Starą kampanię z bodajże 5 edycji „The Grudge of Drong” znają chyba wszyscy Długobrodzi. Napisana w 1996 roku przez Nigela Stilmana, opowiada historię walki o tron pomiędzy Królem Drongiem i Królową Helgar. W walkę tę zostały też „wplątane” elfy wysokiego rodu.
Kampania składa się z czterech bitew: bitwy o Przełęcz Krzywdy, zasadzki na Krasnoludzkiej Drodze, potyczki przy Browarze oraz bitwy o Krag Brynn. W podstawce była broszurka opisująca cztery bitwy, rozpiski dla każdej armii oraz kartonowe budynki, których można było użyć w bitwie. W kampanii przewija się także kilkoro fajnych bohaterów, których figurki można kupić nawet dziś (m.in. Drong the Hard i Helgar Longplaits). Kampanię z łatwością można znaleść w czeluściach internetu lub na aukcjach.
Jednakże powodem dla którego postanowiłem założyć ten temat, jest kampania którą znalazłem na łamach czasopisma White Dwarf (nr. 298, 299, 300 i 302). Kampania zwie się „Bugman’s Lament” i opisuje wydarzenia, które doprowadziły do upadku znanego w całym Imperium Browaru Bugmana. Na kampanię przypadają cztery bitwy i są to kolejno: zasadzka na Starej Drodze Krasnoludzkiej, obrona wieży strażniczej (zgaduję nazwę gdyż nie posiadam tego numeru WD), poprzez rzekę Sol i bitwa o Browar Bugmana.
W pierwszym scenariuszu, krasnoludzka karawana dowodzona przez Bazraka Bolgana, zostaje napadnięta przez goblińskiego jeźdźca niejakiego Grotsnaga. W scenariuszu opisany jest także krasnoludzki oddział Górskich Zwiadowców, zasady dla pijanych krasnoludów, oraz kilka patentów na konwersję (m.in. jak z członka załogi ogniowego działa zrobić bohatera, konwersja Górskich Zwiadowców czy zrobienie wozu z browarem).
Niestety jak już wcześniej wspominałem, nie posiadam WD nr 299 więc w zasadzie nie mogę nic więcej o tym napisać. I tu prośba: jeśli ktoś z Was posiada w/w nr. to czy mógłby się podzilić skanem?
White Dwarf 299
Trzeci scenariusz to potyczka na krasnoludzkiej barce z udziałem kilku bohaterów takich jak Grim 'Dead Eye' Grunnson czy goblin Slygit, a przede wszystkim samego Bugmana. W scenariuszu opisano jak zrobić własna barkę, jak skonwertować pirata z Long Drongów na bohatera, pokazano tworzenie goblińskiej tratwy oraz podano zasady walki na rzece. Potyczka jest bitwą typu skirmish.
Scenariusz czwarty to już bitwa o browar. Uczestniczą w niej znaczne siły, bohaterowie to Durzak Dragonback i Josef Bugman oraz gobliński król Gitt Guzzler, a potyczka jest bitwą typu siege (oblężenie). W opisie bitwy znajdziemy artykuł jak zrobić mur obronny otaczający browar oraz jak stworzyć dwuosobowy krasnoludzki miotacz płomieni.
Jak widać powyżej, kampania wydaje się być dość ciekawa (fluff), a dla osób które uwielbiają tworzyć i konwertować będzie po prostu idealna.
Na półce z WD mam jeszcze jeden, nawet ciekawy scenariusz, a i na dysku kompa coś tam jeszcze ciekawego bym znalazł dla miłośników Zabójców. Ale te historie opiszę już następnym razem.
A może Wy macie jakieś fajne kampanie i scenariusze, którymi moglibyście się podzielić? Z chęcią poczytam, a może nawet i bitewkę rozegram