Europa Universalis

Moderator: Zaklinacz Kostek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kotlet
Wodzirej

Europa Universalis

Post autor: Kotlet »

Siema! Może są na BP jacyś fani tej zacnej serii ze stajnii Paradoxu. Tak po krótce: to strategia z zasadami charakterystycznymi dla turówek(pod względem skomplikowania), ale z akcją rozgrywającą się w czasie rzeczywistym przez około 400 lat, od późnego średniowiecza do wojen napoleońskich. W grze duży nacisk położony jest na wierne oddanie ówczesnych realiów. Stąd w grze równie ważne jak prowadzenie wojen jest stworzenie podwalin pod silną gospodarkę, prowadzenie dyplomacji, utrzymanie równowagi pomiędzy ścierającymi się interesami politycznymi w kraju, odkrywanie nowych lądów i jeszcze parę innych kwestii, które zajmowały głowy ówczesnych władców.

Zdarzyło nam się w gronie Nemezisów pograć trochę w Europe Universalis 2 w czerwcu, teraz znowu przyszła zajawka. Wtedy graliśmy w 6 osób, ale generalnie im więcej graczy tym większa frajda. Gra w multi przypomina planszówkę Gra o Tron, czyli kminienie kiedy i z kim wejść w sojusz, ewentualnie kiedy zdradzić, żeby ostatecznie samemu osiągnąć sukces. Jeśli ktoś z was grał w to kiedyś, albo zabrzmiało to dla niego choć trochę interesująco i miałby ochotę z nami pocharatać to zapraszam. :D

A samą grę można łatwo namierzyć w internecie, chodzi na każdym kompie. :wink:

jeszcze screen jak wygląda gra, jak się z 10 osób zbierze:
Obrazek
http://www.europa2.ru/cgi-bin/league/le ... &choice=13
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Gra jest świetna, sporo czasu nad nią spędziłem kiedyś, ale trzeba nad nią trochę posiedzieć żeby ogarnąć. Ciekaw jestem jak gracie w tyle osób, jak z pauzami , szybkością rozgrywki, zapisywaniem, nacje wybieracie czy losujecie? Grałem głównie z komputerem i parę razy z kumplem ale komp w komp. I w jaką wersję gracie tzn nr patcha bo one czasami zmieniały bardzo dużo od zasad aneksji po podatek wojenny?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Podobna gra: Hearts of Iron, przy czym akcja dzieje się w okresie II wojny. Gra jest też o wiele bardziej siermiężna.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

hypnotic pisze: Ciekaw jestem jak gracie w tyle osób, jak z pauzami , szybkością rozgrywki, zapisywaniem, nacje wybieracie czy losujecie?
Normalnie, szybkość gry jest cały czas zmieniana, jeżeli któryś z graczy (albo nawet większość) akurat wojuje, pisze po prostu aby zwolnić. Jeżeli nic się aktualnie nie dzieje i wszyscy rozwijają tylko eko, to i gra leci szybciej. Pauz się raczej nie włącza, chyba że masz jakiś event ważny, nad którym musisz się zastanowić, tudzież masz wysyp okienek, wtedy na taką pauzę masz systemowo 30 sekund.
Spotykamy się po prostu w jakiś konkretny dzień i godzinę. Sesja jedna trwa kilka godzin -c.a. 50 lat w grze. Zapisuje się rozgrywkę i na następnej sesji kontynuuje.
Nacje wybiera się wedle uznania, jest kilka na równym poziomie, jak z armiami w battlu, różnią się, są troszkę lepsze i gorsze i inaczej się nimi pogrywa. (Francja, Austria, Turcja, Hiszpania, Anglia, Rosja; takie żelazne TOP).
Grałem głównie z komputerem i parę razy z kumplem ale komp w komp. I w jaką wersję gracie tzn nr patcha bo one czasami zmieniały bardzo dużo od zasad aneksji po podatek wojenny?
Patch nie pamiętam jaki (Kotlet na pewno będzie wiedzieć), stworzony typowo pod multi, jeżeli chodzi o podział centrów handlowych i corów każdej nacji. Grę zaczyna się od upadku Konstantynopola.
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Myśmy tak grali kilka ładnych lat temu w EU 2 w kafejkach internetowych... spotykaliśmy się w piątek wieczór a kończyli w sobotę rano... w 6-8 osób.... fascynujące to były rozgrywki... eh..
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Zapraszamy do gry :) Przydałoby się jeszcze z 4-5 osób. Ustawiamy się z reguły ok 20-21.
Obrazek

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

Grajcie z nami, im więcej osób tym lepiej
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Tak sobie właśnie przeglądałem strony o EU i widzę, że w zeszłym miesiącu wyszło EU4 grał ktoś może? Nie wiem czy warto spróbować tego bo EU3 w ogóle mi nie przypadło do gustu.

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

to jest druga część gry? z miłą chęcią sobie odświeżę tytuł.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

Tak, dwójeczka!
Obrazek

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

korzystacie z jakiejś platformy typu garena/hamachi aby grać? I czy możesz mi pm wysłać z rozkładem jazdy kiedy gracie ?
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

instaluj hamachi najnowsze, na pw reszta : )
Obrazek

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

gramy w środe o 20.00, jak ktoś ma ochote to prv
Obrazek

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

Nie miały ktoś ochoty pograć po sieci ?

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Powiedzieć Wam co jest lepsze? Crusader Kings 2 z modem Geheimnisnacht.
https://2ch.hk/gsg/src/13147/14363243555662.jpg
http://i.imgur.com/xCJ6Kkn.jpg
http://i.imgur.com/of6sTeG.jpg
http://i.imgur.com/B5nz3hh.jpg

Na Steam Workshop jest jakaś stara wersja moda ale zrobił się za duży i już tam nie aktualizują. Na /vg/ w temacie Grand Strategy General się przewijają co jakiś czas linki do nowszych wersji, w archiwum powinniście znaleźć.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Czy dobrze widzę, że ten mod zamienia CK2 w "Warka"? Coś jak mod z Game of Thrones?

BTW - grywam w EU4 i pewnie wkrótce w HoI4 jak wyjdzie - mogę po sieci też pograć jak się jakaś ciekawa grupa zbierze. Jak coś to PM ;)
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

ODPOWIEDZ