Pytanie o sprzedaż na Ebay

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Pytanie o sprzedaż na Ebay

Post autor: debelial »

Witam

Mam pytania do osób, które sprzedają rzeczy na ebayu.
1. Jakie oferujecie możliwości przesyłki (poczta polska, kurier)?
2. Jakie ustawiacie koszty przesyłki do Europy, a jakie do USA? (na inne kontynenty nie planuję wysyłać)
3. Czy Poczta Polska jest godna zaufania pod względem dostarczania przesyłek zagranicznych?
4. Czy warto dopłacać za przesyłkę z zadeklarowaną wartością?

Z góry dzięki za odpowiedzi. Doceniam też inne porady w tym względzie.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

1. Poczta. Wysyłam przeważnie nieotwarte blistry z metalami, więc nie boje się, że zostaną uszkodzone.
2. Za pojedyńczy blister - 3 funty.
3. Wysłałem już z 8 i żadna mi nie zginęła.
4. Jeśli wysyłasz to pocztą to nie - żądają horrendalnych kwot za ubezpieczenie przesyłki (pamiętam, że chcieli ode mnie chyba 40zł za ubezpieczenie na 200zł!!!). Jeśli kurierem, a wysyłka jest cenna lub delikatna to bym się zastanowił. DHL kasuje od firm 3 zł. za ubezpieczenie przesyłki krajowej do 50 tys zł, nie wiem ile biorą od klientów indywidualnych za międzynarodową.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Duderson pisze: 4. Jeśli wysyłasz to pocztą to nie - żądają horrendalnych kwot za ubezpieczenie przesyłki (pamiętam, że chcieli ode mnie chyba 40zł za ubezpieczenie na 200zł!!!). Jeśli kurierem, a wysyłka jest cenna lub delikatna to bym się zastanowił. DHL kasuje od firm 3 zł. za ubezpieczenie przesyłki krajowej do 50 tys zł, nie wiem ile biorą od klientów indywidualnych za międzynarodową.
Koszt ubezpieczenia przesyłki można zawsze przesunąć na klienta wliczając go w cenę 8) .
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Dzięki za odpowiedzi.

Patrząc jednak na cennik Poczty Polskiej odnoszę nieodparte wrażenie że jest ona droższa niż np brytyjska...

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

debelial pisze:Dzięki za odpowiedzi.

Patrząc jednak na cennik Poczty Polskiej odnoszę nieodparte wrażenie że jest ona droższa niż np brytyjska...
Bo jest, dlatego ja kwotę przesyłki do Europy/USA ustalam od razu ma 35 PLN (zwykła) i nie bawię się w ubezpieczone bo od jakiegoś roku Poczta Polska nie daje dupy i nie gubi przesyłek. Kupowałem na ebayu naprawdę drogie modele z FW i nic mi nie zginęło, a przez ostatni rok ściągnąłem sobie ponad 20 zamówień z ebay.
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Kupować to ja kupowałem, tylko jeszcze nie miałem okazji sprzedać. No i widzę że kolesie z Anglii są w stanie wysyłać za 2Ł do Polski, a w drugą stronę za tą samą cenę nie mam szans wysłać...

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

No niestety nasza zajebista poczta drogo liczy swoje usługi ale trzeba przyznać że jakość usług się poprawiła i wolę teraz używać poczty niż kurierów bo to na nich bardziej się zawiodłem ostatnimi czasy (pogniecione pudełka, uszkodzone figsy w środku)!!!
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

nie wiem czemu tak ludzie na tą pocztę narzekają. Osobiście wolę nawet pocztę od kuriera po kilku takich samych powtarzających się nie miłych sytuacjach

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

debelial pisze:Kupować to ja kupowałem, tylko jeszcze nie miałem okazji sprzedać. No i widzę że kolesie z Anglii są w stanie wysyłać za 2Ł do Polski, a w drugą stronę za tą samą cenę nie mam szans wysłać...
Chyba trochę przesadzasz. Z Anglii za 2 f wysyłają nieubezpieczonym listem zwykłym, za podobną cenę możesz wysłać do Anglii polecony priorytet. Chodzi oczywiście o pojedyńczy blister/figurkę. Nie ryzykowałbym wysyłania czegokolwiek bez potwierdzenia.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

ODPOWIEDZ