jezdzcy rhinoxow

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

jezdzcy rhinoxow

Post autor: TruePunk »

Jak dziala dokladnie zasada bad tamparated?
"If there is an enemy model that is eligible target for the rhinox/scraplauncher to charge during Declare Charges part of Movement phase, it must immediately pass a Leadership tes or declare a charge
Spotkalem sie z interpretacja ze jezdziec rhinoxow najpierw mierzy szarze (zeby wiedziec czy rzucac ld); potem wykonuje test ld (od ktorego zalezy czy bedzie musial szarzowac) - a potem, nawet jesli test ld wykonal, moze zadeklarowac normalna szarze.

Czy to aby napewno dziala w ten sposob? Niedlugo sedziowac bede na turnieju gdzie juz sie rhinoxowe chlopaki zapowiedzialy i wolalbym wiedziec.. osobiscie bym to widzial raczej na zasadzie podobnej jak frenzy:
najpierw deklaracje szarz, w przypadku jesli rhinox nie ma zadeklarowanej - wtedy go mierzymy, jesli cos ma w zasiegu - dopiero wtedy rzucamy

Pzdr,
K.

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

A nie jest najłatwiej najpierw rzucić test LD, a potem dopiero przejść do szarż zadeklarowanych lub wymuszonych...? :wink:
Bum...!

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Ale chodzi o to, ze zeby rzucic ld musisz zmierzyc czy masz zasieg szarzy (od tego zalezy czy w ogole rzucasz) - jesli po mierzeniu i rzucie deklarujesz szarze, to masz pewnosc ze dojdzie - wiec troche przewagi to daje graczowi OK

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

Ja wiem. Ale myślę, że panom z GW nie chodziło o to, aby gracz Ogrów wiedzieli kiedy mogą szarżować a kiedy nie. Po prostu najlepsze wyjście, choć nie według opisu, ale najwłaściwsze jak dla mnie, to rzucić LD przed deklaracjami i wymuszonymi szarżami.
A jeżeli chcemy iść według opisu, to najpierw powinna być deklaracja, jeżeli nie ma deklaracji to sprawdzamy i testujemy LD, jak jest to po prostu sprawdzamy zasięg... Proste :roll: Bo taka przewaga dla OK jest dosyć głupia :wink:
A tak czy inaczej to powinno być w fazie deklaracji, ale PO DEKLARACJI TEGO ODDZIAŁU. Tak na logikę.... 8)
Bum...!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak samo jak impetous....

najpierw deklaracja jesli jej nie ma to w compulsory dopiero sie sprawdza wymuszenie szarz. nie w momencie deklaracji

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

1)deklaracja szarz
2)w przypadku gdy jej nie bylo to w fazie ruchow wymuszonych mierzymy czy chlopaki nie zapomnieli o szarzy
3)jezeli maja jednak wroga w zasiegu realnej szarzy to test Ld
zdany->ruszaja sie do woli
oblany-> na kon panowie i do szarzy! :wink:

BTW...Shino spryciazu byles szybszy;)

ODPOWIEDZ