OLD SCHOOL czyli malowanie w starym stylu!

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gąszczu
Mudżahedin

OLD SCHOOL czyli malowanie w starym stylu!

Post autor: Gąszczu »

Witam, jakiś czas już szukam poradników bądź dobrych zdjęć obrazujących malowanie w stylu lat 90. , mam ochotę pomalować tak swoją nową armie. Próbowałem już przeszukiwać forum oraz coś Googlować ale nie było tego za dużo.

Liczę na odzew starej gwardii która pomoże zdjęciami bądź opisami jak malować w tamtym stylu, mile widziane poradniki ;)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Poszukaj starych armybookow tam wczesniej dawali jakies hinty jak malowac.
Pamietaj ma byc kolorowo ! :D

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Polecam rulebook do 5 edycji, masa pięknych armii w tamtym stylu (w tym oryginalne chaos dwarfy)
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

Przede wszystkim przybijam pionę za temat :)

Mam kilka starszych wycinków z WD-ków i tam radzę Ci szukać. A stare White Dwarfy to albo Allegro albo eBay albo gdzieś jakieś pdf-y darmowe. Trzeba szukać. No i to, co powiedzieli wyżej: stare podręczniki, stare bestiariusze, codexy... Bywały tam porady, ale nawet samo patrzenie na zdjęcia dużo dawało, bo było dokładnie widać malowanie i kreski. Próbuj też szukać w Google samych zdjęć pudełkowych.

Mogę Ci jedynie podać na szybko przepis na tę starą zbroję i kolczugę: Mithril Silver i na to Armour Wash. To była super recepta. Poza tym stare malowanie to ostre kreski i duży kontrast nie tylko przy malowaniu, ale przy samych kolorach - można powiedzieć, że pstrokacizna ;)

Poza tym wiele kolorów wyglądało inaczej, zupełnie inaczej... Nazwy pozostały do poprzedniej edycji farb, ale odcienie były już inne. Dzisiaj to już wcale nie ma porównania.

Masz tutaj przykład farb z tamtych czasów (17,5ml i 20ml) --> http://www.ebay.com/itm/Games-Workshop- ... 4ac3105741

http://www.ebay.com/itm/Games-Workshop- ... 5aefc066ca

http://www.ebay.com/itm/Games-Workshop- ... 5aefc06644

Tu jeszcze coś wynalazłem na szybko: http://www.ebay.com/itm/Warhammer-Games ... 3381940eb2

No i na koniec nie może zabraknąć tych, którzy dalej ciągną klasykę, czyli np. Jakob Rune Nielsen. Na CMON (JRN) i na jego stronie (http://www.jrn-works.dk/) oraz na blogu (http://miniatextures.blogspot.com/) co nieco można podpatrzeć, a i poczytać kilka porad.

P.S. Podobno Coat D'arms to właśnie te stare farby Citadel w nowych opakowaniach (znaczy się odcienie podobno te same) i mam zamiar w końcu to sprawdzić :) http://www.paintingclinic.com/productre ... tdarms.htm
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Gąszczu
Mudżahedin

Dzięki za odzew. Już od dłuższego czasu myślałem od OLD SCHOOLu, Jak patrze na te Obrazki ze starymi figsami to wszystko wydaje sie proste, tak jak mówisz, ale boje sie że w rzeczystości i z nową paletą GW którą maluje moze nie wyjść. W sumie cięzko będzie mi sie przestawić na tak ostre przejścia.

Mam jeszcze pytanie do was, jak wyglądało cieniowanie, to był base i wash czy normalne dwu kolorowe cieniowanie?

Awatar użytkownika
MrTorture
Warzywo

Post autor: MrTorture »

Trochę odkopię, ale dawno nie byłem :)

jeżeli chodzi o malowanie w starym stylu to polecam blog tego kolesia:
http://www.warseer.com/forums/showthrea ... roject-Log
http://realmofchaos80s.blogspot.com/

odnośnie kontrastów to zawsze podziwiałem tak precyzyjne malowanie obok siebie tak skrajnych kolorów jak np. żółty i czarny, w dodatku bez farb typu fundation czy extra opaque

co do farb to stare farby Citadela osiągają na Ebayu coraz wyższe ceny, dlatego warto zainteresować się Coat d'Arms (od roku mam zamówić, ale mi nie idzie :(, ale jak kupie to opowiem)
Lata dziewięćdziesiąte to było życie
Chciałbym je przeżyć jeszcze raz

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Tordzio pisze:

Mam jeszcze pytanie do was, jak wyglądało cieniowanie, to był base i wash czy normalne dwu kolorowe cieniowanie?
'Eavy Metal raczej malowali po prostu warstwami. Ówczesne inki (takie pseudo-washe) były błyszczące i ich zastosowanie było przez to ograniczone. Co nie przeszkadzało wielu polskim graczom używać ich na ubrania lub skórę figurek ;P

Wydaje mi się, że podstawą są kontrastowe cienie i rozjaśnienia, sporo soczystych kolorów na figurce, nawet w miejscach, które niekoniecznie sugerowałyby ich użycie. Np kusi Cię by rogi na hełmie pomalować na kościany ? Nie, zrób je na pomarańczowy przechodzący w czerwień. Drzewce włóczni jakimś brązem ? Skądże, niech będzie niebieskie. Naramienniki zbroi metaliczne ? Lepiej żółte. Prace 'Eavy Metal broniły się techniczną jakością malowania, niedostępną wówczas dla większości graczy (blending!) - sama kolorystyka nawet wtedy wydawała się dziwaczna ;)
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Armie z Battle Booka do 5 ed. wyglądają sto razy lepiej niż te z późniejszych RB. Żywe i głębokie kolory (mimo, że czasem bajkowe) to było to co mnie przyciągnęło do malowania figurek a nie blady i szarawy styl prezentowany później przez GW.

Awatar użytkownika
Gąszczu
Mudżahedin

Dzieki za ponowny odzew, poszperałem troche w necie i starych army bookach i znalazłem kilka poradników. Dla Remo =D> jestem juz w zaawansowanym stadium malowania armii w takim stylu to i niedługo sie pochwalę.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Ciekaw jestem wyników. Sam ostatnimi czasy staram się troszkę bardziej kolorowo malować swoje dwarfy. Kto wie, może i z wochem w tę stronę będę szedł, zobaczymy... W każdym razie - dużo fajniej się maluje, czasem zestawienia kolorów są zupełnie nieoczywiste, efekty są różne, ale per saldo mi takie malowanie pasuje. Dawaj foty, ciekawe, co tam namodziłeś...

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

MrTorture pisze: dlatego warto zainteresować się Coat d'Arms (od roku mam zamówić, ale mi nie idzie :(, ale jak kupie to opowiem)
Czekam na cynk, bo bardzo mnie interesuje ta paleta.

Awatar użytkownika
Mysza_on
Mudżahedin

Post autor: Mysza_on »

Gdzie mogę kupić stare farbki ??

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

allegro lub ebay
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Mysza_on
Mudżahedin

#-o tak to jest jak człowiek najpierw zbiera armie a potem maule.
Ktoś możę zna dobry i ładny sposób na pomalowanie szkieletów ( Tomb kings) ??

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Mysza_on pisze:#-o tak to jest jak człowiek najpierw zbiera armie a potem maule.
Ktoś możę zna dobry i ładny sposób na pomalowanie szkieletów ( Tomb kings) ??
Zandri dust -> seraphim sepia [ wash ] -> drybush terminatus stone -> 2x drybush praxetu white . I tak o to prosty sposób na kości GW :)
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Myślę, że trochę demonizujecie stare i nowe farby. One same nie malują, tonację można korygować robiąc mieszanki. Zestawienia kolorów można ciekawe robić używając spokojnie nowych farb... Nie wiem, jakoś nie czuję magii starych farb, uważam, że podobne efekty można uzyskać stosując nowe farby... Ale może się mylę, wszak kompletnym amatorem jestem...

Awatar użytkownika
Mysza_on
Mudżahedin

Mi bardziej chodziło o to , że już część armii mam pomalowane starymi farbkami i ciężko jest mi dobrać podobną kolorystykę nowymi . Zwłaszcza szkielety .

Awatar użytkownika
Kriz Da Old'Bwoy
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Kriz Da Old'Bwoy »

Waaagh! Stare Dziady wracaja!
Poniewaz, to moj pierwszy post tutaj, to witam nowa generacje!
Akurat, tak sie zlozylo, ze jakis czas temu opowiadalem mojej drugiej polowie, czym sie bawilismy w latach 90tych.. i niedlugo pozniej dostalem w prezencie nowe wydanie Talismana (a.k.a. Magia i Miecz, znacie?)! Piekny comeback, w slicznym wydaniu.. Z figurkami!(wersja PL z '90 to tylko kartoniki).
Tak sie podjaralem, ze wybralem sie do najblizszego sklepu GW po farby(nie bede gral szarymi figurkami!).. I nie mogla mnie z tamtad wyciagnac przez godzine. SETKI farb, nowe modele(sam plastik?!?!).. i NIGHT GOBLINS! Ciagle zyja i maja sie swietnie! Popytalem o nowe trendy w malowaniu (podklad w sprayu! Base colors! trawka, kamyczki, SNIEG do kupienia na podstawki! DIORAMY gotowe!) i postanowilem wrocic!
Odwiedzilem rodzicow w poszukiwaniu resztek Armii O&G (niestety wiekszosc chyba sprzedalem)... Zostaly jakies resztki.. I pierwsze "podreczniki" do malowania!

Czas podzielic sie wiedza, jak to robilismy... 18 LAT TAMU! (Cholera! Nawet rzeczne trolle tyle nie zyja!) 8)
Skany w slabej jakosci(zeby malo zajmowaly), w razie potrzeby, moge zrobic w lepszej;):

https://docs.google.com/file/d/0B779el_ ... cslist_api

"Citadel Painting Guide" '92 - 2,50 PLN! vs. "How to paint Citadel Miniatures"(z DVD)'14 - 150 PLN!!

I resztki Armii GOBLINOW- 95-96 OLD SKOOL STAJL (tak sie robilo KONWERSJE za czasow 4tej edycji!):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zakupy zrobione.. Czas poprawic skillsy ..i skonczyc PUMP WAGON!
Ostatnio zmieniony 16 mar 2015, o 20:38 przez Kriz Da Old'Bwoy, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Jak widzę po tych starych painting guidach, techniki malarskie poszły do przodu wprost proporcjonalnie do pazerności GW. A stare orasy fajne. Chciałeś wszystkie zrobić z pochodniami czy też pograć sobie w Blood Bowla?
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Kriz Da Old'Bwoy
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Kriz Da Old'Bwoy »

To chyba pozostalosc po obsludze jakiejs machiny wojennej(wlasnej roboty :D ).. Fundusze wtedy mialem mocno okrojone, a na cala bande identycznych goblinow z podstawowego pudla (WFB 4th ed) nie moglem patrzec, wiec przerabialem ile wlezie;)
Na razie poszukiwania reszty armii ciagle trwaja, ale obawiam sie ze z metalowcow tylko pump wagon, spider rider i squig herds pozostali. Moze mi sie uda odnalezc pozostalosc regimentow lucznikow i gobbosow z dzidami(z pudelka).. W kazdym razie lezka mi sie w oku zakrecila i zaczalem odbudowywac armie! :D Czekaja, az nabiore troche wprawy w malowaniu i wracam na pole bitwy!
A poki co koncze druzyne Talismana uczac sie nowych technik i farb.
Jeszcze przed ostatnimi szlifami (za duzo washa i suchego pedzla ;) ), ale jak na powrot po kilkunastu latach, wydaje mi sie, ze jest calkiem niezle:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 mar 2015, o 20:39 przez Kriz Da Old'Bwoy, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ