Pytanie dotyczące upadającego Giganta.
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Pytanie dotyczące upadającego Giganta.
Sytuacja:
Gigant wywraca się na oddział, w którym jest bohater. Przykrywa go w całości, ale nie zakrywa całego oddziału.
Pytanie:
Czy bohater może rzucić na Look Out'a jak przy normalnym strzelaniu z templatki czy nie? Cytat mile widziany.
Gigant wywraca się na oddział, w którym jest bohater. Przykrywa go w całości, ale nie zakrywa całego oddziału.
Pytanie:
Czy bohater może rzucić na Look Out'a jak przy normalnym strzelaniu z templatki czy nie? Cytat mile widziany.
Cytatu nie znajdziesz nigdzie ale ... przeczytałem RB dotyczący LoS i wynika z tego że tyczy się on jedynie strzelania więc wnioskuje po tym że NIE Niema look outa. (zastanawiam sie czy od templatek (pit, burning head) w czarach jest ... ale wydaje sie ze też nie chyba ze cos przeoczyłem)
No właśnie wstępnie doszedłem do takiego samego wniosku po przeczytaniu RB. Choć nie przekładałem jeszcze tego pod kątem czarów templatkowych.
Gogol:
w opisie LoS jest wyszczegolnione jak napisales ze tylko strzelanie z template - wiec ani czary, ani giganty, ani nic innego nie ma LoS
w opisie LoS jest wyszczegolnione jak napisales ze tylko strzelanie z template - wiec ani czary, ani giganty, ani nic innego nie ma LoS
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Nonsens.
Bzdura piramidalna. Szkoda klawiatury.
LOS ma zastosowanie.
applies to any other ranged attack that uses a template
LOS ma zastosowanie.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
A czy upadek giganta to RANGED attack?Jedy Knight pisze:Nonsens.
LOS ma zastosowanie.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
A co?Duderson pisze:A czy upadek giganta to RANGED attack?Jedy Knight pisze:Nonsens.
LOS ma zastosowanie.
Hand to hand?
Tu Mistrz kiedyś napisał - "Uczcie się geometrii"
Nie będę taki i nie napiszę "Uczcie się czytać".
Spadam.
Jedy Knight pisze:A co?Duderson pisze:A czy upadek giganta to RANGED attack?Jedy Knight pisze:Nonsens.
LOS ma zastosowanie.
Hand to hand?
Tu Mistrz kiedyś napisał - "Uczcie się geometrii"
Nie będę taki i nie napiszę "Uczcie się czytać".
Spadam.
Wbrew pozorom jest to specyficzny rodzaj ataku ... np gdy gigant chce skakać i upada w combacie rany w ten sposób zadane liczą cie do wyniku walki. Przypomina to nieco uderzenie z maczugi ogrowej (tej templatkowej)
Gogol teraz napisał : "przestudiujcie cały problem do końca zamiast pisać że szkoda klawiatury mości Jacku"
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
1 - Byłem niemiły, za co przepraszam.Gogol pisze: Gogol teraz napisał : "przestudiujcie cały problem do końca zamiast pisać że szkoda klawiatury mości Jacku"
2 - Co chcesz rozróżniać? Co studiować? Chwytać się słówka "ranged"?
Twierdzić, że nieważne, że "template"?
Są to czynności w pełni jałowe i bezsensowne. Nie mają nic wspólnego z analizą zasad, a są zwykłym, bezmyślnym czepiactwem., prowadzącym do sabotażu gry.
3 - Naprawdę nie mam serca do takich dyskusji i spadam.
EOT.
Ja się nie czepiam, tylko zwracam uwagę na to, że:
- ranged attack to innymi słowy ostrzał;
- upadek giganta trudno jako taki zakwalifikować.
P.S. Słowo "template" to nie wszystko.
- ranged attack to innymi słowy ostrzał;
- upadek giganta trudno jako taki zakwalifikować.
P.S. Słowo "template" to nie wszystko.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
Możliwe ze są ... tzn jak dla mnie sprawa wygląda tak: Idzie gigant wywalił sie o płot lub zdechł i wywalił sie na oddział tuż obok ... to jest jak najbardziej Ranged .... natomiast ta sama czynność w combacie ranged nie jest jest combatem (nieudana próba skakania) .... potem mamy jeszcze upadanie przed break testem ... tu już cholera wie co to. Oczywiście można grać ze ma sie LoS od tego wszystkiego poza nieudanym skakaniem , lub nieudanym skakaniem i przedbrejkowym , lub wogle zawsze choć nie widze ku temu podstaw lub wogle nigdy choć tu też podstaw niema ... najlepiej uściślić bo odpowiedzi nie znajdziesz są tylko spekulacje.Jedy Knight pisze:2 - Co chcesz rozróżniać? Co studiować? Chwytać się słówka "ranged"?
Twierdzić, że nieważne, że "template"?
Są to czynności w pełni jałowe i bezsensowne. Nie mają nic wspólnego z analizą zasad, a są zwykłym, bezmyślnym czepiactwem., prowadzącym do sabotażu gry.
Choć prawde mówiąc jest to dość specyficzna sytuacja .... na tyle ze poprostu cholera wie jak to ma wyglądać.
a tak w ogole to co wy za glopoty gadacie z tymi czarami.. od pitki mozna brac LoS - opisane jest to w dziale magia. 
pozdrawiam

pozdrawiam

?. Uznał bym to za strzelanie w tym sensie, że zdaje się panikę, a nie oblicza wynik walki.Gogol pisze: jak dla mnie sprawa wygląda tak: Idzie gigant wywalił sie o płot lub zdechł i wywalił sie na oddział tuż obok ... to jest jak najbardziej Ranged
FaktGogol pisze:.... natomiast ta sama czynność w combacie ranged nie jest, jest combatem (nieudana próba skakania)
Gogol pisze:.... potem mamy jeszcze upadanie przed break testem ... tu już cholera wie co to. Oczywiście można grać ze ma sie LoS od tego wszystkiego poza nieudanym skakaniem , lub nieudanym skakaniem i przedbrejkowym , lub wogle zawsze choć nie widze ku temu podstaw lub wogle nigdy choć tu też podstaw niema ... najlepiej uściślić bo odpowiedzi nie znajdziesz są tylko spekulacje.
Imho uznać za HtH, ranged ataki toto nie są.
Żeby tylko ten temat nie przerodził się w dyskusję na temat tego co jest a co nie jest ranged attackiem (tak jak w przypadku Spawna i tego czy jest monsterem czy piechotą).
Ja nie wdając się w dyskusję i kłótnię proponował bym ustalić, że od każdej templatki (chyba, że przepis szczególny stanowi inaczej
) jest LoS i tyle (w końcu zwykły piechur też może wypchnąć bohatera z "zasięgu" upadającego Giganta). Tak po prostu, po ludzku, dla łatwiejszego życia. 
Ja nie wdając się w dyskusję i kłótnię proponował bym ustalić, że od każdej templatki (chyba, że przepis szczególny stanowi inaczej

ciii najpierw poczekajmy co tam sobie wesolo uraduja na forumJedy Knight pisze:Nonsens.
LOS ma zastosowanie.

(a jak nie to zadam tlyko pytanie czy gigant obrywa z upadku na 4+? bo przeciez jesli templatka jest w szeregu walczacym to rozlosowywuje sie w kogo trafia na 4+ (tak przynajmniej bylo w 6 edycji.. .teraz nie mam czasu zeby sprawdzic) a pytanie o los jest na podobnym poziomie moim zdaniem

Shino, o co Ci chodzi z tym obrywaniem Giganta na 4+ bo nie czaję?