Szarze załogą maszyny

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Szarze załogą maszyny

Post autor: Scimitar »

Jak w temacie - mieliśmy ostatnio zagwozdkę na turnieju i w sumie RB nie rozwiał wątpliwości. Czy biegająca sobie luzem załoga maszyny może szarżować ??

Sytuacja wyglądała tak - w wyniku czaru Waagh! załogi spearchukk powychodziły od maszyn. Następnie w kolejnej turze jedna z załóg szarżowała na Dragon Princów uciekających od Wiverny. Akurat się złożyło, że uciekli za mało :lol: i Wiwerna nie złapała, ale załogant tak :)

Co o tym sądzicie ??

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

załoga która nie jest przy maszynie jest traktowana jako normalny oddział skirmish

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

az tak sie pozmienialo? w 6 byl zapis - zaloga nigdy nie szarzuje i zawsze robi flee gdy poZa maszyną. nie ma go w noym RB?

Błażej
Kretozord

szafa@poznan pisze:az tak sie pozmienialo? w 6 byl zapis - zaloga nigdy nie szarzuje i zawsze robi flee gdy poZa maszyną. nie ma go w noym RB?
nic takiego nie znalazłem

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

A nie było (nie jest) tak, że załoga musi jak najszybciej wrócić do maszyny nie mogąc robic w zasadzie nic innego?

Tak coś mi sie kołacze, ale to może 6 ed. była (w pracy jestem to nie mam jak sprawdzić)?

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

szafa@poznan pisze:az tak sie pozmienialo? w 6 byl zapis - zaloga nigdy nie szarzuje i zawsze robi flee gdy poZa maszyną. nie ma go w noym RB?
Też tak myślałem, ale natychmiastowa lektura RB wybiła mi to z głowy. Nie wiem, czy to jakieś zaniedbanie autorów RB, ale nie ma zarówno tego, że załoga daje automatycznie flee jeśli jest poza maszyną oraz tego, że nie może szarżować. Te tematy są przemyślane.

Jedyne co na ten temat można powiedzieć w oparciu o RB, to to, że załoga po zebraniu się ma skirmish.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

a niby za co skirmish? niech się w klocek składają.

Skoro nic nie pisze, no to normalnie szarżują i tyle.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

szafa@poznan pisze:a niby za co skirmish? niech się w klocek składają.

Skoro nic nie pisze, no to normalnie szarżują i tyle.
Bo tak napisali - ma skirmish.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

napisali tez ze nie moga maszerowac :wink:

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Quas dobrze prawi

Błażej
Kretozord

quas pisze:napisali tez ze nie moga maszerowac :wink:
jeśli są z maszyną...

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Mogą szarżować jeśli nie są z maszyną

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Błażej pisze:
quas pisze:napisali tez ze nie moga maszerowac :wink:
jeśli są z maszyną...
a to juz nadinterpretacja
RB p.84
chyba ze znowu do doopy przetlumaczyli fragment podrecznika z ang. na polski

Błażej
Kretozord

rulebook pisze: The machine and its crew (...) can never march ...
polskiego podręcznika naszczęście nie posiadam :)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

maszyna i jej obsluganci nigdy nie maszeruja.
Z tego prostego zdania wynika ze:
maszyna nigdy nie maszeruje
obsluganci maszyny nigdy nie maszeruja

stwierdzenie ze obsluganci nigdy nie maszeruja tylko gdy sa z maszyna jest nielogiczne i jest nadinterpretacja.
prosta jak budowa cepa ;)

ptasznik
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ptasznik »

Scimi w zasadach jest tylko to co mowilem ze traktuje ja sie jako skirmish wiec chyba we wszystkich kwestjach wlacznie z ta, ze moga szarzowac jak skirmish. poczytajcie RB strona 86 ostatni akapit po lewej.
pozdrawiam

Błażej
Kretozord

ok... przyznaje się przytoczony fragment jest zbyt wyrywkowy.

Ponieważ nie chce mi się przepisywac więcej, polecam lekturę całego akapitu w RB. Odnosi się on jednoznacznie do sytuacji gdy załoga rusza się razem z maszyną. Dwie strony dalej znajduje się opis sytuacji, w której załoga znajduje się poza maszyną.

TruePunk pisze: stwierdzenie ze obsluganci nigdy nie maszeruja tylko gdy sa z maszyna jest nielogiczne
nielogiczne to jest to zdanie, ale domyśliłem się o co chodzi:)

Co do 'nielogiczności'... rozumiem, że ciągnąc 500kg armatę można mięc problem z bieganiem, ale co stoi na przeszkodzie, gdy tej armaty nie ma ? (taki offtop, wybacz)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Błażej pisze: Co do 'nielogiczności'... rozumiem, że ciągnąc 500kg armatę można mięc problem z bieganiem, ale co stoi na przeszkodzie, gdy tej armaty nie ma ? (taki offtop, wybacz)
Na przeszkodzie stoja tylko zasady WFB - jesli napisane jest ze nie moga marszowac to marszowac nie moga.. jesli mieliby napisane ze jak wyjda z maszyny to moga marszowac to by mogli..
ale jak narazie znany mi jest kawalek RB o tym ze maszerowac nie maga :)

mysle ze nie ma co zbytnio sie roztrzasac nad kolejna wpadka tworcow zasad do WFB.. przyjac jakies jedno rozwizanie.. jak beda o to klotnie to powinno sie to uscislic...i po sprawie.. :)

IMO najgorsza rzecza w calym WFB sa rozne interpretacje jednej zasady przez dwoch roznych graczy. Powinna byc tylkojedna mozliwosc - i co z tego ze moze byc szkodliwa dla jednej ze stron - jak sie wczesniej o tym wie to mozna jakos przed tym zabezpieczyc (itp) by nie bylo kłotni podczas rozgrywki.. (to chyba jest oftop...)
Obrazek

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Ale nie roztrząsamy tu czy mogą maszerować, czy nie, tylko czy mogą szarżować. W sumie jak są poza maszyną to jest problem - nic im nie zabrania szarżować.

Błażej
Kretozord

Asassello pisze: ale jak narazie znany mi jest kawalek RB o tym ze maszerowac nie maga :)
to jak poznasz pozostałe kawałki to chętnie wdam się w dyskusję :)

ODPOWIEDZ