![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Strategia
Moderator: Kołata
40 dzikich orków+ szaman z szczęśliwą główką, nie ma w tej armii lepszego oddziału do walki wręcz w tej armii
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
- GrimgorIronhide
- Masakrator
z moim złożeniem bohaterów to i abomka od boku ma trudno
- Aron_Banalny
- Masakrator
niepotrzebny nowy temat, panowie?
Oglądnij ze 4-5 losowych filmów z gry O&G tego Pana
.
http://www.youtube.com/user/MrMalorian/videos?view=0
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
http://www.youtube.com/user/MrMalorian/videos?view=0
Life's a game with save and load features disabled.
Wpadłem na taki pomysł : duży oddział NG który blokuje przeciwnika a z boku zablokowany oddział ostrzeliwują tani łucznicy NG. Poza tym jakiś oddział orków żeby zająć się innymi przeciwnikami. Co o tym sądzicieZ? Jestem otwarty na krytyke bo jak wczesniej napisałem jestem zielony
Nie możesz strzelać łukami do combatu ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
-
- Kretozord
Strategia "błoto" jest ok. Duuuże oddziały w których przeciwnik ma utknąć i powoli ginąć.
Nie działa na oddziały z dużym ASv (pancerzem), dlatego potrzebujesz dodatkową kontre z dużą siłą (bohaterów, Black orki).
Nie działa na oddziały z dużym ASv (pancerzem), dlatego potrzebujesz dodatkową kontre z dużą siłą (bohaterów, Black orki).
Możesz mianować, aczkolwiek zazwyczaj figurki grupy dowodzenia są już w komplecie.
Siatki/ fanatycy to takie dodatki do oddziałów ( a nie osobne oddziały) - które w nich są![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Siatki/ fanatycy to takie dodatki do oddziałów ( a nie osobne oddziały) - które w nich są
Traktuj sieciarzy/fanatyków jako dodatki, które ma oddział. Jak np tarcze czy broń.
Zazwyczaj trzeba mieć dodatkowe figurki, taka jak i broń na figurkach powinna się zgadzać, żeby przeciwnik od razu wiedział z czym ma do czynienia. Oczywiście jest to sprawa umowna między Tobą/przeciwnikiem, albo wymogi turnieju.
Patrząc na zadawane pytania nie do końca wierzę że czytałeś zasady i że widziałeś jakąkolwiek grę w WFB na żywo. Radzę zrobić obie te rzeczy a potem wyjaśniać ewentualne pytania bo nikt wkrótce nie będzie chciał Ci pomóc ...
Zazwyczaj trzeba mieć dodatkowe figurki, taka jak i broń na figurkach powinna się zgadzać, żeby przeciwnik od razu wiedział z czym ma do czynienia. Oczywiście jest to sprawa umowna między Tobą/przeciwnikiem, albo wymogi turnieju.
Patrząc na zadawane pytania nie do końca wierzę że czytałeś zasady i że widziałeś jakąkolwiek grę w WFB na żywo. Radzę zrobić obie te rzeczy a potem wyjaśniać ewentualne pytania bo nikt wkrótce nie będzie chciał Ci pomóc ...
Life's a game with save and load features disabled.
Czytaj czytaj... ja przeczytałem podręcznik z zasadami 2 razy od deski do deski i niezliczoną ilość razy co ważniejsze fragmenty a i tak w czasie rozgrywania pierwszej bitwy z kumplem (to była też jego pierwsza bitwa) zanotowałem na kartce kilkanaście pytań związanych z zasadami na które wciąż nie znałem odpowiedzi. Po sprzedaniu starej armii sam przymierzam się do orków i goblinów ale ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem. Polecam Ci magazyn MŁOTKOWY szczególnie 2 numer masz tam recenzje "nowego" podręcznika do O&G a więc też jednostek. Tu masz link: http://mlotkowy.org/pobierz_nr2.html
A na marginesie straszna musi być "posucha" na forum O&G skoro taki temat wzbudził tak wielkie zainteresowanie
Pozdrawiam i powodzenia !
Może Ratogry ?Potwierdzam, do tej pory szukam na nich "złotego środka", co by ich pokonać bezpośrednio w combacieCóż, szczury nie mają jednostek, które same z siebie są w stanie to zrobić
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
A na marginesie straszna musi być "posucha" na forum O&G skoro taki temat wzbudził tak wielkie zainteresowanie
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."
Witam w związku z tym że jestem stary/nowy (ostatni raz grałem w WHFB ponad 6 lat temu )
A przygotowuję się do powrotu do hobby właśnie O&G, mam do was pytanko o taktyki jakie stosujecie grając tą armią.
Zauważyłem w rozpiskach że obecnie standardowy zestaw armijny to:
Savage Orki (najczęściej podpakowane do Big'Unsów)+ Nocne gobliny w core'ach (ze wszystkim co fabryka dała, fanatycy, sieciarze) (dwa duże klocki)
Mangler squigi w Rare'ach
Katapulty + Doomdivery - w parku maszyn (rare)
Do tego BSB+warboss (jeden Savage drugi BO w dowolnych kombinacjach)
Savage Szaman + szczęśliwa główka
I do tego dochodzą różne kombinacje - generał zazwyczaj ma mocnego Ward Save'a
Czasami dodawany jest oddział troli, czasami kowboje, czasami Arachnarok, Nocnogoblińscy szamani są dość często
Jak rozumiem orkowi bossowie z powyższego zestawienia najczęściej trafiają do klocka Savage'ów a jeśli występują nocni szamani trafiają do klocka NG.
Jak zazwyczaj wystawiacie takie armie (klocki piechoty w formacji hordy czy z wieloma szeregami )
Gdzie wystawiacie manglery? park maszyn rozstawiacie po całym stole czy gdzieś kitracie razem, (np na wzgórzach) ?
Klocki piechoty wystawiacie obok siebie tak żeby się wspierały czy może daleko żeby głupim goblinom nie odwaliła animozja, czy klocka goblinów z fanolami używacie jako ochrony maszyn ? Czy bohaterów wysyłacie na chalenge czy raczej unikacie pojedynków. Do jakich oddziałów wroga strzelacie na początku (magów, bohaterów, ciężkiej kawalerii, walicie po piechocie, artylerii czy
Ot proszę o kilka porad jak sobie najlepiej radzić z zieloną hordą żeby jak najdłużej zostać na stole i skopać dupska wrogom![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Z góry dziękuję za wszelkie dobre rady i wskazówki.
Pozdrowionka
A przygotowuję się do powrotu do hobby właśnie O&G, mam do was pytanko o taktyki jakie stosujecie grając tą armią.
Zauważyłem w rozpiskach że obecnie standardowy zestaw armijny to:
Savage Orki (najczęściej podpakowane do Big'Unsów)+ Nocne gobliny w core'ach (ze wszystkim co fabryka dała, fanatycy, sieciarze) (dwa duże klocki)
Mangler squigi w Rare'ach
Katapulty + Doomdivery - w parku maszyn (rare)
Do tego BSB+warboss (jeden Savage drugi BO w dowolnych kombinacjach)
Savage Szaman + szczęśliwa główka
I do tego dochodzą różne kombinacje - generał zazwyczaj ma mocnego Ward Save'a
Czasami dodawany jest oddział troli, czasami kowboje, czasami Arachnarok, Nocnogoblińscy szamani są dość często
Jak rozumiem orkowi bossowie z powyższego zestawienia najczęściej trafiają do klocka Savage'ów a jeśli występują nocni szamani trafiają do klocka NG.
Jak zazwyczaj wystawiacie takie armie (klocki piechoty w formacji hordy czy z wieloma szeregami )
Gdzie wystawiacie manglery? park maszyn rozstawiacie po całym stole czy gdzieś kitracie razem, (np na wzgórzach) ?
Klocki piechoty wystawiacie obok siebie tak żeby się wspierały czy może daleko żeby głupim goblinom nie odwaliła animozja, czy klocka goblinów z fanolami używacie jako ochrony maszyn ? Czy bohaterów wysyłacie na chalenge czy raczej unikacie pojedynków. Do jakich oddziałów wroga strzelacie na początku (magów, bohaterów, ciężkiej kawalerii, walicie po piechocie, artylerii czy
Ot proszę o kilka porad jak sobie najlepiej radzić z zieloną hordą żeby jak najdłużej zostać na stole i skopać dupska wrogom
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Z góry dziękuję za wszelkie dobre rady i wskazówki.
Pozdrowionka
w związku z tym, że tak jak zauważyłeś wszyscy grają tym samym i NIKT nie wygrywa, powinieneś rozważyć opcję samodzielnego odkrycia tego jak się gra tą armią, bo prawdopodobnie istnieje jakaś konfiguracja dzięki której dałoby się tym wygrać ![Wink ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Tu potrzeba na prawdę odkrywczego wodza
powodzenia!
![Wink ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Tu potrzeba na prawdę odkrywczego wodza
![Wink ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Rafał
Liczyłem na to że temat do wylewania frustracji to "Ograniczenia do O&G"
i jednak tutaj ktoś będzie w stanie przedstawić swoją koncepcje zielonych taktyk, ba może nawet wywiąże się jakaś rozsądna dyskusja, z której coś wyniknie poza zdaniem "O&G są do zadu wołowego". No cóż może jednak ktoś coś zaproponuje
.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Pray [-o<](./images/smilies/eusa_pray.gif)
@borss
formacja oddziału zależy od tego co tenże ma robić. savage zawsze szeroko, w hordzie bo mają wypłacić jak najwięcej ataków natomiast nocniki po 5 w szeregu i takich szeregów 10
ma to stedfasta czyli jeśli nie siedzi w lesie utrzyma wszystko przez 1-2 tury walki. dobrze dać im tarcze dla parry sv. wtedy konieczna kontra w postać np squig herdów bo to może być daleko na flance bo nie potrzebuje generała. jak wpadnie od boku w coś i jak zakisisz w nich sygnature goblińską to robi się fajnie. fajnym elementem każdej rozpy jest korona na generale.
pozdrawiam.
formacja oddziału zależy od tego co tenże ma robić. savage zawsze szeroko, w hordzie bo mają wypłacić jak najwięcej ataków natomiast nocniki po 5 w szeregu i takich szeregów 10
pozdrawiam.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293