Fatalstyka

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Kero
Wałkarz

Fatalstyka

Post autor: Kero »

Witam wszystkim serdecznie!

Powolutku na Youtube rusza Fatalstyka - Fatalny program o studenckiej fantastyce. Program tworzony przez fantastów, dla fantastów i o fantastach :D
Gorąco zapraszam do oglądania i komentowania :)

Fatalstyka - Fatalny program o studenckiej fantastyce

odcinek 3 - Recenzja Hobbit Unexpected Journey

http://www.youtube.com/watch?v=m16ccPED ... e=youtu.be

gorąco zapraszam :D

p.s. Ponieważ interesuję się figurkami chciałbym spytać czy życzylibyście sobie także programy dotyczące naszego ukochanego hobby? Jeśli tak to prosiłbym o umieszczanie w tym temacie opinii dotyczących np. nowego codexu albo reedycji armi. Byłbym bardzo wdzięczny :D

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Widzisz kolego, mało się starasz i tylko kopiujesz linki i na dodatek robisz to źle ;)

Kero
Wałkarz

Staram się bardzo, przepraszam za potknięcie.

Nowy link poniżej:

http://www.youtube.com/watch?v=m16ccPED ... e=youtu.be

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Gdyby recenzja skończyła się w 4 minucie, to byłaby do przęknięcia, dalej zanim się coś powie należałoby przeczytać książkę... a przyznawanie się do braku znajomości w klasyce i reklamowanie się, jako portal o studenckiej fantastyce, to grzecznie ujmując nie porozumienie. Nie zależnie od tego co się robi, powinno się przygotować merytorycznie do tego, a nie głośno przyznawać do braku podstawowej wiedzy i zastanawiania się, czy (wyimaginowane przez siebie)błędy ponosi reżyser, czy pisarz.

Hobbit, czy Władca, to jest heroic fantasy w swej pierwotnej, czystej i nieskalanej formie, dlatego tutaj nie powinno nikogo dziwić dlaczego nasz drużyna pokonuje wrogów i wychodzi bez szwanku z każdej opresji.

Moja ocena recenzji, głównie za chęci, to jest 3/10.

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

@ KEro powiem Ci coś jako stary miłośnik fantastyki. Dajesz linka na forum zamieszkałe również przez fanatyków, znających dobrze pracę Tolkiena i chwalisz się nieznajomością fabuły jednej z jego kluczowych prac? Trochę to powiedziałbym infantylne i niepoważne, tym bardziej że książeczka niewielka i można ją w godzinie przeczytać. Przeczytaj książkę Hobbita, następnie Władcę Pierścieni, o Silmarillionie możesz zapomnieć (bo będzie dla Ciebie zbyt trudny do ogarnięcia), a następnie bierz się za recenzowanie, bo jak dla mnie twoja wypowiedź(szczególnie końcówka), to mówiąc waszym żargonem epicki fail.

Moja ocena to -milion.

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Forma i magia słów Tobą, drogi autorze, zawładnęła. Mówisz o błędach fabularnych i brakach w scenariuszu - jakie to braki i jakie błędy? Milczeniem pomijam fakt, że nie czytałeś książki i zastanawiasz się w recenzji do kogo mieć pretensje. Nie rozumiem tez zdziwienia wywołanego faktem, że Śródziemie to nie tylko las albo góry. Naturalne jest, że podróżując zwiedza się różne miejsca - stąd ich obecność.

Co do postaci krasnoludów, to domyślam się chyba powodu takiego potraktowania sprawy. Chcąc zaprezentować całe bogactwo każdej z postaci trzeba by ich na siłę różnicować, oraz umożliwić każdemu bohaterowi zaprezentowanie się widzowi, na to po prostu nie ma czasu, a i w każdej niemal scenie musiałby pojawić się inny długobrody, co przy podobieństwie imion, wprawiłoby widza niezaznajomionego z prozą małe zamieszanie. Zamiast tego, co sam zauważyłeś, mamy wyraźnie zasygnalizowane, kto będzie grał w tej orkiestrze pierwsze skrzypce. Postacie te podzieliły się na role i wszystko jest cacy - mamy przywódcę, jajcarza (w tej roli bardzo często chętnie obsadza się pozostałych, tak przypomnieć widzowi, że nikogo się nie pomija), doradcę i pomagierów - killi filli i ten łysawy z tatuażami na głowie, ale on to taki pomagier wyższego lvl, że się tak wyrażę.

Przy drugim odcinku radzę zacząć pokazywać, co się za słowami chowa - jeśli mówisz o brakach w scenariuszu ale nie wspominasz jednego choćby konkretu, to lepiej nie mówić nic.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

"Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane". Średnie rozeznanie w temacie, beznadziejna recenzja (proponuję poczytać o sztuce recenzowania), kiepska dykcja.
1/10
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

Wartość merytoryczna recenzji 1/10
Wartość emocjonalna 0/10, stary, nie zerkaj na kartkę przy kamerach!
Wartość artystyczna - 5 lat za kratkami, masz uprawnienia do rozpowszechniania tych trailerów?
Fatal(na staty)styka

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Poziom tej recenzji poszybował na dno w momencie, w którym przyznałeś się do braku jakiejkolwiek wiedzy na temat oryginału i z tego dna się już nie podniósł, co nie oznacza, że wcześniej był wysoki. Chcesz robić kanał o fantastyce i nie znasz Tolkiena? Człowieku! Co Ty czytałeś, jeśli nie Tolkiena? Na jakiej skale zbudowałeś swoje pojmowanie fantasy? "Hobbit", "Władca Pierścieni", "Silmarillion" to jest kamień węgielny współczesnej literatury fantastycznej i coś, zwyczajnie wypada znać.

Nazywanie siebie fanem fantastyki i nieznajomość prozy Tolkiena, to jak powiedzieć o sobie, że się jest katolikiem, podczas gdy nigdy się nie uczestniczyło we Mszy. To absurd.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Jeśli ktoś nie zna książki, na której podstawie/kanwie powstał film, to nie powinien aspirować do miana recenzenta. Co najwyżej raczej powinien wypowiadać swoje własne opinie o samym filmie i tyle. Nikt nie oczekuje, że każdy musi znać treść książki. Jednak tworząc recenzję (bardzo słabą imho) wypada jednak mieć przygotowanie merytoryczne. Przynajmniej podstawowe...

Kero
Wałkarz

Chciałem podziękować za wszystkie słowa krytyki, także te surowe. Postaram się poprawić w przyszłych odcinkach, a jako recenzent wcześniej zrobić dużo dokładniejsze rozeznanie w tematyce.

Mam nadzieję, że mimo wszystko nie zniechęci to was, gdyż już niedługo nowy odcinek, recenzja Najnowszej części Herezji Horusa wydanej w Polsce czyli "Galaktyka w Ogniu"

Mogę zapewnić że o wh40k wiem więcej niż o Śródziemu dlatego wtopy nie będzie ;)

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Kero pisze:
Mogę zapewnić że o wh40k wiem więcej niż o Śródziemu dlatego wtopy nie będzie ;)
Jeśli przygotowujesz tekst o WH40, to wrzuć go na forum LOTRa. Nie będzie kolejnej wtopy.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Yudokuno pisze:
Kero pisze:
Jeśli przygotowujesz tekst o WH40, to wrzuć go na forum LOTRa. Nie będzie kolejnej wtopy.
Dali dupy- zdarza się, ale po co ta złośliwość. [-X

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

to u niej norma ;p
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Gunnila pisze: Wartość artystyczna - 5 lat za kratkami, masz uprawnienia do rozpowszechniania tych trailerów?
z tego co sie orientuje to nie musi miec zadnych uprawnien czy pozwolen by wykorzystywac urywki udostepnionych trailerow.

swoja droga recenzja slaba. czemu? juz wszystko zostalo powiedziane.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2013, o 11:20 przez Morsereg, łącznie zmieniany 1 raz.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

W momencie kiedy powiedział, że nie czytał książki coś we mnie pękło i wyłączyłem.
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Kero
Wałkarz

zapraszam na 4 odcinek Fatalstyki ze specjalnym gościem programu.

temat odcinka: Co to jest RPG

http://www.youtube.com/watch?v=x5fR_yuKntw

Zapraszam :D

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

'dzisiaj mamy juz trzecia edycje... w miedzyczasie powstala tez druga'
ten tekst mnie rozwalil.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

ogólnie tragedia, miało być chyba śmiesznie jest żałośnie. Bez obrazy ale chyba pora zmienić zawód.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Kero, chłopcze, ja Ci zamykam ten temat, w trosce, żebyś się już więcej nie kompromitował.

ODPOWIEDZ