Chaos United - Czy warto ?
Moderator: JarekK
Chaos United - Czy warto ?
Mój pierwotny plan był taki, żeby zacząć grać O&G, ale ostatnio zobaczyłem figurki Chaosu. No i, teraz nie wiem, co wybrać. Więc moje pytanie jest takie - Czy warto zbierać Chaos ?
Khem, ja uznałem że wszystko jest kwestią osobistego gustu , czy poczucia klimatu Armii. W/g mnie , to każda armia jest warta by nią zagrać ale nie każdemu wszystko się musi podobać, ja np. zawsze ceniłem moim zdaniem zabawny klimat O&G, ale wolałem chaos
, moim zdaniem mógłbyś napisać co ciebie kręci , jaki typ armii, może czego byś oczekiwał ? Bo jest to armia fajna, ale równie dobre sa dla mnie wszystkie inne, kwestia twoje indywidualnego odczucia, wolisz może gre ofensywną i agresywna? A może lubisz ostrzelac rywala z daleka ? Lubisz grać zachowawczo ? Wolisz szybkie dojście do zwarcia w grze ? Stawiasz na magie ? Może cenisz sobie "ruchliwość armi" zdolność do manewrów ? Napisz to a potem można odpowiedzieć czy warto grać akurat tą armią
. Dla mnie wybór armi jest zbyt indywidualną sprawą by z góry ci powiedzieć , że tak warto, bo ci się spodoba;) [bo nie wiem co lubisz].
tak wiem ze sie powtarzam ale ciut zmęczony już jestem
.

tak wiem ze sie powtarzam ale ciut zmęczony już jestem

Khm rozumiem e chodzilo Tobie oto że nie da się szybko rozstrzelać?
Hmm generalnie to raczej chaos sporo ostrzalu jest w stanie przetrzymać ale wszystko rozbija się o RZUTY
. Czasem mam 4 testy na 3+ zdaje i rzuce 3dwójki + jedynke... i w ten sposób potencjalnie niewykonalna rzecz stała się faktem
oddział poszedł w niebyt. W walce wręcz chaos to na pewno ma spora ilość mocnych oddziałow
. Generalnie nie dano nam dobrego strzelania i super rozumku to siłą bogowie nagrodzili 

A jednak - chaos to jest taki power w walce wręcz
Jednak dla mnie najważniejszy jest klimat - fajna, wręcz apokaliptyczna armia, z której możesz złozyć tyle armii... IMO nie ma rasy, która dawałaby wiecej grywalnych opcji, ani rasy z ciekawszą historią. Chaos to serce WH jak już "ktoś" napisał 

khemriIzo pisze:IMO nie ma rasy, która dawałaby wiecej grywalnych opcji, ani rasy z ciekawszą historią. Chaos to serce WH jak już "ktoś" napisał
w chaosie jest stosunkowo malo buildow... wiekszosc sie rozbija o smka czinczowca lub undiv.... ew. wchodzi w gre demonic legion (odpowoednio domieszki nurgla, czincza i slaanesha) no i maly (baaardzo maly) odsetek estii na duze pkty... (opartych na magii)

To wciąż chaos - co do khemri, to jest moja już aktualnie 2 ulubiona armia. Nie zgadzam się, że nie da się zrobić chaosu bez smoka - wszystko zależy od inwencji. Jeżeli chcesz power gamingowe armie to i na khemri nie masz duzego wyboru...
mowienie o rozpie Chaosu PG, jakiejkolwiek jest smieszne... jedyny PG to DL, bo umiejetnie zagrany jest bardzo ciezki do pokonania (tzw armia na remis/ male zwyciestwo), Chaos musi byc grany dobrze i umiejetnie zeby osiagnac sukces turniejowy, za duzo kombinacji, za duzo do spaprania, to nie jest armia 'na pale' albo 'do rzucania kosktami', tutaj trzeba myslec, zastawiac pulapki, wciagac wroga itp
Podsumowuajc Chaos jest armia trudna, ale dajaca naprawde duzo radosci, jesli juz sie jest na stadium pewnego zaawanasowania...
nie jest to IMO armia dla kogos kto lubi skakac z kwiatka na kwiatek lub szuka nowych wrazen... chyba ze jest sie bdb graczem, wtedy mozna probowac
Chaos to nie tylko armia, Chaos to filozofia życia

pzdr !!
Podsumowuajc Chaos jest armia trudna, ale dajaca naprawde duzo radosci, jesli juz sie jest na stadium pewnego zaawanasowania...
nie jest to IMO armia dla kogos kto lubi skakac z kwiatka na kwiatek lub szuka nowych wrazen... chyba ze jest sie bdb graczem, wtedy mozna probowac
Chaos to nie tylko armia, Chaos to filozofia życia

pzdr !!
Niech to co powiedział thurion będzie podsumowaniem - popieram, chociaż nie jestem zaawansowany jak pewnie wielu z was, to naprawdę chaos jest tak różnorodny, że jeżeli go wybierzesz, nie znudzi ci się. Pod warunkiem, że nie będzie to dla ciebie armia na 5 min.
to i ja dodam swoje 5 grociszy
gram chaosem od 3 lat i uwierz mi ze kombinowalem na wiele sposobow
teraz moim marzeniem jest mag czincza na mamucie z golden eyem i do tedo sama konnica ( brakuje mi tylko mamuta
)
i powiem ze przy kazdej walce musze kombinowac naprawde na wiele sposobo zeby udalo sie wygrac
napewno nie polecam tej armii na poczatek i nauke bo jest ciezka
ale jesli sie wciagniesz i nauczysz sie nia grac to naprawde przy takim doborze mozliwosci jestes w stanie nie znudzic sie nia przez bardzooo dlugi czas
przed chaosem mialem orki, bretke vampiry ale tak naprawde szybko sie nudzily. odkad mam chaos to prawie wogle nie odmawiam kumplom grania bo zawsze z usmiechem na ustach przyjmuje od nich wyzwania a oni nigdy nie wiedza co wykombinuje
pozdro

gram chaosem od 3 lat i uwierz mi ze kombinowalem na wiele sposobow
teraz moim marzeniem jest mag czincza na mamucie z golden eyem i do tedo sama konnica ( brakuje mi tylko mamuta

i powiem ze przy kazdej walce musze kombinowac naprawde na wiele sposobo zeby udalo sie wygrac
napewno nie polecam tej armii na poczatek i nauke bo jest ciezka
ale jesli sie wciagniesz i nauczysz sie nia grac to naprawde przy takim doborze mozliwosci jestes w stanie nie znudzic sie nia przez bardzooo dlugi czas
przed chaosem mialem orki, bretke vampiry ale tak naprawde szybko sie nudzily. odkad mam chaos to prawie wogle nie odmawiam kumplom grania bo zawsze z usmiechem na ustach przyjmuje od nich wyzwania a oni nigdy nie wiedza co wykombinuje

pozdro
Hm , Ja tam dodam ze nie zgodze sie ze jest ZLA dla poczatkujacego ja od chaosu zaczynalemi chaosu sie trzymam blisko 4-5 lat ... zebralo sie raz masakre, drugi , trzeci , ale potem to sie czlowie knauczyl zauwazyl bledy i je eliminowal
Zreszta kazdą Armią początkujący zostanei zmasakrowany... przynajmniej ja tak zauwazylem
.

w moim poscie poczatkujacy = dziecko... wiem ze sa tez poczatkiujacy normalni ludzieSerapis pisze:Hm , Ja tam dodam ze nie zgodze sie ze jest ZLA dla poczatkujacego ja od chaosu zaczynalemi chaosu sie trzymam blisko 4-5 lat ... zebralo sie raz masakre, drugi , trzeci , ale potem to sie czlowie knauczyl zauwazyl bledy i je eliminowal

jezeli jest sie na tyle dojrzalym by zebrac swoje manto.. a nastepnie ksztalcic sie i grac coraz lepiej to oczywiscie armia bdb, jak kazda inna

po prostu chaos zazwczyaj przygarnia duza ilosc tokio hotel satamonow... (sorki za okreslenie jesli ktos sie za takowego uwaza ;P), ktore chca wygrywac khornem, dla czaszek i zniszczenia, chca zeby ich armie byly mroochne i krwawe.. po czym ida na turniej, zgarniaja 5x masakre i zmieniaja armie na VC.. bo te tez sa mrooochne, a mocniejsze

pzdr !!

- szafa@poznan
- Rulzdaemon
po prostu chaos zazwczyaj przygarnia duza ilosc tokio hotel satamonow... (sorki za okreslenie jesli ktos sie za takowego uwaza ;P), ktore chca wygrywac khornem, dla czaszek i zniszczenia, chca zeby ich armie byly mroochne i krwawe.. po czym ida na turniej, zgarniaja 5x masakre i zmieniaja armie na VC.. bo te tez sa mrooochne, a mocniejsze (znam takie przypadki, opowiesc nie jest wyssana z palca )
Bzdura

Choas jest super i nieprawda ze da sie grac tylko na 1 kopyto - sam grywam np. na składzie exalted demon, exalted champion i great bray szaman, albo exalted champion, great bray, mały szaman i bsb z banner ofthe gods. Ilośc kombinacji jest nieskończenie wielka.
@ thurion widzisz ja podobnie jak szafa gram roznymi rozpami
np na strategikona grajac w parze z krasiami wzielem shagotha( pojechalem pograc dla fanu)
czesto gram na khornie bez szamanow i powiem szczerze ze najbardziej lubie grac tylko na tym bogu( mam nawet tatuaz khorna na szyii
) . wczesniej zmienialem armie ale jak zaczolem grac chaosem to juz zostalem do teraz. dalej planuje nim grac i jednoczesnie`kolekcjonowac armie do okolo 15-20k ( narazie mam 9k)
jak sam wiesz staramsie aby dobrze wygladal pod wzgledem konwersji i malowania ale czy jestem kinder shatanem
chyba nie
np na strategikona grajac w parze z krasiami wzielem shagotha( pojechalem pograc dla fanu)
czesto gram na khornie bez szamanow i powiem szczerze ze najbardziej lubie grac tylko na tym bogu( mam nawet tatuaz khorna na szyii

jak sam wiesz staramsie aby dobrze wygladal pod wzgledem konwersji i malowania ale czy jestem kinder shatanem

chyba nie

Też muszę zaoponować
Ja wogóle preferuję tylko złe armie, a chaos bo jest najgorszy ze wszystkich
Mrok jest ok
Co nie zmienia faktu, że jak dla mnie to bardziej z kinder metalami mi się kojarzą VC (wampiry picie krwii itp). Ja zebrałem sporo batów chaosem i żyję
Zbiorę pewnie jeszcze więcej 
Właśnie muszę pokombinować bez smoka (armia tzeentcha na bok), ale żeby to zrobić najpierw czekają mnie duuuuże zakupy. W efekcie wychodzi na to, że jeżeli na turniej to małe punkty tylko :/

Właśnie muszę pokombinować bez smoka (armia tzeentcha na bok), ale żeby to zrobić najpierw czekają mnie duuuuże zakupy. W efekcie wychodzi na to, że jeżeli na turniej to małe punkty tylko :/
A ja choc gram 4 lata to chyab RAZ zagrałem smokiem , bo nienawidze proxowac figurek a wlasnego smoka mam od kilku tygodni ledwo
. Bo wieci jak jest dopóki nei wyjechalem zagranice pracować to ... nie było za co kupowac mi figsy:). A ja no fakt mialem z 15-16 lat jak brałem armie Chaosu
. Cóż kinder może i byłem ale z subkultura zadna się nie identyfikowałem a death metal poslucham rownie chetnie jak techno hiphop czy pop. BYLEBY utwór byłdobry