DMP przestanie być masterem?
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
DMP przestanie być masterem?
Jedna z propozycji wyjęta z dyskusji, czyli DMP=LOKAL
co Wy na to?
co Wy na to?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
chcemy zmniejszyć ilość drużynówek i parówek które wypaczają ligę. Dzięki temu będzie jedna drużynówka za 300 pts mniej.
takie DMP to bardzo prestiżowy turniej, jak będzie lokalem to straci na frekwencji?
takie DMP to bardzo prestiżowy turniej, jak będzie lokalem to straci na frekwencji?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
wypaczanie ligi
zastanawiamy się nad robieniem DMP w Warszawie za jakiś czas, jeśli okaże się, że to ma być dwudniowy lokal na 300 osób to nikt sie tego nie podejmie...
ktoś chce zepsuć najlepszą imprezę w roku, odbierając jej należną jej rangę w imię naprawiania ligi... która podobno jest wypaczona
mnie np nic nie boli fakt, że raz na rok dajmy na to Esco zagra na DMP i zdobędzie 215 pkt, a Ordin zgarnie 300 pkt x 5, serio... komu to przeszkadza i dlaczego? nie kumam, DMP nie jest tylko dla ligowych ciśnieniowców, wiele teamów bez ambicji na top3 jedzie na DMP też dlatego, ze jest właśnie masterem, ja np nie wiem czy jechałbym aż do Gorzowa nawet na największy lokal

zastanawiamy się nad robieniem DMP w Warszawie za jakiś czas, jeśli okaże się, że to ma być dwudniowy lokal na 300 osób to nikt sie tego nie podejmie...
ktoś chce zepsuć najlepszą imprezę w roku, odbierając jej należną jej rangę w imię naprawiania ligi... która podobno jest wypaczona

Jeśli DMP stanie się lokalem, a jednocześnie nadal pozostanie w Gorzowie albo nawet na południu na Śląsku to frekwencja spadnie gwałtownie. Nikt nie przejedzie całej Polski na lokala. Jeśli DMP miałoby być lokalem to musiałoby być co roku w Warszawie/Łodzi, żeby utrzymać te 300 osób.
Wypowiedź Kalesonera dla osób nie lubiących czytać tego pseudologicznego wywodu:
"za rok to ja robię DMP i ma być masterem".
Podstawową zaletą zdjęcia w przyszłości (bo żeby to zdjąć już w tym sezonie musiałby się na to zgodzić organizator, któremu już raz daliśmy mastera) z DMP rangi mastera jest powrót do rozgrywek klubowych gdzie jedzie się z kumplami z klubu/miasta a nie składa mniej lub bardziej udane proskłady żeby nie stracić do czołówki za dużo w lidze. Jeżeli naprawdę Kaleson jedyną motywacją dla Ciebie by jechać na DMP jest to, że jest masterem to mi Ciebie naprawdę żal. Wkładasz tyle energii w tą ligę a jak Cię chłopcy nie podciągną to grzejesz jakieś egzotyczne lokaty w lidze. W Babicach staraliśmy się wymyślić kogoś kto jedzie na DMP tylko dlatego, że jest masterem i nikt nie potrafił podać takiej osoby, więc pewnie nie jest to jakiś super popularny przypadek. Argument, że komuś przeszkadza 5x300pkt i że nie jest tylko dla ciśnieniowców działa dokładnie odwrotnie. Skoro Ci nie ciśnieniowcy mają to w dupie, a ciśnieniowcom wypacza ligę to rozwiązanie nasuwa się samo. Nawet strata 10% frekwencji jest warta przejścia z pojedynku all stars teamów z powrotem do klubowych zawodów. Liga ma wyłaniać najlepszych graczy, a nie kumpli najlepszych graczy.
"za rok to ja robię DMP i ma być masterem".
Podstawową zaletą zdjęcia w przyszłości (bo żeby to zdjąć już w tym sezonie musiałby się na to zgodzić organizator, któremu już raz daliśmy mastera) z DMP rangi mastera jest powrót do rozgrywek klubowych gdzie jedzie się z kumplami z klubu/miasta a nie składa mniej lub bardziej udane proskłady żeby nie stracić do czołówki za dużo w lidze. Jeżeli naprawdę Kaleson jedyną motywacją dla Ciebie by jechać na DMP jest to, że jest masterem to mi Ciebie naprawdę żal. Wkładasz tyle energii w tą ligę a jak Cię chłopcy nie podciągną to grzejesz jakieś egzotyczne lokaty w lidze. W Babicach staraliśmy się wymyślić kogoś kto jedzie na DMP tylko dlatego, że jest masterem i nikt nie potrafił podać takiej osoby, więc pewnie nie jest to jakiś super popularny przypadek. Argument, że komuś przeszkadza 5x300pkt i że nie jest tylko dla ciśnieniowców działa dokładnie odwrotnie. Skoro Ci nie ciśnieniowcy mają to w dupie, a ciśnieniowcom wypacza ligę to rozwiązanie nasuwa się samo. Nawet strata 10% frekwencji jest warta przejścia z pojedynku all stars teamów z powrotem do klubowych zawodów. Liga ma wyłaniać najlepszych graczy, a nie kumpli najlepszych graczy.
Sa 2 opcje imo:
Albo dmp nie liczace sie wogole do ligi. Albo liczace sie jako master. Nie ma sensu robic z tego lokala bo to nic nie wnosi ani do ligi ani do tego turnieju.
Jesli poprzez zrobienie dmp lokalem z kolei chcecie zmienic sytuacje ligi, gdzie jest za duzo masterow nie singlowych to to samo zrobcie z innymi masterami druzynowymi i parowymi.
Albo dmp nie liczace sie wogole do ligi. Albo liczace sie jako master. Nie ma sensu robic z tego lokala bo to nic nie wnosi ani do ligi ani do tego turnieju.
Jesli poprzez zrobienie dmp lokalem z kolei chcecie zmienic sytuacje ligi, gdzie jest za duzo masterow nie singlowych to to samo zrobcie z innymi masterami druzynowymi i parowymi.
Czy będzie lokalem czy nie to żadna różnica, natomiast zwróć uwagę Shino, że nasza dotychczasowa polityka nie ingerowania w lokale jest z tym totalnie sprzeczna. Organizator ma prawo tego nie zgłaszać (jak każdy organizator turnieju), natomiast nie możemy mu tego zabronić.
Co do reszty masterów jak zapewne widzisz takie kroki też są robione. Przejrzenie masterów czołówki ligi daje dobry obraz tego, że coś tu nie gra.
Co do reszty masterów jak zapewne widzisz takie kroki też są robione. Przejrzenie masterów czołówki ligi daje dobry obraz tego, że coś tu nie gra.
W poprzednich sezonach patrzyłem na DMP pod kątem master/lokal jako zachęta do jechania (wiadomo, bo master), jako plus dla turnieju, choć z drugiej strony jest to turniej tak fajowy że rangi mastera nie potrzebuje, bo i tak ludzie na niego pojadą. Natomiast to co się dzieje obecnie w czołówce ligi jest wg mnie CHORE. W znacznym stopniu przyczynia się do tego właśnie DMP. 10 masterów i 21 zwycięzców? 10 masterów i 63 miejsca na podium? Come on... Nie tak to chyba miało wyglądać. DMP liczy się w lidze jak 5 masterów, jak połowa ligi! W dodatku zajęcie miejsca w top5, w top10 przy drużynówkach/parówkach jest wprost proporcjonalnie łatwiejsze do ilości osób w drużynie. Coś trzeba z tym zrobić i uczynienie DMP lokalem jest jednym z niezbędnych kroków do uzdrowienia rankingu ligi.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Jeśli zdejmować z DMP rangę mastera, to w ogóle nie powinien ten turniej by brany pod uwagę do ligi. Jako niezależne mistrzostwa się sam obroni przy organizacji takiej jaka miała miejsce w ostatnich latach. A jeśli ktoś jedzie na turniej tylko dlatego że to master to jego strata. Po prostu nie widzę sensu zmieniania rankingu turnieju na niższy, bo to nic nie da. Chyba, że ktoś uargumentuje to , że DMP jako lokal ma sens.
A ja uważam, że DMP powinien zostać masterem (może z uwzględnieniem jakichś drobnych cięć na punktach, o czym w innym temacie). Natomiast z wielką chęcią pozbyłbym się z ligi wszystkich parówek i drużynówek, bo one w takiej ilości najbardziej wypaczają wyniki.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Kudłaty, serio spodziewałem się po tobie więcej. Co to za argument że ci mnie żal, albo że mnie koledzy ciągną w lidze? Co to za jakaś spina i chamski pojazd rodem z dupy? Tak bardzo ci zależy na tych zmianach że będziesz mnie obrażał? Słabo, dziecinada. Nawet jeśli koledzy mnie podciągają w lidze to 1 chuj ci do tego 2 przynajmniej mam kolegów. Nie pisz co chciałem powiedzieć, bo kłamiesz. Napisałem dokładnie to co miałem na myśli: zastanawiam się mad organizowaniem dmp, jeśli nie będzie masterem to nie będę się zastanawiał.
Do tej pory dmp nie wygrał żaden all stars team. Więc skąd ten argument? wypaczanie ligi? No i co z tego? Że nie x tylko y będzie 12? Ograniczenie liczących się do ligi drużynowek spoko, ale dmp musi zostać masterem.
Do tej pory dmp nie wygrał żaden all stars team. Więc skąd ten argument? wypaczanie ligi? No i co z tego? Że nie x tylko y będzie 12? Ograniczenie liczących się do ligi drużynowek spoko, ale dmp musi zostać masterem.
Kalesoner, a powiedz dlaczego musi?
Uważasz, że straci na frekwencji? - nie wydaje mi się
Uważasz że straci na randze? tym bardziej mi się nie wydaje.
Nie chcę pisać za Kudłatego, ale jestem zdania że drużynówki źle wpływają na ligę. Jest to jeden z pomysłów jak ten wpływ zmniejszyć.
Z jednej strony mamy ciśnieniowców ligowych (jakieś 30 osób), których drużynówki przez właśnie dużą ilość maksów wkurzają - bo trudniej to nadrobić, jak 3 gości 2 innych w top wrzuci. Z drugiej strony mamy gości, którzy mają w dupie ranking i jadą na DMP zgrać zajebisty turniej.
Dla obu rozwiązaniem (jakimś, nie oceniam czy idealnym) zrobieniem DMP bez rangi master...
Nie chcę pisać za Kudłatego, ale jestem zdania że drużynówki źle wpływają na ligę. Jest to jeden z pomysłów jak ten wpływ zmniejszyć.
Z jednej strony mamy ciśnieniowców ligowych (jakieś 30 osób), których drużynówki przez właśnie dużą ilość maksów wkurzają - bo trudniej to nadrobić, jak 3 gości 2 innych w top wrzuci. Z drugiej strony mamy gości, którzy mają w dupie ranking i jadą na DMP zgrać zajebisty turniej.
Dla obu rozwiązaniem (jakimś, nie oceniam czy idealnym) zrobieniem DMP bez rangi master...
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Tak jeszcze mi się przypomniało chłopaki w 40k mają DMP nie liczące się do ligi, a i tak to jest zawsze najbardziej oblegany turniej w roku. Więc hasła, że musi być masterem to chyba tylko nasze przyzwyczajenie.
Inna sprawa jeśli uważacie, że niektóre osoby są windowane w lidze przez drużynówki to moje pytanie: komu to przeszkadza? Lepiej się poczujecie jak będziecie mieli miejsce 35 a nie 55?? Bo osoby w ten sposób i tak do repy się nie załapią. Ale jeśli chcemy mieć w 100% tylko ranking z singli to nie widzę innego rozwiązania jak stworzenie dwóch oddzielnych rankingów. Chyba to nie jest ,aż tyle roboty skoro udało się zrobić ranking armii to i można by było zrobić singlowy i ogólny.
Inna sprawa jeśli uważacie, że niektóre osoby są windowane w lidze przez drużynówki to moje pytanie: komu to przeszkadza? Lepiej się poczujecie jak będziecie mieli miejsce 35 a nie 55?? Bo osoby w ten sposób i tak do repy się nie załapią. Ale jeśli chcemy mieć w 100% tylko ranking z singli to nie widzę innego rozwiązania jak stworzenie dwóch oddzielnych rankingów. Chyba to nie jest ,aż tyle roboty skoro udało się zrobić ranking armii to i można by było zrobić singlowy i ogólny.
Prawie? co roku DMP wygrywa jakaś drużyna z logicznym najemnikiem, bo piąty kolega za klubu to słabe ogniwo. Przykłady: Barbarossa, Morrok.
Jesstem za zdjęciem mastera, pozostawieniem rangi lokala. Pojedziemy bez ciśnienia i nie będzie spin. A dobrzy gracze bez składów być może będą wtedy mieli ochotę posędziować, w końcu mastera za 300 się nie odpuszcza, a lokali których robisz w roku 230 to czemu nie. W obecnym wydaniu jak ktoś ma mocny skład, to DMP to najłatwiejsze punkty dla ligi.
pozdrawiam
Furion
Jesstem za zdjęciem mastera, pozostawieniem rangi lokala. Pojedziemy bez ciśnienia i nie będzie spin. A dobrzy gracze bez składów być może będą wtedy mieli ochotę posędziować, w końcu mastera za 300 się nie odpuszcza, a lokali których robisz w roku 230 to czemu nie. W obecnym wydaniu jak ktoś ma mocny skład, to DMP to najłatwiejsze punkty dla ligi.
pozdrawiam
Furion
Coś mi net szwankuje, dopiero mogę odpisać.Dmtrij pisze:Kalesoner, a powiedz dlaczego musi?
Frekwencja - gdybanie, mimo wszystko są ludzie, którzy jadą też dlatego, że to master...
Ranga - jesli ten pomysł przejdzie to w czysto formalny sposób DMP straci rangę z mastera na coś innego.
Wszystko się rozbija o to, że komuś wydaje się, ze liga jest "wypaczona" i należy ją reperować, bo nie Ci co trzeba są w niej najwyżej. Tylko pytanie brzmi, kim są osoby sugerujace takie rozwiazania, zeby oceniać kto ma być wyżej a kto niżej. Można wygrac ligę nie wygywając DMP.
BTW jesli wasza zmiana przejdzie zadbajcie tez o to zeby organizator DMP miał miejsce na LL jak za mastera.