WFB chess set
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
- General Baga
- Kradziej
WFB chess set
Ok start projektu, dosc dziwnego.
Termin ostateczny ukonczenia - 14 luty
Projekt szachy WFB. Pionki białe - skaveny, czarne gobasy.
Jak na razie zamowilem walizke na szachownice i pionki u kolesia ktory robi skrzynki na armie (takie drewniane, sporo sie tego na allegro przewinelo)
Teraz pytanie do was ; o ile pionami, maja byc odpowiednio skaveny z IOB i gobaski z poprzedniej podstawki, tak szukam jakis fajnych pomyslow na inne pione (wierza, goniec).
Ale najwazniejsze, szukam pomyslu na fajna , nie standardowa szachownice.
Mysle nad przeróbką zwyklej, posypaniu jej delikatnie piaskiem i wymalowaniu szablonem jaśniejszych i ciemniejszych pol. Oczywiście wszystko utrzymane w konwencji "pola bitwy" ale jak i normalnej "użytkowej" szachownicy
Aha i jeszce jedna prozba do lokalnego krakowskiego srodowiska - nie spamowac mi w temacie - smiac sie ze mnie mozecie w sklepie
No to start!
Termin ostateczny ukonczenia - 14 luty
Projekt szachy WFB. Pionki białe - skaveny, czarne gobasy.
Jak na razie zamowilem walizke na szachownice i pionki u kolesia ktory robi skrzynki na armie (takie drewniane, sporo sie tego na allegro przewinelo)
Teraz pytanie do was ; o ile pionami, maja byc odpowiednio skaveny z IOB i gobaski z poprzedniej podstawki, tak szukam jakis fajnych pomyslow na inne pione (wierza, goniec).
Ale najwazniejsze, szukam pomyslu na fajna , nie standardowa szachownice.
Mysle nad przeróbką zwyklej, posypaniu jej delikatnie piaskiem i wymalowaniu szablonem jaśniejszych i ciemniejszych pol. Oczywiście wszystko utrzymane w konwencji "pola bitwy" ale jak i normalnej "użytkowej" szachownicy
Aha i jeszce jedna prozba do lokalnego krakowskiego srodowiska - nie spamowac mi w temacie - smiac sie ze mnie mozecie w sklepie
No to start!
I nigdzie w życiu nie wyjadę
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót
Mnie u siebie horoszo
Wieże - namioty gobasów z BfSP, u skavenów jakieś monolity ze spaczenia, względnie u gobbosów Trolle, u szczurów Rat Ogry, królówka, król - bohaterowie z tych zestawów na jakichś fajnych podstawkach, skoczki - gobbosy na wilkach, szczury na Pox Ratach... Na gońce nie mam pomysłu.
- General Baga
- Kradziej
pomysly cool, jeno te namioty to z tego co pamietam w uj duże...
chce trzymac sie rozmiarow standardowej szachownicy, wiec podstawki max 25mm ew okrągłe 30mm
chce trzymac sie rozmiarow standardowej szachownicy, wiec podstawki max 25mm ew okrągłe 30mm
Mnie u siebie horoszo
Mnie u siebie horoszo
Pomysł bardzo fajny. Nie pasują mi tylko niestety szczury na białe piony, ale to już kwestia gustu.
Może jakaś konwersja wilkoszczura na gonca/skoczka?
pzdr!
Może jakaś konwersja wilkoszczura na gonca/skoczka?
pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Skąd ty bierzesz te pomysły
A tak na serio, to sam myślałem nad czymś takim kiedyś- tylko dlaczego akurat skaveny i gobosy? I Dlaczego starterowe?
Jak już robisz coś, co wymaga takiej pracy, to nie lepiej wybrać dwie najładniejsze armie i z nich zrobić piony? I najlepiej pasujące do siebie- np gobosy i krasnoludy, chaos i imperium etc.
A co do wyglądu, to imho najlepiej wyglądała by szachownica pokazana jako wielka popękana płyta zrujnowanej świątyni- wiesz, szara posadzka, pęknięcia gdzieniegdzie, trochę porośnięte mchem, trochę wystającej ziemi tam, gdzie ubytek płyty. Spokojnie można by ją tak "pociąć", żeby miała pola przypominające szachownicę.
Taka trawa w kratkę to trochę słaby pomysł-nie będzie to dobrze wyglądać.
Trzeba będzie to przy piwku obgadać
A tak na serio, to sam myślałem nad czymś takim kiedyś- tylko dlaczego akurat skaveny i gobosy? I Dlaczego starterowe?
Jak już robisz coś, co wymaga takiej pracy, to nie lepiej wybrać dwie najładniejsze armie i z nich zrobić piony? I najlepiej pasujące do siebie- np gobosy i krasnoludy, chaos i imperium etc.
A co do wyglądu, to imho najlepiej wyglądała by szachownica pokazana jako wielka popękana płyta zrujnowanej świątyni- wiesz, szara posadzka, pęknięcia gdzieniegdzie, trochę porośnięte mchem, trochę wystającej ziemi tam, gdzie ubytek płyty. Spokojnie można by ją tak "pociąć", żeby miała pola przypominające szachownicę.
Taka trawa w kratkę to trochę słaby pomysł-nie będzie to dobrze wyglądać.
Trzeba będzie to przy piwku obgadać
Fajny pomysł
Chętnie bym zagrał na czymś takim. Jednak może kraty zrób standardowe, czarno-białe? Może na zasadzie płytek? Możesz zrobić lekko popękane itp, nie koniecznie jedno pole 1 płytka, tylko bardziej wyskalować, np 4 płytki jedno pole...
Chętnie bym zagrał na czymś takim. Jednak może kraty zrób standardowe, czarno-białe? Może na zasadzie płytek? Możesz zrobić lekko popękane itp, nie koniecznie jedno pole 1 płytka, tylko bardziej wyskalować, np 4 płytki jedno pole...
Obawiam się tylko o pomysł z posypką na szachownicy - strasznie bedzie odpadać podczas przenosin - toż to warstwa zewnętrzna "ochronna". Chyba lepszy by były jakieś skałki szaro białe np bądź posadzka z jakiejś świątyni. Np schody i piedestał to król i królowa z wybrzuszeniem ok 1 cm na której by stali. Chyba, że ma to być szachownica nieprzenośna ale po skrzynce wnioskuję, że jednak nie.
- General Baga
- Kradziej
ok przekonaliście mnie z ta posadzka. co do wyboru ''armi'' to szczury musza byc....reszta...zobaczymy.
Dla czego z podstawki? bo sa tanie
Dla czego z podstawki? bo sa tanie
Mnie u siebie horoszo
Mnie u siebie horoszo
- General Baga
- Kradziej
koziol wiesz ze jak wsadze VC to mnie bedzie kusić zeby za krola dac tego nowego wight kinga a za krolowa izabele z finecastu
Ogólnie białe piony maja miec podstawki ze sniegiem a czarne jakis popiol albo co.
Teraz zastanawiam sie nad sama szachownica, czy robic nakladke na normalna, czy robic totalnego scrach builta, i chyba sklaniam sie do drugiej opcji. czyli gruby styrodur + plastic card cienki na posadzkę (tylko lekko by go trzeba sfatygować bo bedzie za gladki)
Ogólnie białe piony maja miec podstawki ze sniegiem a czarne jakis popiol albo co.
Teraz zastanawiam sie nad sama szachownica, czy robic nakladke na normalna, czy robic totalnego scrach builta, i chyba sklaniam sie do drugiej opcji. czyli gruby styrodur + plastic card cienki na posadzkę (tylko lekko by go trzeba sfatygować bo bedzie za gladki)
Mnie u siebie horoszo
Mnie u siebie horoszo
- General Baga
- Kradziej
V - gdyby osoba dla ktorej to robie miala jakiekolwiek pojecie co to elfy, gobosy, krasnoludy itd to moze bym sie tym przejmowal. A tak ma swoje ulubione ''myszy'' i jakies smieszne ''zielone brzydactwa''Vraith pisze:Hmm nadal to wygląda jakby czarne pionki walczyły z czarnymi Nie lepiej już HE i szczury z loba niech walczą nadal między sobą? Tak będziesz miał ciemne jednostki i jasne.
Mnie u siebie horoszo
Mnie u siebie horoszo
Do szachów najbardziej mi pasuje breta, ewentualnie imperium, ale skoro muszą być skavy i gobosy, bo się jakiejś każualce podobają , to rób takie. Samą szachownicę zrób w stylu tuneli, jaskiń albo ruin krasnoludzkiej twierdzy. Z reszta skaveny można spokojnie pomalować w jasnej kolorystyce, na przykład na pomarańczowo i już kanon szachowy zostanie zachowany.
Teraz poszczególne figury:
-hetman: chieftan, shaman
-król: seer, warboss
-goniec: gutter runner
-koń: elektryk z brass orbem, squig hopper
-wieża: stormvermin, fanatyk, ewentualnie iglica spaczenia i posążek morka, jeśli to ma być jakaś konstrukcja.
Teraz poszczególne figury:
-hetman: chieftan, shaman
-król: seer, warboss
-goniec: gutter runner
-koń: elektryk z brass orbem, squig hopper
-wieża: stormvermin, fanatyk, ewentualnie iglica spaczenia i posążek morka, jeśli to ma być jakaś konstrukcja.
Super pomysł.
Wpadnij z tym na jakiś turniej to pogramy
Gobbosy i Skaveny wyglądają śmiesznie, te armie w ogóle to nieporozumienie Szachy to poważna gra
Ja by, wsadził jakieś purystyczne armie, typu VC, WoCh lub DE po jednej stronie, a HE lub Dwarfy po drugiej, albo nawet Imperium.
Pewnie w ostatecznym rozrachunku wsadziłbym HE vs DE - czyli odwieczny konflikt.
U Elfów pionki łatwo zrobić (korsarze, spearmani).
Wieża (PhoenixGuard/White Lion - coś mocnego, u DE - BlackGuard)
Goniec (SwordMaster/WhiteLion , Executioner/Asasin)
Konik (Dark Rider/Harpia, Ellyrian/Orzeł)
Król (Pendant/Czarka, Puszkowaty HE Lord)
Królowa (Pendant/Czarka, Arcymag/Arcymagiczka )
VC vs Imperium i WoCh vs Dwarfy też brzmi nieźle Woch i DF to puchy więc pasują do siebie, Imperium i VC są z tego samego budulca, poza tym jakieś zombie/ghoule vs ManAtArmsi wyglądają spoko, a w Reszcie coś się by wymyśliło, na Króla można jakiegoś Inżyniera nawet włożyć, który ma jakąś ciekawą zadumaną pozę.
A Co do Białych / Czarnych to mam nadzieję że wszyscy wiecie, że Białe zawsze wygrywają, a Czarne próbują im w tym przeszkodzić. Wiadomo, że Białe raczej kojarzą się z Dobrem, a Czarne ze Złem, które tylko czeka na drobny błąd tych pierwszych.
Sam bym coś takiego chętnie zrobił, ale brak mi czasu i zasobów
Wpadnij z tym na jakiś turniej to pogramy
Gobbosy i Skaveny wyglądają śmiesznie, te armie w ogóle to nieporozumienie Szachy to poważna gra
Ja by, wsadził jakieś purystyczne armie, typu VC, WoCh lub DE po jednej stronie, a HE lub Dwarfy po drugiej, albo nawet Imperium.
Pewnie w ostatecznym rozrachunku wsadziłbym HE vs DE - czyli odwieczny konflikt.
U Elfów pionki łatwo zrobić (korsarze, spearmani).
Wieża (PhoenixGuard/White Lion - coś mocnego, u DE - BlackGuard)
Goniec (SwordMaster/WhiteLion , Executioner/Asasin)
Konik (Dark Rider/Harpia, Ellyrian/Orzeł)
Król (Pendant/Czarka, Puszkowaty HE Lord)
Królowa (Pendant/Czarka, Arcymag/Arcymagiczka )
VC vs Imperium i WoCh vs Dwarfy też brzmi nieźle Woch i DF to puchy więc pasują do siebie, Imperium i VC są z tego samego budulca, poza tym jakieś zombie/ghoule vs ManAtArmsi wyglądają spoko, a w Reszcie coś się by wymyśliło, na Króla można jakiegoś Inżyniera nawet włożyć, który ma jakąś ciekawą zadumaną pozę.
A Co do Białych / Czarnych to mam nadzieję że wszyscy wiecie, że Białe zawsze wygrywają, a Czarne próbują im w tym przeszkodzić. Wiadomo, że Białe raczej kojarzą się z Dobrem, a Czarne ze Złem, które tylko czeka na drobny błąd tych pierwszych.
Sam bym coś takiego chętnie zrobił, ale brak mi czasu i zasobów
Szukam: zamienników do Silver Helmsów
Kontakt PM
Kontakt PM
Białe piony high elves z IoB, czarne warriorzy WoCH. Wszyscy są w ładnych maszerujących pozach nadających się na piony. Plansza złoto czerwona. Pola w dwóch odcieniach złotego jasny/ciemny z bordo obwódką... czyli przerobiona okładka rulebooka. Najlepiej młotek też delikatnie wpleść w pola, do takich rzeczy przyda się być specjalistą od NMM.
- General Baga
- Kradziej
Diuk,Idd; doceniam wasze pomysly Panowie, szczegulnie szachownica z motywem mlota i polami zlotemi
Ale jak juz wspomniałem wyżej, odbiorczyniom tego prezentu, bedzie osobka która o wfb pojecia zielonego nie ma ale lubi szachy
Ale jak juz wspomniałem wyżej, odbiorczyniom tego prezentu, bedzie osobka która o wfb pojecia zielonego nie ma ale lubi szachy
Mnie u siebie horoszo
Mnie u siebie horoszo