HE Kowbojowe Euro

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

HE Kowbojowe Euro

Post autor: Vallarr »

Hej
Pozazdroscilem kowbojow innym armiom i probuje sklecic cos, co ma rece i nogi. Do oceny:
HE Cowboys2500 Pts - High Elves Army

1 Archmage @ 340.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Shadow
Ring of Fury [40.0]
Annulian Crystal [40.0]

1 Noble @ 192.0 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield
Helm of Fortune [25.0]
Potion of Strength [20.0]
1 Great Eagle @ [50.0] Pts

1 Noble @ 218.0 Pts
Great Weapon; Battle Standard
Dawnstone [25.0]
Armour of Caledor [25.0]
1 Great Eagle @ [50.0] Pts

40 First Spear Elves @ 395.0 Pts
Standard Bearer; Musician
War Banner [20.0]

10 Archers @ 115.0 Pts
Musician

10 Archers @ 115.0 Pts
Musician

25 White Lions @ 443.0 Pts
Standard; Musician
Banner of Sorcery [50.0]

29 White Lions @ 441.0 Pts
Musician

9 White Lions @ 141.0 Pts
Musician

1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts

Models in Army: 125
Total Army Cost: 2500.0
Kowboj z potka sily w szarzy do 9s - do krojenia wyjatkowo twardych i opancerzonych. Obaj niby "tylko" 2+ save z przerzutem, ale lepiej obronic ich sie nie da nie tracac wygaru. WL wiadomo, a takie ustawienie, bo wole miec 2 duze klocki i maly niz 3 srednie, takiego malego mi zawsze brakowalo. Cory - nie lubie lukow. Po prostu nic mi nie robia, a ten klocek Spearelfow z czyms slabym moze powalczyc - zwlaszcza jesli jakims cudem wejdzie obnizanie T.

Najwiekszy dylemat mam co do arcy - czy shadow, czy moze inny lore? Takie itemy czy vortex shard jednak? W koncu chce sie rzucic do combatu, masa armii liczy na boosty w fazie magii, wiec z VS sie moge dac nawet szarzowac calej armii wroga. Z drugiej strony annulian i RoF to takie fajne zabawki, ze zal nie brac.
No i najwazniejsze - czy tacy kowboje na orlach maja sens u HE?

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

phi...też mi kowboje:) spodziewałem się smoczysława :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Ta 10 WL taka sobie - może lepiej SM?
Na magu itemy są ok

Problem widzę w tym że masz tu ofensywną armię – przeciwnik nie ma powodu żeby do Ciebie iść(not enough BT:), a jako ofensywne to jest to dość wolne…

Ja bym się pobawił metalem:

- w obecnej mecie ładnie działa na mournfangi/demigryfy/kowbojów bez warda na ogień/smoki/hydry...
- +1 do hita, magiczne ataki i AP - i WL czują się jak stara gwardia VC...
- scaly skin - 1+ save na strzelanie WL, 3+ w walce - brzmi syto
- -1 do AS na zawsze - fajny czar z małym CV
- transmutacja - na chosenów i inne klocki
- -1 do WS/BS/AS - mały buff do walki

imo każdy czar dobry, ja się tym lorem bawie w DE i całkiem przyjemnie się na nim gra.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

moze zamiast tych 9 wl, wcisnij 5dp, nabierzesz wiekszej mobilnosci i przeciwnik bedzie mial problem z szachowaniem twoich klockow wl.
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

albo daj małego maga :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Laik metalem to ty się możesz bawić w DE bo w zasadzie nie za bardzo obecnie masz wybór:) Natomiast HE mają trochę więcej lepszych możliwości :) Jak byś miał do wyboru Lighta czy Lifa czy High czy Heaven to wybrałbyś Metal ? No proszę Cię...:)
Co do rozpiski jak bym dał sobie spokój z Shadowem i wziął Life który do WL pasuje jak ulał w sytuacji kiedy masz tylko 1 maga i dużo kostek...
Kowboje są fajni ale co oni niby mają robić?:)... Ty masz piechotę z S6 która spokojnie załatwia sprawę twardych rzeczy...jeśli już kowboj to pancerny do trzymania niewygodnych rzeczy...lord na koniku z Vambrens i Koroną ...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

pozwolilem sobie na mala edycje powyzszej rozpiski, wydaje mi sie ciekawa wiec poprawilem pare niestabilnych elementow :)

1 Archmage @ 345.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Light/High/Heaven?
Annulian Crystal [40.0]
Ring of Fury [40.0]
Dragonbane Gem [5.0]

1 Noble @ 176.0 Pts
Great Weapon; Dragon Armour; Shield; Battle Standard
Banner of Sorcery [50.0]

1 Noble on Great Eagle @ 188.0 Pts
Dragon Armour; Shield
Helm of Fortune [25.0]
Sword of Might [15.0]
Potion of Foolhardiness [5.0]

1 Noble on Great Eagle @ 193.0 Pts
Great Weapon
Armour of Caledor [25.0]
Dawnstone [25.0]

20 First Archers @ 245.0 Pts
Longbow; Standard Bearer; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]

14 Archers @ 159.0 Pts
Longbow; Musician

11 Archers @ 126.0 Pts
Longbow; Musician

10 Spear Elves @ 95.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician

26+1 White Lions @ 433.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Musician
Talisman of Loec [10.0]

26+1 White Lions @ 438.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Musician
Amulet of Light [15.0]

2 Great Eagle @ 2x50.0 Pts

Models in Army: 109
Total Army Cost: 2498.0

Wl odciazenie spod BoS'a
BSB bezpieczniejszy
2 kowboji ktorych mozna bez strachu poswiecic
leprza magia, bardziej ofensywna i rozpa juz nie zalezy od comba na spearach (ktorzy sa mega biedni nawet w liczbie 40 ;) )
Obrazek
Highborn Elves Only!

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jedziesz tym do gdańska? Challange! :D
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Nie jestem jakiś oblatany w rozpach HE, ale po co ci dragonbane gem, skoro masz już 2 herosów z dragon armour?
Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

mialem wolne 5 pkt...

poki co niejade, ale jakby sie cos zmienilo to dam ci znac ;)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Semi jak chcesz sobie pograć kowbojami to zmień armię :)..moim zdaniem tacy kowboje w HE to strata punktów jest... jak już koniecznie chcesz zrób jak pisałem wcześniej - lord z vambrens i koroną.. ci na orłach - zginą od byle działa czy katapy a bojąc się tego będziesz ich trzymał za górką - słowem z połową przeciwników ci herosi "nie grają"...
Obrazek

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

@Laik
Taka 9 WL to swietny oddzial taktyczny do czyszczenia smieci czy mniejszych klockow, do wpadania od boku czy w ostatecznosci krecha, muzyk na czele i chowam arcy.

Metal ma 2 fajne czary - robe i transmutacja, a metalshifting majac tyle atakow z s6 srednio mi potrzebne.

@Relosu
DP mobilniejsi i twardsi, ale wygar nie ten, brak stubborna... niestety WL >>> DP, a szkoda.

@PiotrB
Kowboj lord to ponad pol ceny smoka i 1/4 jego uzytecznosci, bez sęsu. Na koniu - moze 1/5. Jak to co maja kowboje robic? ZAMIESZANIE! Mi sie strasznie niewygodnie gra przeciwko wiecej niz 1 kowbojowi, a jak powoli (bo mam malo czasu na testy) odkrywam - strasznie wygodnie z kowbojami.
Przy polowie? Imperium, Dwarfy, O'n'G, OK i chyba tyle - przy tych armiach musze kitrac/wystawic na strzal raz zanim sie schowam w combacie. Przy innych jak najbardziej graja i robia co trzeba.
No i przede wszystkim wreszcie cos znacznie ciekawszego niz kwadratowy schemat 2+2 kloce lukow i WL.

@Semi
Nie, dzieki. Twoje cory mi nie leza, laczna liczba WL w rozpie jest wieksza przy bos na WL przez koszt nobla i do tego BoS nie spada od 1 snajperki, a moj bsb jest bardziej mobilny.

Dzieki za odpowiedzi, na razie jedyne zmiany to jednak Vortex Shard na AM + Ironcurse icon i light - nawet z 1 magiem ma potencjal, a VS to autowin button na wiele armii - bez boostow/wskrzeszania nic sie nie oprze WL, z boostami juz za duzo :P

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Imperium, dwarfy,Skaveny,orki,tomb kingi,bretka,chaos,chaos dwarfy,ogry - przy wood elfach też nie polatasz bo będziesz dostawał 2 rany co turę bez AS. Oczywiście rób jak uważasz :)...po co pytasz o zdanie skoro wiesz lepiej? :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Pytam, bo ciekaw jestem opinii i generalnie sie zgadzam, ze kowboje u HE nie sa PG ;] Ale daja mi wieksza frajde z gry niz ich brak, a propozycja zmiany corow na takie, ktorymi mi nie idzie, czy wrzucenia maga (juz i tak przeinwestowalem herosow), wrzucenia pieszego bsb kosztem WL i mobilnosci - przeczytalem, przemyslalem i zrezygnowalem ;)
Przesadzasz z ta iloscia armii - skaveny cale jedno WLC, woch jedna helka, breta/tk max 2 klopy z min 12" i wolace raczej WL niz kowbojow, WE - rotfl, co tam strzela no as? Bodkinsow dawno nie widzialem, a nawet jesli to mam 3W i jedna ture powinienem przezyc, potem chowam sie w combacie.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Eot - szkoda czasu :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Piotr dobrze mówi to są free pkt dla czegoś z maszynami. :wink:
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

@PiotrB
Najsampierw rozpe w duzo gorszym stanie (z 2 zle zlozonymi kowbojami czy z 3 dziwnie) wrzucilem na forum HE, tam doszlifowalem korzystajac z rad, teraz bylem ciekaw szerszej opinii, a nie totalnej dekonstrukcji bez uzasadnienia ;] Bo sam powiedz czy zmiana core na takie, ktorymi nie umiem grac, wrzucenie maga czy pieszego bsb z bos sa warte wziecia pod uwage? :P

No i ja wiem, ze z maszynami bedzie problem, ale to chyba normalne przy kowbojach, wiec... trudno. W najgorszym razie wroce do AMki i WL za 1,2k+ pkt.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

W He warta uwagi jest :

1.Magia
2.Smok
3.Lord z Death
4.BsB z Bos
5.Bsb z River Bow
6.Lord z Bolcem ( w ostateczności)
7.Lord pancerny

Niestety oddział WL > od dwóch kowboi.. Naucz się ich optymalnie wykorzystywać bo mądrze użyci to potęga ... Jakiekolwiek cory w He byś nie wystawił to jest to zmarnowane 600 pkt i to jest prawdziwy problem ... jest to free frag i każdy o tym niestety wie...
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Pomyśl nad przedmiotem, co daje eteryczność. Kowboj z eterykiem na orle, lub nawet mag może być fajny.
40 spearelfów jest zajebistym klockiem do walki.
Zamiast 10 WL chyba lepsze 10 PG - to jest imo bardzo twarde i może trzymać BOS zamiast BSBka
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Post autor: Bercik »

WojtuśŚ dowiedz się najpierw jak działa przedmiot zanim się o nim wypowiesz. A 10 PG to strata punktów

ODPOWIEDZ