Ataki a zdejmowanie figurek

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Libero
Plewa

Ataki a zdejmowanie figurek

Post autor: Libero »

Pytanko: czy jeśli walczący bohater zostanie oddzielony od wrogiego oddzialu poprzez zdjecie figurki zabitej przez jego sojusznika w tej samej turze walki (bo np stal na rogu), to czy może atakować tak, jakby byl wciaż in-base-contact z wrogiem? A może podsuwa się do przodu? Z tego co wiem to żolnierze z tylu zajmują miejsce poleglych kolegow na koncu tury, po obliczeniu combat result (a moze przed?).

Co w sytuacji gdy bohater atakuje wroga od flanki, a oddzial ma tylko 1 rank? Skąd zdejmować figurki, z atakowanej flanki i podsuwać bohatera do przodu czy od strony wolnej flanki?
Ostatnio zmieniony 13 cze 2007, o 10:08 przez Libero, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

polecem rulebook, tam twej pytania sa dokladnie opisane.

Awatar użytkownika
Libero
Plewa

Dzięki geniuszu, ale tak się sklada, że akurat nie mam przy sobie rulebooka, a mam dostęp do forum WFB. Postuję w odpowiednim dziale, z odpowiednim tematem, nie ma obowiązku odwiedzania go. Moje pytanie nie wyskoczylo Ci na pulpit po wlączeniu komputera, nie narzucam Ci się. Naprawdę nie musisz mi odpowiadać. Nie będę się za to gniewal. Naprawdę!

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

mozesz uderzac
zasada jest taka
na miejsce poprzendika nadchodzi nastepny - zywy, jedynie nie w tempo atakujacy

Czyli Twoj heros moze zaatakowac

w sytuacji ktora opisales
heros i inna figurka, atakuja symultanicznie jesli chodzi o zadawanie strat, nie jesli okreslajac kto pierwszy zaatakuje.

Oczywiscie opis w podrecznku jest troszke inny, ale o to samo chodzi

Awatar użytkownika
Libero
Plewa

Dzięki wielkie Zafael

ODPOWIEDZ