Wash'e

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Lord Andre
Chuck Norris

Wash'e

Post autor: Lord Andre »

Ave

Mam pytanie, w jakiej kolejności należy robić kolejne warstwy wash'y;

-->od najjaśniejszego do najciemniejszego
--> od najciemniejszego do najjaśniejszego

chyba że stosuje się je wymienie w zależności od tego jaki efekt się chce uzyskać? Jeżeli tak to jaki?

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Post autor: Mate »

Zasada jest taka, jak w cieniowaniu inside-out mokrym pędzlem - począwszy od ciemniejszych przez coraz jaśniejsze ;)

Próbowałem kiedyś robić rdzę odwrotnym sposobem - ostrze miecza przemywałem mieszanką chestnut ink, brown ink oraz blazing orange, dodając stopniowo coraz więcej brown inka, kosztem pomarańczy.
Efekt całkiem interesujący.

Lord Andre
Chuck Norris

Ave

Może ktoś jeszcze się zachęci do wypowiedzi? Zapraszam, i dodam, że mam na myśli nie tylko washowanie metali też i innych nie metalicznych części

Awatar użytkownika
Siasek
Falubaz

Post autor: Siasek »

nie urzywaj washa ;) wszystko blendingiem ;) a jak juz to ja urzywam od najjasniejszego do najciemniejszego :)

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Post autor: Mate »

To zależy, Siasek.
Jak malujesz duużą zbroję (taką np jak u ogrzego Tyrana) to sam blending nie daje ładnych efektów ;) Washe to obowiązek w takich wielkich płytach i kolczugach, ew można robić wash farbami - blazing orange, bestial brown itp, miast inków ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Siasek pisze:nie urzywaj washa ;) wszystko blendingiem ;) a jak juz to ja urzywam od najjasniejszego do najciemniejszego :)
Siaśku, autor tematu się nie pytał "czy", jeno "jak". Znaczy decyzję już podjął, że będzie washował. Znaczy zabierz swoje true-pro porady do innego tematu :P

Swoją drogą jak nie traktujesz metalików inkami to znaczy, że nie widziałeś co Lenar potrafi zrobić z metalikami. A jakością swoich malunków zostawia Cię w tyle o trzy długości (prawdopodobnie najlepszy malarz w Polsce, tak swoją drogą).
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Tomash pisze:Swoją drogą jak nie traktujesz metalików inkami to znaczy, że nie widziałeś co Lenar potrafi zrobić z metalikami. A jakością swoich malunków zostawia Cię w tyle o trzy długości (prawdopodobnie najlepszy malarz w Polsce, tak swoją drogą).
popieram - Michal w robieniu metalikow jest dla mnie mistrzem! a najlepsze jest to, ze on nie lubi metalowych figurek i jak tylko moze, to bawi sie w plastiku...
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Lesthad
Mudżahedin

Post autor: Lesthad »

Macie moze jakies zdjecia jego prac tez bym skorzystal ?:P

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Przemas
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Przemas »

@Siasik: ja cie prosze, pisz po polsku ;)

@Lord Andre: w przypadku lawunkow (wash-y) rozsadnijeszym wydaje sie podejscie od najjasniejszego do najciemnieszego z racji tego ze zazwyczaj uzywa sie ich do cieniowania

Lord Andre
Chuck Norris

Ave

Dzięki za wszystkie posty a w szczególności za wypowiedź Przemasa, bo on właśnie rozwiał wszystkie moje wątpliwości

Awatar użytkownika
Siasek
Falubaz

Post autor: Siasek »

Tomash pisze:
Siasek pisze:nie urzywaj washa ;) wszystko blendingiem ;) a jak juz to ja urzywam od najjasniejszego do najciemniejszego :)
Siaśku, autor tematu się nie pytał "czy", jeno "jak". Znaczy decyzję już podjął, że będzie washował. Znaczy zabierz swoje true-pro porady do innego tematu :P

Swoją drogą jak nie traktujesz metalików inkami to znaczy, że nie widziałeś co Lenar potrafi zrobić z metalikami. A jakością swoich malunków zostawia Cię w tyle o trzy długości (prawdopodobnie najlepszy malarz w Polsce, tak swoją drogą).
kazdy ma swoje wypraktykowane sposby malowania :) do tej pory neiuzywalem washy, ale po obejrzeniu tych figurek, chyba zaczne, bo zeczywiscie efekt dobry ;)

Tomash, spokojnie, nie unos się ;)

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

dobry?? sto lat bedziesz malowal a Lenara nie pobijesz :twisted: Lenar rulez! :wink:

Lord Andre
Chuck Norris

Ave

Ostatnio naszło mnie pytanie: co to jest blending o którym mówił siasek? jak go się używa i do czego

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

blending to technika polegajaca na malowaniu bardzo lagodnych przejsc za pomoca mokrego pedzla - robi sie to woda po swiezo nalozonej farbie. pracochlonna i wymagajaca technika - raczej na pojedyncze figurki. jakbym mial tak malowac cala armie, to bym sie chyba zachlastal :roll: :wink:
techinka ta jest niezle opisana w amerykanskiej edycji White Dwarfa 327
"I fart in your general direction" :mrgreen:

ODPOWIEDZ