Bohater -sniper?
Moderator: Gremlin
-
- Mudżahedin
Bohater -sniper?
Czy ktos uzywa bohatera z Hunter Talonem i Pageant of Shrikes ?
Bo znowu naszlo mnie na battla i tym razem dla odmiany pozbieralbym lesne elfy
Na 2k myslalem ,zeby wziac duza czarodziejke ze scrollami, nobla altera z hoda i nobla snipera do wyciagania magow z oddzialow. Skoro 7 edycja zmusila ich do chowania sie w unitach to taki gosc moglby byc zabawny ( niby to tylko 0.83 rany na ture przeciw t3 bez savu ale i tak nie moga go zignorowac bo zawsze moze sciagnac malego maga w jedna ture).
Dajecie mu jakis kindred ?
I czy mozna wziac mu BSB ?
Bo znowu naszlo mnie na battla i tym razem dla odmiany pozbieralbym lesne elfy
Na 2k myslalem ,zeby wziac duza czarodziejke ze scrollami, nobla altera z hoda i nobla snipera do wyciagania magow z oddzialow. Skoro 7 edycja zmusila ich do chowania sie w unitach to taki gosc moglby byc zabawny ( niby to tylko 0.83 rany na ture przeciw t3 bez savu ale i tak nie moga go zignorowac bo zawsze moze sciagnac malego maga w jedna ture).
Dajecie mu jakis kindred ?
I czy mozna wziac mu BSB ?
Ja bawiłem się takim gościem. Robiłem z niego Waywatchera. Jeśli chodzi o jego efektywność to nie jest zbyt rewelacyjny. Żeby zdjąć małego maga w jedną turę, trzeba mieć sporo szczęścia. Fajne natomiast czasami jest oglądanie reakcji gracza, który zobaczy go w rozpisce, a potem podczas rozstawienia panicznie chowa magów gdzie popadnie o ile to tylko możliwe. Efekt psychologiczny - ogromny, efekt na polu bitwy - mizerny, ale dla zabawy można nim pograć.
Co do tego czy może on być BSB i posiadać jednocześnie magiczny łuk, to wciąż trwa nad tym zażarta dyskusja. Jeśli chodzi o dopuszczenie w zasadach/uściśleniach - to może. Jeśli chodzi o dobry smak - to nie...
Co do tego czy może on być BSB i posiadać jednocześnie magiczny łuk, to wciąż trwa nad tym zażarta dyskusja. Jeśli chodzi o dopuszczenie w zasadach/uściśleniach - to może. Jeśli chodzi o dobry smak - to nie...
Krassus: Przeczysz sam sobie
Efekt psychologiczny jest wlasnie tym, co sprawia, ze sniper noble jest przydatny. A dodatkowa mozliwosc sciagniecia (nawet w dwie tury) skabanionego maga jest bardzo przydatna.
Widze dwa sposoby na niego...
Albo Alter, ktory mialby wtedy wiecej mozliwosci i zastosowan. Zawsze to sa 4 ataki z S6 .
Drugi sposob to wlasnie BSB choc nie zdziwilbym sie jakbym dostal za to Worst Play :/
Efekt psychologiczny jest wlasnie tym, co sprawia, ze sniper noble jest przydatny. A dodatkowa mozliwosc sciagniecia (nawet w dwie tury) skabanionego maga jest bardzo przydatna.
Widze dwa sposoby na niego...
Albo Alter, ktory mialby wtedy wiecej mozliwosci i zastosowan. Zawsze to sa 4 ataki z S6 .
Drugi sposob to wlasnie BSB choc nie zdziwilbym sie jakbym dostal za to Worst Play :/
Efektem psychologicznym nie wygrywa się bitwy. Poza tym żeby mógł sobie spokojnie strzelać do magów, będzie musiał się wychylić (bardzo często odsłaniając się przed większością armii przeciwnika). Jeżeli się wychyli, to bardzo prawdopodobne, że zostanie sprzątnięty (zwłaszcza samotny alter). No i dodatkowo jest jako tako skuteczny przeciwko magom z T3, jeżeli coś ma T4, to i 2 tur strzelania może zabraknąć, żeby takiego ubić. Dla mnie wystawianie go for fun ma sens, ale nic ponad to.
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Używałem Waywatchera snipera w walce z HE. Zaczynałem. Kolo miał za zadanie sciągnąć załoge bolca. Sciągną jednego. Po czym w turze HE zginął.
W tym ustawieniu boli 18"zasięg. 18" to nie 30" niestety.
Ciekawa sprawa przyszła mi do głowy w związku z Hunter Talonem.
Skoro The Spear of Twilight to nie spear (bo w opisie jest napisane tylko "this spear") to na jaką odległość strzela Hunter Talon, skoro nie jest longbowem (bo w opisie ma tylko "this longbow")?
W tym ustawieniu boli 18"zasięg. 18" to nie 30" niestety.
Ciekawa sprawa przyszła mi do głowy w związku z Hunter Talonem.
Skoro The Spear of Twilight to nie spear (bo w opisie jest napisane tylko "this spear") to na jaką odległość strzela Hunter Talon, skoro nie jest longbowem (bo w opisie ma tylko "this longbow")?
Ja bym sie przed takim cfaniakiem zasłaniał bez przerwy, zraniony elektryk to martwy elektryk
Jak dla mnie cała ta dyskusja, która toczyła się na temat Spear of Twilight była kompletnie bez sensu (przestałem ją śledzić i szczerze mówiąc nie wiem do jakich wniosków ludzie doszli). Uważam, że jest jasne, że jeżeli jest napisane "this spear" czy "this longbow", to traktujemy dany przedmiot jako spear albo longbow. Jak ktoś by mi powiedział, że Hunters Talon nie jest longbow'em bo jest tam napisane "this longbow" a nie "counts as longbow", to zaśmiałbym mu się gromko w twarz.Christos pisze: Ciekawa sprawa przyszła mi do głowy w związku z Hunter Talonem.
A co to przeszkadza że jest longbowem ?? Jeśli to longbow magiczny to BSB może nosić. Niektórzy sobie ubzdurali, że jak coś nie może nosić niemagicznego odpowiednika to nie może nosić magicznej wersji - bzdura, w 6 ed tak nie było, w tej też nie ma. Odstępstwo mamy tylko dla zbroi.
- Christos
- Kretozord
Scimi, zupełnie nie o to chodzi.
Sorki za spam, ale chodziło o to że skoro tekst "this ....." nie jest dowodem na bycie "......" (tak jak w kwestii The Spear of Twilight ) to Hunter Talon nie jest longbowem, a co za tym idzie nie wiadomo jaki ta broń ma zasięg.
Jesli chodzi zaś o magiczne przedmioty to oczywista luka w zasadach, którą przy odbrobinie zdrowego rozsądku można było by załatwić (traktujac kwestie magicznych broni tak jak zbroi - bez żadnego uścislania - tak... naturalnie).
@Krassus z tego co mi wiadomo to Spear of Twilight nie daje +1 S do szarży. Ergo: jest patykiem dającym KB.
Sorki za spam, ale chodziło o to że skoro tekst "this ....." nie jest dowodem na bycie "......" (tak jak w kwestii The Spear of Twilight ) to Hunter Talon nie jest longbowem, a co za tym idzie nie wiadomo jaki ta broń ma zasięg.
Jesli chodzi zaś o magiczne przedmioty to oczywista luka w zasadach, którą przy odbrobinie zdrowego rozsądku można było by załatwić (traktujac kwestie magicznych broni tak jak zbroi - bez żadnego uścislania - tak... naturalnie).
@Krassus z tego co mi wiadomo to Spear of Twilight nie daje +1 S do szarży. Ergo: jest patykiem dającym KB.
Też tak uważam, niestety niektórym ludziom brakuje zdrowego rozsądku...Christos pisze: Jesli chodzi zaś o magiczne przedmioty to oczywista luka w zasadach, którą przy odbrobinie zdrowego rozsądku można było by załatwić (traktujac kwestie magicznych broni tak jak zbroi - bez żadnego uścislania - tak... naturalnie).
Tylko mi nie mów, że jest to w jakiś uściśleniach, bo się załamię.Christos pisze: @Krassus z tego co mi wiadomo to Spear of Twilight nie daje +1 S do szarży. Ergo: jest patykiem dającym KB.
Jeśli masz na myśli Direwolfa, to pamiętaj, że nie jest on oficjalną wykładnią zasad.Michaelius pisze:Bo jest
a to ze BSB nie moze miec luku! ani innej broni magicznej czy niemagicznej ktora jest DWURECZNA! i nie pomoga tu filmiki JJ o luczniczce strzelajacej nogami! po drugie jak nie jest longbowem to nie ma zasiegu 30" bo magiczne kamienie nie maja zasiegu kuszy czy longbowa... kapiszi?Scimitar pisze:A co to przeszkadza że jest longbowem ?? Jeśli to longbow magiczny to BSB może nosić. Niektórzy sobie ubzdurali, że jak coś nie może nosić niemagicznego odpowiednika to nie może nosić magicznej wersji - bzdura, w 6 ed tak nie było, w tej też nie ma. Odstępstwo mamy tylko dla zbroi.
ps. gdzie masz ten zapis ze jest tylko dla zbroi?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
RB str. 121 - masz zapisek, że nie możesz nosić zbroi magicznej jeśli nie możesz nosić zwykłej.bigpasiak pisze:ps. gdzie masz ten zapis ze jest tylko dla zbroi?
Natomiast przy broniach ani słowa o tym. I nie odwracaj kota ogonem - w opisie WE BSB masz napisane dokładnie co może nosić, a co nie - znajdź mi zapis, że łuk wymaga do użycia dwóch rąk. Zwykłego BSB nie może nosić, o magicznym ani słowa -> wnioski płyną same.
- Christos
- Kretozord
Panowie, panowie. Temat stary jak świat.
Scimi rozumiem Twoje argumenty. Wykorzystujesz luke w zasadach. Problem w tym że ta luka jest tak niedorzeczna, że wystarczy troche zdrowego rozsądku, aby jej nie było.
Tłumaczenie że magiczny łuk to nie łuk jest poniżej pewnego poziomu.
Tak samo jak tłumaczenie że coś co ma w opisie "this spear" nie jest spearem, a równoczesne traktowanie magicznych łuków jak longbowów na podstawie opisu "this longbow".
To swiadczy o braku konsekwencji LS. Bo jak "this spear" to nie spear, to "this longow" nie powinien byc longbowem. Pytanie tylko czym, prawda?
Scimi rozumiem Twoje argumenty. Wykorzystujesz luke w zasadach. Problem w tym że ta luka jest tak niedorzeczna, że wystarczy troche zdrowego rozsądku, aby jej nie było.
Tak samo jak tłumaczenie że coś co ma w opisie "this spear" nie jest spearem, a równoczesne traktowanie magicznych łuków jak longbowów na podstawie opisu "this longbow".
To swiadczy o braku konsekwencji LS. Bo jak "this spear" to nie spear, to "this longow" nie powinien byc longbowem. Pytanie tylko czym, prawda?
A ja nic takiego nie wciskam - łuk to łuk. Ale odróżniam łuk magiczny od łuku niemagicznego. Proste. I nie wciskajcie mi tu "logiki" i "fluffowego pierdzenia". Logiki w Warhammerze nie ma - przykładem szarże taktyczne tak ochoczo dopuszczone przez GW. Czytam RB, czytam book do WE i nic tam tego nie zakazuje, więc problemu nie widzę. To, że komuś się to nie podoba to nie moja wina. Mi mogą się inne rzeczy niepodobać, ale jeśli mają poparcie w zasadach - trudno, nie ma na to wpłwu.Christos pisze:Panowie, panowie. Temat stary jak świat.
ale zboczyliśmy z tematu