Jak to jest z tymi Cameleonami
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Jak to jest z tymi Cameleonami
Mam swoją strefę rozstawienia. Na prawej stronie mam fell baty, a w mojej lewej stronie rozstawienia przeciwnik chce wystawić cameleony tuż za załóżmy moim klocem kawalerii. Ja mu mówię ok, ale te fell baty widza twoje Cameleony. i tu pojawia się problem.
Czy przeciwnik może wystawiać te Cameleony w odległości 12" czy iluś tam tuż za moim klocem bk, czy jeśli widzą go fell baty to nie może. Czy to jest tak, że od jednostki, która ją widzi te 12" czy jest tak że jak te Cameleony widzi którakolwiek jednostka to nie można w mojej strefie. Bo już sam nie wiem. Kilka wersji, tzn kilka osób po jednej, a kilka po drugiej się opowiedziało. Proszę o pomoc. Z góry dzięki za odpowiedz.
Czy przeciwnik może wystawiać te Cameleony w odległości 12" czy iluś tam tuż za moim klocem bk, czy jeśli widzą go fell baty to nie może. Czy to jest tak, że od jednostki, która ją widzi te 12" czy jest tak że jak te Cameleony widzi którakolwiek jednostka to nie można w mojej strefie. Bo już sam nie wiem. Kilka wersji, tzn kilka osób po jednej, a kilka po drugiej się opowiedziało. Proszę o pomoc. Z góry dzięki za odpowiedz.
W tym, że słyszałem opinię, którą z reszta sam popieram że jeśli widze kameleona, a jestem od niego o więcej niż 12" to nie może on ustawić się za moim klocem który go nie widzi.
c - Cameleon
k - kloc (nie widzi kameleona)
S - widzący kameleona skirmish
x- przestrzeń
xxxkkkkk
xxxkkkkk
xxxCCCCxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxSSSS
c - Cameleon
x- przestrzeń
xxxkkkkk
xxxkkkkk
Ich zasada działa tak samo jak w przypadku Waywatcherów? Jeśli tak, to na pewno może. Jeżeli w wystawiasz się w LoS przeciwnika, to przynajmniej 12 cali od niego. Jeżeli poza LoS, to w dowolnej odległości od niego. Oczywiście chodzi tu o LoS wszystkich jednostek, a nie tej jednostki przy której, albo za którą się wystawiasz.
przeciez napisalem, ze w zasadach maja, ze moga... w 12" na widoku... nie ma tu miejsca na polemikeHeinrich_von_Tod pisze:W tym, że słyszałem opinię, którą z reszta sam popieram że jeśli widze kameleona, a jestem od niego o więcej niż 12" to nie może on ustawić się za moim klocem który go nie widzi.
c - Cameleon
x- przestrzeń
xxxkkkkk
xxxkkkkk
Yh widać, że nikt mnie nie czai. Dobra wiem, że 12" od przeciwnika jeśli go nie widzi. Chodzi mi o to. Kameleon chce się wystawić za moją jednostka załóżmy klocem zombich, którzy ich nie widzą. Chcą być tuż za tym klocem. A moje fell baty, kótre sa milion kilometrów cali centymetrów od tej sytuacji widzą, że te wredne brzydkie Kameleony chcą zaczaić się za moimi zombimi. i czy mogą tak zrobić? Czy nie bo moje fell baty które są milion kilometrów dalej, krzyczą: "Ej won od zombich"
Bo tu dym polega na tym, że te fell baty widziały te Kameleony i czy to ich widzenie rozprzestrzenia sie na całą moją armię i od żadnej mojej jednostki w tym momencie Kameleony nie mogły być. Czy może to znaczy, że od fell batów mogły być maxymalnie 12" bo te je widziały, ale już od zombich to mogły być bliżej. Kumacie? Prosił bym tylko o odpowiedz mogły w tej sytuacji się wystawić czy nei mogły. Nic po za tym.
A forum jest po to aby zadawać pytania dotyczące zasad.
Bo tu dym polega na tym, że te fell baty widziały te Kameleony i czy to ich widzenie rozprzestrzenia sie na całą moją armię i od żadnej mojej jednostki w tym momencie Kameleony nie mogły być. Czy może to znaczy, że od fell batów mogły być maxymalnie 12" bo te je widziały, ale już od zombich to mogły być bliżej. Kumacie? Prosił bym tylko o odpowiedz mogły w tej sytuacji się wystawić czy nei mogły. Nic po za tym.
Boli gdy go nie masz. Nie każdy gra lizakami lub ma dostęp do ich booka.quas pisze:czytanie army booka nie boli
Już Ci to pisałem Nie zależy to od tego, która jednostka ich widzi. Bierzesz tu pod uwagę LoS wszystkich swoich jednostek.
mam nadzieje, ze to wyjasnia kwestiearmybook lizacki pisze:Chameleon skinks are deployed at the same time as scouts, and can be placed in one of two ways. Either place them exactly like scouts, but with no minimum distance beetwen them and the enemy, or place them in sight of the enemy (even in the open), but more than 12'' away from them.

to powiedz mi jeszcze czy ten 'niebieski' to musi być ten sam wrogi oddział co ten 'zielony' ? tak / nie ?? i można chyba zakończyć sprawę.ataman pisze:mam nadzieje, ze to wyjasnia kwestiearmybook lizacki pisze:Chameleon skinks are deployed at the same time as scouts, and can be placed in one of two ways. Either place them exactly like scouts, but with no minimum distance beetwen them and the enemy, or place them in sight of the enemy (even in the open), but more than 12'' away from them.
(a po ludzku czy można sie wystawić na tyle jakiegoś oddziału jeśli widzi mnie inny oddział przeciwnika będący np.20 cali dalej ? IMO nie, ale chce usłyszeć opinię kogoś bardziej obeznanego w lizakach )

Toż chyba jasno i wyraźnie na turnieju powiedziałem, że jeśli fellbaty je widzą, to może przeciwnik wystawić kameleony gdzie chce, ale 12'' od twoich jednostek. Podobnie jest z Waywatcherami. Nie słuchaj co tam w Futureksie gadają, bo się w większości spraw nie znają. Tylko kilku osób tam można się wogóle pytać o zdanie, mając jako taką pewność, że dobrze powiedzą.Heinrich_von_Tod pisze:Yh widać, że nikt mnie nie czai. Dobra wiem, że 12" od przeciwnika jeśli go nie widzi. Chodzi mi o to. Kameleon chce się wystawić za moją jednostka załóżmy klocem zombich, którzy ich nie widzą. Chcą być tuż za tym klocem. A moje fell baty, kótre sa milion kilometrów cali centymetrów od tej sytuacji widzą, że te wredne brzydkie Kameleony chcą zaczaić się za moimi zombimi. i czy mogą tak zrobić? Czy nie bo moje fell baty które są milion kilometrów dalej, krzyczą: "Ej won od zombich"
Boli gdy go nie masz. Nie każdy gra lizakami lub ma dostęp do ich booka.quas pisze:czytanie army booka nie boli
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Rozumiesz już dlaczego po paru latach zacząłem odpowiadać na takie pytania jednym słowem?Shino pisze:nie
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
w tym temacie brakowało wlasnie takiej odpowiedzi... bo wszyscy pisali caly czas to samo, a nikt nie odwazyl sie napisac jednoznacznie - tak / nieJedy Knight pisze:Rozumiesz już dlaczego po paru latach zacząłem odpowiadać na takie pytania jednym słowem?Shino pisze:nie

Bo o odpowiedz jednym słowem mi chodziło, a nie o wywody i teksty na inny temat. Dziękuję wszystkim za odpowiedz.