Krasnoludzkie kampanie i scenariusze

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Krasnoludzkie kampanie i scenariusze

Post autor: Shin Ryu »

W tym temacie chciałbym poruszyć sprawę scenariuszy i kampanii o naszych dzielnych i niezmordowanych Krasnoludach :)

Starą kampanię z bodajże 5 edycji „The Grudge of Drong” znają chyba wszyscy Długobrodzi. Napisana w 1996 roku przez Nigela Stilmana, opowiada historię walki o tron pomiędzy Królem Drongiem i Królową Helgar. W walkę tę zostały też „wplątane” elfy wysokiego rodu.
Kampania składa się z czterech bitew: bitwy o Przełęcz Krzywdy, zasadzki na Krasnoludzkiej Drodze, potyczki przy Browarze oraz bitwy o Krag Brynn. W podstawce była broszurka opisująca cztery bitwy, rozpiski dla każdej armii oraz kartonowe budynki, których można było użyć w bitwie. W kampanii przewija się także kilkoro fajnych bohaterów, których figurki można kupić nawet dziś (m.in. Drong the Hard i Helgar Longplaits). Kampanię z łatwością można znaleść w czeluściach internetu lub na aukcjach.

Jednakże powodem dla którego postanowiłem założyć ten temat, jest kampania którą znalazłem na łamach czasopisma White Dwarf (nr. 298, 299, 300 i 302). Kampania zwie się „Bugman’s Lament” i opisuje wydarzenia, które doprowadziły do upadku znanego w całym Imperium Browaru Bugmana. Na kampanię przypadają cztery bitwy i są to kolejno: zasadzka na Starej Drodze Krasnoludzkiej, obrona wieży strażniczej (zgaduję nazwę gdyż nie posiadam tego numeru WD), poprzez rzekę Sol i bitwa o Browar Bugmana.

W pierwszym scenariuszu, krasnoludzka karawana dowodzona przez Bazraka Bolgana, zostaje napadnięta przez goblińskiego jeźdźca niejakiego Grotsnaga. W scenariuszu opisany jest także krasnoludzki oddział Górskich Zwiadowców, zasady dla pijanych krasnoludów, oraz kilka patentów na konwersję (m.in. jak z członka załogi ogniowego działa zrobić bohatera, konwersja Górskich Zwiadowców czy zrobienie wozu z browarem).

Niestety jak już wcześniej wspominałem, nie posiadam WD nr 299 więc w zasadzie nie mogę nic więcej o tym napisać. I tu prośba: jeśli ktoś z Was posiada w/w nr. to czy mógłby się podzilić skanem?
White Dwarf 299

Trzeci scenariusz to potyczka na krasnoludzkiej barce z udziałem kilku bohaterów takich jak Grim 'Dead Eye' Grunnson czy goblin Slygit, a przede wszystkim samego Bugmana. W scenariuszu opisano jak zrobić własna barkę, jak skonwertować pirata z Long Drongów na bohatera, pokazano tworzenie goblińskiej tratwy oraz podano zasady walki na rzece. Potyczka jest bitwą typu skirmish.

Scenariusz czwarty to już bitwa o browar. Uczestniczą w niej znaczne siły, bohaterowie to Durzak Dragonback i Josef Bugman oraz gobliński król Gitt Guzzler, a potyczka jest bitwą typu siege (oblężenie). W opisie bitwy znajdziemy artykuł jak zrobić mur obronny otaczający browar oraz jak stworzyć dwuosobowy krasnoludzki miotacz płomieni.

Jak widać powyżej, kampania wydaje się być dość ciekawa (fluff), a dla osób które uwielbiają tworzyć i konwertować będzie po prostu idealna.

Na półce z WD mam jeszcze jeden, nawet ciekawy scenariusz, a i na dysku kompa coś tam jeszcze ciekawego bym znalazł dla miłośników Zabójców. Ale te historie opiszę już następnym razem.

A może Wy macie jakieś fajne kampanie i scenariusze, którymi moglibyście się podzielić? Z chęcią poczytam, a może nawet i bitewkę rozegram :)
GOLD and GLORY - DOGS of WAR
Galeryjka Figurek
Shin Ryu Minis Blog

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

fajna kampania jest opisana w Blood at the Badlands... underground battles czyli Dwarfy vs Skavy

owszem nie ma jakichś specjalnych bohaterów, ale za to ciekawie są zmodyfikowane zasady i zasady wystawienia dla kolejnych scenariuszy
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
de_wil
Mudżahedin

Post autor: de_wil »

jest jeszcze War of Vengeance lub Great Betrayal (zwana przez ostrouchych War of the Beard). kiedyś dostępna była na stronach GW w postaci pliku pdf, teraz pewnie tylko na fanowskich stronach.

nie można zapomnieć też kampanii dla wszystkich armii - Storm of Chaos (której nie trzeba raczej nikomu przedstawiać).

do tego dochodzą scenariusze w White Dwarfach czy starym Army Booku, które mogą być początkiem albo finałem całkiem ciekawej serii mniejszych i większych potyczek.

nic, tylko grać. :)
...

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

bitwa o brode. caly czas mam u siebie na kompie krasnoludzka czesc.
znajdowala sie tam jedna z najlepszych run: rune of spell-hating - za 50 punktow (nie jest to runa masterowa).
dziala jak scroll z ta roznica, ze pozwala dispellowac nawet IF'ki :D
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
de_wil
Mudżahedin

Morsereg pisze:znajdowala sie tam jedna z najlepszych run: rune of spell-hating - za 50 punktow (nie jest to runa masterowa).
dziala jak scroll z ta roznica, ze pozwala dispellowac nawet IF'ki :D
kiedyś to były czasy, jak mawiają długobrodzi :mrgreen:
...

Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Smh pisze:fajna kampania jest opisana w Blood at the Badlands... underground battles czyli Dwarfy vs Skavy

owszem nie ma jakichś specjalnych bohaterów, ale za to ciekawie są zmodyfikowane zasady i zasady wystawienia dla kolejnych scenariuszy
Mam tego booka i faktycznie fajna sprawa z tą podziemną bitwą :)
de_wil pisze:jest jeszcze War of Vengeance lub Great Betrayal (zwana przez ostrouchych War of the Beard). kiedyś dostępna była na stronach GW w postaci pliku pdf, teraz pewnie tylko na fanowskich stronach.
Poszperałem troszkę i znalazłem jakieś stare archiwum
War of the Beard

Jest także kampania dla Zabójców (o której wspominałem) i kilka innych rzeczy (w tym sztandary) jednak część linków już nie działa.
Tragic heroes - a campaing for Dwarf Slayers
Niestety brakuje mapek, ale myślę że można sobie z tym jakoś poradzić.

W którymś z nowszych numerów White Dwarf był scenariusz, gdzie grupka krasnoludzkich bohaterów, odpiera ataki bodajże goblinów na jakieś starej piramidzie w Lustrii. Niestety gdzieś mi ten numer przepadł :(

Także w jednym z nowszych numerów WD (nr 375) jest świetna kampania na 7 bitew - Bitwa o Karak Osiem Szczytów. Na jej zawartość składają się (napiszę po angielsku ;) ):
Watchtower, Seek & Destroy, The Chockepoint, Fighting Retreat (Fighting Withdrawal), Battle for the Pass, Heroic Last Stand i The Final Battle - The Battle for the Throne Room.
W kampanii biorą udział armie krasnoludów, nocnych goblinów i skavenów, a bohaterowie biorący w niej udział to m.in. król Belegar, Skarsnik i Queek Headtaker.

W grudniu dojdzie do mnie WD 299, w którym jest brakująca mi część kampanii „Bugman’s Lament”. Całość postaram się zeskanować i chętni będą mogli sobie sprawdzić o co w tym wszystkim chodzi :)
Galeryjka Figurek
Shin Ryu Minis Blog

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Shin Ryu pisze:Całość postaram się zeskanować i chętni będą mogli sobie sprawdzić o co w tym wszystkim chodzi :)
pewnie, że jestem chętny :D
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Muthare
Mudżahedin

Post autor: Muthare »

Jest jeszcze Grudges of Drong, łatwa do znalezienia w wersji do warmastera, nie mam niestety do battla, ( 1996)

Awatar użytkownika
de_wil
Mudżahedin

Muthare pisze:Jest jeszcze Grudges of Drong, łatwa do znalezienia w wersji do warmastera, nie mam niestety do battla, ( 1996)
Shin Ryu pisze: Starą kampanię z bodajże 5 edycji „The Grudge of Drong” znają chyba wszyscy Długobrodzi. Napisana w 1996 roku przez Nigela Stilmana, opowiada historię walki o tron pomiędzy Królem Drongiem i Królową Helgar. W walkę tę zostały też „wplątane” elfy wysokiego rodu.
:)
...

Muthare
Mudżahedin

Post autor: Muthare »

Nie widziałem że była już wymieniona, a gromboldss oath?

Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Muthare pisze: a gromboldss oath?
Chętnie się zapoznam, daj namiary ;)

Zgodnie z obietnicą przygotowałem kampanie do ogólnego wglądu ;)
Chętnych proszę o PW :)
Galeryjka Figurek
Shin Ryu Minis Blog

Awatar użytkownika
Bayard
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Bayard »

Co do starych kampanii było tego sporo- za czasów II Edycji była kampania/ przygoda "The Tragedy of McDeath" (brzmi tak... Szekspirowsko :wink: ), o ile kojarzę jest tam motyw krasnoludzki (atak na kopalnię czy coś w ten deseń). Także w zamierzchłych czasach II Edycji powstała przygoda "The Magnificent Sven". Jako że to II Edycja, scenariusze te mają bardziej RPGowy charakter, nie mniej są ciekawe i mogą dostarczyć kilku pomysłów. Pokazują też, że kiedyś w GW pracowali ludzie z poczuciem humoru, którzy bawili się tym, co robili, a nie byli nastawieni tylko na kasę... Stare dobre czasy...

Zainteresowanych Warhammerowymi starociami odsyłam na mojego Chomika: http://chomikuj.pl/Bayard/Wargaming/War ... er+Vintage
Mam tam wszystko, co się ukazało od I do V Edycji włącznie :wink:
Mój blog: http://arsbelli.blogspot.com/
"Kiedy atakujecie- wyjcie jak furie!"- Thomas "Stonewall" Jackson

Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Znalazłem "zagubiony" The Ziggurat of Doom, w którym grupka krasnoludzkich bohaterów, broni się przed hordą goblinów na starej lustriańskiej piramidzie. Scenariusz w stylu horda/survival.
Jak ktoś chce, to niech da znać na PW ;)
Galeryjka Figurek
Shin Ryu Minis Blog

ODPOWIEDZ