Witam, po pierwsze chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post tutaj Tak więc - witam wszem i wobec.
Jestem dość zielony jeśli chodzi o Imperium, grałem kiedyś inną armią ale to były czasy 6 edycji, teraz się trochę pozmieniało i mam nadzieję że pomożecie mi poskładać coś sensownego na te jakże urocze 1000 punktów.
Oto moja propozycja:
Lords&Heroes:
1 Arch Lector of Sigmar- 156.0 Pts
General; Great Weapon; Armour of Meteoric Iron
1 Battle Wizard - 150.0 Pts
Magic Level 2; Dispel Scroll ; Ruby Ring of Ruin
Core:
24 Swordsmen - 234.0 Pts
Standard; Musician; Duellist
5 Detachment - Halberdiers - [25.0] Pts
5 Detachment - Handgunners - [40.0] Pts
10 Handgunners @ 80.0 Pts
5 Knightly Orders @ 115.0 Pts
Great Weapon
Special:
1 Great Cannon @ 100.0 Pts
5 Pistoliers @ 90.0 Pts
1 Mortar @ 75.0 Pts
Models in Army: 59
Total Army Cost: 1000.0
Zastanawiam się głównie nad bohaterami, bo kompletnie nie wiem co teraz warto brać a czego nie, szczególnie że rozpisek na 1k jest bardzo mało. Jestem też ograniczony figurkami więc wolałbym zachować trzon armii(kloc swordmenów, strzelcy, rycerze, działko), zmieniając ewentualnie bohaterów lub coś w tym stylu. Z góry dzięki za wszystkie rady i sugestie
Empire 1000
zapraszamy na forum imperialne - tam masz wszystko co niezbędne do stworzenia armii imperium, pomożemy napewno.
z pierwszych uwag - kusznicy>hangunnersi, halabardnicy>swordsmeni na takie punkty, no i zamiast pistolierów dałbym kolejny moździerz, brak bsb to spory minus w tej rozpie.
swordsmenów zazwyczaj używa się w formacji opartej na steadfaście do blokowania niewygodnych jednostek przeciwnika, jeżeli będziesz grał na swordach to potrzebujesz dodatkowej jednostki liniowej, która będzie klepac. kawaleria z dwurakami nie spełni tej roli, gdyż przy ataku z flanki bądź od tyłu nie zdejmiesz przeciwnikowi plusów za rzędy. no i jakoś mało tych swordów - w steadfaście 30-35, w hordzie 40 to standard dla każdej jednostki imperialnej - oprócz gsów i flagusi.
Jak na początek to nie jest najgorzej ale i zachwytu ta rozpiska też nie wzbudza. Z maga zdjąłbym level, arcylektora bym wyrzucił - na takie punkty warrior priest jest lepszą opcją (bo tańszą) a reszta w bsbka, ale to moje zdanie, co człowiek to opcja.
Pozdrawiam i życzę miłego grania.
z pierwszych uwag - kusznicy>hangunnersi, halabardnicy>swordsmeni na takie punkty, no i zamiast pistolierów dałbym kolejny moździerz, brak bsb to spory minus w tej rozpie.
swordsmenów zazwyczaj używa się w formacji opartej na steadfaście do blokowania niewygodnych jednostek przeciwnika, jeżeli będziesz grał na swordach to potrzebujesz dodatkowej jednostki liniowej, która będzie klepac. kawaleria z dwurakami nie spełni tej roli, gdyż przy ataku z flanki bądź od tyłu nie zdejmiesz przeciwnikowi plusów za rzędy. no i jakoś mało tych swordów - w steadfaście 30-35, w hordzie 40 to standard dla każdej jednostki imperialnej - oprócz gsów i flagusi.
Jak na początek to nie jest najgorzej ale i zachwytu ta rozpiska też nie wzbudza. Z maga zdjąłbym level, arcylektora bym wyrzucił - na takie punkty warrior priest jest lepszą opcją (bo tańszą) a reszta w bsbka, ale to moje zdanie, co człowiek to opcja.
Pozdrawiam i życzę miłego grania.
Emp/DoCh
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
Zeby ci zbytnio nie narzucac stylu gry.
Ale rob ma racje. Bsb to mus w tej armi. Fakt ... Stracisz ld9 ale zyskasz przerzut wszystkiego co utrzyma ta plochliwa armie na polu bitwy.
Maga bym trzasnal przynajmniej 3lvl. Bo wtedy herosy ci przekrocza limit punktow a tak mag bedzie w lordach.
Wyrzuc ta detke hanganersow.
Pistoliersow bym zostawil. Na takie male pkt sa elo.
Konnica lepsza z lancami i shield. Z dwurakami to daleko nie pociagna. Byle co z sila 5 bedzie imjuz dawalo niwzle po dupie. A tak potrzymia
Ale rob ma racje. Bsb to mus w tej armi. Fakt ... Stracisz ld9 ale zyskasz przerzut wszystkiego co utrzyma ta plochliwa armie na polu bitwy.
Maga bym trzasnal przynajmniej 3lvl. Bo wtedy herosy ci przekrocza limit punktow a tak mag bedzie w lordach.
Wyrzuc ta detke hanganersow.
Pistoliersow bym zostawil. Na takie male pkt sa elo.
Konnica lepsza z lancami i shield. Z dwurakami to daleko nie pociagna. Byle co z sila 5 bedzie imjuz dawalo niwzle po dupie. A tak potrzymia
-
- Plewa
Dzięki za wskazówki, chciałbym jednak się dowiedzieć rob co masz na myśli mówiąc "formacja oparta na steadfaście" - co zawiera taka formacja i jak się tym gra?
Jak mówiłem jestem ograniczony modelowo, dlatego będę zmuszony póki co używać swordmenów i handgunnersów, mam nadzieję że dadzą radę, może ta "formacja steadfast" coś z nich wykrzesa. Rozumiem, że crossy są lepsze bo mogą strzelać już w 1 turze dzięki większemu zasięgowi, ale mi się przyda też -2 do save dzięki handgunnersom bo gram z bretką i chaosem.
Mag 3lvl + bsb to dobre combo bohaterów? Bo właśnie o to mi chodzi, że w ogóle nie wiem jakich hero i w jakim zestawieniu użyć.
Jak mówiłem jestem ograniczony modelowo, dlatego będę zmuszony póki co używać swordmenów i handgunnersów, mam nadzieję że dadzą radę, może ta "formacja steadfast" coś z nich wykrzesa. Rozumiem, że crossy są lepsze bo mogą strzelać już w 1 turze dzięki większemu zasięgowi, ale mi się przyda też -2 do save dzięki handgunnersom bo gram z bretką i chaosem.
Mag 3lvl + bsb to dobre combo bohaterów? Bo właśnie o to mi chodzi, że w ogóle nie wiem jakich hero i w jakim zestawieniu użyć.
Arch lector out. zamiast niego warior priestReinar von Drache pisze: Mag 3lvl + bsb to dobre combo bohaterów? Bo właśnie o to mi chodzi, że w ogóle nie wiem jakich hero i w jakim zestawieniu użyć.
W hero bedziesz mial:
Priesta i bsb ( golasy kosztuja 140pkt)
na ksiedza bym dal Armor of meteoric + dawnstone + great weapon
Bsb ( full plate, tarcza co daje sv +5, i opal amulet) <-- BSB moze nosic magiczna tarcze. zwyklej juz nie moze.
w lordach Maga
3lvl - 175pkt. A najlepiej jak by sie udalo upchac 4lvl za 210 pkt
koniecznie zwieksz odzial swordsmenow ( jak juz chcesz na nich tak grac ) bo w nich bedzie twoj priest i bsb.
No i chyba odpowiednim lorem magi bedzie shadow. Shadow najlepiej bostuje biednych swordsmenow.
Pamietaj że podczas walki wrecz swordsmeni maja warda na 6