Mrrrrrrrrrrrrrroczniaki Bazyl
Mrrrrrrrrrrrrrroczniaki Bazyl
Tak sobie rozkminiam ostatnio te DE na tym śmiesznym eurodrafcie i zastanawiam się jak by się spisywały takie defensywne Mroczniaki z kontrą.
Więc teoretycznie co turę mamy 3 chillwindy, fireball, doombolt i blade wind z jednej kości (duża oczywiście może ratować się docięciem). Do tego Black horror z testem siły (z dwóch plus ewentualne docięcie), jakieś obniżanie ws/bs do jedynki. Faza strzelania to 70 pestek, lifetaker i 2 bolce. Jest trochę śmiecia, hydra i witchki do bicia...
Nie mam co prawda jak zabić czołgu, ale od tego są 3 razy harpie i w Polsce z jako-takimi sukcesami gra na nim tylko Piotr <3, więc biedy może nie będzie. Nie wiem też jak ciężko będzie np. z wochem bez brzytwy, ale wydaje mi się, że teraz generalnie i tak nie ma co już za bardzo liczyć na lore'owe szóstki. Ifka na 5ciu kościach za często się nie zdarza, trudniej osiągnąć wymagany casting, a poza tym przeciwnik zatrzyma sobie na to kości i tyle.
Do tego Kalafior jako Bazyl, żeby mieć dodatkowy bat na defensy.
Nie wiem czy te pociski nie są za drogie punktowo i czy mi się pospłacają...Zdaje sobie sprawę, że ta rozpa może jakaś mega optymalna nie jest, ale chyba nie wygląda źle...
What do you think?
Discuss!
Supreme Sorceress @ 350.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Dark Magic
Ironcurse Icon [5.0]; Seal of Ghrond [30.0]
Lifetaker [30.0]; Sacrificial Dagger [25.0]
Sorceress @ 160.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Dark Magic
Dispel Scroll [25.0]
Sorceress @ 160.0 Pts
Ruby Ring of Ruin [25.0]
Death Hag @ 225.0 Pts
Cauldron of Blood @ [110.0] Pts; BSB
20 x Dark Elf Repeater Crossbowmen @ 230.0 Pts
Shield; Musician; Guardmaster
15 x Dark Elf Repeater Crossbowmen @ 175.0 Pts
28 x Dark Elf Warriors @ 198.0 Pts
FCG; Standard of Discipline [15.0]
31 x Witch Elves @ 360.0 Pts
FCG; Banner of Murder [25.0]
5 x Harpies @ 55.0 Pts
5 x Harpies @ 55.0 Pts
5 x Harpies @ 55.0 Pts
2 x Reaper Bolt Thrower @ 200.0 Pts
War Hydra @ 175.0 Pts
Models in Army: 117
Total Army Cost: 2398.0
Więc teoretycznie co turę mamy 3 chillwindy, fireball, doombolt i blade wind z jednej kości (duża oczywiście może ratować się docięciem). Do tego Black horror z testem siły (z dwóch plus ewentualne docięcie), jakieś obniżanie ws/bs do jedynki. Faza strzelania to 70 pestek, lifetaker i 2 bolce. Jest trochę śmiecia, hydra i witchki do bicia...
Nie mam co prawda jak zabić czołgu, ale od tego są 3 razy harpie i w Polsce z jako-takimi sukcesami gra na nim tylko Piotr <3, więc biedy może nie będzie. Nie wiem też jak ciężko będzie np. z wochem bez brzytwy, ale wydaje mi się, że teraz generalnie i tak nie ma co już za bardzo liczyć na lore'owe szóstki. Ifka na 5ciu kościach za często się nie zdarza, trudniej osiągnąć wymagany casting, a poza tym przeciwnik zatrzyma sobie na to kości i tyle.
Do tego Kalafior jako Bazyl, żeby mieć dodatkowy bat na defensy.
Nie wiem czy te pociski nie są za drogie punktowo i czy mi się pospłacają...Zdaje sobie sprawę, że ta rozpa może jakaś mega optymalna nie jest, ale chyba nie wygląda źle...
What do you think?
Discuss!
Supreme Sorceress @ 350.0 Pts
Sorceress @ 160.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]
Sorceress @ 160.0 Pts
Ruby Ring of Ruin [25.0]
Death Hag @ 225.0 Pts
5 x Harpies @ 55.0 Pts
5 x Harpies @ 55.0 Pts
5 x Harpies @ 55.0 Pts
War Hydra @ 175.0 Pts
Tez cisne na darku i szczerze mowiac nie jestem zachwycony. Poza tym, focus>sztylet.
Wiczki nie przekonywaly mnie z shadowem, a bez to juz w ogole.
Wiczki nie przekonywaly mnie z shadowem, a bez to juz w ogole.
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
Boli... Najfajniejsze czary maja slabiutkie zasiegi. Doombolt 18, Soulstealer 12, Black horror 18. W przypadku tych czarow 6 cali to niebo, a ziemia. No i nie zapominaj o bladewindzie, czyli pogromcy maszyn. 30 cali, to juz mozna namierzac artylerie.
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
Ja bym tej czarce z ruby ringiem dał Lore of Fire. IMO Fireball > Chillwind
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
Boli o tyle, że praktycznie zawsze musisz wejść w potencjalny zasięg szarży.Że zasięg aż tak bardzo boli?
Ja już zakończyłem swoje zabawy z tym lorem. Zasięgi są mocno średnie, trzeba podejść bardzo blisko, a jak faza magii nie pójdzie to trzeba poświęcać odginaczki i próbować ratować magówTez cisne na darku i szczerze mowiac nie jestem zachwycony. Poza tym, focus>sztylet.
Mnie się sprawdzały doskonale i były warte każdego punktu. Ale to w rozpiskach z kotłem, dreadlordem i mobilnym bsb (czyli z czymś co może je niańczyć ewentualnie złapać godny ich cel). Tak to muszą się ciągle trzymać blisko kotła, a tym samym ciężko nimi zagrać ofensywniej, a do przyjmowania szarż się nie nadają.Wiczki nie przekonywaly mnie z shadowem, a bez to juz w ogole.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Zasiegi z focusem sa zajebiste i nie ma takich sytuacji, zeby musiec ratowac magow, bo nie poszla ci faza magii... To nie jest shadow z brzytwa, gdzie wchodzisz "all-in", tylko lore pociskowy, ktory wkurza i urywa male punkty.Jankiel pisze: Ja już zakończyłem swoje zabawy z tym lorem. Zasięgi są mocno średnie, trzeba podejść bardzo blisko, a jak faza magii nie pójdzie to trzeba poświęcać odginaczki i próbować ratować magów
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Rince pisze:Boli... Najfajniejsze czary maja slabiutkie zasiegi. Doombolt 18, Soulstealer 12, Black horror 18. W przypadku tych czarow 6 cali to niebo, a ziemia. No i nie zapominaj o bladewindzie, czyli pogromcy maszyn. 30 cali, to juz mozna namierzac artylerie.
Różnica jest naprawdę niesamowita - z focusem ten lore rządzi, bez focusa jest średni. Horror na 24" i soul stealer na 18 naprawdę karcą.
czy lifetaker liczy się do limitu kusz?Faza strzelania to 70 pestek, lifetaker i 2 bolce.
Imo nie. W opisie działania nie ma napisane, że jest reapeter crossbow. Jest, co prawda w fabularnym, ale to chyba nie ma żadnego znaczenia.
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Nie, no oczywiście, że z focusem to zupełnie inna sprawa. Chodziło mi o zestaw dagger+dark, który pozwala rzucić więcej czarów, bo można ryzykować pociski z jednej kości, a black horror z dwóch. Bez sztyletu wchodzi jeden-dwa czary mniej.Zasiegi z focusem sa zajebiste i nie ma takich sytuacji, zeby musiec ratowac magow
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
mi np doskonale sprawdził sie jako lore uzupełniający shadowa. Na duzej suce (4lv) shadow+ dagger, na mniejszej (3lv) Dark + focus.
Dosyc łatwo wchodziły fajne kombinacje: -S + black horror, miasma/ -T + Blade wind, - T + soulsteler.
Dosyc łatwo wchodziły fajne kombinacje: -S + black horror, miasma/ -T + Blade wind, - T + soulsteler.
Ja bym te Witchki zamienił na Gwardię, jest mimo wszystko bardziej uniwersalna, za pozostałe punkty dałbym czarce ze scrollem The Guilding Eye i zwiększył ilość warriorówDruchii pisze: Supreme Sorceress @ 350.0 Pts
Sorceress @ 160.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]
Sorceress @ 160.0 Pts
Ruby Ring of Ruin [25.0]
Death Hag @ 225.0 Pts
5 x Harpies @ 55.0 Pts
5 x Harpies @ 55.0 Pts
5 x Harpies @ 55.0 Pts
War Hydra @ 175.0 Pts
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
Zamień te witchki na korsarzy. Przynajmniej mają armoura.
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
To jest akurat bardzo slaby pomysl.
-Stubborn 12 cali od kotla
-Inicjatywa 6
-Psn
-AP
Vs: 4+ sejwa na ostrzal.
W tym wypadku wole wiczki. Jakby nie bylo kotla, to bym sie zastanawial.
-Stubborn 12 cali od kotla
-Inicjatywa 6
-Psn
-AP
Vs: 4+ sejwa na ostrzal.
W tym wypadku wole wiczki. Jakby nie bylo kotla, to bym sie zastanawial.
A na jaki .uj mi więcej warriorów? I to w dodatku bez shadowa i brzytwy czy innych hexów? Żeby kisili punkty? 40 robi tyle co i ginie tak samo szybko co 30tu...Ja bym te Witchki zamienił na Gwardię, jest mimo wszystko bardziej uniwersalna, za pozostałe punkty dałbym czarce ze scrollem The Guilding Eye i zwiększył ilość warriorów
Ja gwardię odłożyłem na półkę już jakiś czas temu i nie żałuję. IMO witchki, jak na swój koszt punktowy i potencjał bojowy to oddział mega imba BG jest za mało, giną praktycznie tak samo szybko, a wiedźmy z poisonem i pierce'ingiem czasem wyczyniają takie cuda, że mózg się lasuje...
Pomysł z dwiema dużymi damami jest spoko, ale wtedy nie mieści się scroll.
A ja lubię mojego scrolla Poza tym jakbym brał shadow, to trzeba by wyrzucić hydrę, a to już w ogóle zmienia mi rozpę (choć myślę też nad wywaleniem jednej małej czarki i hydry, za to wchodzi na dużej shadow, małej fire i 20tka gwardii).
Wrzucę na dużą tego familiara i do Bazyla może znajdę chwilę żeby zobaczyć jak to śmiga.
Shadar, no co Ty?