Ruch lataczy

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

szafa@poznan pisze:jak nie jak tak? corner to corner!!
tak zgadza sie... jednak ni jak nie widze, zebys to mogl zrobic przy jednym pivocie ktory jest ci dostepny w szarzy :P :P

niezaleznie od tego czy przyjmiemy, ze latacze moga szarzowac po luku czy nie ;)
Geometrii sie pouczcie.
tu nie geometria jest wazna bo corner to corner gdyby nie ten pivot moglbys sie dotswaic ;)

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

tutaj poruszasz inna wazna kwestie: jak szarzuja latacze?

Sadze z nowa ls to ustali :D Najwazniejsze jest? czy lataz, niczym np. biegajacy gigant, leci idelanie na wprost - tak jak patrzy, potem robi pivota, niczym gigant, i leci dalej do przodu? Czy też, tak jak to jest w rulebooku w sekcji "ruchy lataczy", leci w dowolna stronę i w dowolnym kierunku, nawet do tyłu, byle po prostej, potem robi jedną "zmianę kierunku lotu", i leci dalej gdzie chce, znów - byle po prostej.

Ja wolę pierwszą wersje, ale wiem ze gdzieniegdzie jest inaczej, wiec nie ma tu co polemizowac bo zdania uczonych sa podzielone.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

ruszac mozesz sie tlyko i wylacznie do przodu. Ltatacze moga zrobic pivot w miejscu i wtedy ruszac sie w rowolne miejsce co dodatkowo gwaranuje im zdolnosc fly pozwalajaca poruszac sie nad terenem i jednostkami ;)

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

czyzbysmy mieli inne rulebooki:P?

w moim pisze, w skrocie cytujac: "ruszajac latacza, wez go i nie robiac zandych pivotów ani innych manewrów porusz w dowolne inne miejsce w zasięgu 20 cali, ignorując wszelkie modele i tereny ktore uniemozliwiliyby zwykly ruch".

Nie ma mowy o pivocie, baaa, pissze wprost ze nie robi się pivotów tylko po prostu przestawia model tam gdzie mi sie żywnie podoba. więc latać mogę bokiem tyłem, dupą do prozdu i jak tylko mam ochotę.

problem z szarżą - bo z jednej strony "lec po prostej", a z drugiej: KAZDY model/oddzial ma prawo do 1 wheela/pivota.

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Post autor: Misiek »

Czyz zasady specjalne nie sa ponad zwyklymi? :twisted:

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Ja nadal nie wiem jak Wy możecie w ten sposób odczytywać errate? :shock:
Jakie są przesłanki, że ten tekst zmienia zasady wszystkich jednostek w grze? Czy to tylko Wasza interpretacja czy np. w innych krajach też się tak rozumie ten zapis?
Czy ten zapis w jakiś sposób pływa na szarże skirmishers - skirmishers? Mogę zrobić wheela/pivota szarżując skirmisherami żeby "obejść" z innej strony szarżowanych skirmisherów?

Dla mnie zapis w erracie przytacza ogólne zasady szarżowania:
"Wszystkie szarżujące jednostki (w tym rydwany, monstery):
1 - muszą wprowadzić jak największą ilość modeli do walki, i
2 - mogą whellować (pivotować) tylko raz w czasie szarży"

To są dwa kryteria, które ograniczają szarże. W pojęciu ogólnym I te dwa kryteria posłużyły do odpowiedzi na konkretne pytanie. Pytanie czy można wheelować bardziej niż to potrzebne. Gdy te dwa warunki są zachowane, nie ma ku temu przeszkód.
Pytanie dotyczy wheelujących jednostek, więc i odpowiedz, siłą rzeczy, dotyczy wheelujących jednostek.

I teraz mamy zasadę lataczy, które są specjalnymi jednostkami w grze. Mają specjalna zasadę "Fly" i specjalny opis w jaki sposób szarżują. Latacze nie wheelują. Szarżują po prostej.

Myślę że gdyby odpowiedz na pytanie (btw nie wydaje mi się żeby FAQ miał moc ustawodawczą i zmieniał zasady z RB - on tylko wyjaśnia nieścisłości, ale nawet gdyby...) miała zmienić tak drastycznie zapisy w RB było by to wyraźnie napisane (albo w odniesieniu konkretnie do lataczy, że zmienia to ich zasadę wykonywania szarży, albo ogólnie, że zmienia to wszystkie inne zapisy dotyczące szarż w RB).
I pewnie było by to zapisane...a teraz w ogóle zajarzyłem – to nawet nie jest przecież errata!! Errata kończy się na pierwszej stronie (czemu tam nie ma tej zmiany dotyczącej whellowania wszystkimi jednostkami??). Dalej jest FAQ.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

wheel i PIVOT Christos... a to juz jest roznica... dalej odpowiedz sobie sam...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Nie rozumiem o co Ci chodzi? Róznice widze. Jednak omawiany FAQ traktuje zarówno o jednym jak i o drugim.

ODPOWIEDZ