tereny by bela

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

tereny by bela

Post autor: Keller »

Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu zbieram powoli armie do WFB i jakiś czas temu postanowiłem pobawić się w tworzenie terenów.
Chce pokazać swój pierwszy teren usłyszeć parę komentarzy z krytyką konstruktywną lub pochwały(co by mi bardzo schlebiało :D)

Zdjęcia robione z flashem bo nie mam lampki z białym światłem, te żółte mnie dobija i psuje jakość zdjęć.

Obelisk KHORNA:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W wypowiedziach proszę też o opinii na temat kolców. Początkowo uważałem to za fajny pomysł, lecz kiedy wszystkie już wylądowały na miejscu jakoś mnie to nie przekonało ale proszę waz o sugestie, czy jakoś to poprawić, wywalić je lub zostawić.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 18:25 przez Keller, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Post autor: DarkAngel »

Nie widać zdjęcia w ogóle...
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Ogólny zarys całkiem fajny ale z kolcami chyba faktycznie przesadziłeś. Średnio podoba mi się też kolor samego obelisku. Pociągnąłbym go trochę szarym drybrushem. Najlepiej kilkoma, coraz jaśniejszymi warstwami. Teraz wygląda trochę jak zostawiony w podkładzie. Całkiem fajna jest rzeźba i te ubytki. Nie rozumiem tylko tej kulki. Spróbuj też może urozmaicić trochę podstawkę? Jakiś kamyczek, zgubiona przez kultystę broń, czy hełm. Coś co ją ożywi.

Jak na pierwszy teren całkiem ok, ale myślę, że niewielkim nakładem pracy dałoby się z niego wyciągnąć dużo więcej :)

Awatar użytkownika
michnik000
Kretozord

Post autor: michnik000 »

Łukasz_ pisze:Ogólny zarys całkiem fajny ale z kolcami chyba faktycznie przesadziłeś. Średnio podoba mi się też kolor samego obelisku. Pociągnąłbym go trochę szarym drybrushem. Najlepiej kilkoma, coraz jaśniejszymi warstwami. Teraz wygląda trochę jak zostawiony w podkładzie. Całkiem fajna jest rzeźba i te ubytki. Nie rozumiem tylko tej kulki. Spróbuj też może urozmaicić trochę podstawkę? Jakiś kamyczek, zgubiona przez kultystę broń, czy hełm. Coś co ją ożywi.
Łukasz powiedział prawie wszystko co ja chciałem, niemniej Khorn jest bogiem nie tylko krwi ale też czaszek, więc pod jego obeliskiem powinny być ich stałe stosy, najlepiej świeże :twisted: (można je w sporych zestawach na Allegro kupić za grosze)
Pale wyglądają ok, tylko szkoda, że wszystkie są takie same, znacznie lepiej by wyglądały ociosane nożykiem małe gałązki z lasu pokryte z góry czerwoną farbą z lakierem błyszczącym.
Ta kulka też do mnie nie przemawia :roll: (to jakiś vip?)
Jak zaczniesz grać w battla, powiedzmy, że WOCH-em to zdobędziesz mnóstwo bitsów Khorna do tego obelisku.
Ja na twoim miejscu to zrobiłbym też fajny ołtarzyk przed obeliskiem z jeszcze świeżą ofiarą na nim bez serca :wink: (Taka chora wyobraźnia)

Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

Post autor: Keller »

Teren jest wip'em głównie ze względów braku profesjonalnych farbek(działam na akrylówkach i plakatówkach). Podstawka na pewno zostanie jakoś urozmaicona.
Kulka miała odwzorowywać kule armatnią, ale trochę to nie wyszło.
Czyli jak na razie z tego co mogę zrobić, to usunę kulkę i kolce oraz ozdobie paroma kamyczkami.
Choć zanim to zrobię to poczekam jeszcze na parę postów.
Łukasz_ pisze: niewielkim nakładem pracy dałoby się z niego wyciągnąć dużo więcej :)
Słuszna uwaga lecz sądzę, że materiały też by się przydały, a z tym będzie taki problem, że na razie wole przeznaczyć pieniądze na figsy, a potem(mam nadzieje)rozkręcę się z terenami.
(główne założenie - wystawić na lokalnym turnieju cały stół w klimatach mrocznych bogów :twisted: )

Dziękuje za trafne spostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

No cóż. Może wypowiem się troszkę mniej pozytywnie. Nie no, rozumiem. Pierwsze próby. Ale to wygląda, no słabo. No ale zawsze coś na początek. Kawałek styropianu(czy co to tam jest) + parę wykałaczek i plakatówki to nie przepis na sukces.
No i majątku wydawać nie trzeba, żeby zrobić jakiś fajny teren. Potrzeba bardziej pomysłu. Poczytaj tutoriale na tym forum czy na necie, może na yt pooglądaj filmiki przed kolejną próbą. Zobacz, z czego ludzie korzystają, jak to robią itp. Poszukaj w takich poradnikach inspiracji, bo na prawdę sporo można ciekawego się dowiedzieć(sam tak miałem na początku).
Potem chwilę pomyśl, zbierz odpowiednie materiały i trochę czasu i wymyśl coś fajnego, przemyślanego i zrób to ;)

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Bela, kupując figsy będziesz miał sporo bitsów na ozdobienie terenów, tak jak napisał wcześniej michnik. Co do nakładu finansowego. Myślę, że dobrze wyglądający teren to w dużej mierze kwestia wprawy i pomysłowości, a dopiero potem kasy. To prawda. Często większe konstrukcje wymagają nakładów finansowych, a im więcej ma się materiałów, tym łatwiej coś zbudować, ale bez przesady. Za grosze też da się zrobić fajne tereny, a akurat plakatówki nie wydają mi się jakoś bardzo złe na sam początek. Przynajmniej nie będzie szkoda jak się coś zwali.

I jedna cenna uwaga. Nie śpiesz się. Szkoda pracy. Oczywiście. Fajnie jest sobie postawić cel. Np: za miesiąc wystawiam na turnieju pomalowaną w 100% armię albo stół w konkretnych klimatach ale z doświadczenia wiem, że nie przynosi to wiele dobrego. Człowiek zaczyna się śpieszyć, robi coś na siłę, przesadza... efekty są dużo gorsze, traci się przyjemność z pracy i masa rzeczy jest do poprawiania.

Poradniki o których pisze Rasti to też świetna rzecz. Nie mam teraz niestety czasu na szukanie ale jak sam chwilę poszperasz to na pewno znajdziesz co najmniej 10 różnych sposobów na zrobienie obelisku. Gdzieś na forum był całkiem ciekawy w klimatach Slaanesha. Nawet w telewizji go pokazywali :twisted:

Powodzenia i nie zniechęcaj się :wink:

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Rasti &Łukasz +1.
Brawa za próbę i odwagę pokazania swojej pracy - to się chwali =D> . Pamiętaj - nikt tu nie krytykuje dla samej krytyki - raczej każdy chce przedstawić uwagi,żeby było lepiej. Więc nie ma się co martwić, można spróbować ulepszyć istniejący teren, albo zrobić następny, a ten pierwszy traktować jako wprawkę. Powodzenia :wink: .

ODPOWIEDZ