Modele na wzgorzu

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Modele na wzgorzu

Post autor: TruePunk »

W polskim RB jest napisane:
pozycja na wzniesieniu umozliwia jednostce strzelanie (ale tez moze sie ona stac celem ostrzalu) do modeli, ktore nie znajduja sie na wzniesieniu, w taki sam sposob, jak to opisano w przyadku Duzych Celow. oznacza to rowniez, ze modele w tylnych szregach jednostki ustawionej na plaszczyznie stolu moga strzelac w modele stojace na wzniesieniu
Jak patrzy na to angielski RB? Z powyzszego opisu wychodzi, ze nie tylko wszystkie szeregi jednostki z dolu strzelaja do tej na gorze, ale rowniez maja bonus +1 do trafienia (jaki przysluguje strzelaniu do large targetow)
Spotkalem sie z opiniami, ze jest to blad w tlumaczeniu - i modele na wzgorzu nie sa pelnoprawnymi large targetami w wyniku czego nie ma bonusa +1 do hita dla strzelajacych don.

Moglby ktos sie wypowiedziec, najlepiej z cytatem angielskim?

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Przy opisie jednostki masz napisane czy jest Large Targetem i na to patrzymy.
To tak jakby powiedzieć, że Shaman stojący na górce jest L. Targetem ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Units on a hill can draw a line of sight from an elevated position and they can always shoot (and be shot at) over models that are not on hill, in the same way as described for large targets. This means that models in the rear ranks of units on the flat may shoot against models standing on hill.
strona 9

(...) making models on a hill visible to models that are not on a hill over intervening models, even over models in the same unit(...)
strona 26

nie ma nic o bonusie +1 wiec nie kombinuj...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

TruePunk pisze: Moglby ktos sie wypowiedziec, najlepiej z cytatem angielskim?
Spadaj.
Spadaj, spadaj, bo w dziób.

Cytat. Może nie angielski, ale zawsze. :P
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

oj JJ... daj sie pobawic a nie... od razu psujesz zabawe... :P
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

bigpasiak pisze:oj JJ... daj sie pobawic a nie... od razu psujesz zabawe... :P
Starałem się być dowpicpny... :(

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Jedy Knight pisze:
bigpasiak pisze:oj JJ... daj sie pobawic a nie... od razu psujesz zabawe... :P
Starałem się być dowpicpny... :(
mi sie podobal Twoj dowcip! Nie przejmuj sie wstretnym bigpasiakiem :P

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Dowcip jak dowcip, ale podchodzi mi to pod spamowanie.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

To może za spamowanie będziemy dawać WP buheheheh

Ja właśnie Goblińskiego Shamana próbuję sobie wyobrazić jako LT :D
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

to sprobuj snotlng hero na wzniesieniu :shock:
albo swarma... :shock: :shock: :shock:

te te ... ja Ci dam wstretnego Ty... Ty... jeszcze wstretniejszy :P

Abandoned

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

pf (;

Ej, a popatrzcie.
Mamy wzgorze - takie truuu duze, zrobione z kartonu po telewizorze :P No powiedzmy ze ma 20cm dlugosci.
Na samym koncu wzgorza stoi wlasnie swarm.

Na ziemi, od drugiego konca patrzac oddzial - ze wzgledu na dlugosc wzgorza itd nie widac stamtad ani figurki swarma, ani podstawki.

Mimo to moge sobie bezstresowo strzelic, z wszystkich szeregow, bo swarm jest na wzniesieniu - true? <:

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Post autor: Misiek »

Tak,
Jezeli jednostka jest na wzgorzu i nie jest zaslonieta inna jednostka na tym samym wzniesieniu mozna do niej strzelac stojac nizej na ziemi. Nie traktuje jej sie jak duzy cel biorac pod uwage modyfikator. tu chodzi o widzenie. Dokaldnie wzmianke ze mozna przestrzelic nad innymi odzialami.

Ogolnie sie przyjmuje ze figurki maja taka sama wysokosc. Tyrant ogrowy jest taka samo dobrze widoczny na krancu wzgorka jak swarm TK.
Jezeli bylo by inaczej to wszystkie moje figsy by sie czolgaly

Podobnie jest w wh40k. Tam sie przyjmuje ze cos ma wysokosc 1,2,3 i nawet apsurdalnie nie widoczne czy widoczne rzeczy sa traktowane podbnie. Tu chodzi o ulatwienie zasad a nie ich komlikacje :)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Misiek pisze:Podobnie jest w wh40k. Tam sie przyjmuje ze cos ma wysokosc 1,2,3 i nawet apsurdalnie nie widoczne czy widoczne rzeczy sa traktowane podbnie. Tu chodzi o ulatwienie zasad a nie ich komlikacje :)
Tak się gra w Lublinie - teoretycznie jest to najbliższe podręcznikowym zasadom. Ale ogólnopolskim standardem jest jednak WYSIWYGowe rozpatrywanie kwestii widoczności i możliwości strzelania.

Ogólnie nie radziłbym się wzorować na 40k, tam to różne dziwne rzeczy się uprawia ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Christos pisze:Dowcip jak dowcip, ale podchodzi mi to pod spamowanie.
Jeśli już chcesz bawić się w Adama Waśkiewicza „in spe”, to raczej sam wystrzegaj się „durnych jednolijkowców” .

Jest tak.
Co jakiś czas rośnie nowe pokolenie „rules lawyerów”, którzy z rozkoszą odkrywają, że np. można walić po własnych oddziałach, Gigant może schować Banszetkę do wora, albo, że swarm na wzgórzu jest Large Target.
Następnie żądają, żeby im udowodnić, że tak nie jest.
Nie żeby chcieli takie sztuczki stosować, skąd. Gwoli jasności reguł.
Oczywiście, że „Kwestie Zasad” są dla zboczeńców. :D
Ale obalanie takich chorych pomysłów jest stratą czasu.
Zajmować się zasadami należy o tyle, o ile niejasności przeszkadzają w grze praktycznej.
Jeżeli myślicie, że ludzie z Listy Sędziowskiej, mają czas by udowadniać wam, że swarmy nie są Large Targetami, obawiam się, że czeka was rozczarowanie.
Do LS powinni być dobierani ludzie pod kątem umiejętności rozwiązywania realnych, a nie wydumanych problemów.
Podstawowym kryterium winno być wyczucie i rozsądek (poparte umiejętnością znalezienia rozwiązania w RB), a nie bezmyślne cytowanie podręcznika.
Jeśli LS zacznie wydawać orzeczenia typu „Gigant może rzucać Banszetką”, wrócimy do dawnych dobrych czasów wciągania smoków i rydwanów z powrotem na stół, bo „rules are rules” .

Autyzm w „Kwestiach Zasad” jest fajny, ale niekoniecznie wśród członków LS.

Jak ktoś coś z tego zrozumiał – czysty zysk.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Tak się gra w Lublinie - teoretycznie jest to najbliższe podręcznikowym zasadom. Ale ogólnopolskim standardem jest jednak WYSIWYGowe rozpatrywanie kwestii widoczności i możliwości strzelania.
Taaa... Ja byłem niezmiernie zaskoczony, jak podstawka tyranta wystawała zza obeliska, a przeciwnik mi mówi, że przecież muszę widzieć "main body". Wszyscy sędziowie to potwierdzili :/
Dowcip jak dowcip, ale podchodzi mi to pod spamowanie.
Twoja skarga zostanie niezwłocznie rozpatrzona przez administrację.

Btw. Mam nadzieję, że post Jacka dostatecznie wyjaśnia, dlaczego ani ja, ani Barb nie zadajemy sobie trudu rozmawiania w takich tematach, a jeżeli już, to czasami bywamy nieprzyjemni.

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Proszę zakończyć ten ubliżający użytkownikom spam

Pozdrawiam,
Adam Waśkiewicz

Specjalnie dla Jacka :P

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Jedy Knight pisze: Jeśli LS zacznie wydawać orzeczenia typu „Gigant może rzucać Banszetką”, wrócimy do dawnych dobrych czasów wciągania smoków i rydwanów z powrotem na stół, bo „rules are rules” .
dzizas... nie mozna nawet sobie pozartowac bo od razu ktos to bierze powaznie :D a taki zamet wprowadzany jest czasami fajny.... jak sie ludzie zbieraja w takich tematach to nie biora udzialu w innych ;)

edit - > poza tym mi sie przypomnialo jak rok czy poltora temu sammialem taki pomysl wiec nie dalo sie nie zawtorowac ;)

(temtu nie zamkne bo wole, zeby takie idiotyczne pomysly sie miescily w jednym miejscu na razie i dlatego temat zostaje)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2007, o 22:55 przez Shino, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

A, wy wszyscy jestescie w glebi duszy zli.

Z powazaniem,
Kuba, power gamer i rules lawyer nowego pokolenia (;

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Shino :shock: - widziałes ten temat i nie grzmisz?? Dyc to OT w czystej postaci! Czemu tu jeszcze nie jest posprzatane! ;)

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Post autor: Misiek »

Ja nie wiem nad czym sie tu rozczulac...
Model na wzgorzu jest zawsze widoczny jezeli nie zaslania go inny model na wazgorzu bez wzgledu na sama wysokosc modelu.
Mozna strzelac i brac na cel model, unit kiedy widzi sie chocby tylko jego podstawke jezeli chodzi o plaski teren.

Co do dziwnych interpetacji zasad badz tez ich naginania to GW sadze ze nawet nie pomyslalo o takich walach. Inna sprawa ze w czystej kwesti zasad niektorych nie da sie zaprzeczyc.... bzdura straszna.

Zablokowany