GW a turnieje

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Majestic
Falubaz

GW a turnieje

Post autor: Majestic »

Naszła mnie taka refleksja po rozmowie ze znajomym grającym w najróżniejsze karcianki. Jak to się dzieje że firmy wydające World of Warcraft TCG czy Magic the Gathering wspierają nawet niewielkie turnieje dając do rozdania jakieś promki, boostery czy inne fajne rzeczy, na całym świecie jest multum różnych związanych z tym imprez na których można wygrać grubą kasę itd. Podczas gdy nasze cudowne GW totalnie olewa wsparcie dla graczy. Co jakiś czas zorganizują jakąś kampanię (gracze sami rozgrywają mecze i wysyłają wyniki) z której nic nie wynika, turnieje w polsce to inicjatywa samych graczy/sklepów, niczego nie da się na taki, nawet duży turniej załatwić (jakiejś limitowanej figurki za wygranie mistrzostw, jakiś bon, o nagrodzie pieniężnej nie wspominając, czegokolwiek).

Smutno trochę.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2011, o 15:29 przez Majestic, łącznie zmieniany 1 raz.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Co mi się na pierwszy rzut oka wydaje to WIĘCEJ GRACZY MTG/WoW TCG

tutaj cytat ze strony isa.pl
MtG w Polsce to około 30.000 graczy (z czego ponad 7000 to członkowie DCI).
Nawet nie wiem czy w Polsce gra te 7 tys . Więcej ludzi = większy zysk = większa promocja.

IMO oczywiście :)

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Skala to jedno. Wydaje mi się, że ważniejsze jest to, że GW nigdy nie traktowała WH jako gry turniejowej. Jak by zaczeli oficjalnie wspierać scenę turniejową to nie mogliby obstawać przy pół-profesjonalnym podejściu do pisania zasad i wydawania podręczników.

Maciek

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Gokish pisze:Co mi się na pierwszy rzut oka wydaje to WIĘCEJ GRACZY MTG/WoW TCG

tutaj cytat ze strony isa.pl
MtG w Polsce to około 30.000 graczy (z czego ponad 7000 to członkowie DCI).
Nawet nie wiem czy w Polsce gra te 7 tys . Więcej ludzi = większy zysk = większa promocja.

IMO oczywiście :)
A nie sądzisz, że to jest ze sobą połączone? Być może jest tak, że nie ma żadnej promocji turniejowej, więc nie ma u nas tych 7tys?
Obrazek

Neo
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Neo »

Zresztą koszt wydrukowania jednej kart a koszt wyprodukowania figurki to zupełnie inna skala.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Kiedyś grałem w SW CCG i w polsce w to grało pewnie mniej osób jak w battla ale firma za każdy sankcjonowany turniej (16 lub więcej osób) wysyłała support w postaci boxa boosterów... koszt tego boxa był napewno większy niż np jakiegoś boxa z figsami...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Neo
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Neo »

Niekoniecznie. Wydruk karty to naprawde grosze.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Neo pisze:Niekoniecznie. Wydruk karty to naprawde grosze.
Odlew plastikowego goblina to też grosze. Box boosterow ma swoja wartosc.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

hmmmm wtedy za jednego booster boxa można spokojnie było kupić całkiem sporo figsów.... kosztowały chyba koło 400 zł
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Też myślę, że to polityka układania gier GW pod gry domowe przy chillowej atmosferze a nie turniejowe. Szkoda.

PS. nie rozśmieszajcie mnie z kosztem wydrukowania i wycięcia karty vs stworzeniem i wypełnieniem matrycy na goblina #-o
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

ODPOWIEDZ