Fatalstyka
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Fatalstyka
Witam wszystkim serdecznie!
Powolutku na Youtube rusza Fatalstyka - Fatalny program o studenckiej fantastyce. Program tworzony przez fantastów, dla fantastów i o fantastach
Gorąco zapraszam do oglądania i komentowania
Fatalstyka - Fatalny program o studenckiej fantastyce
odcinek 3 - Recenzja Hobbit Unexpected Journey
http://www.youtube.com/watch?v=m16ccPED ... e=youtu.be
gorąco zapraszam
p.s. Ponieważ interesuję się figurkami chciałbym spytać czy życzylibyście sobie także programy dotyczące naszego ukochanego hobby? Jeśli tak to prosiłbym o umieszczanie w tym temacie opinii dotyczących np. nowego codexu albo reedycji armi. Byłbym bardzo wdzięczny
Powolutku na Youtube rusza Fatalstyka - Fatalny program o studenckiej fantastyce. Program tworzony przez fantastów, dla fantastów i o fantastach
Gorąco zapraszam do oglądania i komentowania
Fatalstyka - Fatalny program o studenckiej fantastyce
odcinek 3 - Recenzja Hobbit Unexpected Journey
gorąco zapraszam
p.s. Ponieważ interesuję się figurkami chciałbym spytać czy życzylibyście sobie także programy dotyczące naszego ukochanego hobby? Jeśli tak to prosiłbym o umieszczanie w tym temacie opinii dotyczących np. nowego codexu albo reedycji armi. Byłbym bardzo wdzięczny
Staram się bardzo, przepraszam za potknięcie.
Nowy link poniżej:
Nowy link poniżej:
Gdyby recenzja skończyła się w 4 minucie, to byłaby do przęknięcia, dalej zanim się coś powie należałoby przeczytać książkę... a przyznawanie się do braku znajomości w klasyce i reklamowanie się, jako portal o studenckiej fantastyce, to grzecznie ujmując nie porozumienie. Nie zależnie od tego co się robi, powinno się przygotować merytorycznie do tego, a nie głośno przyznawać do braku podstawowej wiedzy i zastanawiania się, czy (wyimaginowane przez siebie)błędy ponosi reżyser, czy pisarz.
Hobbit, czy Władca, to jest heroic fantasy w swej pierwotnej, czystej i nieskalanej formie, dlatego tutaj nie powinno nikogo dziwić dlaczego nasz drużyna pokonuje wrogów i wychodzi bez szwanku z każdej opresji.
Moja ocena recenzji, głównie za chęci, to jest 3/10.
Hobbit, czy Władca, to jest heroic fantasy w swej pierwotnej, czystej i nieskalanej formie, dlatego tutaj nie powinno nikogo dziwić dlaczego nasz drużyna pokonuje wrogów i wychodzi bez szwanku z każdej opresji.
Moja ocena recenzji, głównie za chęci, to jest 3/10.
@ KEro powiem Ci coś jako stary miłośnik fantastyki. Dajesz linka na forum zamieszkałe również przez fanatyków, znających dobrze pracę Tolkiena i chwalisz się nieznajomością fabuły jednej z jego kluczowych prac? Trochę to powiedziałbym infantylne i niepoważne, tym bardziej że książeczka niewielka i można ją w godzinie przeczytać. Przeczytaj książkę Hobbita, następnie Władcę Pierścieni, o Silmarillionie możesz zapomnieć (bo będzie dla Ciebie zbyt trudny do ogarnięcia), a następnie bierz się za recenzowanie, bo jak dla mnie twoja wypowiedź(szczególnie końcówka), to mówiąc waszym żargonem epicki fail.
Moja ocena to -milion.
Moja ocena to -milion.
Forma i magia słów Tobą, drogi autorze, zawładnęła. Mówisz o błędach fabularnych i brakach w scenariuszu - jakie to braki i jakie błędy? Milczeniem pomijam fakt, że nie czytałeś książki i zastanawiasz się w recenzji do kogo mieć pretensje. Nie rozumiem tez zdziwienia wywołanego faktem, że Śródziemie to nie tylko las albo góry. Naturalne jest, że podróżując zwiedza się różne miejsca - stąd ich obecność.
Co do postaci krasnoludów, to domyślam się chyba powodu takiego potraktowania sprawy. Chcąc zaprezentować całe bogactwo każdej z postaci trzeba by ich na siłę różnicować, oraz umożliwić każdemu bohaterowi zaprezentowanie się widzowi, na to po prostu nie ma czasu, a i w każdej niemal scenie musiałby pojawić się inny długobrody, co przy podobieństwie imion, wprawiłoby widza niezaznajomionego z prozą małe zamieszanie. Zamiast tego, co sam zauważyłeś, mamy wyraźnie zasygnalizowane, kto będzie grał w tej orkiestrze pierwsze skrzypce. Postacie te podzieliły się na role i wszystko jest cacy - mamy przywódcę, jajcarza (w tej roli bardzo często chętnie obsadza się pozostałych, tak przypomnieć widzowi, że nikogo się nie pomija), doradcę i pomagierów - killi filli i ten łysawy z tatuażami na głowie, ale on to taki pomagier wyższego lvl, że się tak wyrażę.
Przy drugim odcinku radzę zacząć pokazywać, co się za słowami chowa - jeśli mówisz o brakach w scenariuszu ale nie wspominasz jednego choćby konkretu, to lepiej nie mówić nic.
Co do postaci krasnoludów, to domyślam się chyba powodu takiego potraktowania sprawy. Chcąc zaprezentować całe bogactwo każdej z postaci trzeba by ich na siłę różnicować, oraz umożliwić każdemu bohaterowi zaprezentowanie się widzowi, na to po prostu nie ma czasu, a i w każdej niemal scenie musiałby pojawić się inny długobrody, co przy podobieństwie imion, wprawiłoby widza niezaznajomionego z prozą małe zamieszanie. Zamiast tego, co sam zauważyłeś, mamy wyraźnie zasygnalizowane, kto będzie grał w tej orkiestrze pierwsze skrzypce. Postacie te podzieliły się na role i wszystko jest cacy - mamy przywódcę, jajcarza (w tej roli bardzo często chętnie obsadza się pozostałych, tak przypomnieć widzowi, że nikogo się nie pomija), doradcę i pomagierów - killi filli i ten łysawy z tatuażami na głowie, ale on to taki pomagier wyższego lvl, że się tak wyrażę.
Przy drugim odcinku radzę zacząć pokazywać, co się za słowami chowa - jeśli mówisz o brakach w scenariuszu ale nie wspominasz jednego choćby konkretu, to lepiej nie mówić nic.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
"Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane". Średnie rozeznanie w temacie, beznadziejna recenzja (proponuję poczytać o sztuce recenzowania), kiepska dykcja.
1/10
1/10
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Poziom tej recenzji poszybował na dno w momencie, w którym przyznałeś się do braku jakiejkolwiek wiedzy na temat oryginału i z tego dna się już nie podniósł, co nie oznacza, że wcześniej był wysoki. Chcesz robić kanał o fantastyce i nie znasz Tolkiena? Człowieku! Co Ty czytałeś, jeśli nie Tolkiena? Na jakiej skale zbudowałeś swoje pojmowanie fantasy? "Hobbit", "Władca Pierścieni", "Silmarillion" to jest kamień węgielny współczesnej literatury fantastycznej i coś, zwyczajnie wypada znać.
Nazywanie siebie fanem fantastyki i nieznajomość prozy Tolkiena, to jak powiedzieć o sobie, że się jest katolikiem, podczas gdy nigdy się nie uczestniczyło we Mszy. To absurd.
Nazywanie siebie fanem fantastyki i nieznajomość prozy Tolkiena, to jak powiedzieć o sobie, że się jest katolikiem, podczas gdy nigdy się nie uczestniczyło we Mszy. To absurd.
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Jeśli ktoś nie zna książki, na której podstawie/kanwie powstał film, to nie powinien aspirować do miana recenzenta. Co najwyżej raczej powinien wypowiadać swoje własne opinie o samym filmie i tyle. Nikt nie oczekuje, że każdy musi znać treść książki. Jednak tworząc recenzję (bardzo słabą imho) wypada jednak mieć przygotowanie merytoryczne. Przynajmniej podstawowe...
Chciałem podziękować za wszystkie słowa krytyki, także te surowe. Postaram się poprawić w przyszłych odcinkach, a jako recenzent wcześniej zrobić dużo dokładniejsze rozeznanie w tematyce.
Mam nadzieję, że mimo wszystko nie zniechęci to was, gdyż już niedługo nowy odcinek, recenzja Najnowszej części Herezji Horusa wydanej w Polsce czyli "Galaktyka w Ogniu"
Mogę zapewnić że o wh40k wiem więcej niż o Śródziemu dlatego wtopy nie będzie
Mam nadzieję, że mimo wszystko nie zniechęci to was, gdyż już niedługo nowy odcinek, recenzja Najnowszej części Herezji Horusa wydanej w Polsce czyli "Galaktyka w Ogniu"
Jeśli przygotowujesz tekst o WH40, to wrzuć go na forum LOTRa. Nie będzie kolejnej wtopy.Kero pisze:
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Dali dupy- zdarza się, ale po co ta złośliwość.Yudokuno pisze:Jeśli przygotowujesz tekst o WH40, to wrzuć go na forum LOTRa. Nie będzie kolejnej wtopy.Kero pisze:
z tego co sie orientuje to nie musi miec zadnych uprawnien czy pozwolen by wykorzystywac urywki udostepnionych trailerow.Gunnila pisze: Wartość artystyczna - 5 lat za kratkami, masz uprawnienia do rozpowszechniania tych trailerów?
swoja droga recenzja slaba. czemu? juz wszystko zostalo powiedziane.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2013, o 11:20 przez Morsereg, łącznie zmieniany 1 raz.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
zapraszam na 4 odcinek Fatalstyki ze specjalnym gościem programu.
temat odcinka: Co to jest RPG
http://www.youtube.com/watch?v=x5fR_yuKntw
Zapraszam
temat odcinka: Co to jest RPG
http://www.youtube.com/watch?v=x5fR_yuKntw
Zapraszam
'dzisiaj mamy juz trzecia edycje... w miedzyczasie powstala tez druga'
ten tekst mnie rozwalil.
ten tekst mnie rozwalil.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie