the Forbidden Lore czyli DoCh FAQ 8 edycja
Moderator: KrzysiekW
-
- Chuck Norris
Re: Grimoire Daemonicus (Daemons of Chaos FAQ)
Takie pytanie apropo "the portalglyph" czy jest do dozwolone:
Pierwsza tura ruszam się na maxa w fazie remaning moves i od razu stawiam portal oraz w tej samej fazie wychodzi odział schowany w portalu? Czy muszę wystawić portal w jednej turze i dopiero w następnej turze wychodzi prezencik z tortu??
Pierwsza tura ruszam się na maxa w fazie remaning moves i od razu stawiam portal oraz w tej samej fazie wychodzi odział schowany w portalu? Czy muszę wystawić portal w jednej turze i dopiero w następnej turze wychodzi prezencik z tortu??
Tu proszę uprzejmie sadzić FAQ-ami odnośnie nowego booka.
Jeśli starczy czasu i energii, to może w pierwszym poście będzie zbierać się linki do postów z poszczególnymi pytaniami, w celu ułatwienia poszukiwań.
Jeśli starczy czasu i energii, to może w pierwszym poście będzie zbierać się linki do postów z poszczególnymi pytaniami, w celu ułatwienia poszukiwań.
-
- Chuck Norris
JaSzczuras pisze:Takie pytanie apropo "the portalglyph" czy jest do dozwolone:
To jak można w pierwszej turze po ruszeniu się charaktera z portalem wysadzić wkładkę??
Przecie pisze wyraźnie, że oddział może wejść przez portal w dowolnej następnej turze po położeniu portalu, a nie w tej samej.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
To ja mam dwa swoje.
Czy Skillcannon może strzelać grapeshotem? Jezeli tak, to czy jest on flaming?
Jeżeli rzucam gateway i mam exalted locus of tzeentch (+1S) i rzucę 10 na siłę, to zadaję 2D6, czy 3D6 hitów? Siły 11 mieć nie mogę.
To moje chwilowo najważniejsze pytania
Czy Skillcannon może strzelać grapeshotem? Jezeli tak, to czy jest on flaming?
Jeżeli rzucam gateway i mam exalted locus of tzeentch (+1S) i rzucę 10 na siłę, to zadaję 2D6, czy 3D6 hitów? Siły 11 mieć nie mogę.
To moje chwilowo najważniejsze pytania
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
+vfn pisze:Tu chyba nie ma nad czym głosować skoro w profilu jest napisane, że strzela jak normalny cannon. Poza tym niby po co bloodletter ma 5 BS? chyba tym hellbladem rzucać nie będzie
szkoda mógł by rzucać na 8" z KB 4S i zasadami jak throwing weapon
grał bym 8x 10 BL
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Nad takimi rzeczami jest głosowanie: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=29&t=38848
Nie wnikam czemu właśnie nad takimi. Po prostu mówię o tym co jest
Nie wnikam czemu właśnie nad takimi. Po prostu mówię o tym co jest
Przeczyłem powierzchownie te pytania i widzę, że większość z nich opiera się na zasadzie "niebo jest niebieskie a ja chciałbym czerwone" albo "trawa jest zielona więc zróbmy ją na niebiesko". Większość odpowiedzi na te pytania jest w AB i RB. Chyba, że ktoś tu chce napisać nowy AB bo mu się ten nie podoba albo jest tu silne lobby antydemoniczne . Dla przykładu, żeby nie było... czary zincza nie są flamming bo i niby czemu skoro nie jest tak napisane to nie są. To samo wrapflame itp itd... Co do grapeshotu to banowanie go nie ma sensu zbytnio. Jak na razie użyłem go jeden raz. Strzelanie na max 12 cali z testem hita jaj nie urywa w porównaniu do autohitów na 24" w organkach krasnoludzkich a ich jakoś nikt nie banuje?
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
vfn pisze:(...) Większość odpowiedzi na te pytania jest w AB i RB. Chyba, że ktoś tu chce napisać nowy AB bo mu się ten nie podoba albo jest tu silne lobby antydemoniczne (...)
Shino pisze:nie do konca mozna znalezc. Czesc, ktora jest w bookach zupelnie inaczej jest interpretowana rawowo a inaczej rai.Lidder pisze:Jak mówiłem odpowiedzi są w RB i AB, większość to forma informacji.
Broń wykupić może tylko jedną. Dwie bronie o które Ci pewnie chodzi to wbudowany grapeshot i jedną którą wykupujemy. Strzelić możesz z obu nawet po ruchu
(nie po marszu). Stand and shoot'a nie jestem pewien an 100%, ale na 90% nie możesz wykonać podobnie jak nie możesz strzelić z cannona albo z klopy w odpowiedzi na szarże.
(nie po marszu). Stand and shoot'a nie jestem pewien an 100%, ale na 90% nie możesz wykonać podobnie jak nie możesz strzelić z cannona albo z klopy w odpowiedzi na szarże.
Z armaty i katapulty nie mozesz zrobić SnS ponieważ wszystkie maszyny mają Slow To Fire - zasada ogólna maszyn.Lipti pisze:Broń wykupić może tylko jedną. Dwie bronie o które Ci pewnie chodzi to wbudowany grapeshot i jedną którą wykupujemy. Strzelić możesz z obu nawet po ruchu
W tym przypadku Soul Grindera "przechwytujemy" strzał z GrapeShota, Flamecannona, Bolca, Katapulty (model jest monsterem).
Ponadto nalezy zwrócić uwagę na to, że w przypadku innych broni np. Rydwan Tęczy jest zapisane Slow To Fire.
Z innej beczki:
Armata Khorna dostała od LS strzał z Grapeshota.
Na tej samej zasadzie Soul Grinder powinien otrzymać możliwość strzału z armaty :D
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
rzuca się w każdej początkowej Twojej tury, i jest do następnego początku Twojej tury
armaty tylko dla Khornowców Panie Butan
zdecydowanie nie, soulgrinder ma wyraźnie napisane że strzela tylko z grapshota, a skullcannon ma napisane że strzela jak cannon czyli normalny strzał jak i grapshotc4h10 pisze:
Z innej beczki:
Armata Khorna dostała od LS strzał z Grapeshota.
Na tej samej zasadzie Soul Grinder powinien otrzymać możliwość strzału z armaty
armaty tylko dla Khornowców Panie Butan
Dzięki, kolejne pytania tym razem dotyczące Lash of Despair.
1) czy normalne modyfikatory do strzału (multiple shots, daleki zasięg, covery itp) stosuje się do strzelania z tej broni?
2) rozumiem, że jak demon z tą bronią nie ma zasady skirmish to nie może strzelać po marszu?
1) czy normalne modyfikatory do strzału (multiple shots, daleki zasięg, covery itp) stosuje się do strzelania z tej broni?
2) rozumiem, że jak demon z tą bronią nie ma zasady skirmish to nie może strzelać po marszu?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.