Problem z wyborem laptopa
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Problem z wyborem laptopa
Witam, przymierzam się do zakupu laptopa. Laptop ma być wielofunkcyjny, ale chciałbym żeby spokojnie można było odpalić najnowsze gry. Mój wzrok padł na te dwa modele:
ASUS N56VJ-S3037H
-Procesor Core i7-3610QM (4 x max 3.3 GHz, 6 MB Intel Smart Cache)
-Karta graficzna GeForce GT 635M
-RAM 6 GB
-Dysk twardy 750 GB
-Ekran 15,6"
-Rozdzielczość 1366 x 768
Dell Inspiron 17R 5721 i7-3517U
-Procesor Intel Core i7 3gen 3517U 1,9 - 3 GHz
-Karta graficzna AMD Radeon HD 8730M + Intel® HD Graphics 4000
-RAM 8 GB
-Dysk twardy 1000 GB
-Ekran 17,3"
-Rozdzielczość 1600 x 900
Za Asusem przemawia sprzęt, oraz więcej funkcji, z kolei słyszałem że laptopy Dell są bardzo dobrej jakości, rzadko mają usterki itd. Różnica w cenach to 50 zł.
Prosiłbym o opinie.
ASUS N56VJ-S3037H
-Procesor Core i7-3610QM (4 x max 3.3 GHz, 6 MB Intel Smart Cache)
-Karta graficzna GeForce GT 635M
-RAM 6 GB
-Dysk twardy 750 GB
-Ekran 15,6"
-Rozdzielczość 1366 x 768
Dell Inspiron 17R 5721 i7-3517U
-Procesor Intel Core i7 3gen 3517U 1,9 - 3 GHz
-Karta graficzna AMD Radeon HD 8730M + Intel® HD Graphics 4000
-RAM 8 GB
-Dysk twardy 1000 GB
-Ekran 17,3"
-Rozdzielczość 1600 x 900
Za Asusem przemawia sprzęt, oraz więcej funkcji, z kolei słyszałem że laptopy Dell są bardzo dobrej jakości, rzadko mają usterki itd. Różnica w cenach to 50 zł.
Prosiłbym o opinie.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2013, o 22:24 przez DarkAngel, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
Mogę napisać tyle, że w moim Asusie dość szybko padł napęd płyt (w Asusie żony to samo). Kupowałem na allegro golasa i na początku miałem problem z przegrzewającą się kartą graficzną (skutkowało natychmiastowym wyłączeniem kompa). Z tego co pamiętam trochę się naszukałem rozwiązania i ostatecznie pomogła aktualizacja BIOSa. Laptopa mam już chyba 4 czy 5 lat i poza powyższymi przypadkami sprawuje się bardzo dobrze.
Lapki Della są używane u mnie w pracy, ale do typowo biurowych celów - nie są złożone do grania. Z tego co wiem nikt na nie nie narzekał. Choć i tu trzeba wziąć poprawkę na specyficzne zakupy, użytkowanie i ewentualne serwisowanie, które mają miejsce w dużej firmie.
Wiem, że niewiele pomogłem, ale mam nadzieję, że zawsze coś
Gdybym sam miał wybierać to teraz skusiłbym się, w ramach wypróbowania nowego, na Della.
Lapki Della są używane u mnie w pracy, ale do typowo biurowych celów - nie są złożone do grania. Z tego co wiem nikt na nie nie narzekał. Choć i tu trzeba wziąć poprawkę na specyficzne zakupy, użytkowanie i ewentualne serwisowanie, które mają miejsce w dużej firmie.
Wiem, że niewiele pomogłem, ale mam nadzieję, że zawsze coś
Gdybym sam miał wybierać to teraz skusiłbym się, w ramach wypróbowania nowego, na Della.
Z tych dwóch proponowałbym Dell'a, nie miałem okazji jednak żadnego uzywać i nie wiem jak się laptopy tej firmy sprawują. Od siebie dodałbym, że całkiem ładnie śmigają nowe Acery. Mam w domu 2, może nie jakieś potwory, ale wszystko na nich płynnie chodzi, nawet radzą sobie z najnowszym Photoshopem bez większego spadku wydajności Ten model to już kombajn jak na laptopy Aspire V3-772G, albo z nieco niższej półki (bo nie wiem jaki mozesz przeznaczyć fundusz) modele V3-771G-53238G75Maii, lub V3-571G-53238G75Maii.
Gdybyś potrzebował bardziej szczegółowych porad to pisz PW z chęcią pomogę
Gdybyś potrzebował bardziej szczegółowych porad to pisz PW z chęcią pomogę
Cena do 3500 zł.
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
No to ten model Aspire V3-772G kosztuje z tego co się orientuję ok. 3600 zł, a większość parametrów ma lepszych niż dwa laptopy podane przez Ciebie Ale może wypowie się ktoś jeszcze kto zna lepiej Dell'e
Mam laptopa do grania HP.
Nadaje się zajebiście do wszystkiego, tylko nie do grania. Tak jak każdy inny laptop reklamowany jak "do grania". Laptopy te siłą rzeczy się przegrzewają, na dobrej grze nawet z podkładką chłodzącą. Nie ma skutecznego sposobu odprowadzania ciepła przy tak małej powierzchni i 220 watach.
pozdrawiam
Furion
Nadaje się zajebiście do wszystkiego, tylko nie do grania. Tak jak każdy inny laptop reklamowany jak "do grania". Laptopy te siłą rzeczy się przegrzewają, na dobrej grze nawet z podkładką chłodzącą. Nie ma skutecznego sposobu odprowadzania ciepła przy tak małej powierzchni i 220 watach.
pozdrawiam
Furion
Tak HP strasznie się grzeją, nie tylko te "do grania", ale zawsze można sobie wode na herbatę zagotować W moim Acerze nie zaobserwowałem, aż takich skoków temperatury, po 5 godzinnej sesji w Wiedźmina nie było tak źle.
PS
PS
Jesli Ci się tak grzeje spróbuj regularnie przedmuchac sprężonym powietrzem otwory wentylacyjne, wiatraczki itd. Cudów nie obiecuję, ale stale utrzymywana pełna przepustowośc odpływów goracego powietrza zmniejszy szansę na zjaranie się czegośFurion pisze:Mam laptopa do grania HP.
pozdrawiam
Furion
Przerabiałem to i przerabiam regularnie. Bez zadowalających efektów.DiabliQ pisze: Jesli Ci się tak grzeje spróbuj regularnie przedmuchac sprężonym powietrzem otwory wentylacyjne, wiatraczki itd. Cudów nie obiecuję, ale stale utrzymywana pełna przepustowośc odpływów goracego powietrza zmniejszy szansę na zjaranie się czegoś
Historia jest cały czas ta sama - w ciągu 45 minut FPS siadają jak cholera a komputer robi się czerwony.
Dlatego do grania wolę komputer stacjonarny z dobrym chłodzeniem i podzespołami jakie sobie sam wybiorę, a laptop przydaje sie głownie do pracy biurowej czy obróbki grafiki. Zwyczajnie laptopy "do grania" się nie opłacają, to zawsze był sprzet bardziej biznesowy i to normalne że nie zapewnią na tak małej przestrzeni na tyle dobrego chłodzenia żeby radzi sobie z grafiką Ultra HD na 72 FPS przez kilka godzin bez grzania
Czy ktoś mógłby polecić jakiś bardzo dobry laptop to grania w cenie do 3500 zł ?
Mało kto zwraca na to uwagę, ale przyjrzyj się też klawiaturom w modelach, do których się przymierzasz. Podejrzewam, że w tym segmencie nie będzie lipy, ale na przykład laptopy Acera mają tak skonstruowane klawisze, że bałbym się, że ten lichy plastik zaraz poleci.
Do grania to bym polecił konsolkę + tv (tak żeby się zmieścić w 2000-2200, wiadomo że tv to "casual", ale do gier styknie), a za resztę kupiłbym sobie jakiegoś zwykłego laptopa do zadań czysto biurowych. Ale to gdybym był na Twoim miejscu Wariant się nie sprawdzi, jeśli z tym laptopem wszędzie śmigasz i wszędzie grasz
A Dell'e to dobre komputery do pracy biurowej, można by powiedzieć, że nawet do niej dedykowane.
Do grania to bym polecił konsolkę + tv (tak żeby się zmieścić w 2000-2200, wiadomo że tv to "casual", ale do gier styknie), a za resztę kupiłbym sobie jakiegoś zwykłego laptopa do zadań czysto biurowych. Ale to gdybym był na Twoim miejscu Wariant się nie sprawdzi, jeśli z tym laptopem wszędzie śmigasz i wszędzie grasz
A Dell'e to dobre komputery do pracy biurowej, można by powiedzieć, że nawet do niej dedykowane.
+1
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
-
- Warzywo
DELL to solidna firma, i fajne lapki robią. Inspirony są raczej do biura niż do grania. jeśli decydowałbyś się na lapka do grania to polecam XPS'a jakiegoś (sam takowego posiadam i wszystko śmiga na ultra ), albo Alienware'a, ale to już są większe pieniążki
The beginning of the age - to start revolution
now break and leave their cage - time for revolution
take those traitors away from us - and start revolution
giving back belief and trust - so live the revolution..
now break and leave their cage - time for revolution
take those traitors away from us - and start revolution
giving back belief and trust - so live the revolution..
przelas, w Płotach i Młotach "onetowy" poziom komentarzy jest jak najbardziej na miejscu z tego co zauważyłem