Jak zrobić ładną szmatkę

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Metalwalker
Wałkarz

Jak zrobić ładną szmatkę

Post autor: Metalwalker »

Witam. Oto mały tutorial jak zrobić ładnie i szybko szmatkę.

(Przepraszam, że dopiero teraz - start sklepu to nie przelewki. Zdjęcia są linkami, kliknięcie prowadzi do zdjęcia w większym rozmiarze i lepszej jakości. Wielkie dzięki i szacun dla Marcina za ten tutorial - szmatki to elementarz każdego konwertera -- Tomash)

1. Materiały i Narzędzia

Do zrobienia figurki potrzebne nam będą : Figurka (rzecz wiadoma), greenstuff, narzędzia.
Na zdjęciu przedstawiono narzędzia (patrząc od lewej) Color Shaper, Glue Shaper, trzy narzędzia dentystyczne i na Konicu skalpel, i nie pokazany na zdjęciu kubeczek z wodą.

Obrazek

2. Przygotowanie materiału

Odcinamy kawałek materiału i przygotowujemy go do dalszej pracy, proporcje zalecane to 50/50, pamiętamy oczywiście o posiadaniu mokrych palców, oraz o tym aby odcinać materiał tak żeby nie wykorzystywać tego kawałka w którym się one stykają , ten odcinek nie nadaje się do użytku ponieważ w nim już zachodzi wstępna reakcja chemiczna i tworzą się grudki które mogą zniszczyć efekt naszej pracy.

Obrazek

3. Folia

Bierzemy kawałek foli (najlepiej ten w który zapakowany jest greekstuff) smarujemy go wodą, nie moczymy smarujemy. Powinien być nawilżony za dużo wody będzie nam przeszkadzać.

Obrazek

4. Podstawa

Wymieszany materiał kładziemy na zwilżoną folię, następnie rozwałkowujemy go na powierzchni, starając się to tak robić, żeby był w miarę równej grubości. Zalecam nie więcej niż 1 mm .

Obrazek

5. Wcięcie kształtu szmatki

Za pomocą skalpela wycinamy wzór szmatki, tak jakby to robił krawiec, musimy sobie wyobrazić jak taki kawałek ma wyglądać , jeżeli nie mamy pomysłu zawsze może to być prostokąt , który potem należy odpowiednio uformować.

Obrazek

6. Przyklejenie na figurkę

Teraz przyklejamy wycięty kawałek na wybrane miejsce w figurce, robimy to cały czas trzymając ją za folię , przyklejamy natomiast tą stroną gdzie nie ma foli, dociskamy palcami , następnie delikatnie odrywamy folię od materiału. Jeżeli folia była odpowiednio zmoczona nie powinno to sprawić za dużych problemów.

Obrazek

7. Nadanie kształtu

Po przyklejeniu musimy nadać naszej szmatce jakiś fajny kształt, robimy to za pomocą narzędzi dentystycznych , można ją zagiąć zrobić dziurki od rozdarcia itp., jedynym ograniczeniem jest wasza wyobrażania.

Obrazek

8. Gotowa Szmatka

Jeżeli wszystkie powyższe punkty udało się wykonać powinniśmy otrzymać porządnie wyglądającą szmatkę , na bazie tej techniki można też wykonać płaszcz czy inne powiewające elementy, tu starałem się tylko pokazać drogę , ale zachęcam do własnych prób, może ktoś wymyśli coś ciekawszego, co z chęcią i ja zobaczę

Obrazek

Awatar użytkownika
wafi
Ortografailure

Post autor: wafi »

a ty tylko zapowiadasz te tutoriale i zapowiadasz. Raz wystarczylo.

Awatar użytkownika
Metalwalker
Wałkarz

Tak musiałem zrobić miejsce gdzie tomash ma go wklejić ( wykasuj ten post tomash jak wklejisz go)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Raczej administratorow - bo poki co dzial tutoriale nie ma zadnego moda...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Dobra, już nie marudzić, tutorial jest. Co prawda dwa dni później niż obiecałem, ale warto było czekać :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Slipper
Pseudoklimaciarz

Post autor: Slipper »

Oj, warto było, warto ... !

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

Bardzo fajny tutorial. Muszę sprubować zrobić pelerynkę na konia do moich HE.
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Swietny tutorial, dla mnie z cyklu "lifesaver". Jak sie zabiore w koncu za moich Dark Angelsow to bede pewnie produkowal tych szmat na tony :D

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

Ogulna rada - jak ktoś korzystając z tej techniki coś zrobi, to wklejać fotkę, można będzie szybko porównać, i Marcin (jak będzie dobry) na bierząco powie co jest nie tak (optymista jestem, co?)

Awatar użytkownika
Metalwalker
Wałkarz

Jesteś ale fakt mogę coś tam powiedzieć , i im lepsza fota tym więcej zobacze i powiem!! 8)

Awatar użytkownika
max
Dziecię Zarazy
Kontakt:

Post autor: max »

kurde jak temat przeczytalem zdawalo mi sie ze chodzi o co innego ];->
ale sie nie zawiodlem to tez jest ok i moze sie przyda

Slipper
Pseudoklimaciarz

Post autor: Slipper »

Myślałeś, że o co chodzi ?

Arcadias
Plewa

Post autor: Arcadias »

A czym można jeszcze uformować tak szmatkę, poza Color Shaper ?

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

Przepraszam za odświeżenie straego tematu, ale mam prośbę, czy ktoś może pokazać jak zrobić płaszcz oraz szmatkę ale na klatce pierśiowej tak jak w tymch nowych figurkach plastikowych
Dark Angels Veteran Space Marines.

Kror
Plewa

Post autor: Kror »

Witam
Nie ma za co przepraszać. W sumie po to ten temat jest ;)
Może jestem najmniej odpowiednią osobą by udzielać rad, bo sam jeszcze niedawno co brałem lekcje u Marcina na dalekiej północy ;) i szmatki mam już względnie opanowane, a teraz zrobiłem już trzecie podejście pod płaszcz i coś mi się zdaje że będzie kolejne :evil:

No dobra. Po kolei. (Według mnie)
1. Weź figurkę i wyobraź sobie jak byś chciał ją oszmacić, albo poszukaj w sieci jakiegoś zdjęcia z figurką o odpowiedniej wg Ciebie szmatce.
(Ja się wzorowałem na Company Masterze tej dodawanej do Army Boxa)
2. Postępuj tak jak w tutorialu Marcina, tylko że od pasa w górę ;)

W skrócie> Szmatka na klatę, to naprawdę żadna filozofia.
Przycięty na odpowiednie wymiary prostokąt GSu przyklej na klatę i modeluj shaperami. Modelujesz fałdy materiału. Nie przesadzaj z ilością tych fałd bo to będzie nienaturalne. Dwie - trzy fałdki od barku w dół tak jak na weteranach DA. Jakieś delikatne wyciągnięcie materiału zza paska i to wszystko.

Jeśli chodzi o płaszcze.. to już cięższa sprawa.
Moje spostrzeżenia są takie:
Główna trudność: Duża powierzchnia materiału, która jest przyczepiona do figurki tylko na górze (naramienniki), reszta musi luźno zwisać, albo powiewać, jak na płaszcz przystało.
OK. Jak ja to robię (choć nie twierdzę że robię to dobrze)
1. GS rozwałkowuję na mniej więcej prostokątny placek - długość boku równa wysokości figurki.
2. Grubość GS-u - najlepiej milimetr.
3. Skalpelem wytnij kształt płaszcza, nie zapominając o wycięciu miejsca na (przepraszam za niefachowe słowotwórstwo) przyczep plecaka.
4. Przyklej wycięty płaszcz (tak jak w tutorialu o szmatce) za pomocą folii, do miejsca przeznaczenia.
5. Bardzo, ale to bardzo cierpliwie i bardzo ostrożnie modeluj fałdy. Moja wskazówka. Niech nie będzie ich zbyt dużo i niech będą miekkie w swojej linii. (wyobraź sobie jak się fałduje płaszcz)
A czemu bardzo bardzo cierpliwie i ostrożnie? Bo ja wczoraj nie uważałem i się lekko spie... zepsół płaszcz z którego byłem zadowolony, dlatego będzie kolejne, czwarte już podejście.

Aha jeszcze jedno.
Jeśli GS będzie cieńszy niż milimetr, będzie zbyt delikatny i giętki. Jeśli będzie grubszy niż milimetr, będzie ciężko go modelować.

Jak wreszcie zrobie ten płaszcz wrzucę foty, ale to pewnie jak wrócę z urlopowego pałętania się po zatopionych wraków Bałtyku ;)

Pozdrawiam
Marcin "Kror"

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Należy wykonać dwa kroki:
1. http://rozklad.pkp.pl/bin/query.exe/pn? - pasujące połączenie do Warszawy (z Gdańska jest sporo)
2. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=3136

;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Kror
Plewa

E tam! Nie idź na łatwiznę ;)
Walcz dzielnie, aż wygrasz, albo polegniesz w boju Znaczy się wyrzucisz wszystko przez okno z braku cierpliwości ;p

];>

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Kror pisze: Jak wreszcie zrobie ten płaszcz wrzucę foty, ale to pewnie jak wrócę z urlopowego pałętania się po zatopionych wraków Bałtyku ;)
Marcin "Kror"
Hmm czyśbyś nurkował :lol: ??? tak się składa że mój tata nurkuje zawodowo , znaczy dorabia se :P i to jego hobby, nurkuje we wrakach, jaskińiach, pod lodem itp.
Wracając do modelowania :) to bardzo dziękuje, uzmysłowiłeś mi niemwięcej ,i wytłumaczyłeś jak to zrobic.
Jestem ci wdzięczny.
Pozdro....

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Kror pisze:
modeluj shaperami.
Ehhh... gdzieś widziałem ten temat, czy on niezostał przypadkowo usunięty ? bo niemogę go znaleść, jeśli można to proszę o podanie linka :) .

Kror
Plewa

Eeeee... nie ma za co dziękować. Mi też pokazano drogę jak to robić.
Szanuję tych, którzy mając wiedzę, dzielą się nią z innymi i staram się robić tak samo. :wink:

Co do shaperów, krótko: W PL Dostaniesz tylko te większe, w zasadzie w każdym sklepie dla plastyków. Te mniejsze, tylko z zagramanicy, ALE :!: Ostatnio znalazłem hurtownię plastyczną, która ma shapery w rozmiarze zero. Cena przyzwoita. Byłem tam i niestety, końcówki z białej gumy, tej najbardziej miekkiej. Udzielono im kazania, zostali uświadomieni i za czas jakiś sprawdzę jak bardzo sobie to wzieli do serca ;)

A co do nurkowania, to tak. Nurkuję, choć teraz to już sporadycznie (brak czasu) :( I sprzęt leży na szafie...

Pozdr
Marcin "Kror"
];>

ODPOWIEDZ