Orc Boyz

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
geb
Wałkarz

Orc Boyz

Post autor: geb »

No pewnie głupie pytanie, ale niestety ja tego nie wiem, więc może ktoś mi podpowie: Czy jest możliwe aby Orc Boyz wyposażyć w dwie choppy i do tego tarczę? Wydaje mi się to dziwne, ale nie znalazłem jasnej informacji że nie można... To samo odnośnie do np Wolf riders: Czy mogę im dać short bow i tarczę? Czy tylko short bow??

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

Wystarczy przeczytać o tym w księdze armii. Tak w obu przypadkach.

Wolf Riders mogą mieć dowolne rzeczy z listy(łuk, tarcza, włócznia) a orki mogą wziąć jedną broń(włócznie lub dodatkowy rembak), za to tarcza jest w następnym wierszu, niezależnie od broni.

Druga sprawa, że mając 2 rembaki, nie można używać tarczy wręcz, ale zawsze chroni to przed ostrzałem.

Awatar użytkownika
Dasieq
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dasieq »

Można,przy ostrzale masz lepszy save,a w walce wybierasz czy walczysz dwoma brońmi,czy jedną i tarczą. Zupełnie jak Black Orc,który ma przy sobe wszystko co tylko się da,tarczę na plecach,dwuręczną w łapach i dwie mniejsze choppy w kieszeniach :)
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"

gfc84
Pseudoklimaciarz

Post autor: gfc84 »

Dasieq pisze:Można,przy ostrzale masz lepszy save,a w walce wybierasz czy walczysz dwoma brońmi,czy jedną i tarczą. Zupełnie jak Black Orc,który ma przy sobe wszystko co tylko się da,tarczę na plecach,dwuręczną w łapach i dwie mniejsze choppy w kieszeniach :)
Oj kolego trochę się zagalopowałeś [-X Orki to nie Black Orki. Jak weźmiesz 2 choppy i tarcze i tak w combacie możesz używać tylko 2 chopp. Black Orki mają specjalną zasadę "Armed to da theef" dzięki, której mogą sobie wybierać na starcie każdego combata czym chcą walczyć.

Awatar użytkownika
Dasieq

Post autor: Dasieq »

Tak,chodzi o to że BO mają takie uzbbrojenie ozowiązkowo ze sobą,a w walce wybierają czym walczą.
Kiedy Boyzi mają dokupione i tarcze i czoppy to też można zadecydować czego używasz w walce wręcz. Bo gdzie jest napisane że nie możesz zdecydować czego użyjesz?
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Rulebook :P . Strona 89 dokładniej ( dwie bronie ręczne też są bronią specjalną ).
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
jasko297
Pseudoklimaciarz

Post autor: jasko297 »

Mam pytanie z innej beczki trochę.
Czy w obecnej edycji opłaca się wystawiac tą jednostke ?
Jak tak to z jakim rynsztunkiem i w jakiej ilości ?
,,Język ojczysty i obyczaje, granica, flaga, polski honor, zawsze będziemy bić się do końca, tego nie damy sobie odebrać!"

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

mamy o wiele lepsze zabawki. zresztą zawsze zamiast boyzów wolałem nocne goboski z siatkami

Awatar użytkownika
jasko297
Pseudoklimaciarz

Post autor: jasko297 »

Ale jest to grywalna jednostka w tej edycji (orc boyz) ?
,,Język ojczysty i obyczaje, granica, flaga, polski honor, zawsze będziemy bić się do końca, tego nie damy sobie odebrać!"

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Jest grywalna, ale są lepsze rzeczy.

Ushi

Post autor: Ushi »

Skoro jest grywalna to to pytanie jest zasadne.
jasko297 pisze: Jak tak to z jakim rynsztunkiem i w jakiej ilości ?
Również jestem ciekawy Waszych rad.

Slaine Mac Roth

Post autor: Slaine Mac Roth »

Moja Żona wstawia czasem klocek chłopaków z tarczami w roli bunkra dla chorążego lub szamana.
Do bicia lepsi są dzicy, i też core.
Do karmienia wrogich monstrów i związywania walką niewygodnych regimentów lepsi NG, o ile sa w zasięgu generała.

Gdyby nie to ze są drożsi w nowej książce, to byliby całkiem uczciwa alternatywą dla innych jednostek.

Awatar użytkownika
tomek-osw
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: tomek-osw »

Też dorzucę swoje 3 grosze...

Jakoż, że nie posiadam figsów SO to używam tylko i wyłącznie normalnych bigunów i ogólnie dają rade, w ustawieniu 4x10 z 2 czopami zawsze jest te 40 ataków z S5 dorzucając im gienia albo podboostować magią (zwłaszcza przerzuty nietrafień ) i jakiś sztandar ( ogień/AP) naprawdę potrafią zrobić kuku ;)

No i oczywiście wyglądają o niego lepiej od tych nowych kwadraciakowatych savage :wink: :wink: :wink:

Pozdro
"Przeklęta knieja. Zawsze mi przypomina te zniewieściałe elfy." Kagain

Slaine Mac Roth

Post autor: Slaine Mac Roth »

Jakoż, że nie posiadam figsów SO to używam tylko i wyłącznie normalnych bigunów
Idealnie podsumowałes ich performens :)
No i oczywiście wyglądają o niego lepiej od tych nowych kwadraciakowatych savage
No i oczywiście o gustach nie dyskutujemy...

ODPOWIEDZ