Zakup 4 armii za 4 tyś zł

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mirabelka
Mudżahedin

Zakup 4 armii za 4 tyś zł

Post autor: Mirabelka »

Cześć chłopaki!

Słuchajcie mnie uważnie bo tak oto ja rzecze :)

Gadałam dziś z dyrektorem mojej byłej szkoły podstawowej ( hoho już chyba z 12 lat minęło jka tam główkowałam ) i zainteresowałam go akcją jaką chcemy zorganizować w Naszej okolicy, ale do rzeczy:

- Otrzymaliśmy zgodę na zakup do klubu figurek do Warhammera w kwocie nie przekraczającej 3 tyś

Problem jest taki, że ja zbieram sobie powolutku TK i absolutnie nie znam się na innych armiach ( grałam do tej pory tylko z Orkami oraz Elfami ), prośba jest zatem do Was aby poradzić jakie zestawy można kupić tak aby zawierały one 3 armie najlepiej w okolicach punktowych 1,6k - bez książek oraz innych rzeczy ( to już zorganizujemy na własną rękę ) podobnie farbki będą szły z budżetu Pani od plastyki :)
Ostatnio zmieniony 9 lip 2013, o 17:02 przez Mirabelka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Hmmm. Zestaw startowy to dobra inwestycja. To już ładna ilość punktów. Chociaż do tych 1,6k trzeba by coś dokupić, a HE stały się mega drogie teraz...

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Ogry to stosunkowo tania inwestycja.
-Batalion 250
-Firebelly 100
-Butcher 100
-2x Mournfangi 200
i jeśli zrobisz z batalionu jednego bsb by konwersja to masz około 1500-1700 pkt :)

Awatar użytkownika
Mirabelka
Mudżahedin

Rasti poprosiłabym jednak o konkrety. Figurki oczywiście nowe bo musi być fakturka - co do sklepu to czytałam w temacie w tym dziale, że wszyscy polecają GNOMa, ceny tam są faktyczne chyba najniższe, teraz kwestia tylko skompletowania konkretnych zestawów dla dzieciaków.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Słuchajcie. Najlepiej zaproponować Mirabelce trzy armie, które jak najbardziej się od siebie różnią. Chodzi o to, żeby była pewna przekrojowość.

Ja bym postawił na Imperium (bo ma maszyny, które wyglądają efektownie), Vampire Counts (bo nieumarli to charakterystyczny motyw, wampiry zresztą też) i hmm... High Elfy?

Chodzi też o zestawy, które mogą się podobać, a niekoniecznie będą killerami turniejowymi. W końcu to wszystko ma na celu promocję zabawy. W tym zakresie muszę się jednak wypowiedzieć jeszcze inni, bo ja nie jestem ekspertem.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Woch też tanio wychodzi:

Batalion: 270 zł (jest tu 12 warriorów, 10 psów, 20 maruderów i 5 rycerzy)
2 postacie (lord mag i dajmy na to bsb): zależnie od opcji 70-150 zł
chimera: 100 zł

wystarczy 440 zł i armia na 1600 punktów gotowa ;)

Vampiry odradzam. Strasznie dużo modeli do pomalowania. Choć koszt nie jest duży jeśli bierze się zamienniki z Mantica.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Prawie każdą armię da rade złożyć na 1,6k za mniej niż 1000 zł.
Tutaj chyba chodzi o to by złożyć 3 sensowne zestawy armii, które prezentują jak najwięcej Warhammera w Warhammerze :)

Jak ktoś ma trochę czasu to może się o coś takiego pokusić. Ja będę miał dopiero w weekend.
Obrazek

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

aby trzy armie to chyba tak:

HE, skaven i trzecia np empire

startowy 250 a najlepiej 2 za łącznie 500 (tylko gryf drugi jest problematyczny)
batalion he= 275
batalion sk = 275

Zakładając że bierzemy 2 startowe to za 700 kupujecie do obu armii jakieś dodatki /bohaterów potwory etc a za resztę bo 1300 dobieracie imperialne tylko rzeczy w tym najlepiej 2 bataliony a reszta wg uznania.
Startery dwa są tu kluczem bo jest tam sporo fajnych jednostek do obu armii i ładnie można je składać.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

no i w starterach od razu są zasady i templatki, itp :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Myślę, że warto zadbać o to, aby dać dzieciakom możliwość identyfikowania się, w pewnym sensie, z armiami, dlatego gdybym ja wybierał, to wybrałbym armię rycerzy - czyli Imperium, jakichś złych wojowników - najpewniej Woch. Trzecia opcja powinna być inna, ani oni dobrzy ani źli, ani to źli ludzie - Woch - ani ludzie w ogóle, więc wybrałbym najprawdopodobniej Ogry, bo mają duże modele, czym odróżniają się od dwóch pozostałych armii.

Warto kupując modele postarać się rozróżnić armie względem siebie - niech Imperium to będą rycerze co strzelają - artyleria, rycerze, demi, Woch to źli rycerze w płaszczach, potwory - chimera itd.

Można również złożyć inne wariacje tego samego - np imperium, dark elfy i TK
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Rycerze = Bretonia

Kupujesz 4 pudełka rycerzy, 1 łuczników, BSB, 2 czarodziejki i 1 rycka na pegazie. Koszt 700zł
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Wiec jak widać wszystko da się tanio złożyć. Można na to jeszcze spojrzeć od takiej strony, aby modeli było te jak najwięcej, wydaje mi się, że dla dzieciaków byłoby to bardziej "jarające". Aby np: jednostki core to był te hordy 8 edycyjne. Wtedy fajnie z tym pomysłem idą skaveny, no i np imperium. Imperium uważam za podstawę wprowadzenia w bitewniaki, bo mamy zwykłych ludzi, co może skłonić nie tylko fantastów, ale historyków. Bretonia też niby pasuje, ale ja byłbym za imperium.
No i fakt - jakieś 3 armie. Można to złożyć np: Imperium, Vampiry i High Elfy. Albo Skaveny, HE i Imperium.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

A orki? Tyle funu z gry ile można mieć z orków żadna inna armia nie daje ? :idea:

Awatar użytkownika
Mirabelka
Mudżahedin

Dzięki za pomoc i tą ilość PMów :)

Panowie moi mili cieszę się, że pamiętacie że to są dzieciaki. My na własną rękę postaramy się o AB do armii jednak preferujemy raczej język angielski, jak wiecie nie wszyscy w szkole jadą na samych 5 :D Bierzemy pod uwagę możliwość zakupu jednej armii z podręcznikiem w wersji angielskiej tak aby podszkolić kompanię w obcym języku. Pozostałe dwie to koniecznie język polski aby się nie zniechęcili. Makiety będą robili sami, stoły jak to w szkole są, my mamy jeszcze maty z trawą w ilości 2 sztuk także z tym też problemów nie będzie.

Wszystko będziemy zamawiać ze sklepu gnom ( z uwagi na ceny, chyba, że ktoś znajdzie coś tańszego w Warszawie bo mamy do niej ok. 30 km ) także ogranicza Nas też ich asortyment.

Tak jak wspominaliście chcielibyśmy zaproponować armię dobra, zła + jakąś inną. Armie muszą się od siebie różnić zarówno stylem gry, charakterem jak i wyglądem. Strzelające imperium oraz np. strzelające krasnoludy odpadają w przedbiegach.

Najmilej przyjęłabym gotową listę zakupów tutaj w topicu tak aby pozostała część forumowiczów mogła ją skomentować ( ja niestety można powiedzieć jestem nieobeznana tak dobrze jak wy z tematem ).

Jeszcze raz pięknie Wam dziękuję :)

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Neutralne armie to ogry i tomb kingi z których to ogry są najtańszą możliwą armią do złożenia. No i są prostą do prowadzenia armią kombatową z niewielką ilością ślicznych dużych figurek. Jak dla mnie pewniak. Ze złych wziąłbym wojowników chaosu a z dobrych high elfy.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Jest też taka sprawa, że skoro to ma być propagowanie hobby to lepiej wziąć na warsztat klasykę fantasy: orki, wysokie elfy i np krasnale lub imperium. Ostatnio literatura fantastyczna (zwłaszcza ta sfilmowana) przeżywa sukces. Mam tu na myśli niedawnego Władcę Pierścieni oraz Hobbita. Łatwiej się wciągnąć w coś co się już zna. Przy Imperium można też poprosić nauczyciela historii by dał wykład o uzbrojeniu wojsk w renesansie. A dla wielbicieli Edwarda Lśniącego w Słońcu można wziąć wampiry ;)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Higs Elves i Empire mają chyba problem z polskimi podręcznikami - co może być kłopotem dla młodych.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

armia orkow niestety moze zniechecic.
moze i dla was jest zabawna ale pamietajcie, ze tutaj chodzi o dzieciaki.
a zieloni niestety maja sporo mozliwosci strzelenia sobie w kolano i to (jak juz mowilem) moze zniechecic mlodych, do grania ta armia.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

WOCH

1021,88
HEROES
Archaon na koniu
mag na piechote
CORE
3x Chaos Chariot
2x Marauder Horseman
1x Chaos Marauders
SPECIAL
Chimera
RARE
2x Skullcrushers

PRZYKŁADOWE, zupełnie sensowne zakupy do WoC, armia nienajtrudniejsza w prowadzeniu, ładne figsy i 1/3 kasy którą macie na wydanie. Fajnie by było jeszcze Daemon Princa za 100zł kupić
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Myślę, że lepiej dać piechotę w każdej armii, czy to Woch czy Imperium, pamiętajmy, że dzieci tym będą grać.

Ja dałbym dla Wochu:
1 x skulle
20x wojownicy
1 x chimera
1-2x rydwany
1x marudy
1x mag i jak zostanie punktów to więcej.

Mamy piechote, potwora, kawalerię, rydwany i magię, do tego dorzuciłbym coś, jak by punktów starczyło, ale na pewno nie drugie skulle.

Imperium:
1x czołg
1x demisie
30 halabardników
1 x działo
1 x hellblaster
5-10 rycerzy
maga
może ołtarz
może 20 GS

Ogry:
6 x ogr bulls