakrator

Furion pisze:
Waldi pisze:Szarże dwóch oddziałów na ten sam cel rozpatrujesz (w sensie turlasz kostkami i dostawiasz) jednocześnie, a nie po kolei.
Kolejny zasadowy pierd bez pokrycia. Kiedyś na tym podforum był zwyczaj podawania źródeł, a nie pierdolenia głupot jak leci.
rulebook str 23,
rozdział "Multiple Charges on a Unit", pierwsze zdania.

Wystarczy?

Jakby się umiało czytać podręcznik to by się takich pierdów - pytań nie zadawało.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Dear Captain Obvious,
Waldi pisze:
rulebook str 23,
rozdział "Multiple Charges on a Unit", pierwsze zdania.

Wystarczy?

Jakby się umiało czytać podręcznik to by się takich pierdów - pytań nie zadawało.

Z Twoich diagramów wynika że na bok się dostawić tą jednostką nie możesz, bo w momencie deklaracji szarży byłeś w przedniej strefie jednostki, więc żadnym cudem się na bok dostawić nie możesz.
Jednostka A została dostawiona do jednostki niebieskiej od przodu.

Poza tym, odnośnie strony 23.

Jest napisane "roll the charge distance at the same time". Czy "rzuć" jest równoznaczne z "rzuć i zmierz" to już osobna kwestia, która nie jest tam bezpośrednio opisana.

Waldi
Masakrator

Rzucasz na dystans szarży w tym samym czasie, a nie znając odległości jak chcesz to zrobić?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Waldi pisze:Rzucasz na dystans szarży w tym samym czasie, a nie znając odległości jak chcesz to zrobić?
huh?? Wziąć kostki i rzucić? Brzmi jak do zrobienia!

Waldi
Masakrator

"A unit's charge range is equal to 2d6" plus its Movement value. If the charge range is equal to or greater than the distance to the enemy unit, the charge is succesful." str 19

"If several units have declared a charge against a single unit, then roll the charge distance of these units at the same time" str. 23

Czyli: najpierw sobie możesz rzucić, potem sobie mierzysz, które szarże doszły a potem dopiero przesuwasz figurki

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Furion, Twoj scenariusz jest jak najbardziej do wykonania. Jednak oddział b musi mieć 2D6+Mv>21

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Lidder pisze:Furion, Twoj scenariusz jest jak najbardziej do wykonania. Jednak oddział b musi mieć 2D6+Mv>21
To jeszcze tylko mi wytłumacz, dlaczego traktujesz słówko "roll" jako "roll and measure" i gitara gra.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

rozumiem, że odpowiedź "bo tak" Cie nie satysfakcjonuje?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Waldi pisze:"A unit's charge range is equal to 2d6" plus its Movement value. If the charge range is equal to or greater than the distance to the enemy unit, the charge is succesful." str 19

"If several units have declared a charge against a single unit, then roll the charge distance of these units at the same time" str. 23

Czyli: najpierw sobie możesz rzucić, potem sobie mierzysz, które szarże doszły a potem dopiero przesuwasz figurki

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Lidder, jak masz mi przeklejać tekst już napisany w tym temacie, to sobie daruj.

Jeżeli szarżują 2 jednostki na 1 twoją, jest tylko jeden wyjątek od normalnych reguł: rzucasz na zasięg szarży równocześnie. Nie ma żadnych innych wyjątków.
Ten wyjątek ma wpływ na to, którą jednostkę dostawię pierwszą (przy zachowaniu zasady maksymalizacji) żeby obie szarże doszły.

Słowo "roll" oznacza tyle co rzuć. Nic więcej. A na pewno nie "rzuć i zmierz".

Rzucamy równocześnie, a potem kontynuujemy szarżę według normalnego algorytmu: calculating charge range (str 19) oraz move chargers (20)

Proszę wskazać, gdzie popełniam błąd.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Nigdzie, tak właśnie się to robi. Rzucasz (obie), mierzysz (obie) i przesuwasz (obie).

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Lidder pisze:Nigdzie, tak właśnie się to robi. Rzucasz (obie),
Zgadza się.
mierzysz (obie) i przesuwasz (obie).
W moim podręczniku nie ma napisanego tego co proponujesz.
Idę się z tym przespać. Najwyżej poruszę temat jutro.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

z zaznaczniem, że kolejność szarż przy deklarowaniu i wykonywaniu może być inna

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Nie wiem na jakim szczeblu masz zaległości w 8. edycji, więc nie wiem jak Ci to wytłumaczyć.

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Jak widzę jak ten niebieski klocek zmienia swoje położenie to mam wrażenie że to jest jakiś wał. Moim zdaniem Obstacle powinien przysłaniać jednostkę i w ten sposób większość oddziału A znalazło by się w bocznej strefie, poza tym jakoś nie przypadł mi do gustu wbicie się w tą przestrzeń między obstaclem a oddziałem, jest możliwe takie dostawienie szarżującego w ogóle?

W tym momencie na rysunku to wygląda jak regularna szarża w bok z jakiś chorym dostawieniem kawałeczka podstawki na front..

Jak dla mnie to jakiś absurd, mam nadzieję, że ktoś mądry rozwieje wątpliwości.

EDIT:

Nawet gdyby ten niebieski klocek zrobił taki obrót to chyba istotna jest odległość bazowa, a ten manewr z dostawieniem obrońców wykonuje się chyba na końcu, hmm?
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

ODPOWIEDZ