Malarska Aktywacja 2013 - Zgłoszenia

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
Fireant
"Nie jestem powergamerem"

Malarska Aktywacja 2013 - Zgłoszenia

Post autor: Fireant »

Obrazek

Witam pięknie w przedsłowiu do pierwszej edycji długoterminowego konkursu, zabawy i wyzwania jakim docelowo ma być Malarska Aktywacja. Co skłoniło mnie do zorganizowana tego wydarzenia? Cóż, jak stali czytelnicy mojego bloga z pewnością wiedzą, staram się dość aktywnie uczestniczyć w życiu naszego bitewniakowego fandomu, a tworzenie konkursów i wydarzeń zrzeszających hobbystów pod jednym sztandarem to – jak dla mnie – najlepsza metoda na rozwój naszego hobby na poziomie lokalnym. Jak bywalcy Gloria Victis wiedzą, jestem też znany ze swojej absolutnej niezdolności do ukończenia projektu malarskiego, skacząc między modelami z entuzjazmem, w tym momencie mając już chyba z dwadzieścia jak nie więcej napoczętych modeli. Uznałem, że potrzebny jest mi motywator, coś, co popchnie mnie do pomalowania chociaż jeden z moich armii! Nic tak bardzo nie popycha mnie do malowania jak inspiracja czerpana z obserwowania postępów innych, więc pomysł narzucił się praktycznie sam z siebie… A powiedzmy sobie szczerze, nie jestem jedynym, który po stołach popycha figurki z ledwo nałożonym podkładem, więc może wielu z was zyska na udziale w tej zabawie! Bez dalszego przedłużania, weźmy się za regulamin, zasady i wszystkie paragrafy potrzebne, by to śmigało. Miłej zabawy!

Pozdrawiam,
~Fireant

Regulamin Zgłoszeń - jak utworzyć zgłoszenie, gdzie je wysłać, jak podliczyć orientacyjnie wartość punktową naszego zgłoszenia.

Regulamin i zasady działania konkursu - opis funkcjonowania konkursu oraz etapów z opisem zadań cyklicznych.

Najczęściej Zadawane Pytania - jak sama nazwa wskazuje dokument ten zawiera zbiór najczęściej powtarzanych zapytań oraz udzielone na nie odpowiedzi!

Etap Pierwszy, czyli Ciężkie Wsparcie - w dokumencie tym zapoznanie się z zadaniami na miesiąc marzec oraz z listą modeli, które kwalifikują się do walki o bonusowe punkty w tym miesiącu! Nie zwlekajcie!

----- Zapraszamy również na konkursowego bloga!-----

No, to ruszamy Panie i Panowie, ruszamy z kopyta - klasycznie, musicie mi wybaczyć ewentualne potknięcia; Kiedy organizuje się coś dużego po raz pierwszy ciężko zrobić wszystko idealnie od razu, więc jeżeli gdzieś jest błąd, o czymś zapomniałem lub macie pomysł, który może pomóc, uderzajcie na PM bez zwlekania! Z chęcią odpowiem na wszystkie wątpliwości i mam nadzieję, że dopracuję koncept tak, by chodził gładziutko i jak po maśle.

Proszę również... O wsparcie! Tak, wiem, raczej nikomu w sensie konkursowym nie zależy na powiększeniu puli potencjalnych konkurentów, ale nagroda to zaledwie zachęta - co się liczy, to wyciągnięcie jak największej liczby hobbystów na malarskie stoły! Tak więc jeżeli jesteście rezydentami innych Hobbystycznych Miejsc Internetu, nie bójcie się tam to wszystko podlinkować - im nas więcej, tym weselej!

A teraz, czekam na wasze zgłoszenia! ;)

Obrazek

Dziękujemy firmie Vanaheim.pl za wsparcie inicjatywy i za sponsoring
wspaniałych nagród dla zwycięzców!

I miejsce - Pudełko wypełnione po brzegi figurkami, farbkami, narzędziami i innymi dobrami modelarskimi o wartości 1000 zł.
II miejsce - Dowolny Battalion / Battleforce / Starter wybrany przez zwycięzcę drugie miejsca.
III miejsce - Dowolne pudełko z oferty sklepu o wartości do 150 zł.

Jak widać, jest o co powalczyć!

Vanaheim.pl to internetowy sklep oferujący gamę popularnych gier bitewnych.
Są wśród naszych produktów gry znane i lubiane (Warhammer, Warhammer 40000, Lord of The Rings),
ale też bardziej niszowe (Warmachine/Hordes) oraz kilka ciekawych linii alternatywnych figurek
(Gamezone, Avatars of War) oraz gama akcesoriów i dodatkowych produktów różnych firm.

Patronat Medialny:

Obrazek Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 lut 2013, o 21:24 przez Fireant, łącznie zmieniany 4 razy.
Fireant - Kolejny nudny blog o grach bitewnych...
Wrota - Polska sieć blogów bitewnych!

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Właściwe miejsce dla takiego tematu jest w forum mistrzów.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Dobry pomysł! Może się skuszę.
Mam dwie armie w ogóle nie pomalowane (poza kilkoma bohaterami i 2-3 oddziałami).

Pytanie... co jeśli zgłoszę całą moją niepomalowaną armię, a uda mi się ukończyć zaledwie część modeli.
Czy dostanę punkty za ukończone, czy też moja kandydatura przepadnie?

Awatar użytkownika
Fireant

Izwor pisze:Dobry pomysł! Może się skuszę.
Mam dwie armie w ogóle nie pomalowane (poza kilkoma bohaterami i 2-3 oddziałami).

Pytanie... co jeśli zgłoszę całą moją niepomalowaną armię, a uda mi się ukończyć zaledwie część modeli.
Czy dostanę punkty za ukończone, czy też moja kandydatura przepadnie?
Dostajesz te punkty, które ukończyłeś :)
Kandydatura nie przepada, nie ma tez kary za niewypełnienie 100% swojego założenia! Jednak pod koniec konkursu będzie bonus punktowych dla tych, którzy w 100% zrealizują swój plan, więc zamiast wypisywać całą kolekcję, lepiej realnie określić swoje plany.

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Czym się różni piechota specjalistyczna od piechoty ciężkiej? Jedno jest za 2 pkt drugie za 3. W przykładach są WL i black orki. Z doświadczenia wiem, że malowanie blacków jest dużo łatwiejsze od malowania WL, a są więcej warci punktowo.

Na pewno się zgłoszę, tylko sprawdzę, która z moich nie pomalowanych armii jest bardziej opłacalna :P
Co się dzieje w przypadku, kiedy np zdążyłbym pomalować całą armię np na 3 miesiące przed końcem konkursu?

a, jeszcze, co jeśli np nie mam jeszcze modeli do danej armii, ale wiem, że na 100% do kupie je zanim skończy się konkurs, można je też już wliczyć do zgłoszenia?

Awatar użytkownika
Fireant

The WariaX pisze:Czym się różni piechota specjalistyczna od piechoty ciężkiej? Jedno jest za 2 pkt drugie za 3. W przykładach są WL i black orki. Z doświadczenia wiem, że malowanie blacków jest dużo łatwiejsze od malowania WL, a są więcej warci punktowo.

Na pewno się zgłoszę, tylko sprawdzę, która z moich nie pomalowanych armii jest bardziej opłacalna :P
Co się dzieje w przypadku, kiedy np zdążyłbym pomalować całą armię np na 3 miesiące przed końcem konkursu?
1. Ogólnie punktacja jest bardzo... Swobodna. Sam podliczam podesłane mi listy a podane puntky są orientacyjne. Zasada przyjęta jest taka, że jednostka podstawowa to ogólnie rzecz ujmując Core Choice, chyba że jest na podstawce 25 mm - modele są po prostu większe; Ot, na półce stoi Chaos Warrior i Empire Handgunner, no i tak naprawdę na Chaos Warriorze jest dwa razy więcej łącznej powierzchni do pomalowania, pi razy oko ;)

Jednostka specjalistyczna to praktycznie każda piechota stojąca na podstawce 20 mm która nie wchodzi w skład Core (czyli specjale, rary etc.).

2. TO jest niewykonalne z tej oto przyczyny, że na początku każdego tematu przy ogłoszeniu tematu (np. 1 miesiąc - Bohaterowie / HQ) prosimy o podesłanie fotek początkowych, czyli niepomalowanych/spodkładowanych modeli - więc wyprzedzanie terminu jest zwyczajnie niewykonalne.

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

ach, czyli nie ma tak, że najpierw wysyłam zdjęcie całej gołej armii, a po np miesiącu przesyłam zdjęcie całości pomalowanej, tylko muszę czekać na poszczególne tematyczne etapy. No okej, w sumie z technicznego punktu to nie ma większego znaczenia, bo i tak mogę zrobić zdjęcia każdego oddziału przed malowaniem i po prostu przesłać je wtedy kiedy się etap zacznie, a dzień później np zdjęcie gotowej pracy ;-)

tak tylko pytam czysto technicznie, nie twierdzę wcale, że mam aż takiego spida z malowaniem ;-)

Wyślę Ci na mejla spis dwóch armii i mi to wycenisz, będę przynajmniej dokładnie wiedział co i jak ;-)

Awatar użytkownika
Fireant

>> Update!

Zapraszam tutaj w celu zapoznania się z FAQ, który powinien odpowiedzieć na większość popularnych pytań.

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Post autor: Mapet »

bardzo fajny konkurs tylko dla mnie o pół roku za późno się zaczął :(
... teraz ciężko coś by zgłosić bo większość mam trochę zaczętą, albo jeszcze nie kupioną

Awatar użytkownika
Fireant

Mapet pisze:bardzo fajny konkurs tylko dla mnie o pół roku za późno się zaczął :(
... teraz ciężko coś by zgłosić bo większość mam trochę zaczętą, albo jeszcze nie kupioną
Z niekupionymi można się zgłaszać - wiadomo, że pięć miesięcy to kupa czasu, i przez ten czas wielu z nas znacznie poszerzy swoje kolekcje, więc jeżeli masz w planach dodanie coś do armii, to można spokojnie to wpisać w zgłoszenie :)

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Ciekawe moze sie zglosze jak z niekopletnie pomalowanymi kolekcjami ?

Awatar użytkownika
Fireant

^Karpiu^ pisze:Ciekawe moze sie zglosze jak z niekopletnie pomalowanymi kolekcjami ?
Wtedy zgłaszamy tylko to, co wciąż prosi o malowanie :)

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Fireant pisze:
^Karpiu^ pisze:Ciekawe moze sie zglosze jak z niekopletnie pomalowanymi kolekcjami ?
Wtedy zgłaszamy tylko to, co wciąż prosi o malowanie :)
Ergo kilkadziesiat modeli :D Postarams ie jak cos troche to ograniczyc do sztywnej rozpiski na odpowiednia ilosc pkt

Milord

Post autor: Milord »

: <. Akurat wczoraj zacząłem malować Savage.

Jeżeli teraz wyślę zdjęcie modeli (nie mówię o Savage'ach bo już mają 1 bazę) mogę już je zacząć malować by zakwalifikowały się do I etapu?

EDIT: Dobra już wiem. W moim wypadku byłaby to malarska dezaktywacja wiec odpadam raczej.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, o 17:49 przez Milord, łącznie zmieniany 1 raz.
.

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

Hmm... Dzisiaj zaczałem malowac swoja armię bestii :P

To w takim razie się powstrzymam bo zrobiłem tylko futro i skóre na herosie :P

I równiez sie zgłoszę :)
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

Awatar użytkownika
Fireant

Denis pisze:Hmm... Dzisiaj zaczałem malowac swoja armię bestii :P

To w takim razie się powstrzymam bo zrobiłem tylko futro i skóre na herosie :P

I równiez sie zgłoszę :)
Cieszymy się wielce i czekamy na maila.

Zapraszamy również na stronę zbiorczą konkursy, by nie skakać po forach szukając informacji!
>>> http://malarska-aktywacja.blogspot.com

Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Post autor: Shin Ryu »

Wezmę udział z moją armią Dogs of War :D
GOLD and GLORY - DOGS of WAR
Galeryjka Figurek
Shin Ryu Minis Blog

Awatar użytkownika
Fireant

Shin Ryu pisze:Wezmę udział z moją armią Dogs of War :D
Czekamy na zgłoszenie :wink:

Ponadto, znaczny update - konkurs otrzymał sponsora i znacznie więcej pysznych nagród :) - wszystko w pierwszym poście!

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Ja miałbym jeszcze pytanie odnośnie dokupowania modeli. Czy zgłoszenie jest stałe permanentne? W sensie, jakiś tam plan dokupienia mam na teraz, ale co jeśli np, wyjdzie, że przybędzie mi połowa dodatkowej armii bo np trafiłem na super okazję. Można ją doliczyć do zgłoszenia, czy to co już zgłosiłem jest sztywne i nic więcej dodać już nie można?

Awatar użytkownika
Fireant

The WariaX pisze:Ja miałbym jeszcze pytanie odnośnie dokupowania modeli. Czy zgłoszenie jest stałe permanentne? W sensie, jakiś tam plan dokupienia mam na teraz, ale co jeśli np, wyjdzie, że przybędzie mi połowa dodatkowej armii bo np trafiłem na super okazję. Można ją doliczyć do zgłoszenia, czy to co już zgłosiłem jest sztywne i nic więcej dodać już nie można?
Wiadomym jest, że 5 miesięcy to kupa czasu, i że każdy w tym czasie najpewniej coś do swojej armii dokupi (sam właśnie czekam na paczkę XD) - tak więc dodawanie do zgłoszenia jest jak najbardziej OK.

ODPOWIEDZ