Głosowanie na LL w sprawie "poprawki" regulaminu

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Głosowanie na LL w sprawie "poprawki" regulaminu

Post autor: Morrok »

przez niedopatrzenie nie zmieniliśmy jednej ważnej rzeczy robiąc ostatnie modyfikacje regulaminu. Przez ten błąd zapis o obowiązkowym linkowaniu turnieju jest martwy

Czy jesteś za zmianą punktu 6.3 regulaminu
Cytuj:
Turniej lokalny
6.1 Organizator turnieju lokalnego jest zobowiązany zgłosić Koordynatorowi turniej nie później niż na siedem dni przed datą rozpoczęcia imprezy. Zgłoszenie to odbywa się za pośrednictwem internetu pod adresem http://liga.whfb.pl/n_turnieje_add.php.
6.2 Organizator turnieju lokalnego jest zobowiązany przesłać Koordynatorowi poprawne wyniki turniejów postaci pliku tekstowego w ciągu 30 dni od daty zakończenia turnieju. Arkusz umożliwiający przygotowanie pliku z wynikami oraz instrukcja jak przygotować plik jest dostępna pod adresem http://liga.whfb.pl/pliki.php.
6.3 Nie wywiązanie się z warunków opisanych w pkt. 6.1-6.2 skutkuje niezaliczeniem turnieju do Ligi.
6.4 Organizator zobowiązany jest w zgłoszeniu podać klub/sklep organizujący turniej lokalny. Nieopuszczalne jest podawanie nazw kilku klubów czy imion imion/nazwisk/ksyw organizatorów.
6.5 Organizator zobowiązany jest podać w zgłoszeniu link do regulaminu turnieju zamieszczonego na ogólnodostępnym forum. Regulamin powinien zawierać podstawowe informacje, takie jak adres, termin (godzinę rozpoczęcia), format i wysokość wejściówki.

na
Cytuj:
6.3 Nie wywiązanie się z warunków opisanych w pkt. 6.1; 6.2; 6.4; 6.5 skutkuje niezaliczeniem turnieju do Ligi.
Głównie do podkreślonego;
Rozumiem, że osoba prywatna nie może zgłosić turniejów do ligi?
Od jakiegoś roku już nie robię turniejów we Wrocławiu, ale różnie nazywałem, w większości brałem na siebie miano Organizatora- teraz to muszę wymyślać jakiś klub żeby zgłaszać do ligi? Może jeszcze zróbcie żeby turnieje do ligi mogły robić tylko kluby, które już w LL są, wtedy na pewno będzie 100% kontroli.

Druga sprawa- dziwne, ze ludzie głosują, a nie sprawdzają do czego to prowadzi. Proponuję, byście zamknęli głosowanie i najpierw przedyskutowali zmiany.

Niestety do dyskusji na LL nie dołączam, gdyż mój mandat został zabrany ;)

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Organizator zobowiązany jest w zgłoszeniu podać klub/sklep organizujący turniej lokalny
w domu robisz turnieje?
mój mandat został zabrany
bo chyba Ci się nie należał już, prawda?

Głosowanie jest po to, by nie wprowadzać martwego zapisu, co zresztą wytłumaczyłem na LL przed parom minutami
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Morrok ma racje - Nie powinnismy limitowac zglaszania do ligi turniejow organizowanych przez pojedynczych graczy, niech sie po prostu nie licza na poczet miejsca na ll.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

to też jest jaakas propzycja
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Post autor: Marys »

To bardzo dobre spostrzeżenie. Propozycja Laika mnie przekonuje, zakładając, że reszta przejdzie. Dzięki obostrzeniom, mamy pewność, że pan Ziutek Kowalski nie zrobi turnieju widma, bo regulamin, czas i miejsce będą obowiązkowe i każdy zainteresowany z okolicy, będzie mógł bez problemu zawitać na turnieju.
Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

Dmtrij pisze:
Organizator zobowiązany jest w zgłoszeniu podać klub/sklep organizujący turniej lokalny
w domu robisz turnieje?
Osoba prywatna = turniej w domu?
Całkiem niezły idiotyzm...

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Laik pisze:Morrok ma racje - Nie powinnismy limitowac zglaszania do ligi turniejow organizowanych przez pojedynczych graczy, niech sie po prostu nie licza na poczet miejsca na ll.
A niby dlaczego?
Dlaczego, potencjalnie, prywatna osoba, która animuje środowisko bez tej całej, do niczego w rzeczywistości niepotrzebnej, otoczki klubu nie może dostać miejsca na LL, jeżeli na nie zasłużyła?
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Cylindryk, czego nie zrozumiałes? Morrok zapytał czy nie może jako on zrobic tura, bo musi miec klub - odpowiedziałem że może wpisać sklep - potrzebujesz więcej wyjaśnień?
@Jacku - spoko, niech robi. ale w dostępnym miejscu - na przykład w sklepie. Nie wyobrazam sobie, żeby do ligi doliczać turnieje widma. Na miejscu w lidze zależy właśnie tym ludziom, którym ta otoczka klubowo-sportowa odpowiada...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Śmieszne. Ja mam 25 stołów z terenami, zrobiliśmy je z żoną jakiś czas temu. Wynajmuję salę w MDK za 100 zeta i robię turniej. W tym sezonie zrobiłem już dwa takie, nie zgłaszane do ligi. W czym problem?
Abstrahując od tego, że jak się wynajmuje salę czy w szkole, czy w domu kultury, to nikt nie wynajmie jej Szybkiemu Szpilowi, Jeźdźcom Hardkoru czy XIII Kohorcie, bo kierownik takiej placówki dostanie po łbie przy najbliższej kontroli, tylko Markowi Kiełbasie, Kacprowi Buckiemu czy Piotrkowi Głomskiemu. Więc formalnie turniej robi jedna osoba.

Aczkolwiek zgadzam się z tym, że tylko kluby powinny mieć miejsca na LL
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Dmtrij pisze: @Jacku - spoko, niech robi. ale w dostępnym miejscu - na przykład w sklepie. Nie wyobrazam sobie, żeby do ligi doliczać turnieje widma. Na miejscu w lidze zależy właśnie tym ludziom, którym ta otoczka klubowo-sportowa odpowiada...

Ale to nie ma nic wspólnego. Jeżeli Jankiel zrobi tura na 25 stołach i zgłosi go do ligi jako Jankiel i ogłosi regulamin na BP, to coś jest nie tak?

Turnieje widma to zupełnie inny temat i spoko - ograniczajcie je w kontekście bezpieczeństwa wyników ligi - tu nie mam wątpliwości.
Co prawda ja słyszę o nich tylko plotki, więc nie wiem czy w rzeczywistości mają miejsce. Ale inni widocznie znają temat, więc OK.

Po prostu nie rozumiem po co to ograniczenie do klubów/sklepów.
Miejsce organizacji turnieju nie ma znaczenia, bo kluby nie mają swoich lokali. Organizacyjne, jak pisał Jankiel, to też nieprawda.
Boicie się o miejsca na LL? Żeby się nie zmultiplikowała?

edit: przeczytałem właśnie dyskusję na drugim forum dot. zgłoszeń. LoL. Jankiel ma 100% racji merytorycznie. Chcecie to zbyt usztywnić, choć problem potencjalnie dotyczy kilku turniejów w roku pewnie.
Zbyt to chcecie ustrukturyzować, a to przecież zabawa i ludzie nie traktują tego super poważnie. Więc często regulaminy mają po 5 zdań raptem. I mowa o normalnych porządnych turniejach, a nie żadnych lewiznach.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Cylindryk
Chuck Norris

Cylindryk, czego nie zrozumiałes? Morrok zapytał czy nie może jako on zrobic tura, bo musi miec klub - odpowiedziałem że może wpisać sklep - potrzebujesz więcej wyjaśnień?
Tak. Czy wedle twojego ograniczonego rozumowania turniej jest jedynie w klubie/w sklepie? Jeżeli tak, to jakim cudem tak niekompetentna osoba jest w tutejszej LS???
Wedle tego punktu nie mogę mieć własnych stołów i zrobić turnieju na przykład w szkole.
Albo lepiej - co mi broni zrobić turniej dla 8-10 osób na działce?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

a rób gdzie chcesz, tylko jak chcesz w zapomnainym miejscu na działce zrobić turniej dla kilku kumpli to nie zgłaszaj go do ligi - bo jak ma być zamknięty, albo ktoś nie będzie mógł na niego wejść to nie można go zaliczyć.

@Jacek
Nikt nie chce niczego usztywniać. Zwróć uwagę na prostą rzecz: przed chwilą glosowalismy to że w zgłoszeniu musi być podany link do tematu. Nie było narzędzia do stosowania tego zapisu. Przecież nikt nie chce robić polowania na czarownice, chodzi o zmiany od nowego sezonu - wiele więcej pracy nie trzeba dokładać by wypełnić ów wymóg. Potrzebne jest minimum ogaru, by człowiek zgłaszający turniej nie zrobił błędu...

Cylindryk
Chuck Norris

Widzę, żeś się uczepił tego domu jak rzep psiego ogona, a do sytuacji ze szkołą chyba nie zauważyłeś...
Dalej nie rozumiem istnienia tak bzdurnego ograniczenia. Może dlatego, że takie ograniczenie po prostu nie ma sensu...

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

ok, pomijając fakt że ten zapis już jest - powiem tyle:
on nie ma służyć ściganiu ludzi a być batem na patologie różne

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Dmtrij pisze:
w domu robisz turnieje?
A nawet jeśli, to nie musisz o tym wiedzieć. Albo nie chcę żebyś wiedział. Mam 10 stołów i tereny, a jak zbiorę się z dwoma innymi graczami to 2x więcej...
W każdym bądź razie prowadzicie jakąś dziwną politykę upierdzielania ciekawych przedsięwzięć w stylu Ligi Oporowskiej, gdzie chłopaki grają sobie, mając swoje warunki. A Gamblersów najbardziej boli to, że nie są zapraszani na te turnieje-LO ma do tego prawo. Grają w swoim bezciśnieniowym środowisku, bez Power Gamerów. Dlatego też tam nie gram, ale nie robię im z tego problemu, że nie ogłoszą regulaminu na BP. I wg was strasznie zakłamują wyniki ligi swoimi turniejami "widmo"(które wy tak nazywacie, a są normalnymi turniejami, tylko regulamin mają na swoim podforum).
Inaczej wyrównujcie osobiste porachunki.
Dmtrij pisze:a rób gdzie chcesz, tylko jak chcesz w zapomnainym miejscu na działce zrobić turniej dla kilku kumpli to nie zgłaszaj go do ligi - bo jak ma być zamknięty, albo ktoś nie będzie mógł na niego wejść to nie można go zaliczyć.
O! Apropos jeszcze tej Ligi- strasznie CIę to boli, że tam nie grasz...
Dmtrij pisze:
mój mandat został zabrany
bo chyba Ci się nie należał już, prawda?
Hahaha... "Uderz w stół... " :mrgreen:

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

@Jacek
miejsce na LL powinno przedstawiac glos jakiegos srodowiska a nie zdanie jednej osoby.
wiadomo ze nigdy to nie bedzie do konca sprawiedliwe ale chodzi o to zeby jedna osoba, nie wazne jak produktywna dla ogolu nie miala takiej samej wagi glosu jak 40 osobowy klub.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Ja nie widzę problemu w zgłaszaniu turnieju w domu i nie widzę przeszkód by taki turniej zaliczać. Są jednak warunki, które muszą zostać spełnione: turniej powinien być otwarty, w pełni dostępny i dobrze opisany. Bo jeśli jest zgłoszony turniej w sklepie x (w mieście y) to wszyscy wiedzą gdzie to jest, albo sprawdzą w sieci. Ale jeśli turniej jest zgłoszony w mieszkaniu pana Z, to powinien być podany adres.

Co do dziwnych rzeczy, które wygaduje morrok (edit i Lohost): Czy to naprawdę dziwne, że nie chcemy w lidze zamkniętych imprez z dostępem dla wybranych? We Wrocławiu mamy/mieliśmy taką sytuację i stąd się wziął cały problem. Już kiedyś przerabialiśmy zamknięte turnieje, po 2 w weekend) pod koniec sezonu, bu zmaxować lokale). Rozumiem, że część środowiska może tego nie pamiętać. Ale mimo wszystko, chyba zgody na takie działania nie powinno być.

Chyba, że środowisko popiera turnieje, takie jak proponuje morrok, o których organizator nie chce mówić, bo kogoś nie lubi, bo chce grać we własnym gronie, ale zgłaszać do PLWFB. Wtedy zmiany nie są potrzebne i nie mamy o czym rozmawiać.

Wydaje mi się, że w obecnym regulaminie zbędny jest zapis odnośnie ograniczeń organizatora i miejsca. Niech każdy ma prawo zorganizować turniej w dowolnym miejscu, ale niech nie ogranicza dostępu do imprezy poprzez braki w informacji.

Jest też dodatkowy "problem". Kwestia opłat za turnieje. Zdaję sobie sprawę, że nie możemy jako liga narzucić organizatorom sztywnych ram. Ale kiedy zdarza się sytuacja, że klub organizuje turniej i od członków klubu bierze 10 zł a od reszty 100zł, to wydaje mi się, że to niepożądane jest. Niestety, nie mam pomysłu jak to ukrócić. I zdaję sobie sprawę, że to jednostkowe przypadki, ale jednak się zdarzają/zdarzały (tak we Wrocławiu).

Tak Lohoście. Ty w Olsztynie, jesteś doskonale zorientowany, kto we Wrocławiu, z kim i jak załatwia sprawy. I morrok, po wydaleniu z klubu, jest osobą w pełni wiarygodną. Jego ocena sytuacji jest obiektywna.
Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

lohost pisze:...nie wciagajcie reszty w te gierki.
+1

Glosowanie stoi, juz jest prawie wazne (chyba 3-4 osob brakuje do minimum waznosci, nie sprawdzalem dzis z rana), to naprawde jest smieszne, ze walkujecie na publicznym forum takie bzdury.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Przy ucięciu miejsca na LL dla pojedynczej osoby co w sytuacji kiedy hipotetycznie, odszedłbym z klubu, założył sobie nowy, ogłosił oficjalny nabór (albo faktycznie chciałbym coś rozkręcić albo, chciałbym tylko zrobić trochę szumu) i zaczął organizować turnieje, na takich samych zasadach jak jednoosobowa jednostka.

Czyli, Urban bez klubu za lokale nie dostanie miejsca ale Urban reprezentujący jednoosobowy klub "Macka 2" już to miejsce dostanie?
Jeśli nie, to dlaczego? Ile też hipotetycznie osób musiałoby być w takim klubie aby było to już 'ok'? I co zrobimy z nielicznymi, mniejszymi grupami które przy ewentualnych zmianach w stronę zaostrzenia tego ucierpią?
Nie przesadzacie trochę z tym wszystkim co chcielibyście dokładać?
Jasne, jeśli młotek u nas wyglądałby tak że w każdym mieście jest 1 klub, każdy ma powyżej x osób to problemu by nie było ale zapominacie o tym że u nas są też małe kluby. Zaczyna to prowadzić do sytuacji aby miejsce na LL nie było przyznawane za aktywność, a dopiero po spełnieniu jakiegoś kryterium wielkości klubu, które może narzucić taki zapis.
Bo z takim sposobem na obejście tego zapisu, niestety ale jakiś limit będzie musiał być aby nie stworzyć kolejnego nieistniejącego przepisu.

Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Lohost. Nie wiem co Wam na pn-wsch. jest potrzebne. Poszła propozycja, jest głosowanie. Przedstawiciele z różnych regionów wiedzą co jest komu potrzebne i tak głosują. Przecież to nie jest pomysł autorytarnie narzucony. Po to jest głosowanie, żeby ludzie mogli swoje zdanie wyrazić.

Co ma siła klubu do przejrzystości zasad? Już napisałem, że nie mam nic przeciw organizacji imprez w domach czy na działkach, przez "niekluby". Dajcie szansę, by taki nadgorliwiec jak ja mógł sprawdzić, czy turniej jest prawdziwy. Jako przedstawiciel części wrocławskiego środowiska zauważam problem i staram się go rozwiązać.

Co do walk między klubami we Wrocławiu, to nie ma żadnej. To niepotrzebnie nadgorliwy i slaby w kontaktach międzyludzkich morrok wyciąga nazwy klubów na forum. Nie wiem w jakim celu.

Co do zastrzeżeń Urbana. Warto się zastanowić co z tym zrobić.
Ale warto też pomyśleć, co się stanie jeśli Animosity (sorry chłopaki i dziewczyny ale to chyba największy klub swego czasu był) liczący kilkadziesiąt osób, nagle wpadnie na pomysł, żeby podzielić się na 40 jednoosobowych klubów i przepchnie na liście wszystko co zechce?

ODPOWIEDZ