Problem ze drukarką

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Myth
Szef Wszystkich Szefów

Problem ze drukarką

Post autor: Myth »

Posiadam drukarkę HP Deskjet ink advantage. Ostatnio kupiłem do niej nowy toner, zamiennik. Wcześniej słyszałem, że mogą być problemy, ale konsultacja ze specem ze stoiska w Media Markt rozwiała moje wątpliwości. W każdym razie maszynka toner przyjęła, wyświetliła prawidłowo wszystkie informacje o nim, wydrukowała stronę testową oraz kilka stron normalnego tekstu, a potem nagle przestała drukować czarny kolor. Wszystko inne idzie, ale czarnego całkowicie brak, mimo, że wskaźniki pokazują pełen, gotowy do pracy pojemnik. Ma ktoś jakąś radę co z tym zrobić?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Możesz wyjąc toner, przeczyścić rolkę światłoczułą... ale raczej nie pomoże, chociaz warto spróbować
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

Nie jestem super specem od drukarek, ale parę słów Ci powiem.

Przede wszystkim musisz wiedzieć, jaki sprzęt podsiadasz. I nie toner, a tusz. Tonery to mają laserówki, a Twój sprzęt (co wynika z nazwy - INK) to wielofunkcyjne urządzenie atramentowe i od tego trzeba zacząć. Kupiłeś czarny tusz (kartridż), a nie toner i tam nie ma żadnego wałka, rolek, ani kółek ;)

To takie cuś?

http://www.komputronik.pl/product/82302 ... 3god4W8Jlw

A co do problemu - zdarza się, że zamienniki nie chodzą, bo po prostu są to... zamienniki, czyli tańsza alternatywa dla tuszy oryginalnych. Serio. Być może nie jest kompatybilny z urządzeniem, być może trzeba przeczyścić głowicę. Wyjmij i włóż raz jeszcze, zobacz, czy czasem się coś nie pozatykało, nie popaprało. Może jakiś czujnik zgłupiał od podróbki, może kalibracja potrzebna, whatever. Inna rzecz, że po wymianie na oryginał maszyna może Ci już nie rozpoznać z kolei oryginalnego dokładnie, ale to musisz popróbować, bo ja nie chcę krakać ;) Najlepiej przejdź się do serwisu komputerowego (drukarek) i powiedz, żeby Ci sprawdzili sprzęt. Jeśli nic złego się nie dzieje, to po paru testach i kombinacjach będzie chodzić i zapłacisz za robociznę ;) Tyle przez Internet mogę Ci doradzić. Mogę się oczywiście mylić, ale tyle mi do głowy na szybko przychodzi.

Zajrzyj też na jakieś forum komputerowe i tam poszukaj odpowiedzi na problem.

Aha, a tych tzw. "speców" z MM to proś tylko o rachunek i kartę gwarancyjną na zakupy, a nie o fachową poradę. Przecież to zwykły sprzedawca (nie obrażając oczywiście sprzedawców jako takich!) ze znajomością sprzętu z półek, to jak może Ci powiedzieć, czy będzie dobrze, czy źle działać? ;) W kwestii sprzętu komupterowego bądź BARDZO ostrożny i przed zakupem zawsze pytaj kogoś, kto się na tym cokolwiek zna - ale nie sprzedawcę z marketu!
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

u mnie na HP Deskjet pomogło podniesienie jakości wydruku - wtedy więcej tuszu leci ale drukuje normalnie ;). po czym kupiłem nieco droższy zamiennik który działa bez problemu.
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

firmy produkujące zamienniki wiedza, ze ich produkt jako zamiennik, może czasem szybciej przestać fcjonowac, jeśli masz dowód zakupu idziesz i powinny w MM wymienić od reki na nowy

zamienniki zazwyczaj są produkowane poprzez napełnienie nowym (tańszym, ale przez to trochę gorszej jakości) tuszem oryginalne pojemniki, które ktoś zużył i później sprzedał do skupu pojemników (taaa pod pretekstem ratowania planety). Nie wszystkie pojemniki trafiające tam nadają się po napełnieniu do pełnego działania, a jeśli firma ich nie wyłapie wymienia na nowe sztuki poprzez swoich sprzedawców.

Kilkukrotnie sprawdzone :)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Dzięki za rady, spróbuję coś wymyślić :-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

ODPOWIEDZ